Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ακόμη και η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, θα συμβάλλει στη βοήθεια προς την Ελλάδα."Πακέτο" ύψους 22 δισ ευρώ.

Βρυξέλλες: "Πακέτο" ύψους 22 δισ ευρώ, η βοήθεια προς την Ελλάδα-το 1/3 θα είναι από το ΔΝΤ

Ακόμη και η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, θα συμβάλλει στη βοήθεια προς την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε μετά τη Σύνοδο στην οποία επήλθε συμφωνία, ο πορτογάλλος πρωθυπουργός κος Ζοζέ Σόκρατες, δίνοντας έτσι μια χαρακτηριστική εικόνα του πνέυματος που επικράτησε.

Το συνολικό πακέτο της βοήθειας προς την ελληνική οικονομία, αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 20 και 22 δισ. ευρώ, με τα 2/3 απ' αυτό να προέρχονται από τις χώρες της ευρωζώνης και το 1/3 από το ΔΝΤ.

Μένει ωστόσο, να γίνουν γνωστές και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ώστε να γνωρίζουμε, το μηχανισμό ελέγχου και επιτήρησης, αλλά και τιμωρίας των χωρών που λαμβάνουν τη βοήθεια, αλλά δεν εφαρμόζουν πιστά τους κανόνες.
Είναι σαφές, ότι αναβαθμίζεται -αν και δεν είναι προς ώρας γνωστό σε ποιό βαθμό- ο ρόλος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, που θα ελέγχει την οικονομική πολιτική των χωρών που έχουν δεχτεί τη βοήθεια, όπως δεν είναι γνωστός και ο ρόλος του ΔΝΤ.
Για το τελευταίο, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, έκανε σε όλους του τόνους σαφές, ότι δεν θα ήθελε να αναμιχθεί στα οικονομικά πράγματα της ευρωζώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου