Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί εν μέσω μιας κρίσιμης ιστορικά στιγμής λόγω της οικονομικής κρίσης, που τους επόμενους μήνες θα δοκιμάσει τις αντοχές και τις ανοχές του κοινωνικού μας ιστού, να δημιουργεί πρόσθετες εστίες “κρίσης” φέρνοντας στο προσκήνιο νομοσχέδια όπως αυτό για την ιθαγένεια των μεταναστών.

Η Ελλάδα δεν έχει λύσει ούτε φαίνεται να έχει σχέδιο λύσης για το μεταναστευτικό, δεν έχει καταμετρήσει καν τους μετανάστες, νόμιμους ή παράνομους, δεν μπορεί να ελέγξει την αθρόα λαθρομετανάστευση κυρίως από τα ανατολικά μας σύνορα, δεν έχει καν μεριμνήσει για το αυτονόητο: τη νομιμοποίηση με άδεια παραμονής μακράς διάρκειας των νομίμως διαβιούντων και εργαζομένων στη χώρα μας μεταναστών και των παιδιών τους.


Να έχουν δηλαδή ένα είδος επίσημης “ταυτότητας”, με ανάλογη “πράσινη κάρτα εργασίας”, ώστε να μην ταλαιπωρούνται αλλά και να μην πλαστογραφούνται τα έγγραφα από κυκλώματα. Αντί αυτών των κινήσεων, φέρνει το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας με τους ελαστικότερους πανευρωπαϊκά όρους χορήγησης… Γιατί το κάνει;

Για αντιπερισπασμό, λένε κάποιοι, εννοώντας ότι είναι μια “προοδευτική” πινελιά εν μέσω “αντιδραστικών” πολιτικών στην οικονομία.
Για τις ψήφους στις δημοτικές εκλογές, υποστηρίζουν άλλοι…
Γιατί είναι προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, αντιτείνουν κάποιοι τρίτοι.

Όπως και να έχει, όλες οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα είναι απολύτως διχαστικές, φορτισμένες και άκρως προβληματικές. Υπάρχει πράγματι λόγος να δημιουργηθεί στην παρούσα συγκυρία μια νέα εστία έντασης στα σπλάχνα της κοινωνίας;

Και η εκκλησία;
Προς επίρρωση των παραπάνω, το θέμα αρχίζει να δημιουργεί ρήγματα μέσα στην ιεραρχία, καθώς εμφανίζονται οι ιεράρχες, και μάλιστα οι κορυφαίοι, να στέλνουν αντιφατικά μεταξύ τους μηνύματα.

Την Πέμπτη ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα πάνε στην Ομόνοια, στους μετανάστες που τρέφονται από τα συσσίτια της αρχιεπισκοπής στην οδό Σοφοκλέους. Στόχος, να δώσουν ένα μήνυμα κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Τυχαία; Όχι βέβαια…

Άλλωστε στενοί συνεργάτες του αρχιεπισκόπου σχολιάζουν το θέμα της ιθαγένειας λέγοντας: “Το θέμα αφορά την κυβέρνηση. Είναι πολιτικό. Εμείς ως κληρικοί οφείλουμε να παρέχουμε στους ανθρώπους που στερούνται τα προς το ζην”. Αλλά δεν σταματούν εκεί. Σχολιάζουν και το κήρυγμα και τις θέσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου τονίζοντας: “δεν μπορεί να λες ότι θα γεμίσει η χώρα μαυράκια…”, παίρνοντας όμως και κάποια εύλογη απόσταση από το νομοσχέδιο: “ούτε να τάσσεσαι υπέρ της παροχής ιθαγένειας και υπηκοότητας σε όλους ανεξαιρέτως τους μετανάστες που καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα μας”.

Αλλά στο θέμα παρενέβη και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος μίλησε για “ηθελημένη ή αθέλητη παρερμηνεία” των θέσεών του και τόνισε ότι οι φόβοι του αφορούν και στο θρήσκευμα των μεταναστών, διότι, όπως είπε, “η μουσουλμανική παραδοχή, η θρησκευτική, έχει μια φονταμενταλιστική αντίληψη. Δεν ενσωματώνεται ποτέ. Φοβάμαι ότι θα έχουμε γκετοποιήσεις και τέτοια προβλήματα”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου