Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Επίσκεψη Αρχηγού Τουρκικής Ακτοφυλακής στην Ελλάδα, αλλά για να μην ξεχνιόμαστε οι προκλήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι πραγματοποιήθηκαν κανονικά!

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής Υποναύαρχος (UH) Izzet Artunc, συνοδευόμενος από Τουρκική αντιπροσωπεία, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού Λ.Σ Αντιναύαρχου Αθανάσιου Μπούσιου. Ο κ. Artunc δήλωσε τα ακόλουθα: «Είμαι χαρούμενος που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εξελίξουμε τη συνεργασία των Ακτοφυλακών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων μας, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων. Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αρχηγό κ. Μπούσιο για τη φιλοξενία μου εδώ στην Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ». Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Λ.Σ κ. Μπούσιος δήλωσε: «Με χαρά υποδέχομαι στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στον Πειραιά, τον Τούρκο Ομόλογό μου, τον Ναύαρχο Artunc.

Στη συνάντησή μας θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που μας απασχολούν καθημερινά και ελπίζω να έχουμε καλά αποτελέσματα».
Σε ερώτηση ναυτιλιακού συντάκτη σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών και τη μη ενεργοποίηση, όπως προβλέπεται σε αυτό, του λιμένα Σμύρνης, ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής, απάντησε:
«Εγώ δεν μπορώ να μπω σ’ αυτό το πλαίσιο, σας είπα ότι θα απαντήσω σε θέματα της αρμοδιότητας μου. Αυτά που ρωτάτε, είναι θέματα που ήδη βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και θεωρώ ότι θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, τόσο η Τουρκία, όσο και η Ελλάδα είναι τα θύματα αυτού του εμπορίου παράνομων μεταναστών και σ’ αυτό το πλαίσιο εμείς προσπαθούμε να βρούμε τη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».
Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων, ακολούθησε ανταλλαγή θυρεών των δύο Σωμάτων και στη συνέχεια οι Αρχηγοί ξεκίνησαν τις επίσημες συζητήσεις τους.
Νωρίτερα, ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής είχε άτυπη συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα, όσο και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε:
«Οφείλουμε να συνεργαστούμε, προκειμένου να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να σταθεροποιήσουμε ακόμη περισσότερο την περιοχή, ώστε να νιώθουν καλύτερα οι λαοί μας».
Ο κ. Artunc συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Υπουργού, ενώ δήλωσε ότι, από την πλευρά της, η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου