Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Πρόεδρος Σκοπίων Γκεόργκι Ιβάνοφ: Η Ελλάδα παραπλάνησε τη διεθνή κοινότητα

Αυτός ο άνθρωπος κάλεσε, πριν τρεις βδομάδες, τον Έλληνα πρόεδρο να επισκεφθεί τα Σκόπια... "Η διαφωνία της Ελλάδας για το όνομα του κράτους μας, είναι εντελώς αδικαιολόγητη και παράλογη όταν επικαλείται πρόβλημα ασφαλείας». Τα παράνω τόνισε ο σκοπιανός πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας. Σε ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ζήτημα του ονόματος της χώρας του. Δεν δίστασε να κατηγορήσει, ενώπιον των παρευρισκομένων δεκάδων αρχηγών κρατών, την Ελλάδα πως παραπλάνησε τη διεθνή κοινότητα με τους ισχυρισμούς που προβάλλει, και που συνεχίζει μια πολική εναντίον των Σκοπίων, δυσφημίζοντας την πΓΔΜ, με αποκλεισμούς, με εμπάργκο και που οδήγησε τη χώρα σε μια παράλογη προσφυγή για το όνομα της χώρας, στον ΟΗΕ για την επίλυσή του.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα της ομιλίας του :
«Σήμερα, μπορούμε να πούμε πως η Ελλάδα παραπλάνησε τη διεθνή κοινή γνώμη. Η προβαλλόμενη επιχειρηματολογία του γείτονά μας είναι πως είχαμε εδαφικές διεκδικήσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» άλλαξε το σύνταγμά της για αποδείξει πως δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις, άλλαξε ακόμη και τη σημαία της για τον ίδιο σκοπό.
Η χώρα μου έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα παραχώρησης για τα οποία είμαι σίγουρος ότι δεν θα έκανε κάποιος άλλος στην παγκόσμια κοινότητα» Αναφέρθηκε στην ενδιάμεση συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών για την εξομάλυνση των σχέσεων τους και κατηγόρησε την Ελλάδα πως στη Διάσκεψη Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, αθέτησε τις υποχρεώσεις της και απέτρεψε την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Αν το επιχείρημά της Ελλάδας είναι ότι η «Μακεδονία» για ζήτημα της ασφαλείας της δεν κάνει δεκτή την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τότε γιατί εμπόδισε την είσοδό μας στο ΝΑΤΟ; Γιατί παραβίασε μια διεθνή συμφωνία, την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, και δεν επέτρεψε τη χώρα μας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, έστω, με την ονομασία που γίνεται αποδεκτή από τα Ηνωμένα Έθνη;»
Ο πρόεδρος των Σκοπίων συνέχισε τονίζοντας πως η άρνηση της Ελλάδας στην ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας του, δηλώνει άρνηση: των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των «Μακεδόνων πολιτών», το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και αναφέρθηκε στην οικουμενική διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι με ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια» και σε καμία χώρα δεν επιτρέπεται να παραβιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών ούτε μέσα ούτε έξω από αυτήν.
Επιπρόσθετα είπε πως η Ελλάδα τους εξαναγκάζει και τους εκβιάζει σε έναν συμβιβασμό.
Εκείνο που δεν ειπώθηκε από τον πρόεδρο των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβάνοφ είναι πως υπάρχει, ήδη, η Μακεδονία, πριν τη δημιουργία του πολυεθνικού του κράτους, και πως κατοικούν σε αυτήν 2,5 εκατομμύρια Μακεδόνες που δεν μιλούν σλαβο-βουλγαρική γλώσσα, αλλά την ελληνική.

echedoros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου