Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

«Οδικός Χάρτης για την ελληνική οικονομία» Τελικά ούτε οδικό χάρτη έχουμε, ούτε οδό…

Οδικός χάρτης στα κατσάβραχα της φτώχειας



Της Σοφίας Βούλτεψη


Τελικά, λεφτά δεν υπήρχαν. Και δεν έχουν υποστεί καμία συνέπεια ούτε αυτοί που δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν πλούτο, ούτε αυτοί που έλεγαν ότι πλούτος υπάρχει ενώ, βεβαίως, γνώριζαν πως δεν μπορεί να διαθέτει πλούτο μια χώρα που δεν παράγει τίποτε, αλλά έχει ακούσει τη φράση «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα!».

Δυστυχώς, αποδεικνύεται πως τίποτε από αυτά που ειπώθηκαν προεκλογικά δεν ίσχυε. Αν πάρετε στα χέρια σας όλες τις προεκλογικές συνεντεύξεις που έδιναν τα στελέχη -υπουργοί σήμερα- της κυβέρνησης, θα θυμηθείτε όλα όσα ψευδώς υπόσχονταν. Μας έλεγαν πως είχαν σχέδιο για την οικονομία. Και μιλούσαν «συγκεκριμένα». Όλα αυτά αναπαράγονταν από μερίδα του Τύπου και προβάλλονταν με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα συμβούν. Κι όταν λέω συγκεκριμένα, εννοώ πολύ συγκεκριμένα. Εμπαιναν στη σειρά, με μαύρα γράμματα και κουκίδες, έμπαιναν σε τίτλους και υποτίτλους. Πήραν τον πομπώδη τίτλο «Οδικός Χάρτης για την ελληνική οικονομία». Δημιουργήθηκε η αίσθηση πως αρκούσε να αλλάξει η κυβέρνηση και όλα αυτά θα ρυθμίζονταν αυτομάτως.

Εχουμε και λέμε: Αμεσο σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας με ρευστότητα στην αγορά. Ριζικές τομές στο κράτος και τους θεσμούς για χρηστή διαχείριση του δημοσίου πλούτου. Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δίκαιη αναδιανομή με τομές στη φορολογία. Νέο αναπτυξιακό σχέδιο για την «πράσινη οικονομία». Διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. για ένα νέο πρόγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας. «Θα διαπραγματευτώ σκληρά», είχε πει ο κ. Παπανδρέου στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ουδέν από τα παραπάνω αποτελεί σήμερα μέρος της ζοφερής μας πραγματικότητας. Ούτε ρευστότητα στην αγορά είδαμε, ούτε ριζικές τομές, ούτε φορολογικό νομοσχέδιο. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης εξελίχθηκε σε επιδρομή στα πορτοφόλια. Για διαπραγμάτευση με τους εταίρους ούτε λόγος. Βρεθήκαμε στο αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Οσο για την περίφημη πράσινη οικονομία, καλύτερα να μην το συζητήσουμε.

Το αντεπιχείρημα για την απόσταση λόγων και έργων είναι πως δεν γνώριζαν την πραγματική κατάσταση. Ούτε αυτό στέκει πολιτικά. Είναι δυνατόν να θέλεις μετά μανίας να παραλάβεις μαγαζί χωρίς να γνωρίζεις τα οικονομικά του στοιχεία; Επομένως, ούτε οδικό χάρτη έχουμε, ούτε οδό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου