Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Όλα έχουν αποκαλυφθεί

Γράφει ο Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ


Την ώρα που οι ηγέτες μας ομφαλοσκοπούν προσπαθώντας να παρατείνουν την αδράνεια που επιβάλλει η έλλειψη διάθεσης ανάληψης των κοστοβόρων ευθυνών τους, η αλήθεια για την ελληνική κατάσταση λέγεται σε όλους τους τόνους από μέσα και κυρίως από έξω.

Από μέσα ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι από τον Ιούνιο τα ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Και απόφαση για το πώς και αν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα δεν λαμβάνεται σε κυβερνητικό επίπεδο.

Πολλοί αλληθωρίζουν προσπαθώντας να δουν αν τα ευρωπαϊκά ή τα γερμανικά χρήματα έρχονται για να στηρίξουν τις ταμειακές μας ανάγκες. Όμως η Γερμανίδα καγκελάριος είναι περισσότερο από σαφής.

«Προς το παρόν, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε την Ελλάδα είναι να καταστήσουμε σαφές ότι πρέπει να κάνει το καθήκον της…» είπε στη γερμανική τηλεόραση η κ. Μέρκελ.
Είπε ακόμα ότι δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη στα δημοσιονομικά της Γερμανίας για χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα. «Τώρα πρέπει να διασφαλιστεί πως και η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πειστούν πως το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Περικοπών θα μπορέσει να επιλύσει πράγματι τα προβλήματα…» τόνισε.

Η κ. Μέρκελ δεν απάντησε σε ερώτημα για το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης από ιδιωτικές τράπεζες με κεφάλαια της κρατικής Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW) παραπέμποντας στις «συνθήκες» και επιμένοντας ότι κύριο θέμα είναι η υλοποίηση των μέτρων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη λήψη νέων μέτρων, το ταχύτερο δυνατό, προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, που βρέθηκε στην Αθήνα.

«Να ελέγξετε το χρέος σας πριν αυτό σας ελέγξει» είπε στους Έλληνες, κάνοντας απολύτως σαφή την πραγματικότητα, όπως τη βλέπουν οι Βρυξέλλες.

Και για να το κάνει σαφέστερο, είπε: «Καμία χώρα δεν μπορεί να ζει μονίμως με μέσα τα οποία δεν διαθέτει».

Ολοκληρώνοντας μάλιστα τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις επαφές του με την κυβέρνηση, μας ευχήθηκε, μιλώντας ελληνικά: «καλό κουράγιο».

Τι περισσότερο να ειπωθεί;

Ο Ντάνιελ Γκρος, ο επικεφαλής τού υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, προδιέγραψε ότι σύντομα η Ελλάδα θα αρχίσει να δανείζεται με spread 500, δηλαδή με επιτόκιο περίπου 9%! Τα επόμενα δύο χρόνια, είπε, θα εκδηλώνονται διαρκείς κρίσεις εμπιστοσύνης και ανά δύο μήνες θα αναγκάζεται να λαμβάνει νέα μέτρα για να διεκδικεί νέο δανεισμό. Απολύτως ξεκάθαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου