Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Σε απόσταση 5 μιλίων έφθασε τουρκική φρεγάτα από τις ακτές της Αττικής

Κρουαζιέρα» μέχρι 5 μίλια από το Σούνιο έκανε χθες τουρκική φρεγάτα μπαίνοντας στο ρουθούνι της Αθήνας σε μια περίοδο κατά την οποία στη γειτονική χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοφανής «θεσμική και πολιτική» ένταση και κρίση μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και των Ενόπλων Δυνάμεων. Oι αρμόδιες υπηρεσίες του «Πενταγώνου» εξετάζουν «βήμα προς βήμα» τον πλου της φρεγάτας- από τη Μαρμαρίδα προς τα Δαρδανέλλια μέσω... Σουνίου. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες της αβλαβούς διέλευσης αφού η εμφανής παράκαμψη δεν εξυπηρετούσε κανένα σκοπό, πλην της πρόκλησης. Όπως αποκαλύπτεται τώρα, ο χθεσινός πλους τουρκικού πολεμικού πλοίου στις παρυφές του Σουνίου και της Κέας (Τζιας) είναι ο πέμπτος μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ παρόμοια τακτική είχε ακολουθηθεί και στις αρχές του 2009, όταν μια φρεγάτα είχε κάνει επί τούτου κίνηση μέχρι τα όρια του Αργοσαρωνικού, όπου και έκανε αναστροφή!

Κατά το τελευταίο περιστατικό, η φρεγάτα «Γκαζιαντέπ» απέπλευσε από τον ναύσταθμο Ακσάζ αργά το Σάββατο και έφθασε στα Δαρδανέλλια το βράδυ της Κυριακής. Το νέο επεισόδιο προκάλεσε προβληματισμό στην Αθήνα για τις επιδιώξεις πίσω από αυτό και κυρίως για το κατά πόσο ήταν τυχαία η προσπάθεια κύκλων των πασάδων να εξαγάγουν την κρίση που υπάρχει στην Τουρκία μεταξύ Ερντογάν και Στρατού. Η τακτική που ακολουθήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν αυτή της «στρατηγικής ψυχραιμίας» και της αποφυγής «νευρικών αντιδράσεων», την οποία προβάλλει ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, με παράλληλη όμως επιφυλακή σε επιτελικό επίπεδο και διακριτική παρακολούθηση της φρεγάτας από την πυραυλάκατο «Ρουσσέν». Η φρεγάτα πάντως, πέραν της διέλευσης από τα στενά Σουνίου- Κέας και Εύβοιας- Άνδρου, δεν παραβίασε τα χωρικά ύδατα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 48 ώρες πριν από την τουρκική «κρουαζιέρα» στο Σούνιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος είχε απευθύνει διπλή πρόσκληση προς την τουρκική πλευρά να αποφεύγονται τόσο «άσκοπες προκλήσεις» γενικώς όσο και εξαγωγή της εσωτερικής έντασης και κρίσης που δημιουργεί η θεσμική και πολιτική αντιπαράθεση Ερντογάν- πασάδων. «Δεν αποδίδουμε σε καμία τουρκική συμπεριφορά διάσταση μεγαλύτερη από αυτήν που πραγματικά έχει», είχε τονίσει σε ομιλία του την Παρασκευή ο κ. Βενιζέλος κατά την οποία ουσιαστικά πρότεινε αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου