Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο κόντρα στον Νίκολα Γκρούεφσκι συγκροτείται στην ΠΓΔΜ

Ενιαίο αντιπολιτευτικό σχήμα με στόχο την αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι συγκροτούν 12 αντιπολιτευόμενα κόμματα από το χώρο της κεντροαριστεράς, με επικεφαλής τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Το μέτωπο συγκροτούν 12 κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης με ζητούμενο την αποτελεσματικότερη, όπως αναφέρουν, δράση τους απέναντι στο κυβερνών κόμμα της ΠΓΔΜ VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου αυτού σχήματος τέθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) υπό τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Τα άλλα 11 κόμματα που συμμετέχουν στο σχήμα έχουν μικρή δύναμη και απήχηση στο εκλογικό σώμα.

Το αντιπολιτευόμενο σχήμα θα δώσει έμφαση στην οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία όπως δηλώνουν οι ηγέτες του μετώπου επιδεινώθηκε σημαντικά τα τελευταία 3,5 χρόνια που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας το VMRO-DPMNE.
Ο Μπράνκο Τσερβέρνκοφσκι δήλωσε ότι το αντιπολιτευόμενο σχήμα μπορεί να αποκτήσει σύντομα την δυναμική εκείνη που θα απειλήσει την κυριαρχία του VMRO-DPMNE στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις -αν και η αξιοπιστία αρκετών από αυτών αμφισβητείται- δείχνουν ότι το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το κόμμα του οποίου ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, η αντιπολίτευση αδυνατεί προς το παρόν να ανασυντάξει τις δυνάμεις της μετά τις ήττες που υπέστη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην ΠΓΔΜ.
Επισημαίνουν όμως παράλληλα ότι η δημοτικότητα και η πολιτική του Γκρούεφσκι μπορεί να υποστεί κλυδωνισμούς εξαιτίας της δυσαρέσκειας που άρχισε να εμφανίζεται σε ένα μέρος του πληθυσμού για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην οικονομία και την αδυναμία προώθησης της ευρωατλαντκής προοπτικής της χώρας από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου