Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ενημερωθεί από το ανώτατο οικονομικό επιτελείο του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη ευρύτερα, αλλά και ειδικότερα για το «ελληνικό ζήτημα».

Του Δ. Π. ΔΗΜΑ

Αν και διαψεύστηκε απ' όλες τις πλευρές το σενάριο για στήριξη της Ελλάδας με 20-25 δισ. ευρώ, από τις χώρες της ευρωζώνης («Der Spiegel»), στην Ουάσιγκτον φαίνεται να υπήρξε, προ ημερών, σχετική συζήτηση στον Λ. Οίκο περί «διαφαινόμενης προοπτικής απτής στήριξης» της Ελλάδας από τους εταίρους της.

Υπενθυμίζεται πως, κατά τον εκπρόσωπο του Λ. Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ενημερωθεί από το ανώτατο οικονομικό επιτελείο του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη ευρύτερα, αλλά και ειδικότερα για το «ελληνικό ζήτημα».

Η μέσω «Der Spiegel» νεότερη, τώρα, διαρροή συντεταγμένη στο πνεύμα προηγούμενων παρόμοιας φύσεως διαρροών, εγκύρως εκτιμάται πως ενδεχομένως να εντάσσεται σε σχεδιασμένη προσπάθεια που αποβλέπει στην προετοιμασία της κοινής γνώμης χωρών της ευρωζώνης, και πρωτίστως της Γερμανίας, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι μέχρι τώρα διαρροές που προεξοφλούσαν ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα έχουν ανωνύμως προέλθει από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Βερολίνο και έχουν προβληθεί σε έγκυρα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, λέγεται ενισχυτικά.

Ωστόσο, «παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες οι προθέσεις των Ευρωπαίων για το πώς θα "χειριστούν" την ελληνική υπόθεση...», έλεγε πρόσφατα Αμερικανός αξιωματούχος σε σχετική επιλεκτική ενημέρωση, γενικότερα για την τύχη του ευρώ, την ευρωζώνη και για τα όσα διακυβεύονται σ' αυτή τη χρονική συγκυρία.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όπως ελέχθη, με δεδομένη την ανάγκη να ξεπεραστεί η σοβαρή αντίδραση της γερμανικής κοινής γνώμης, το πιθανότερο είναι πως ένα πακέτο στήριξης των άμεσων ελληνικών αναγκών θα 'ναι πρωτίστως υπό μορφή εγγυήσεων.

Αυτό συμπίπτει, τώρα, με το «πνεύμα» του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού πως η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα θα συνίσταται εν μέρει από πιστώσεις και εν μέρει από εγγυήσεις που θα συνοδεύονται από αυστηρούς όρους.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνεται από τον Αμερικανό παράγοντα, αδυναμία της Ελλάδος να εξοφλήσει κεφαλαιακές υποχρεώσεις της μέχρι τον Μάιο της τάξεως των 23 περίπου δισ. ευρώ (σ.σ. όση περίπου και η, μάλλον όχι τυχαία, αναφορά του «Der Spiegel» για το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας), θα 'χει πολύ μεγαλύτερης εκτάσεως επίπτωση στην ευρωζώνη, και αυτό είναι ορατό στους Γερμανούς.

Πάνω απ' όλα, πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα ο κάθε «Ευρωπαίος» για το τι σημαίνουν όλα αυτά και πρωτίστως για τον ίδιο και, έτσι, απαιτείται λίγος χρόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου