Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Σήμερα στην βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, σύμφωνα με την "Καθημερινή

Σχόλιο ΕΨ: Το δημοσιεύω με κάθε επιφύλαξη. To σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται στην ημερίσια διάταξη της ολομέλειας της Βουλής. Επίσης σύμφωνα με τον Κώστα Σκανδαλίδη που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη (1/2/2010), η "πρόταση" θα έρθει για εξέταση στην διαρκή κοινοβουλευτική ομάδα την επόμενη εβδομάδα. Η ίδια εφημερίδα είχε γράψει ότι θα ερχόταν στην βουλή την προηγούμεν εβδομαδα.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο δεν αφορά την "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ" μεταναστών όπως ψευδώς γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αλλά την ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ των νομιμοποιημένων λαθρομεταναστών.

Πάντως κρίνοντας από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να μεταβάλει κάποιους όρους του νομοσχεδίου (οι δήθεν "ουσιαστικές αλλαγές" κατα την "Κ"), είναι εμφανές ότι οι πιέσεις φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει όμως να ενταθούν για να αποτραπεί τελείως η ψήφηση αυτού του νομοσχεδίο-έκτρωμα! Πιέσεις που θα πρέπει να προέρχονται και από τα κράτη της Ε.Ε. τα οποία θα πληγούν άμεσα από τις επιπτώσεις.


Καίριες αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
Κατατίθεται, ίσως σήμερα, στη Βουλή

Σε ουσιαστικές αλλαγές του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που αποβλέπουν εμφανώς να αποδυναμώσουν τα αντεπιχειρήματα, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, προχωρεί η κυβέρνηση.

Κατά πληροφορίες της «Κ», στο νέο σχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, θα καθίσταται πλέον σαφές ότι η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για τους ενήλικες μετανάστες θα αφορά αποκλειστικώς και μόνον εκείνους που διαμένουν με οριστικούς και όχι προσωρινούς τίτλους παραμονής, προϋπόθεση η οποία αποκλείει τους αιτούμενους πολιτικό άσυλο προτού αυτό τους χορηγηθεί οριστικά.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να αυξάνει και τον απαιτούμενο χρόνο σε περισσότερα από πέντε έτη νόμιμης παραμονής (όπως αρχικώς ανακοινώθηκε). Επίσης για τα παιδιά των ενηλίκων μεταναστών η ελληνική ιθαγένεια θα χορηγείται, αφού παρακολουθήσουν απαραιτήτως έξι χρόνια ελληνικού σχολείου (από 3 που προβλεπόταν αρχικώς), αλλά η ιθαγένεια θα τους δίδεται και πριν από τα 18 τους χρόνια, σημείο στο οποίο αντιδρά η Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, η κυβέρνηση προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην υποχρέωση των Αρχών να απαντούν υποχρεωτικώς, απολύτως αιτιολογημένα και σε εύλογο χρόνο στις σχετικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου