Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΒΟΣΝΙΑ. Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας στις 2 Φεβρουαρίου ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Dennis Blair παρουσίασε την Ετήσια Εκτίμηση Απειλής (Αnual Τhreat Αssessment) για το 2010 και αναφέρθηκε στα Βαλκάνια ως την κύρια πρόκληση για τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής 16 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ εστίασε την προσοχή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς να παραλείψει τη σημασία της Σερβίας.



Στην έκθεση αναφέρεται ότι η μη ανεκτικότητα μεταξύ των Σέρβων, των Μουσουλμάνων και των Κροατών στη Βοσνία κλιμακώνεται ενώ για το Κόσοβο σημειώνεται ότι οι σχέσεις της σερβικής μειονότητας και της αλβανικής πλειοψηφίας παραμένουν τεταμένες στο διαιρεμένο βόρειο τομέα.

Διπλωματικές πηγές και αναλυτές από τις ΗΠΑ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι σε αντίθεση με την οκταετία Bush "οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα Βαλκάνια", καθώς μάλιστα στην κυβέρνηση Οbama υπάρχουν πολλά στελέχη από την εποχή του προέδρου Clinton που χειρίστηκαν τις κρίσεις στην περιοχή τη δεκαετία του 1990. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος Joe Biden, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών James Steinberg και ο Richard Holbrooke. Όπως γράφει η εφημερίδα Το Βήμα, είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Φεβρουάριο του 2009, ο αντιπρόεδρος Biden συναντήθηκε με ηγέτες της κοσοβάρικης ηγεσίας στον Λευκό Οίκο, ενώ στη συνέχεια, τον Μάιο του 2009, πραγματοποίησε περιοδεία σε Σαράγεβο, Βελιγράδι και Πρίστινα.

STRATEGY-GEOPOLITICS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου