Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν μεγαλυτερο πρόβλημα απο την Έλλαδα

Οι αχαλίνωτες κερδοσκοπικές επιθέσεις στις διεθνείς αγορές προξενούν πρόβλημα, βέβαια, και στην ισπανική οικονομία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε πρόσφατα, από τη Μαδρίτη, «πλήρη εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία», όσον αφορά το σημαντικό δημόσιο έλλειμμα της χώρας αυτής και τους πρόσφατους φόβους των αγορών για τη μη δυνατότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της.

«Δεν θέλω να συμβάλω με τις εικασίες μου στις εικασίες των κερδοσκόπων. Θέλω να κάνω μόνον ένα σχόλιο: Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία», υπογράμμισε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει επιπτώσεις από την αύξηση του δημόσιου ελλείμματός της, σημείωσε ο Μπαρόζο. «Υπάρχουν, σήμερα, 20 ευρωπαϊκές χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και για όλες αυτές ξεκινήσαμε μια διαδικασία, για να επιστρέψουν σε υγιή δημόσια οικονομικά τα προσεχή χρόνια» δήλωσε. Αυτά, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ισπανίας φτάνει το 11,4% του ΑΕΠ.

«Η κρίση σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία είναι πιο ανησυχητική απ’ ό,τι την Ελλάδα» υποστήριξε τον τελευταίο καιρό, από την πλευρά του, ο Ισπανός καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Διεθνές Ινστιτούτο Διοίκησης της Λωζάννης, το IMD, Αρτούρο Μπρις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Temps».Ο Μπρις δήλωσε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι το κόστος του δανεισμού, ότι η ελληνική κρίση δεν οφείλεται στους κερδοσκόπους, αλλά στην κακή δημοσιονομική κατάσταση, όπως ακριβώς και στις περιπτώσεις της Ασίας το 1997 και της Λατινικής Αμερικής το 2002 κι επίσης υπογράμμισε ότι η Goldman Sachs πούλησε στην Ελλάδα «ένα προϊόν νόμιμο στην εποχή του».

Ο ίδιος τάσσεται κατά της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ενώ για το ΔΝΤ βλέπει απλώς ένα ρόλο επιτήρησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας.

Σε ερώτηση αν φοβάται τη μετάδοση της «ελληνικής ασθένειας» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, επισημαίνει ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική, γιατί η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη γλώσσα της αλήθειας κι ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Αντίθετα, στην Ιταλία, την Ισπανία και στην Πορτογαλία τα προβλήματα δεν αναγνωρίζονται δημόσια». «Απ’ αυτή την άποψη, η κατάσταση στις τρεις αυτές χώρες είναι πιο ανησυχητική απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Αυτό που πρέπει να πράξουν οι ηγέτες τους είναι να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα της αλήθειας και να υιοθετήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες έχουν απέναντί τους ένα παγόβουνο και μαθαίνουν, τώρα, το πώς θα το αποφύγουν.

Οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, πλέουν στο σκοτάδι, αγνοώντας ότι ένα παγόβουνο βρίσκεται στο δρόμο τους».

«Πρέπει, επίσης, να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους, γιατί οι πολιτικοί δεν μπορούν να στέλνουν αντιφατικά μηνύματα και να δίνουν μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Οι αγορές δεν κρίνουν δηλώσεις προθέσεων, αλλά μέτρα συγκεκριμένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου