Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ. ΤΙ ΔΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΒΙΖΑ;

Χωρίς βίζα θα ταξιδεύουν οι Έλληνες στις ΗΠΑ



ΝΙΚ. Ε. ΣΤΑΥΡΟΥΛΛΑΚΙΣ

Η διεθνής οικονομική κρίση, οι ειδικές επιπτώσεις της στην Ελλάδα και η ανάπτυξη «υπερατλαντικών» μηχανισμών κατά των κερδοσκόπων ετέθησαν χθες το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον) στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου-Ομπάμα στο Λευκό Οίκο. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση «πολιτικής στήριξης» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών προς την ελληνική κυβέρνηση και στις πρόσφατες αποφάσεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, «δώρο» με ευρύτερη σημασία προς τον Έλληνα πρωθυπουργό χαρακτηρίζεται η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για άρση του καθεστώτος χορηγήσεων άδειας εισόδου (βίζας) σε Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Η απόφαση επισημοποιήθηκε με ειδική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, εκτός απροόπτου, τον επόμενο μήνα, όταν η υποδομή των διπλωματικών υπηρεσιών (πρεσβεία-προξενεία) προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εξέλιξη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία. Η θετική έκβαση στο πάγιο ελληνικό αίτημα για κατάργηση της βίζας (ένταξη στο visa waiver programme VWP) ήλθε να επιβεβαιώσει πληροφορίες για «ταχείες εξελίξεις», (Βλ. «Απογευματινή της Κυριακής» φ. 8/3/2010) και αποτελεί σημαντικό βήμα στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς η χώρα μας υπήρξε επί σειρά ετών «εκτεθειμένη» σε ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Στη 40λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διεθνή, περιφερειακά, διμερή και ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας. Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ομπάμα για την ανάγκη υιοθέτησης «ρυθμιστικού πλαισίου» κατά των κερδοσκόπων, στις επόμενες συνόδους της ομάδας G20, ώστε να υπάρξει σταθερότητα και να μη μεταφερθεί η κρίση σε άλλα μέρη του κόσμου, που αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία (Μέρκελ Σαρκοζί, Γιούνγκερ, Παπανδρέου).

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας «θετικό» το μήνυμα στήριξης του Μπ. Ομπάμα.

Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά θέματα, ο Γ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε στον Αμερικανό πρόεδρο την πρωτοβουλία «ατζέντα 2014» για ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., την οποία χαρακτήρισε «καταλυτική» και για την επίλυση άλλων προβλημάτων της ευαίσθητης περιοχής.

Σχετικά με τα ελληνικού ενδιαφέροντος, θέματα υπήρξε εκτενής αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη στήριξης της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος, υποδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας, ενώ στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέφερε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε αμέσως μετά τη εκλογή του για την «αναζωογόνηση των σχέσεων» και την ανάγκη ρύθμισης της εκκρεμότητας της υφαλοκρηπίδας. Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στο Καπιτώλιο με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η Αμερικανίδα αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην κρίση» τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», ενώ θετική χαρακτηρίζεται και η συνάντηση που ακολούθησε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου