Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Η ευρωπαϊκή “οικογένεια”, όπως όλοι έχουμε καταλάβει, είναι μια τεχνητή οικογένεια ετερόκλητων κρατικών συμφερόντων, που ενώθηκαν πραγματικά μόνο προς μία κατεύθυνση, την οικονομική.

Στην πρώτη μεγάλη κρίση όμως -η οποία ήταν εισαγόμενη από τις ΗΠΑ πριν να συμπαρασύρει τους πάντες στην παγκοσμιοποιημένη αγορά- αποδείχθηκε ότι εκτός από την πολιτική ούτε η οικονομική ενοποίηση είναι ολοκληρωμένη!

της ΜΑΡΙΑΝΑΣ ΠΥΡΓΙΩΤΗ

Διότι σε αντίθεση με τις “Πολιτείες” της Αμερικής, οι “Πολιτείες” της γηραιάς ηπείρου δεν διασφάλισαν κεντρικούς μηχανισμούς, οι οποίοι εκτός από… συμβουλές ή ελέγχους να μπορούν να στηρίξουν κάποιον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας των 27 ή των 15 της ΟΝΕ. Αφήστε την Ελλάδα απέξω, διότι θα θεωρηθεί “σοβινιστική” η διαπίστωση…


Πάρτε την κέλτικη τίγρη, την Ιρλανδία, που έπειτα από μια περίοδο θαυμαστής ανάπτυξης, συνεπεία ενός πραγματικά αξιοσημείωτα τολμηρού οικονομικού προγράμματος, έφτασε να περικόπτει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως 50% και να βλέπει μια κατάρρευση πρωτοφανή, με δεδομένη την προηγηθείσα περίοδο άνθησης.

Πάρτε τη μικρή Πορτογαλία ή τη μεγάλη Ισπανία, τα δύο κράτη της Ιβηρικής χερσονήσου που βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα για διαφορετικούς λόγους από εμάς, αλλά και χωρίς τις δικές μας αδυναμίες. Είναι δυνατόν να μην μπορεί η ΕΚΤ να δανείσει απευθείας σε κράτη αν παραστεί ανάγκη, ώστε να αποφεύγεται η κερδοσκοπική επίθεση των αγορών και να μη δανείζεται μια χώρα με τοκογλυφικό επιτόκιο, αλλά με λογικό επιτόκιο; Είναι, διότι το απαγορεύει ο κανονισμός της… Λες και οι ιδιωτικές τράπεζες και τα funds αποδείχτηκαν “αξιόπιστα” και τα κράτη-μέλη αναξιόπιστα!

Λες και δεν βιώσαμε τη μεγαλύτερη κρίση μετά το κραχ του 1229 εξαιτίας της φρενήρους απληστίας των μεγάλων τραπεζών, που είχαν χάσει πια ακόμη και τον έλεγχο του ρίσκου που έπαιρναν, αλλά εξαιτίας της κρατικής…σπατάλης ή κακοδιαχείρισης πόρων από κράτη, όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα. Αλλά έστω ότι ορθώς η ΕΚΤ λειτουργεί έτσι. Δεν έπρεπε να υπάρχει ένα ανάλογο του ΔΝΤ “εργαλείο”, όταν έχεις μια Ένωση 27 κρατών και φιλοδοξείς να αγγίξεις τα 30 σύντομα ή όταν έχεις ένα κοινό νόμισμα, το ευρώ, που πρέπει να υποστηρίξεις;

Όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε στον Τύπο, η Καλιφόρνια, που “πτώχευσε” ήδη μία φορά, ετοιμάζεται για δεύτερο κραχ και η οικονομία της είναι όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας. Έπαθε τίποτε το δολάριο; Γιατί λοιπόν “παθαίνει” το ευρώ; Επειδή κάποιοι φωστήρες όλα αυτά τα χρόνια θεωρούσαν αδύνατη μια τόσο μεγάλη κρίση ή γιατί ως ισχυροί εταίροι και... εξαγωγείς ξέρουν ότι οι ίδιοι τελικά ακόμη και από την υποτίμηση του ευρώ θα ωφεληθούν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου