Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Σερβία: Δεν συμφωνεί με αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως προϋπόθεση ένταξής της στην ΕΕ

Βελιγράδι.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μποτζιντάρ Ντιέλιτς (φωτό) προέβη σε δήλωση, χθες, πως η Σερβία δεν πρόκειται να συμφωνήσει ποτέ με τη λογική ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα καταστεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και η διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου αποτελούν δύο ξεχωριστές διαδικασίες.

«Αυτή είναι η πολιτική της Σερβίας», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Vecernje Novosti» , «αλλά και η πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μονομερής».

Επεσήμανε πάντως πως η Σερβία έχει άριστες σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξή του, τόνισε πως η τάση της ΕΕ να ενσωματώσει το σύνολο των Βαλκανίων στη Δύση «αποτελεί μια πολύ ισχυρή ώθηση ώστε να καταλήξουμε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Αυτός πρέπει να θεωρηθεί ως ένας συμβιβασμός και όχι μια υπαγόρευση. Ως εκ τούτου η συνολική πολιτική της Ευρώπης προς το Κοσσυφοπέδιο είναι, έτσι, αποτελεσματική για την Σερβία.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου