Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Το Στρατηγείο επανεξετάζεται Ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για τη διοίκηση του νατοϊκού κέντρου αεροπορικού ελέγχου (CAOC) στη Λάρισα.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από τον διακανονισμό που είχε γίνει τον περασμένο Μάιο σε συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και προέβλεπε εναλλαγή ελληνικής και τουρκικής διοίκησης στο CAOC. Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει καταστεί σαφές προς τους νατοϊκούς συμμάχους ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί επιμέρους συμφωνία για τη Λάρισα, αλλά την εντάσσει σε ένα συνολικότερο πλαίσιο συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ελληνική παρουσία στο στρατηγείο της Σμύρνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι εφόσον δεν εξασφαλίσει αναβαθμισμένη εκπροσώπηση στη Σμύρνη, θα ήθελε στη Λάρισα όχι Τούρκο αξιωματικό αλλά Αμερικανό. Ο κ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης παρουσίασαν χθες τον απολογισμό των 100 ημερών στο υπουργείο και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Σε σχέση με τους εξοπλισμούς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επισήμανε ότι τα προγράμματα που θα δρομολογηθούν θα επιλεγούν με βάση τις ανάγκες και με κριτήριο τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Σε σχέση με την οικονομική κρίση, επισημάνθηκε ότι η βασική ανησυχία που διατυπώνεται είναι μήπως η Ελλάδα καταστεί υπερήμερη σε σχέση με προγράμματα που ήδη τρέχουν. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η ανησυχία αυτή είναι αβάσιμη, αρκεί, όπως είπε, και οι πωλητές να είναι εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά τον χρόνο παράδοσης, τις προδιαγραφές και τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Εν αναμονή της αξιολόγησης

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του οίκου Lazard επί των προτάσεων για πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προγραμματίζει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010 να φέρει στη Βουλή τα νομοσχέδια για ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τους εξοπλισμούς στην εθνική νομοθεσία και για την ιεραρχία και τις προαγωγές στις Ενοπλες Δυνάμει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου