Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΜΗ ΖΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥΛΑΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ. ΤΑ ΧΩΝΕΙ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο Ερντογάν τάσσεται υπέρ του διαλόγου

Καταστροφική χαρακτήρισε πιθανή επίθεση κατά του Ιράν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα δηλώνει απογοητευμένος για τη στάση Γαλλίας και Γερμανίας στην ενταξιακή πορεία της χώρας του.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Γαλλία και Γερμανία θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού, επιβάλλοντας στην Τουρκία άλλες προϋποθέσεις».

Μια προληπτική επίθεση του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα αποτελούσε καταστροφή για την περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais. "Η διαμάχη πρέπει να λυθεί μέσω διπλωματικών οδών", επανέλαβε ο Ερντογάν, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.
Η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας διευθέτησης του ιρανικού πυρηνικού θέματος μέσω διαλόγου, θεωρώντας πως οι οικονομικές κυρώσεις ή οι στρατιωτικές ενέργειες θα έχουν βαριές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή. "Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Διπλωματία μέχρι το τέλος", είπε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας, μετά από ερώτηση της εφημερίδας, ότι μια ισραηλινή επίθεση θα έχει "απρόβλεπτες συνέπειες που δεν θέλω ακόμα και να τις φανταστώ". Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν έχει καμιά επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα στις αρχές του 2009.
Στη συνέντευξή του ο Ερντογάν επέκρινε τα εμπόδια που θέτουν Παρίσι και Βερολίνο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ζουν ήδη πέντε εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες στην Ευρώπη. "Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, αλλά αυτό που κάνουν η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι σωστό γιατί θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να επιβάλουν στην Τουρκία άλλες προϋποθέσεις, πέρα από τους ευρωπαϊκούς κανόνες", ανέφερε.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ άρχισαν το 2005.

Δύο νέα εργοστάσια για το Ιράν
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ανακοίνωσε ότι το Ιράν σκοπεύει να κατασκευάσει δύο νέα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου, της ίδιας δυνατότητας με αυτό της Νατάνζ, στη διάρκεια του επόμενου ιρανικού έτους. Το νέο έτος στο Ιράν αρχίζει στις 21 Μαρτίου. Το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ διαθέτει μέχρι και 50.000 συσκευές φυγοκέντρησης, ανέφερε ο Σαλεχί. "Στα δύο αυτά εργοστάσια θα χρησιμοποιήσουμε καινούργιες συσκευές φυγοκέντρησης", διευκρίνισε ο Σαλεχί και κατέληξε λέγοντας πως τα "νέα εργοστάσια θα κατασκευαστούν μέσα σε βουνά, για να είναι προστατευμένα από επιθέσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου