Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Γερμανία: ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΕΡΚΕΛ.

Ευρείας επιδοκιμασίας χαίρει σήμερα στη Γερμανία η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μεταδίδει το πρακτορείο...

Γερμανία: Η "Μέρκελ κέρδισε μόνη εναντίον όλων" λένε οι Γερμανοί δηλώνοντας ικανοποιημένοι από την Καγκελάριό τους

1. Ευρείας επιδοκιμασίας χαίρει σήμερα στη Γερμανία η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ επικαλούμενο γερμανικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, για το σκληρό αγώνα που έδωσε με τους συμμάχους της στην ευρωζώνη και την εξασφάλιση σκληρών όρων για το χρηματοπιστωτικό δίχτυ ασφαλείας που συμφώνησαν να δημιουργήσουν για την Ελλάδα.

Ο έπαινος για τη γερμανίδα καγκελάριο μετριάζεται ωστόσο από κάποιες ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με το ότι η σκληρή γραμμή της θα μπορούσε να βλάψει την διαπραγματευτική δύναμη της Γερμανίας σε άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Όμως η επικρατούσα άποψη ότι χθες κατήγαγε μια νίκη, της προσφέρει την ώθηση που χρειαζόταν πολύ ενόψει των σημαντικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάιο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από τις οποίες κινδυνεύει η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην άνω βουλή.

"Η Μέρκελ κέρδισε κόντρα σε όλα -- κόντρα στον (γάλλο πρόεδρο Νικολά) Σαρκοζί, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε ευρεία μερίδα σχολιαστών στην πατρίδα, οι οποίοι επέμεναν ότι η Γερμανία θα παραμείνει ο 'καλοπληρωτής της Ευρώπης'", δηλώνει ο Γιόζεφ Γιόφε, εκδότης της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.

Αυτό "το παιχνίδι ισχύος ωφέλησε την Ευρώπη, γιατί έδωσε στον άσωτο την προειδοποίηση ότι θα πρέπει να συμμαζευτεί και επομένως επιτέλους να επιβάλει μια δημοσιονομική πειθαρχία παρά να υπολογίζει στην Ευρώπη να τον συντηρήσει για να διατηρήσει το στυλ που έχει συνηθίσει", προσθέτει ο Γιόφε.

"Αποφεύχθηκε το κραχ του ευρώ! Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναπνέουν και πάλι. Η Μέρκελ κερδίζει", είναι παράλληλα ο τίτλος της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Μπιλντ στην έκδοσή της στο Ίντερνετ.

Ωστόσο μερικοί σχολιαστές εκφράζουν ανησυχίες ότι με τη σκληρή στάση που έλαβε έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη για την Ελλάδα, η Μέρκελ μπορεί να δυσκολευτεί για να επιτύχει συναίνεση σε άλλα ζητήματα πολιτικής στους κόλπους της ΕΕ.

"Η σιδηρά καγκελάριος κατήγαγε μια νίκη, αλλά (...) ο λογαριασμός γι'αυτήν αναμένεται μετά", γράφει η επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν το Βερολίνο θα μπορέσει να εξασφαλίσει τώρα την υποστήριξη των εταίρων του για να αναλάβει ένας Γερμανός το ερχόμενο έτος τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

"Από πού θα προέλθει τώρα η πλειοψηφία για έναν γερμανό πρόεδρο της ΕΚΤ;", είναι η ερώτηση που θέτει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου