Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ρωσικός αντιπερισπασμός-Επίσκεψη Μεντβέντεφ - απάντηση στους αγγλοαμερικανούς

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ




Επιστολή του Ρώσου Προέδρου στον Πρόεδρο Χριστόφια, με μήνυμα αντίδρασης στις «εξωτερικές πιέσεις».

ΜΟΣΧΑ
Εκτίμηση στις προσπάθειες Χριστόφια

Αντιπερισπασμό στις αγγλοαμερικανικές παρεμβάσεις στο Κυπριακό επιχειρεί η Μόσχα, σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο, στέλλοντας εδώ τον ανώτατο κρατικό ηγέτη της. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο στις 7 και 8 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ο κ. Μεντβέντεφ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Χριστόφια, σε απάντηση της επιστολής που ο Πρόεδρος Χριστόφιας τού είχε αποστείλει τον περασμένο Ιανουάριο, με αφορμή τις τουρκικές προτάσεις.
Στην επιστολή του ο Ρώσος Πρόεδρος εκφράζει την εκτίμηση της Ρωσίας για τη στάση του Προέδρου Χριστόφια στις συνομιλίες, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής λύσης, που να είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στην επιστολή, επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της Ρωσίας στη θέση ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί μόνο από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, και πως οι οποιεσδήποτε προσπάθειες να επιβληθούν έτοιμες συνταγές για λύση, περιλαμβανομένου του τεχνητού διαπραγματευτικού πλαισίου και της άσκησης εξωτερικών πιέσεων πάνω στις δύο κοινότητες, είναι αντιπαραγωγικές.
Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ επιβεβαιώνει τη στάση αρχής που τηρεί η Ρωσία όσον αφορά στο Κυπριακό, όπως αυτή έχει επανειλημμένα εκφραστεί σε διάφορα επίπεδα και στις επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και, επίσης, την πρόθεση της Ρωσίας να παράσχει πρόσθετη βοήθεια για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, για την επιτυχία των απευθείας δικοινοτικών διαπραγματεύσεων.
Ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί συμβολικό το γεγονός ότι η επίσκεψη θα λάβει χώρα κατά την 50ή επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε Σοβιετικής Ένωσης, εξέλιξη η οποία θα συμβάλει περαιτέρω στην προώθηση της ρωσοκυπριακής συνεργασίας και στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

Περιμένοντας το ΔΗΚΟ
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε χθες ότι σύντομα ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα λάβει απόφαση για την πλήρωση των θέσεων των Υπουργών της ΕΔΕΚ Μιχάλη Πολυνείκη και Νίκου Νικολαΐδη.
Είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιμένει την επίσημη απόφαση του ΔΗΚΟ για παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να παραχωρήσει το ένα ή και τα δύο Υπουργεία στο κόμμα, ανταμείβοντάς το για την παραμονή στην Κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερώτηση, μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, τι θα γίνει με τους Υπουργούς της ΕΔΕΚ, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, και πιστεύω ότι σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τις λάβει». Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους δύο Υπουργούς της ΕΔΕΚ να παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «απλώς είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι εκεί μέχρις ότου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάρει τις αποφάσεις του».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έστρεψε τα βέλη του κατά του Κινήματος Οικολόγων, για το γεγονός ότι απέσυρε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση Χριστόφια, εκφράζοντας απαρέσκεια για την απόφαση.
Ξεχνώντας ότι οι ψήφοι των Οικολόγων δόθηκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στον Δημήτρη Χριστόφια τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο Στέφανος Στεφάνου διερωτήθηκε «πότε πρόσφερε στήριξη το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για να την αποσύρει τώρα;»
Και πρόσθεσε: «Αποσύρεις κάτι και το αναιρείς όταν το προσφέρεις και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι Οικολόγοι δεν είχαν προσφέρει τη στήριξή τους, άρα τι θα αποσύρουν;».
Ανέφερε ότι είναι δικαίωμα των Οικολόγων και του κάθε κόμματος να αποφασίζουν και ανάλογα να τοποθετούνται με τις αποφάσεις τους».

Οι γκρίζοι λύκοι με τον Ταλάτ

Ο Ταλάτ, την «υποψηφιότητα» του οποίου υποστηρίζουν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ζήτησε την υποστήριξη των Γκρίζων Λύκων για να εκλεγεί.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», η ενέργεια αυτή του Ταλάτ προκάλεσε τη μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των οπαδών του κόμματός του (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα).
Η «Αφρίκα» γράφει ότι άτομα του στενού περιβάλλοντος του Ταλάτ τον συμβούλευσαν να μη θέσει υποψηφιότητα. Σημειώνει ότι η πιθανότητα επιτυχίας του Ταλάτ μειώνεται συνεχώς, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Όραμς, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για το θέμα των εγγυήσεων.

1 σχόλιο:

  1. Σε σχοινί τεντωμένο….!

    .....Σε σχοινί τεντωμένο….,
    σε Θανάτου γραμμή….,
    βιασμένη παιδούλα
    η Ζωή αιωρείται γυμνή….!

    Σε σχοινί τεντωμένο….,
    πάλι…., Μόσχα -- Νιου Γιορκ….,
    η Ζωή ‘’Ιφιγένεια’’…..
    κι όλα βαίνουν στο ‘’STOP’’….!

    Σε σχοινί τεντωμένο….,
    ψωραλέοι στη Γη
    και ποντίκια στη Φάκα….,
    η Ζωή κι η ζωή –σας θα βγει….!.....

    Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,
    URL : www.alexandros-zivas.gr
    ….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή