Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Τετραετής Αμυντική Αναθεώρηση των ΗΠΑ: Το Δόγμα του Υβριδικού Πολέμου Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρθηκε τον Απρίλιο του 2009 στους Υβριδικούς Πολέμους: "Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα έναν αυτονομιστή με Καλάσνικοφ και μια επίθεση βαλλιστικού πυραύλου προηγμένης τεχνολογίας".

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσημα τη Τετραετη Αμυντική Αναθεώρηση (Quadrennial Defense Review), η οποία εξετάζει τις μελλοντικές απειλές και τις στρατιωτικές στρατηγικές που χρειάζεται να εφαρμοστούν για να μετριαστούν ή να αποτραπούν οι οποιεσδήποτε εξωτερικές απειλές. Η αναθεώρηση του δόγματος ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που παρουσιάστηκε ο Προϋπολογισμός του 2011 και αντικαθιστά το παρωχημένο στρατιωτικό δόγμα που προέβλεπε τη διεξαγωγή δύο πολεμικών συγκρούσεων ταυτοχρόνως και προετοιμάζει τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο μέλλον για πολλές και μικρότερες αναμετρήσεις σε διαφορετικά επίπεδα και χώρους.
Η τελευταία σημαντική αναθεώρηση έγινε το 2006 και η άποψη του Πενταγώνου για τον κόσμο έχει αλλάξει δραματικά μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια. Η μεταβολή αυτή αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ευρύ φάσμα πιθανών απειλών, που περιλαμβάνουν επιθέσεις μέσω του κυβερνοχώρου, απόπειρες παρεμβολής σε δορυφόρους εντοπισμού γεωγραφικού στίγματος, πλήγματα με πυραύλους ακριβείας και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, υβριδικές αντάρτικες εξεγέρσεις, ακόμα και απειλές απ' τις κλιματικές αλλαγές. Η νέα στρατηγική θα επηρεάσει καθοριστικά τις μεθόδους εκπαίδευσης και ανάπτυξης στρατευμάτων, τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και κάθε έκφανση του στρατιωτικού σχεδιασμού.


Υβριδικός Πόλεμος: Προτεραιότητα στις Ειδικές Δυνάμεις
Oι Υβριδικοί Πόλεμοι θα είναι πολυμορφικοί από τη φύση τους και θα μπορούν να διεξαχθούν μεταξύ δύο κρατών ή αλλά και μεταξύ ενός μίγματος μη κρατικών δρώντων. Οι Υβριδικοί Πόλεμοι ενσωματώνουν ένα φάσμα διαφορετικών μεθόδων πολέμου όπως συμβατικές δυνατότητες, μη συμβατικές τακτικές και σχηματισμούς, τρομοκρατικές ενέργειες, βία και εγκληματικότητα. Η Αναθεώρηση του 2010 προβλέπει αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών που επιχειρούν πάνω από ζώνες πολέμου, αύξηση της χρήσης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV/UCAV) καθώς και των ελικοπτέρων. Βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα θεωρούνται απ' τις μεγαλύτερες απειλές της σύγχρονης εποχής, ενώ οι επιθέσεις από τον κυβερνοχώρο επιβάλλουν βελτιωμένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και χρήση όλων των νέων τεχνολογιών.
Παράλληλα, οι Ειδικές Δυνάμεις (Special Forces) όπως και στην αναθεώρηση του 2006, θα συνεχίσουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος. H χρηματοδότηση των Ειδικών Επιχειρήσεων θα αυξηθεί κατά σχεδόν 6% και θα φτάσει τα $6,3 δισ. για το Οικονομικό Έτος (FY) 2011, επιτρέποντας τη πρόσληψη 2.800 επιπλέον επίλεκτων στρατιωτών. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για το Πεντάγωνο είναι η πρόβλεψη ότι οι ΗΠΑ θα έρθουν αντιμέτωπες με συγκρούσεις εξαιτίας περιβαλλοντικών καταστροφών. Το σχέδιο αποκαλεί τα σενάρια για τις κλιματικές αλλαγές «επιταχυντές αστάθειας» και προτείνει ο αμερικανικός στρατός να προνοήσει ώστε να προετοιμαστεί για πολεμικές επιχειρήσεις με σκοπό να επέμβει εκεί όπου η αύξηση της στάθμης της θάλασσας ή το λιώσιμο των πάγων θα προκαλέσουν εξάπλωση ασθενειών, μαζική μετανάστευση και έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου