Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ο ΡΕΝ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ, ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ;

«Κλείδωσε» το πακέτο νέων φόρων και ανακοινώνεται αύριο
Το ζήτημα της μορφής που θα λάβει η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα δεν τέθηκε στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Όλι Ρεν με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο.
Χαμόγελα στην Αθήνα, μετά το τέλος της επίσκεψης του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, καθώς το υπό τον κ. Ρεν κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε θετικά τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

O Πρωθυπουργός, που μιλάει το απόγευμα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, συγκαλεί αύριο, σχεδόν εκτάκτως, το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστούν και επισήμως τα πρόσθετα μέτρα που ζήτησε η Κομισιόν και επί των οποίων συμφώνησε και η κυβέρνηση ώστε να δοθεί διέξοδος στο αδιέξοδο των έως τώρα διαπραγματεύσεων στο τετράγωνο ΑθήναΠαρίσι- Βερολίνο- Βρυξέλλες. Αμέσως μετά, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα τα ανακοινώσει προς τον ελληνικό λαό, δίνοντας έτσι τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας που δημιουργούσε η ακατάσχετη «μετρολογία».

Ακόμη και χθες, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Ρεν, αντικείμενο των συσκέψεων (μία υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών διήρκεσε ώς αργά το βράδυ) αποτελούσε κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο ροκάνισμα μέρους του 14ου μισθού, του οποίου την κατάργηση ζητούν οι Βρυξέλλες. Το πακέτο των μέτρων, σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, επιβολή φόρου πολυτελείας, αύξηση των περικοπών των επιδομάτων κ.ά.

Στο μεταξύ, έγκυρη κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι η συνομιλία του Γιώργου Παπανδρέου με τον κοινοτικό επίτροπο για την οικονομία Όλι Ρεν έγινε σε «εξαιρετικό κλίμα», με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει στον συνομιλητή του ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να βρει διέξοδο στην κρίση. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να ζήτησε από τον κ. Ρεν «την έμπρακτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η οποία έχει κάνει και θα κάνει ό,τι επιβάλλεται, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει καταθέσει». Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι ορισμένοι δείκτες του προγράμματος κινούνται σε επίπεδα «κάτω του αναμενόμενου», αλλά άλλοι πηγαίνουν «απροσδόκητα καλά».

Η έκκληση
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Ρεν να συμβάλει ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα και να μην εξαναγκαστεί η Ελλάδα να πάρει μόνο μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων της.
Αναφορικά με τα περί «έμπρακτης έκφρασης» της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, διευκρινίστηκε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν συζήτησε με τον κ. Ρεν το περιεχόμενο καμίας συμφωνίας οικονομικού περιεχομένου. Όπως αναφέρθηκε, ο ρόλος του κ. Ρεν είναι διαφορετικός: «Ήρθε να ελέγξει και να δώσει το μήνυμα ότι όλα εξελίσσονται ομαλά και προς τη σωστή κατεύθυνση. Φαίνεται ότι αυτό το καταφέραμε».

Άλλη κυβερνητική πηγή, στην οποία τέθηκε το ίδιο ερώτημα, απάντησε: «Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για το είδος και το περιεχόμενο της βοήθειας προς την Ελλάδα με τον κ. Ρεν. Ούτε ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο. Δεν είναι στις δικές του αρμοδιότητες». Η συγκεκριμένη πηγή ανέφερε ότι μετά το οκέι του κοινοτικού επιτρόπου στα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση είναι προφανές πως η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, την Παρασκευή, και τη συνάντηση που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γ. Παπανδρέου, που νωρίτερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε ουσιαστικά περιγράψει την απόφασή του για κατάργηση του 14ου μισθού, μιλώντας για πολίτες που τον συναντούν και του ζητούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας, ζήτησε συστράτευση όλων των Ελλήνων στην κοινή προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.

«Έτοιμοι για θυσίες»
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πλειονότητα του ελληνικού λαού είναι έτοιμη για θυσίες για χάρη της πατρίδας, αρκεί τα χρήματα να πιάσουν τόπο. «Έλληνες που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία, άνθρωποι του μόχθου, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε θυσίες ακόμη και στις αποδοχές τους για την πατρίδα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Θετικά αξιολογεί η κυβέρνηση τη στάση που κράτησε ο κ. Ρεν υπέρ των χειρισμών της Αθήνας


Γραμμή σύγκρουσης επιλέγει η Ρηγίλλης

ΜΕ ΦΙΛΟΛΑΪΚΟ ΠΡΟΦΙΛ επιδιώκει να εμφανιστεί η Ν.Δ. και χαράσσει τις δικές της «κόκκινες γραμμές» για τα επερχόμενα οικονομικά μέτρα και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Στη Ρηγίλλης έχουν αποφασίσει πλέον να προχωρήσουν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το νέο πακέτο μέτρων θα ανοίξει τον κύκλο της φθοράς για το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά για τον Γ. Παπανδρέου.

Το τέλος της συναίνεσης για τις βασικότερες από τις προωθούμενες αλλαγές αναμένεται να επιβεβαιώσει και η σημερινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ανδρέα Λοβέρδο, την οποία επιδίωξε ο υπουργός Απασχόλησης προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. για το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης του Ασφαλιστικού. Το μήνυμα της σύγκρουσης, ωστόσο, φρόντισε να στείλει από χθες η Ρηγίλλης, ύστερα από τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Μήνυμα Σαμαρά
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέστησε σαφές ότι το κόμμα θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο κατάργησης του 14ου μισθού, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να αποφευχθούν μέτρα που θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση και θα πλήξουν τα χαμηλά εισοδήματα. Στα μέτρα αυτά εντάσσει τη γενική αύξηση του ΦΠΑ και τη νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση συναινεί σε έναν αυξημένο ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

Η Ρηγίλλης κατηγορεί την κυβέρνηση για «ακατάσχετη μετρολογία που δεν έχει όριο» και κάνει δυσμενέστερη τη θέση της χώρας, ενώ επαναφέρει το αίτημα για επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, θεωρώντας ότι είναι «η μόνη βιώσιμη λύση» την ώρα της κρίσης για την ελλληνιή ναυτιλία.
Publié par mark à l'adresse 10:07 π.μ. 0 commentaires
«Κόκκινη γραμμή» για τη Ν.Δ. η κατάργηση του 14ου μισθού
Το μήνυμα ότι με την ακατάσχετη και τρομοκρατική μετρολογία των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση δοκιμάζει την αντοχή και την ανοχή των πολιτών έστειλε η Ρηγίλλης, μετά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά με την ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, εξερχόμενος του νεοκλασικού, ξεκαθάρισε ότι η κατάργηση του 14ου μισθού θα αποτελούσε «αιτία πολέμου», ενώ από την πλευρά της Ν.Δ. ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει, επιτέλους, ουσιαστικά μέτρα, με γνώμονα την ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι οι αντοχές και οι ανοχές της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι απεριόριστες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ΑΔΕΔΥ δεν έγινε ειδικότερη συζήτηση επί των διαρροών περί κατάργησης του 14ου μισθού, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τη Ν.Δ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε στη συνέχεια το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με το οποίο συμφώνησε στην ανάγκη επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις βασικές πτυχές των αλλαγών στο ασφαλιστικό. Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του κ. Λοβέρδου, ο οποίος ζήτησε να δει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς σήμερα, τελευταία ημέρα εργασιών της επιτροπής για το ασφαλιστικό, κλείνει ο κύκλος του σχετικού διαλόγου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ΑΔΕΔΥ οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων εκτίμησαν ότι η κυβερνητική πολιτική θα οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση. Ο κ. Παπασπύρος επισήμανε μάλιστα: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ακατάσχετη μετρολογία, αλλά δεν βλέπουμε μέτρα», αναφορά με την οποία συμφώνησε ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι πέντε μήνες μετά τις εκλογές τα μόνα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι στην κατεύθυνση της αύξησης των έμμεσων φόρων και της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας.
«Κανένα άλλο μέτρο. Όλα τα άλλα μέτρα απλώς ανακοινώνονται. Δεν υλοποιούνται και μεταβάλλονται συνεχώς προς το δυσμενέστερο», πρόσθεσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση. Κατά τη συνάντηση, άλλωστε, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο ίδιος ζητούσε από την κυβέρνηση ήδη από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τη λήψη μέτρων, διότι εάν έπαιρνε τα αναγκαία μέτρα εγκαίρως, δεν θα βρισκόταν σήμερα η χώρα στη θέση να καλείται από την Ευρώπη να προχωρήσει σε επώδυνες παρεμβάσεις.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ εξέφρασαν, επίσης, τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε την άποψη των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων για την εισοδηματική πολιτική και εκτίμησαν παράλληλα ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «να τα φορτώσει όλα» στους δημοσίους υπαλλήλους, με το επιχείρημα ότι είναι μόνιμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου