Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Όχι άλλα μέτρα προτείνει αμερικανική εφημερίδα.

«Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα»γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και προσθέτουν ότι «η Αθήνα χρειάζεται βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό».
Στο άρθρο υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα επανακάμπτει»,οι Τάιμς της Νέας Υόρκης τονίζουν ότι «μετά από εβδομάδες άρνησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ασχολείται με την κρίση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα άλλα 15 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει: «Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει σκληρότερα μέτρα ,αλλά θα πρέπει επίσης να επιδείξει επαγρύπνηση και υπομονή. Όσο η Αθήνα εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας, τα πλουσιότερα μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμα να εγγυηθούν για τα ελληνικά ομόλογα».
» Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κληρονόμησε αυτή την κρίση του χρέους,καθώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση επέκτεινε με ριψοκίνδυνο τρόπο τις δημόσιες δαπάνες .Το γεγονός αυτό μπορεί να διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα την ανεργία ,αλλά κατέστρεψε τα δημόσια οικονομικά ,με αποτέλεσμα η Αθήνα να αναγκάζεται να δανείζεται όλο και περισσότερο για να πληρώσει το αυξανόμενο κόστος των μισθών και των συντάξεων».
» Η κοινή γνώμη»,γράφουν οι Τάιμς, «έχει σε μεγάλο βαθμό συμπαραταχθεί με τον κ. Παπανδρέου καθώς αυτός ζητεί θυσίες. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει βέβαια να αποδείξει ότι τα επώδυνα μέτρα θα μοιραστούν δίκαια».
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι πρώτος στόχος πρέπει να είναι η μείωση των κυβερνητικών δαπανών,οι φορολογικές αρχές να πατάξουν την φοροδιαφυγή ,να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας και να αρθούν άσκοπες ρυθμίσεις που παρεμποδίζουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
«Οι Βρυξέλλες είναι σωστό να ενισχύσουν το σύστημα εποπτείας και να επιμένουν ώστε η Αθήνα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της.Αλλά το πόσο γρήγορα θα περιοριστούν τα ελλείμματα δεν εξαρτάται μόνο από την καλή πίστη της κυβέρνησης, αλλά από τις επιδόσεις της οικονομίας. Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και καταλήγει:» Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με πολύ σκληρό τρόπο και πολύ γρήγορα θα ήταν αντιπαραγωγική και θα στερούσε τα φορολογικά έσοδα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Για να αρχίσει και πάλι η Αθήνα να ορθοποδεί ,έχει ανάγκη από βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και άοχι από έναν ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου