Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

«Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης» το μήνυμα Σαμαρά σε Μπαρόζο

ΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Συγκεκριμένα και όχι θεωρητικά μέτρα στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη στις Βρυξέλλες με δική του πρωτοβουλία, προκειμένου με την παρέμβασή του σε επίπεδο θεσμικής ηγεσίας της Ε.Ε. να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια να δοθεί βοήθεια στην ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, ώστε η χώρα μας να αποφύγει την επικίνδυνη και άκρως αντιευρωπαϊκή προοπτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μία στάση η οποία, όπως τόνιζαν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τους επιβαρυντικούς για την εικόνα της χώρας χειρισμούς της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πνεύμα, ο κ. Σαμαράς τόνισε στον κ. Μπαρόζο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα, με μέτρα συγκεκριμένα και όχι θεωρητικά, διότι διαφορετικά -όπως χαρακτηριστικά είπε- οι αγορές δεν πρόκειται να ησυχάσουν.

«Λάθη έγιναν. Δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Σήμερα, όμως, απαιτείται να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για το καλό –θα έλεγα- ολόκληρης της Ευρωζώνης», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε στον κ. Μπαρόζο συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η Ε.Ε. θα μπορούσε να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δοθεί κάποιας μορφής εγγύηση, ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει ποτέ την Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, κάποιας μορφής πιστωτική διευκόλυνση, να λεχθεί επίσημα ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέχρι και το τέλος του 2011, χωρίς πρόβλημα ή ένας συνδυασμός όλων αυτών των παρεμβάσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο είπε ξεκάθαρα ότι από τη μία πλευρά απαιτείται η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στα μέτρα που έχουν θεωρηθεί από όλους αναγκαία και από την άλλη διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά ότι η Ε.Ε. θα δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (τον πρόεδρο Βίλφρεντ Μάρτενς και το γενικό γραμματέα Αντόνιο Λοπέζ- Ιστουρίζ), το οποίο ουσιαστικά διοικεί τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και διαδραματίζει συνεπώς τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας για μια χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου