Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Οι Γερμανοί ξανάρχονται…

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου


«Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας», κατά τη γνωστή ατάκα του Αρτέμη Μάτσα σε ταινία του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, όπου υποδύεται το δωσίλογο.
Η κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας δεν αποκαλύπτει, μόνο, σε όλο τους το μεγαλείο, τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας μας, αλλά ξύνει και πληγές του παρελθόντος. Αναδεικνύει ταυτόχρονα και τις αδυναμίες της ευρωζώνης. Οι χώρες της οικονομικής ένωσης αποδεικνύονται έως σήμερα απρόθυμες και ανέτοιμες να συντονιστούν σε πολιτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα η συνοχή τους να κινδυνεύει. Τον ακριβότερο λογαριασμό αυτής της πρακτικής, προς το παρόν τουλάχιστον, τον πληρώνει η Ελλάδα.
Κερασάκι στην τούρτα είναι η επίθεση από διεθνή μέσα ενημέρωσης, που μας καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Αποκορύφωμα των αρνητικών δημοσιευμάτων το προκλητικό εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού «Focus», με τον τίτλο «Απατεώνες της Ευρώπης», ξυπνά μνήμες από τη ναζιστική κατοχή και ανασύρει από το χρονοντούλαπο το αίτημα καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων. Το διανθισμένο με την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία εξώφυλλο του περιοδικού στάθηκε αφορμή για να φτάσουμε στα όρια ενός «θερμού επεισοδίου» με τη Γερμανία.
Αναντίρρητα, η επιλογή του γερμανικού εντύπου είναι ακραία και έξω από κάθε ηθική και αισθητική. Φοβούμαι, όμως, ότι εξίσου ακραία είναι και η αντίδραση στη χώρα μας ακόμη και θεσμικών παραγόντων. Το ζητούμενο όμως είναι πώς θα διαχειριστούμε τη δικαιολογημένη καθ’ όλα αγανάκτηση των Ελλήνων, προκειμένου να μη βυθιστούν οι σχέσεις της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση.
Η κακόγουστη αισθητικά πρόκληση του «Focus», που ευτελίζει την όποια κριτική διάθεση, με άλλοθι την ελευθεροτυπία, δεν πρέπει να μας παρασύρει. Δεν χρειαζόμαστε τούτη την ώρα ακραίες φωνές και αψυχολόγητες ενέργειες. Πολύ περισσότερο, κινήσεις εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση. Έχουμε στέρεα επιχειρήματα, που μπορούμε με νηφαλιότητα να αναδείξουμε.
Το στερεότυπο ότι οι Γερμανοί δεν μπορούν να πληρώνουν τον ευρωπαϊκό νότο εν πολλοίς είναι ένα ιδεολόγημα. Ας μην ξεχνούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί μεγάλη βιομηχανική αγορά για τη Γερμανία. Ας μην ξεχνούμε ότι η Γερμανία χρηματοδοτήθηκε αδρά από την Ε.Ε. για την ενίσχυση της οικονομίας της μετά την επανένωση.
Η επίθεση σε ένα λαό με όχημα ένα κλασικό πολιτισμικό σύμβολο, την Αφροδίτη της Μήλου, αν μη τι άλλο αδικεί την ενιαία ιστορική παρακαταθήκη ολόκληρης της γηραιάς ηπείρου. Αδικεί πολύ περισσότερο ένα έθνος που έβαλε τα θεμέλια της κοινής αυτής παρακαταθήκης. Με τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζεται ό,τι πιο ακέραιο έχει να επιδείξει ως συγκριτικό της πλεονέκτημα η Ευρώπη. Ας αναλογιστούμε, όμως, κι εμείς πόσο αδικούμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό όταν, αντί πανεθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης, στήνουμε σκηνικό οξύτητας και έντασης με εξεταστικές για την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου