Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ.

«Η Ουάσιγκτον περιμένει από την ηγεσία της πΓΔΜ να επιδείξει το ανάλογο θάρρος για την ονομασία της χώρας. Η έλλειψη πραγματικής προόδου στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα, ωθούν τις ΗΠΑ να ζητήσουν από την κυβέρνηση να δει το θέμα με σοβαρότητα, γιατί θεωρούν ως ζωτικής σημασίας την επίλυση του προβλήματος. Είναι ένα ζήτημα, στο οποίο έχω αναφερθεί επανειλημμένως»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, σήμερα το απόγευμα.

Επισήμανε, ακόμη, ότι η άνοιξη αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για την πΓΔΜ. "Θα αποδειχθεί, είπε, το θάρρος που έχει η κυβέρνηση των Σκοπίων, ώστε να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα, δίνοντας τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τη χώρα προς τους στόχους τους οποίους έχει θέσει".

«Είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να βάλουμε τα σημαντικά θέματα σε μια άμεση διαδικασία, ώστε να επικεντρωθούμε σε αυτά, για να δούμε αν μπορούμε να σημειώσουμε κάποια πρόοδο. Οι μήνες που έρχονται είναι πολύ σημαντικοί για την πορεία της πΓΔΜ και πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων αυτών».

Παράλληλα κάλεσε, τη διεθνή κοινότητα, να προτρέψει την Ελλάδα σε έναν συμβιβασμό, ώστε να προωθηθεί μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση στη διένεξή της με την πΓΔΜ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην τελευταία συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στην εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ και σημειώνει πως η Ελλάδα επιμένει σε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Τα Σκόπια μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχουν πληροφορηθεί για τα σχέδια του διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς για την επόμενη περίοδο.

» Ο Νίμιτς δεν έδωσε, άλλωστε, την εντύπωση πως υπάρχει θετικό κλίμα για πρόοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», σχολιάζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου