Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Κόμμα Αλβανών Σκοπίων: να γίνει ομοσπονδία η πΓΔΜ

Ομοσπονδοποίηση της πΓΔΜ πρότεινε σήμερα το αλβανικό κόμμα που φέρει την ονομασία «Εθνική Δημοκρατική Ένωση» (Bashkimi Demokratik Kombëtar -BDK).

Στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος χθες βράδυ (Τετάρτη) συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα παρακάτω:

1. Στην μεταναστευτική τάση των Αλβανόφωνων κατοίκων του Λίπκοβο και του Κουμάνοβο προς τις χώρες της Δύσης.

2. Στο έργο που προγραμματίζει η κυβέρνηση Γκρουέφσκι, που έχει την ονομασία «Σκόπια 2014»

3. Την άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή του για εκμάθηση της σλαβικής γλώσσας από την πρώτη τάξη των δημοτικών σχολείων

Αναφέρθηκαν, επίσης, τα σχετικά γεγονότα που σχετίζονται με τη λεγόμενη ‘Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια’ καθώς και την στρατηγική των σλαβομακεδόνων για δημιουργία ενός εθνικού κράτους, στο οποίο οι Αλβανοί θα παραμείνουν ως μειονότητα ή κοινότητα και θα αντιμετωπίζονται έτσι, από το Σύνταγμα.

Στην συνεδρίαση προτάθηκε ένας κοινωνικός διάλογος, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των αλβανικών πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για την ομοσπονδοποίηση της πΓΔΜ.

«Ένα ομόσπονδο κράτος, είναι ένα σχέδιο το οποίο θα ικανοποιούσε όλους τους Αλβανούς της πΓΔΜ και θα έδινε διεξόδους στα πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά ζητήματα της χώρας» τονίστηκε στην ανακοίνωση του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου