Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Έρευνες για την εμπλοκής των τραπεζικών κολοσσών στην ελληνική κρίση

Ουάσιγκτον.- Γράφει Ο Μιχάλης Ιγνατίου

Η κυβέρνηση Ομπάμα και το Κογκρέσο αποφάσισαν να ερευνήσουν τον ρόλο των αμερικανικών εταιρειών που αναμείχθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στην δημιουργία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην ευρωζώνη. Ερευνάται συγκεκριμένα το ενδεχόμενο συμφωνίας για χαλιναγώγιση του ευρώ με στόχο την υποτίμησή του, μία πράξη που είναι παράνομη και τιμωρείται από τους αμερικανικούς νόμους, όπως και η περίπτωση συμφωνίας για να κτυπηθεί η Ελλάδα μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Και η πράξη αυτή τιμωρείται από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Οι έρευνες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή προέκυψε και η πρόταση της βουλευτού Κάρολιν Μαλόνι (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη) για την διεξαγωγή ακρόασης στην διάρκεια της οποίας θα ερευνηθούν οι πιθανές παρανομίες χρηματιστηριακών οίκων που ασχολούνται με hedge funds. Κλήση για να μην καταστρέψουν ή να παραποιήσουν τα αρχεία συναλλαγών τους, ειδικότερα όλες τις επικοινωνίες τους (e-mails, τηλεφωνικές κλήσεις και fax) που στόχευαν ττην ελληνική οικονομία και το ευρώ έλαβαν οι εξής εταιρείες: Soros Fund Management του Τζόρτζ Σόρος, SAC Capital του Στιβ Κοέν και Greenlight Capital, του Ντέϊβιντ Εινχορν. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνεται η εταιρεία Paulson & Co. του Τζον Πόλσον, ο οποίος σύμφωνα με ισχυρισμούς έπαιξε –και κέρδισε- τα περισσότερα στοιχήματα εναντίον της Ελλάδας. Περιέργως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι άνθρωποι του διαδίδουν ότι εσχάτως στοιχηματίζει ότι θα σωθεί η Ελλάδα!

Θα ζητηθούν έγγραφα και άλλο υλικό από την Monness, Crespi, Hardt & Co., η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal οργάνωσε δείπνο στο Μανχάταν στο οποίο συμμετείχαν στελέχη των παραπάνω εταιρειών. Οι συμμετέχοντες στόχευαν την Ελλάδα και το ευρώ, ενώ συζήτησαν και τις επιπτώσεις της κρίσης για την οικονομία της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το «Έθνος της Κυριακής» πληροφορήθηκε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν ερευνούν την άλλη σύναξη μεγαλοπαραγόντων της αμερικανικής οικονομίας και των χρηματαγορών, που έγινε με αφορμή τα γενέθλια Ελληνοαμερικανού οικονομολόγου διότι οι παριστάμενοι, ανάμεσά τους οι κ. Σόρος και Πόλσον εξέφρασαν απλώς την γνώμη τους για την οικονομική κρίση και ήταν θετική. Στη σύναξη εκείνη συμμετείχε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, ο οποίος έδειξε να μην αισιοδοξεί για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με δύο παρισταμένους, ο εορτάζων ρώτησε τον Αμερικανό πρέσβη πως βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο κ. Σπέκχαρντ φέρεται να απάντησε ότι λόγω πιθανών κοινωνικών αντιδράσεων και διαδηλώσεων ενδεχομένως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας με αποτέλεσμα η χώρα να αναγκαστεί να βρεθεί σε ακόμη πιό δυσχερέστερη θέση στο μέλλον. Αναφέρθηκε επίσης και στην δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση για να επιτύχει θεσμικές και νομικές αλλαγές. Οι παριστάμενοι ισχυρίζονται πως ο Αμερικανός πρέσβης υπονόησε ότι η Ελλάδα οδηγείται σε χρεωκοπία, μία ενέργεια που χαρακτηρίστηκε αντιδιπλωματική, και ενόχλησε τους ελληνικής καταγωγής προσκεκλημένους του Ελληνοαμερικανού. Πάντως, μίλησε και για τον δυναμισμό των Ελλήνων και το μεσογειακό ταμπεραμέντο τους εκφράζοντας την ελπίδα ότι βραχυπρόθεσμα θα τα καταφέρουν!

Οι αμερικανικές αρχές και το Κογκρέσο επιθυμούν να πληροφορηθούν όλες τις «υπόγειες συμφωνίες» που έγιναν μεταξύ αμερικανικών τραπεζών και των ελληνικών κυβερνήσεων. Επίσης ερευνούν πιθανές συμφωνίες μεταξύ παραγόντων των αμερικανικών χρηματαγορών για να μεθοδεύσουν την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Εάν η ισοτιμία αγγίζει το 1 προς 1, εξέλιξη που απεύχονται προς το παρόν η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός εμπορικός κόσμος, οι παράγοντες αυτοί θα κερδίσουν εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μέρα. Η ισοτιμία θα πλήξει δραματικά και τον αμερικανικό τουρισμό, όπως και τις αερομεταφορές, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια οι Ευρωπαίοι επισκέπτονται μαζικά τις ΗΠΑ.

Πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι εάν διαπιστωθούν μεθοδεύσεις, «μαγειρέματα» και παραποιήσεις αριθμών και εγγράφων, ο εισαγγελέας θα επιδιώξει να «κτίσει» κατηγορητήριο και να οδηγήσει τους ενόχους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να επιδιωχθεί «συνομιλία» με κρατικούς οικονομικούς παράγοντες της Ελλάδας, οι οποίοι όμως δεν είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν.

Αναφορικά με το αίτημα της κ. Μαλόνι, για την διεξαγωγή ειδικής ακρόασης από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, έγινε γνωστό ότι αυτό έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο της Μπάρνι Φράνκ. «Ναι, πρέπει να πραγματοποιηθεί η ακρόαση που ζήτησε» (η κ. Μαλόνι) δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής ο οποίος δεν θεωρείται φιλικός προς τους «καρχαρίες» της Γουόλ Στρίτ. Πρώτος μάρτυρας που θα κληθεί να καταθέσει είναι ο πρόεδρος της Γκόλντμαν Σακς Γκάρι Κον και οι συνεργάτες του στο Λονδίνο που είχαν την ευθύνη και την εντολή να αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Αναμένεται επίσης να σταλεί πρόσκληση στην κ. Αντιγόνη Λουλιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ» η Επιτροπή θα επιδιώξει να ακούσει και τους αξιωματούχους των ελληνικών κυβερνήσεων που είχαν συνομιλήσει και συμφωνήσει με στελέχη της Γκόλντμαν Σακς και άλλων αμερικανικών τραπεζών για να αποκρυβεί το ελληνικό χρέος. Οι Ελληνες αξιωματούχοι μπορούν να παραθέσουν τις θέσεις τους γραπτώς, αν και οι Επιτροπές του Κογκρέσου συνηθίζουν να καλούν τους μάρτυρες για να καταθέτουν «ζωντανά».

Ανάμεσα σ’ αυτούς που αναμένεται να κληθούν είναι ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος της Chase Τζέιμι Ντάϊμον και ένας άλλος Ελληνοαμερικανός χρηματιστήςμε ειδκότητα στα hedge funds που στοιχημάτιζε συστηματικά εναντίον της Ελλάδας. Ο τελευταίος έχει ζητήσει μέσω παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, για να …βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας!

Ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να συνενώσει τις οικονομικές δυνάμεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας που αριθμούν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Ένας επιχειρηματίας που αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην αμερικανική πρωτεύουσα δήλωσε στο «ΕτΚ» ότι εάν υπάρξει καλός συντονισμός ο κ. Παπανδρέου «μπορεί να μαζέψει στο ίδιο τραπέζι ομογενείς η περιουσία των οποίων ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια».

1 σχόλιο:

  1. ‘’Σπαρτός’’ Ομπάμα….!

    …..’’Μαύρα’’ μαντάτα….,
    με άσπρη μάσκα….,
    μας πάν’…., γαμάτα….,
    σε ‘’μαύρη’’ ‘’Αλάσκα’’….!

    Οι που μας είχανε
    ‘’«φτου –μας και μπλιάκ….!»’’…..
    ‘’«φτου μασαλά –μας….!»’’….,
    τώρα…., κι ο Βlack….!

    …..Πάγε -- Ελλάδα….,
    το ‘χουν ‘’«γραπτό»’’ –σου….,
    πώς να μετρήσω
    τον πυρετό –σου….!

    Καββάλας τάμα….,
    εχ, είσαι πάτο….,
    ‘’σπαρτός’’ Ομπάμα….,
    ‘’τσιβί’’ –μας….. Ν.Α. ‘Τ.Ο….!

    Συνωμοσία….,
    ‘’δούλεμα’’ άγριο….,
    έι, ‘’«Γιομ Κιππούρ»’’…..
    κι αύριο μακάβριο….!

    …..Τα Γκόιμ ‘’στείλε’’….,
    φιλιά….. δαγκώτρας….,
    ‘’ως’’ λένε…., Κ.Ι.Σ e S.S…..
    Γιαχβογδικήτρας….!

    …..Σωκράτη ‘’εγραψες’’….,
    που ‘πε στον Πλάτωνα….:
    «Ίδε ο Κίνδυνος….!»….,
    κι όλο σε πάτο, να….!.....


    …..‘’Χαίρεται’’….,
    εν…., εξεξεξαιρετικώς, κι εδώ, Κράτος εν Κράτει…., προνομοιούχοις Γιαχβιδίοις….,
    π ά ν τ ο τ ε….,
    των ’’σπαρτών’’ του….. εκδικητικού «έως χιλιοστής γενεάς»….. κανιβάλ Καββάλ «Αδάμ Κάδμου»….,
    ‘’σπαρτών’’ των εσαεί λαο--εθνο--τρομοκρατών
    και…., από ‘’σύστημα’’…., «διασκορπιστών των εθνών της γης μετά τον κατακλυσμόν…..»….:
    Γένεσις : Κεφάλαιο 10, εδάφιο 32….,….!

    …..Και….. πιο προσοχήηηηη….. στα 3…., ιμπεριαλέ προδρομικά και αντιθεία…., Μ –τους….,
    Μ. Μ. Μ….:
    *Merchant : Έμπορος….,
    *Missionary : Ιεραπόστολος….,
    *Master : Κατακτητής….!

    *1ο Μ : ο «σπαρτός» έμπορος--merchant….,
    ο του μυστικοπαθούς…., και, θρησκευτικού…., οικονομικού ιμπεριαλισμού Νο 666….,
    *2ο Μ : ο «σπαρτός» ‘’ιεραπόστολος’’--‘’missionary’’….,
    ο του μυστικοπαθούς…., και, θρησκευτικού…., ιδεολογικού ιμπεριαλισμού Νο 888….,
    *3ο Μ : ο «σπάρτης / ή σπαρτός /» κυρίαρχος--master….,
    ο του μυστικοπαθούς…., και, θρησκευτικού…., εδαφικού ιμπεριαλισμού Νο 777….,….!.....

    Αλέξανδρος Ζήβας,
    URL : www.alexandros-zivas.gr
    ….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή