Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Οι πρεσβείες μας, οι Ομογενείς μας και ο ελληνόκτητος εμπορικός μας στόλος που φέρει στα πέρατα της γης την ελληνική σημαία είναι οι κυριώτεροι παράγοντες διεθνούς προβολής της πατρίδας μας.

Προβάλλουν την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τα εθνικά συμφέροντα και τις δυνατότητες του συγχρόνου Ελληνισμού, ο οποίος πολλά μπορεί να επιτύχει παρά το κακό οικονομικό και ψυχολογικό κλίμα των ημερών.

του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ

Προκαλεί, λοιπόν, δυσάρεστη έκπληξη η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να μην εορτασθεί η 25η Μαρτίου με επίσημες δεξιώσεις από τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό δήθεν για λόγους περικοπής εξόδων.



Η ίδια εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε στον τύπο καταδεικνύει ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για περιστολή δαπανών αφού τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για άλλες εκδηλώσεις. Και διερωτώμαι: Υπάρχουν σημαντικότερες εκδηλώσεις από τον εορτασμό της εθνικής ανεξαρτησίας και της επανόδου των Ελλήνων στον χώρο των ελευθέρων λαών; Με ποια κριτήρια το ΥΠ. ΕΞ. κρίνει ότι δεν πρέπει φέτος να δοθεί στους Έλληνες διπλωμάτες να προβούν σε μία στοιχειώδη κίνηση εθνικής αξιοπρεπείας, στην οποία προβαίνουν όλες οι χώρες του κόσμου;

Πόσο θα ταπεινωθούν οι Έλληνες Ομογενείς ανά την Υφήλιο όταν μάθουν ότι φέτος η επίσημη εκπροσώπηση της πατρίδας τους δεν θα τους δώσει την ευκαιρία να αισθανθούν εθνικά υπερήφανοι και μάλιστα όταν βλέπουν την Τουρκία και τα Σκόπια να διοργανώνουν πανηγυρικές δεξιώσεις και τελετές;

Η υποβάθμιση των εθνικών επετείων αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τη μνήμη όλων των προγόνων μας που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία μας. Και το δυσάρεστο είναι ότι παράλληλα προς αυτή την ενέργεια του ΥΠ.ΕΞ έχουμε και την ομάδα των εθνομηδενιστών διανοουμένων που επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία της 25ης Μαρτίου και γενικά της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Ουδείς αμφισβητεί ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε προβληματική κατάσταση. Όμως η κατάργηση του εορτασμού στις Πρεσβείες μας δημιουργεί την ανησυχία μήπως υπό το πρόσχημα της κρίσης οδηγηθούμε σε σοβαρότερες και οδυνηρές εθνικές υποχωρήσεις. Προσωπικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα τη σχετική συλλογή υπογραφών από την ιστοσελίδα www. antibaro.gr και προτείνω όλοι να συμμετάσχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου