Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Απειλούνται πλέον η εθνική κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας! Οτι η κατάσταση είναι κρίσιμη το γνωρίζουν όλοι πλέον. Ακόμη και εκείνοι που συνήθως αντιμετωπίζουν τις κρίσεις με συνωμοσιολογική διάθεση αντιλαμβάνονται πια ότι η χώρα κινείται στο όριο, ότι απειλείται από ακραία οικονομικά γεγονότα και πως μια ρωγμή στο τραπεζικό σύστημα αρκεί για να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Είναι αυτά κοινός τόπος, δεν χρειάζονται άλλωστε πολλές μαρτυρίες, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. O Έλληνας πρωθυπουργός ήταν το πιο δημοφιλές πρόσωπο στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν στρέψει την προσοχή τους στη μικρή Ελλάδα και δεν υπάρχει ημέρα χωρίς αναφορές στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Γίναμε πρώτο θέμα και αντικείμενο αρνητικής δημοσιότητας παντού στον κόσμο. Επίσης, οι μαραθώνιες κυριακάτικες συσκέψεις του κ. Παπανδρέου με τους υπουργούς και τους εκπροσώπους των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Νταβός, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη δραματικότητα των συνθηκών.

Ταυτόχρονα, οι χθεσινές εκκλήσεις από το βήμα της Βουλής για συστράτευση, αλλά και οι προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς πείθουν ακόμη και τους δύσπιστους ότι πλέον έχουμε φθάσει στο χείλος του γκρεμού. Η έκθεση τέλος των εμπειρογνωμόνων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τον χαρακτήρα της οικονομικής διαχείρισης στα χρόνια της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια πολλών συζητήσεων. Το αγωνιώδες ερώτημα που τίθεται πλέον δεν αφορά αυτή καθαυτή την αποδοχή της κρίσης, αλλά αν είναι αναστρέψιμη. Μπορεί άραγε η χώρα να ξεπεράσει την πίεση των αγορών και των δανειστών; Είναι ικανή να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της και να επανέλθει σε κύκλο ενάρετο;
Η απάντηση είναι πως εξαρτάται. Και εξαρτάται μόνο από τη δράση που θα αναληφθεί τώρα.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχουν περιθώρια χρόνου για αναστολές, ούτε την πολυτέλεια για πολλές διαβουλεύσεις. Τα όποια μέτρα είναι απαραίτητο να ληφθούν τώρα, προτού αρχίσει η μουρμούρα στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη για την επάρκεια του Προγράμματος Σταθερότητας. Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται να χαθεί ούτε μία ημέρα. Οποιαδήποτε αναβολή ή αναστολή είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα διεθνών αμφισβητήσεων και να δημιουργήσει τετελεσμένα, τα οποία θα καταστήσουν κάθε προσπάθεια ελλειμματική.
Και οφείλουν άπαντες να γνωρίζουν ότι το διακύβευμα δεν είναι απλώς οικονομικό. Επαπειλούνται πλέον η εθνική κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας. Το ενδεχόμενο να μην ορίζουμε εμείς τα του οίκου μας δεν είναι απίθανο πια. Η επιστροφή σε καθεστώτα εγγυητριών δυνάμεων δεν ταιριάζει ούτε είναι ανεκτή από τον ελληνικό λαό.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου