Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ. ΤΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ

Με το φορολογικό νομοσχέδιο, τις βασικές διατάξεις του οποίου δημοσιεύει σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος", διαψεύδονται οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση ότι θα κυνηγήσει τους "έχοντες και κατέχοντες". Αντιθέτως τα βάρητης οικονομικής κρίσης καλούνται να σηκώσουν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μέσω της αύξησης των φόρων και της μείωσης των αποδοχών τους.

Η προκλητική φοροδιαφυγή παραμένει στο απυρόβλητο. Τα περίφημα τεκμήρια-παγίδες μετατρέπονται σε χάδια, καθώς το υπουργείο Οικονομικών μειώνει σημαντικά τα ποσά για όσους έχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές και υπερπολυτελή Ι.Χ. Επιπλέον αναβάλλονται για το 2011 μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, όπως η επέκταση των ταμειακών μηχανών και του ΦΠΑ ενώ εξετάζονται ευνοικές ρυθμίσεις για όσους απέκρυψαν εισοδήματα τα προηγούμενα χρόνια.

Το φορολογικό νομοσχέδιο αντί να αμβλύνει τις αδικίες και να αντιμετωπίσει το κοινωνικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής λειτουργεί υπερ των μεγάλων συμφερόντων και της προκλητικής φοροδιαφυγής.
Το υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε δραματικά την κατάρτιση του νομοσχεδίου, προκαλώντας την έντονη κριτική ακόμη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ, όπως προκύπτει από τη φιλοσοφία των βασικών του διατάξεων, το αποτέλεσμα θα είναι πενιχρό για τα δημόσια ταμεία.
Σε μια περίοδο κατα την οποία όλοι καλούνται να κάνουν θυσίες για τη διάσωση της χώρας, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι θα εξακολουθούν να παρακολουθούν το "πάρτι" της καθημερινής φοροδαφυγής, με κύρια υπεύθυνη την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου