Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

BRAVO -foreign(er) minister- YORGOS... Kαι ''γιά λόγους συμβολισμού'' (μην ''ενοχληθεί'' η Τουρκία;) Ακυρώνονται εκδηλώσεις σε πρεσβείες-προξενεία γιά την εθνική επέτειο 25ης Μαρτίου 1821

Γιά ''εξοικονόμηση χρημάτων, που θα διετεθούν γιά άλλες συναφείς εκδηλώσεις'', δηλ. τις καθιερωμένες γιά το... Ολοκαύτωμα ή γιά δεξιώσεις προς τιμήν...Ελλήνων διεφθαρμένων και μη πολιτικών! Γιατί δεν κόβουν χρήματα από την απάτη, το ΣΑΕ;... Το ''Κ'' επισημαίνει, γιά 5 χρόνια, ότι πρεσβεία-προξενεία στις ΗΠΑ είναι κλειστά, τις περισσότερες φορές, στις επετείους γιά 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου. Επισημαίνει ακόμα, την μη αναφορά (σε Τουρκία, οθωμανική αυτοκρατορία κλπ) τα τελευταία 6-7 χρόνια, στα μηνύματα γιά την εθνική επέτειο, της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Ελλάδας. Καμία αναφορά δηλ. εναντίον ποιών ξεσηκώθηκαν οι 'Ελληνες στα 1821... Tα περί ''εξοικονόμησης χρημάτων'' τώρα, είναι γιά αφελείς...
(Μπορούσαν να κάνουν έρανο οι Οργανώσεις μας να καλυφθεί το -πολύ μικρό- κόστος και να γίνουν οι εκδηλώσεις γιά την εθνική επέτειο, ειδικά εφέτος).

Οι δουλοπρεπείς ψευτοηγέτες του ΣΑΕ γιατί δεν λένε κουβέντα; Mην χάσουν το χρήμα;
Πως, πρόεδροι-παράγοντες ομογενειακών Οργανώσεων ΗΠΑ, σχολιάζουν την απόφαση του ΥΠΕΞ, ανταλλάσσοντας απόψεις (ΔΙΑΒΑΣΤΕ)

Εξελίξεις: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (Παπανδρέου-Δρούτσας), με εγκύκλιο του διευθυντή της ΣΤ' Γεν. Διεύθυνσης Προσωπικού, πρέσβη Γ. Παίζη, απορρίπτει το αίτημα πολλών πρεσβευτών και προξένων να διοργανώσουν, χωρίς δαπάνη γιά το ελληνικό Δημόσιο, την καθιερωμένη δεξίωση γιά την εθνική μας εορτή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία εικόνα σε όλες τις διπλωματικές μας αποστολές... (Mήπως, οι Ομογενείς, πρέπει να εορτάσουμε την εθνική μας επέτειο με διαδηλώσεις, στις πρεσβείες και στα προξενεία του GAP;)
''Παπαγαλάκια'' στην Ομογένεια ΗΠΑ διαδίδουν σε αφελείς: ''Καλά κάνουν και καταργούν τις εκδηλώσεις, δηλ. τα τραπεζώματα με...αστακούς''
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ, ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ;

Διαμαρτυρία στον πρωθυπουργό από Ομοσπονδία Ιλλινόις
''ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΙΛΛΙΝΟΙΣ «Η ΕΝΩΣΗ»
Σικάγο, 5 Μαρτίου 2010
Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας
κ. Γεώργιο Παπανδρέου, Αθήνα
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ:
Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να αναστείλει τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου στις διπλωματικές αποστολές της Ελλάδος στο εξωτερικό, με πρόσχημα τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση, και με την αόριστη επίκληση «συμβολικών λόγων», δια των οποίων αφήνεται να εννοηθεί πως στην κυβέρνηση υπάρχουν θεωρήσεις, που αμφισβητούν την αξία και το νόημα της Εθνικής μας Επετείου.
Αν τα πράγματα είναι όπως παρουσιάζονται στον τύπο, φοβούμαστε ότι η πολιτική συναίσθηση και η φιλοτιμία των διαχειριστών του Ελληνικού κράτους τελούν μάλλον εν συγχύσει.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την εμμονή του στην ακύρωση του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στις διπλωματικές αποστολές του εξωτερικού, και την απόρριψη εισηγήσεων πρεσβευτών και προξένων για την άνευ δαπάνης διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, εμφανίζεται να δυναμιτίζει αυτή καθαυτή την πολιτική σημασία και την υπόσταση της εθνικής μας επετείου.
Θεωρούμε ότι ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στις ελληνικές διπλωματικές αντιπροσωπείες δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή για την Κυβέρνηση αλλά χρέος τιμής προς τους προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και την περιουσία τους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία του λαού μας.
Είναι χρέος της να διατηρεί αλώβητη τη συλλογική μνήμη και την ιστορική συνέχεια του ελληνικού λαού και να διατρανώνει τη λαϊκή κυριαρχία. Αποτελεί, ασφαλώς, και στοιχειώδη υποχρέωση της Ελληνικής κυβερνήσεως προς τους κατά τόπους Έλληνες μετανάστες, ομογενείς και φιλέλληνες, οι οποίοι έχουν με τον τρόπο αυτό την ευκαιρία αφ' ενός να συνεορτάσουν με τους εκπροσώπους της πατρίδος μας την ιερότερη στιγμή της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας και αφ' ετέρου να τιμηθούν από την πατρίδα για τη συνεχή προσφορά τους προς αυτήν.
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών παραβλέπει το χρέος τιμής της σύγχρονης Ελλάδος προς τους αγωνιστές του 1821, επικαλούμενο «συμβολικούς λόγους» και οικονομικές δυσχέρειες για την ακύρωση των καθιερωμένων δεξιώσεων εορτασμού της εθνικής μας επετείου.
Αν πράγματι τα δημόσια οικονομικά είναι σε τέτοια οικτρή κατάσταση ώστε το Ελληνικό κράτος να μην δύναται να διοργανώσει λιτές δεξιώσεις τιμής της 25ης Μαρτίου στις διπλωματικές του αποστολές -όπως έπραξε σε πολύ χαλεπότερους καιρούς, όταν η Ελλάδα τελούσε υπό ξένη κατοχή και οι Ελληνικές κυβερνήσεις βρίσκονταν εξόριστες στο εξωτερικό- θα αναμέναμε ότι θεσμοί που φέρουν κατά τεκμήριο τη βασική ευθύνη για την οικτρή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών (κόμματα, διοίκηση, κοινοβούλιο) θα έβρισκαν τρόπους να εξοικονομήσουν τα όσα ελάχιστα χρειάζονται για την κάλυψη των εξόδων τιμητικών της 25ης Μαρτίου εκδηλώσεων στις κατά τόπους διπλωματικές αποστολές της Ελλάδος.
Αν και αυτό θεωρείται αδύνατο, είμαστε σίγουροι ότι οι ομογενειακές οργανώσεις του εξωτερικού θα ήταν πρόθυμες να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση των εορτασμών της Εθνικής μας Επετείου στο εξωτερικό.
Για τους ανωτέρω λόγους ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την άρση της απαράδεκτης αυτής απόφασης.
Για την Ομοσπονδία
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Ν. Γεωργακόπουλος Γεώργιος Τσιαγγούρης''

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, έκανε το ακόλουθο σχόλιο (2 Μαρ.'10):
«Με το πρόσχημα της ''εξοικονόμησης πόρων'' αλλά και την ανενδοίαστη επίκληση λόγων ''συμβολισμού'' διετάχθη η κατάργηση του Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στις πρεσβείες μας του Εξωτερικού. Η απόφαση προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και εξεγείρει τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Ο εορτασμός δίνει πάντοτε την ευκαιρία στους Ομογενείς μας να ανανεώνουν τα αισθήματα σεβασμού και αγάπης τους για την πατρίδα και στις διπλωματικές μας αποστολές να εμπλουτίζουν τις χρήσιμες επικοινωνίες με τους ομολόγους τους προωθώντας τα συμφέροντα της χώρας.
Το σχετικό έγγραφο του γ.γ. του ΥΠΕΞ επικαλείται για την ακύρωση του εορτασμού την αιτιολογία ότι ''κρίνεται σκόπιμη προς εξοικονόμηση πόρων αλλά και λόγους συμβολισμού'' (sic!). Πίσω από τον όρο ''συμβολισμού'' κρύβονται πιθανότατα εθνομηδενιστικές αντιλήψεις αρμοδίων καθώς έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΞ απέρριψε αιτήματα πολλών πρεσβευτών και προξένων να οργανώσουν την εκδήλωση αδαπάνως για το ελληνικό κράτος με έξοδα των Ομογενειακών Οργανώσεων.
Τα αιτήματα απερρίφθησαν με το κωμικό ευφυολόγημα ''να μην διασπασθεί η...ομοιομορφία''!
Τελικά είμαστε το μόνο κράτος που δεν θα γιορτάσει στα ανά τον κόσμο διπλωματικά του Γραφεία την Εθνική του Επέτειο. Επιβάλλεται η άμεση ανάκληση της απόφασης».

....................................................................

Επιστολή-καταπέλτης στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, από ομογεν. Οργάνωση, γιά συμπεριφορές βουλευτών
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΙΛΛΙΝΟΙΣ «Η ΕΝΩΣΗ»
κ. Πρόεδρε,
Η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων του Ιλλινόϊς «Η ΕΝΩΣΗ», κατ' αρχήν εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Βουλή των Ελλήνων για την αποστολή της Διακομματικής Αντιπροσωπίας, αποτελούμενης από τους Βουλευτές Στ. Κελέτση, Παν. Σγουρίδη και Αντωνία Αντωνίου, στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας μας (5 Απρ. 2009) για την επέτειο της Εθνικής μας Εορτής του 1821. Επίσης αναγνωρίζουμε τις οικονομικές θυσίες στις οποίες υπόκειται η Γενέτειρα, για να ικανοποιήσει το αίτημα της Ομογένειας και του Απόδημου Ελληνισμού.
Η Ομοσπονδία μας, όταν πληροφορήθηκε από τον Γεν. Πρόξενο κ. Πέτροβα την αποστολή της Διακομματικής, και την παράκληση να καταρτίσουμε το πρόγραμμα τους, εμείς αμέσως, επίσημα στείλαμε το επισυνημμένο πρόγραμμα.
Η Ομοσπονδία μας, τίμησε τους βουλευτές, παραθέτοντας Δεξίωση το Σάββατο βράδυ και τους απένειμε πλακέτες για την παρουσία τους.
Την Δευτέρα το πρωΐ σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να επισκεφθούν το ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό σχολείο του Πλάτωνα, ενώ το βράδυ θα έπρεπε να παραστούν στην συνεδρίαση της Ομοσπονδίας.
Δυστυχώς, οι κύριοι βουλευτές, δεν πήγαν στο σχολείο, ενώ τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι γονείς, τους περίμεναν μέχρι που απαγοητεύθηκαν. Σας επισυνάπτομε το γράμμα τους.
Το ίδιο έπραξαν και το βράδυ. Δεν παρουσιάστηκαν στην προγραμματισμένη συνάντηση, με το Δ. Σ. της Ομοσπονδίας. Αλλά προτίμησαν να παραβρεθούν σε κλειστές κομματικές συγκεντρώσεις, παρ' ότι τους έγινε υπενθύμιση από τον Πρόεδρο, την Κυριακή. Ο κ. Κελέτσης πήγε στη συγκέντρωση της Ν. Δ. και η κ. Αντωνίου στα γραφεία του Πασοκ, ενώ ο κ. Σγουρίδης ανεχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας από το Σικάγο.
κ. Πρόεδρε, είμαστε στη δυσάρεστη θέση και εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας και την βαθύτατη λύπη μας, για την παρουσία της Διακομματικής Aντιπροσωπεία, η οποία δεν εξεπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, όπως όριζε το πρόγραμμα, και αιωρείται έντονα ο προβληματισμός μας, αν θα πρέπει να καλούμε βουλευτές από την Γενέτειρα.
κ. Πρόεδρε, η παροικία μας έχει μείνει άναυδη από τις προαναφερόμενες παραλείψεις των αντιπροσώπων μας, που υποτίθεται ήρθαν εδώ να μας μεταφέρουν τις ανησυχίες του γενέθλιου τόπου μας, αλλά και να εισπράξουν και τις δικές μας ανησυχίες και προβληματισμούς. Δεν νομίζουμε ότι τους κάλεσαν οι κομματικές οργανώσεις!
κ. Πρόεδρε, με όλο το σεβασμό ζητάμε να διερευνήσετε τα παραπάνω, για να αποδοθεί η δικαιοσύνη, ώστε να πληροφορηθεί και η παροικία μας την αλήθεια.
Περιμένοντας τις δικές σας ενέργειες, διατελούμε με τον προσήκοντα σεβασμό.
Για την Ομοσπονδία: ο Πρόεδρος, Δημήτριος Ν. Γεωργακόπουλος... Ο Γεν. Γραμματέας, Γεώργιος Τσιαγγούρης (9 Απρ. 2009)
ΠΗΓΗ: ΚΑΛΑΜΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου