Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Απαγορευμένη λέξη η «ατιμωρησία» όσο υπάρχει το Αρθρο 86

Της Σοφίας Βούλτεψη


Αυτή η λογική σύμφωνα με την οποία για όλα φταίνε οι άλλοι πρέπει κάπου να σταματήσει. Αναφέρομαι στην προ ημερών πρόσκληση σε άλλη μία «ανοιχτή» συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου των ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Προφανώς, αυτή η φαρσοκωμωδία θα λάβει τέλος όταν κάποιοι από τους προσκαλούμενους θα αρνηθούν να παραστήσουν τους κομπάρσους σε ένα είδος one man show.

Είναι γεγονός ότι –πέρα από τα παραδικαστικά και τις άλλες αθλιότητες που ανήκουν στη σφαίρα του κοινού ποινικού δικαίου– υπάρχει στη χώρα μας πρόβλημα απονομής δικαιοσύνης, που φθάνει στα όρια της αρνησιδικίας. Αλλά δεν ευθύνονται οι δικαστικοί λειτουργοί για την ατιμωρησία, για την οποία τους κατηγόρησε ο πρωθυπουργός. Ούτε φταίνε για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία, εφόσον στη χώρα μας η διάκριση των εξουσιών είναι γράμμα κενό.

Οι δικαστές εφαρμόζουν νόμους που ψηφίζουν οι πολιτικοί. Όταν μιλούν, όμως, για ατιμωρησία οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας, οφείλουν να κοιτάζουν πρώτα τη δική τους καμπούρα. Αν έχουν εξασφαλίσει τη δική τους ατιμωρησία και αν δεν αλλάζουν ούτε τώρα, που όλοι θέλουν να δουν κρεμασμένους τους επίορκους, το άρθρο 86 του Συντάγματος και, κατά συνέπεια, το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι υποκριτικό ακόμη και να προφέρουν την επίμαχη λέξη «ατιμωρησία». Είναι γελοίο να κρύβονται πίσω από το Σύνταγμα. Ουδείς θα τους κατηγορούσε αν καταργούσαν ένα άρθρο που από μόνο του είναι αντισυνταγματικό, αφού καταργεί άλλο άρθρο του Συντάγματος, αυτό που εγγυάται την ισότητα των πολιτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τους δικαστές ο κ. Παπανδρέου. Το έπραξε και τον Ιανουάριο του 2009, στη Γενική Συνέλευσή τους. Και όπως τώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, τότε αντέδρασε ο πρόεδρος του Α.Π., Β. Νικόπουλος. «Ακουσα κάτι περί παραγραφής», είχε πει. «Ποιος άραγε ευθύνεται για την παραγραφή; Οι δικαστές; Ή ο νόμος; Το γνωρίζει αυτό ο λαός; Ποιος θεσπίζει τους νόμους; Οι δικαστές ή η Βουλή; Γιατί και εκείνοι να μην είναι ίσοι έναντι των άλλων πολιτών;». Δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του… κρεμασμένου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου