Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Η Νέα Διακυβέρνηση και στο κινητό. Του Γιώργου Παλαιτσάκη georgepalaitsakis@gmail.com Tους αριθμούς κινητών τηλεφώνων 8.200.000 φορολογούμενων θα ζητήσει φέτος η εφορία κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας των εισοδημάτων του 2009

Επιπλέον θα καλέσει τους φορολογούμενους να δηλώσουν σε ποιους δήμους ήταν εγγεγραμμένοι στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικό το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών από τις φορολογικές αρχές.
Η αναγραφή του αριθμού κινητού τηλεφώνου καθίσταται υποχρεωτική στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου οι φορολογικές υπηρεσίες να μπορούν να εντοπίζουν ευκολότερα τους φορολογούμενους όταν θέλουν να τους ζητήσουν διευκρινίσεις για τα στοιχεία που δήλωσαν. Όπως επισήμανε στη “Μ” αρμόδια πηγή, είναι απαραίτητο στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να γνωρίζουν τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων των φορολογουμένων, “για να τους βρίσκουν πιο εύκολα, ακόμη και όταν λείπουν από το σπίτι τους, π.χ. όταν βρίσκονται στη δουλειά τους, ώστε να μπορούν να τους ζητούν και να λαμβάνουν από αυτούς εξηγήσεις για ζητήματα που αφορούν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν”! Επικοινωνία μέσω των κινητών τηλεφώνων των πολιτών θα επιδιώκουν οι αρμόδιες ΔΟΥ, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, ακόμη και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διευκολύνονται στο ελεγκτικό έργο τους και ειδικότερα στις διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων που υποπίπτουν στην αντίληψή τους και χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων.
Εκτός από τον αριθμό επικοινωνίας μέσω κινητού τηλεφώνου, η εφορία θα ζητήσει από τους πολίτες να δηλώσουν σε ποιο δήμο ήταν εγγεγραμμένοι στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, την καταγραφή της πληροφορίας αυτής ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα που υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών. Προφανώς, η καταγραφή αυτής της πληροφορίας για όλους τους φορολογούμενους αποσκοπεί στον έλεγχο και στην επαλήθευση των στοιχείων που τηρούνται στα αρχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τους πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου ή ακόμη και στον έλεγχο των δημοτολογίων.

Όλες οι αλλαγές στο έντυπο
Συνολικά, στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, στο νέο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος και θα υποβάλουν στην εφορία 8.200.000 φορολογούμενοι, έχουν επέλθει 12 αλλαγές:
1. Στον πίνακα 1, όπου ο φορολογούμενος και η σύζυγός του καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους, ζητείται για πρώτη φορά η αναγραφή του αριθμού κινητού τηλεφώνου.
2. Στον ίδιο πίνακα ζητείται από κάθε φορολογούμενο να δηλώσει σε ποιο δήμο της χώρας ήταν εγγεγραμμένος στις 31/12/2009.
3. Από τον πίνακα 2 έχει διαγραφεί το ερώτημα “είστε νέος επιτηδευματίας με πρώτη έναρξη εργασιών το 2006 ή νέος ελεύθερος επαγγελματίας με πρώτη έναρξη εργασιών το 2003 και γεννηθήκατε μετά την 31-12-1978;”, καθώς η απαλλακτική διάταξη στην οποία βασίζεται το ερώτημα αυτό έχει καταργηθεί από τις αρχές του 2009.
4. Από τον πίνακα 4, στον οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, διαγράφηκαν οι κωδικοί 305-306, όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το καθαρό ποσό του ΕΚΑΣ που τυχόν είχαν λάβει. Αυτό έγινε επειδή το ΕΚΑΣ απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος και θα δηλώνεται πλέον προαιρετικά και μόνο για να ληφθεί υπόψη στην κάλυψη τεκμηρίων. Οι κωδικοί 305-306, στους οποίους δηλώνεται το ΕΚΑΣ, μεταφέρθηκαν στον πίνακα 6, στην τρίτη σελίδα της δήλωσης. Στους κωδικούς αυτούς το ΕΚΑΣ μπορεί πλέον να δηλωθεί ως εισόδημα απαλλασσόμενο από τον φόρο, ώστε να ληφθεί υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων.
5. Στον πίνακα Ζ, στη δεύτερη σελίδα της δήλωσης, συγχωνεύτηκαν στην παράγραφο 9 οι ενδείξεις και οι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από κινητές αξίες. Στην περυσινή δήλωση δηλώνονταν στην παράγραφο 9 και στους κωδικούς 295-296 οι τόκοι και τα μερίσματα τίτλων αλλοδαπής προέλευσης γενικά, ενώ στην παράγραφο 10 και στους κωδικούς 397-398 οι τόκοι αλλοδαπής προέλευσης που υπόκεινται σε παρακράτηση βάσει του άρθρου 10 του ν. 3312/2005. Φέτος, όλα τα εισοδήματα από κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, θα πρέπει να δηλωθούν στην παράγραφο 9 και στους κωδικούς 295-296.
6. Στον πίνακα 5, στην τρίτη σελίδα της δήλωσης, όπου δηλώνονται τα ποσά των τεκμαρτών δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η παράγραφος 2ζ, στην οποία αναγράφονται οι δαπάνες για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων δεν περιλαμβάνει πλέον τη φράση “… και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών”. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών για αγορές μη καταναλωτικών αγαθών εξαιρέθηκαν από τα τεκμήρια. Απλώς η φράση δεν περιλήφθηκε επειδή δεν χωρούσε!
7. Στον πίνακα 7, στο κάτω μέρος της τρίτης σελίδας, έχει τροποποιηθεί η ένδειξη στην παράγραφο 2, καθώς έχουν προστεθεί οι κωδικοί 043-044. Οι φορολογούμενοι καλούνται στην παράγραφο αυτή και στους νέους κωδικούς 043-044 να δηλώσουν ξεχωριστά, για στατιστικούς λόγους, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης (πληρωμές για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις) που πραγματοποίησαν το 2009 στο εξωτερικό. Στους κωδικούς 051-052 πρέπει να δηλώσουν τα συνολικά έξοδα ιατρικής περίθαλψης. Τα ποσά αυτά αναγνωρίζονται φέτος στο 100% της αξίας τους για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.
8. Στον πίνακα 7, στο κάτω μέρος της τρίτης σελίδας, έχει τροποποιηθεί η ένδειξη στην παράγραφο 3, καθώς έχουν προστεθεί οι νέοι κωδικοί 045-046. Οι φορολογούμενοι καλούνται στην παράγραφο αυτή και στους κωδικούς 045-046 να δηλώσουν ξεχωριστά, για στατιστικούς λόγους, τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης (πληρωμές για νοσηλεία και φαρμακευτική περίθαλψη σε νοσοκομεία) που πραγματοποίησαν το 2009 στο εξωτερικό. Στους κωδικούς 047-048 πρέπει να δηλώσουν τα συνολικά έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης. Το 20% των ποσών αυτών και μέχρι το όριο των 6.000 ευρώ αφαιρείται από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος.
9. Στην παράγραφο 4 του πίνακα 7, στην τρίτη σελίδα, έχει προστεθεί νέα ένδειξη για τη δαπάνη αμοιβής δικηγόρου. Δίπλα από την ένδειξη αυτή και στους κωδικούς 041-042 πρέπει να δηλωθούν τα έξοδα για αμοιβές δικηγόρων που καταβλήθηκαν το 2009, διότι πλέον τα ποσά αυτά αναγνωρίζονται στο 100% για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.
10. Στην παράγραφο 9 του πίνακα 7, στο πάνω μέρος της τέταρτης σελίδας, προστέθηκε η υποπαράγραφος ε. Δίπλα από την ένδειξη της υποπαραγράφου αυτής, στους κωδικούς 027-028, οι φορολογούμενοι καλούνται να αναγράψουν τα ποσά των τόκων που πλήρωσαν το 2009, για να εξοφλήσουν στεγαστικά δάνεια ανέγερσης ή απόκτησης οποιασδήποτε κατοικίας (όχι μόνο πρώτης), τα οποία συνήψαν από τη 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Το 40% των ποσών των τόκων αυτών αφαιρείται από το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του 2009.
11. Στην παράγραφο 9 του πίνακα 7 προστέθηκε επίσης η υποπαράγραφος στ. Δίπλα από την ένδειξη της υποπαραγράφου αυτής, στους κωδικούς 029-030, πρέπει να αναγραφεί το συνολικό ποσό των στεγαστικών δανείων που συνάφθηκαν από τη 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009.
12. Στον πίνακα 8 της τέταρτης σελίδας, όπου αναγράφονται οι προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόροι, θα δηλώνεται πλέον στην παράγραφο 6 το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στο εξωτερικό για εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, εκτός από αυτά που προήλθαν από κινητές αξίες, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.
Δημοσιεύθηκε από olympiada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου