Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ. ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δύο μετανάστες τραυματίστηκαν από σφαίρες στα πόδια μια μέρα μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των μεταναστών στο Ροζάρνο της Καλαβρίας.

Δύο μετανάστες τραυματίστηκαν στα πόδια από σφαίρες απόψε στο Ροζάρνο της Καλαβρίας όπου την Πέμπτη είχαν σημειωθεί διαδηλώσεις μεταναστών που κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, οι δύο μετανάστες πυροβολήθηκαν με κυνηγετικό όπλο και τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά. Οι δύο άνδρες ζούσαν σε ένα εγκαταλειμμένο αγρόκτημα κοντά στο Ροζάρνο. Παράλληλα, πέντε μετανάστες χτυπήθηκαν σκόπιμα απόψε από αυτοκίνητα που οδηγούσαν κάτοικοι της πόλης.



Δύο μετανάστες τραυματίστηκαν σοβαρά από σιδερόβεργες

Δύο μετανάστες τραυματίστηκαν σήμερα σοβαρά από κτυπήματα με σιδερόβεργες στο Ροζάρνο της Καλαβρίας, ανακοίνωσε ο νομάρχης της Ρέτζιο Καλάμπρια, σύμφωνα με τον οποίο ο συνολικός απολογισμός της βίας που ξέσπασε χθες στην πόλη αυτή ανέρχεται σε 37 τραυματίες, από τους οποίους οι 19 αλλοδαποί και οι 18 αστυνομικοί.

Ένας από τους δύο μετανάστες που τραυματίστηκε σήμερα χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται σε νευροχειρουργικό τμήμα στη Ρέτζιο Καλάμπρια, πρωτεύουσα της επαρχίας.

Αυτά τα δύο νέα θύματα ανεβάζουν σε εννέα τον αριθμό των μεταναστών που τραυματίστηκαν σήμερα στην πόλη αυτή, την επομένη των διαδηλώσεων των μεταναστών που κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Πέντε χτυπήθηκαν σκόπιμα από αυτοκίνητα που οδηγούσαν Ιταλοί κάτοικοι της πόλης και δύο άλλοι πυροβολήθηκαν στα πόδια από κυνηγετικό όπλο.

Αυτοί οι επτά μετανάστες έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα. Σε μία από τις επιθέσεις, οι κάτοχοι του αυτοκινήτου συνελήφθησαν από τους καραμπινιέρους, διευκρίνισε το Ansa, επικαλούμενο ερευνητές.

Αντιμέτωποι με την ένταση που επιμένει, η αστυνομία έστειλε «ένα σημαντικό αριθμό αστυνομικών προκειμένου να διασφαλισθεί ο καλύτερος έλεγχος της περιοχής και να εξασφαλισθεί η ηρεμία για ολόκληρο τον πληθυσμό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Αντόνιο Μανγκανέλι, έπειτα από μία συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

Ταραχές το βράδυ της Πέμπτης

Το βράδυ της Πέμπτης εκατοντάδες αγρεργάτες, στην πλειοψηφία τους Αφρικανοί που εργάζονται παράνομα στην περιοχή, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες στο Ροζάρνο, διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις εναντίον τους. Πολλοί από αυτούς είχαν δεχτεί πυροβολισμούς με αεροβόλα όπλα. Στα επεισόδια που ακολούθησαν τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης περίπου 2000 μετανάστες κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Ροζάρνο ενώ καμιά δεκαριά κάτοικοι της κοινότητας έχουν αποκλείσει τους δρόμους και άλλοι κατέλαβαν το δημαρχείο ζητώντας την απομάκρυνση των μεταναστών από την πόλη.

Ανησυχία ΟΗΕ για κίνημα κατά των μεταναστών στην Καλαβρία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εξέφρασε σήμερα μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός «κυνηγιού μεταναστών» στην πόλη Ροζάρνο στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, μετά τη διαδήλωση μεταναστών χθες, Πέμπτη, το βράδυ, στην πλειοψηφία τους Αφρικανοί, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ από την κατάσταση στο Ροζάρνο και από το γεγονός ότι παραμένει και σήμερα πολύ τεταμένη», δήλωσε η εκπρόσωπος της ιταλικής πτέρυγας της HCR Λόρα Μπολντρίνι.

Η ίδια ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας της HCR στην περιοχή από αύριο, Σάββατο, σημειώνοντας ότι ανησυχεί καθώς υπάρχει «κίνδυνος οι κάτοικοι να θελήσουν να εκδικηθούν».

Χθες το βράδυ, πολλοί μετανάστες που ασχολούνται με γεωργικές εργασίες, οι οποίοι εργάζονται στην πλειοψηφία τους παράνομα στην περιοχή και προέρχονται από την Αφρική, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες με ρόπαλα στο Ροζάρνο, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση εναντίον πολλών από αυτούς με αεροβόλα. «Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, όμως δύο ή ίσως πέντε τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται», σημείωσε η Μπολντρίνι.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και δυνάμεων της τάξης κατά τις οποίες τραυματίστηκαν πολλοί μετανάστες.

Σήμερα περίπου 2.000 μετανάστες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Ροζάρνο, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ περίπου 10 κάτοικοι είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση στο κέντρο και άλλοι είχαν καταλάβει το δημαρχείο ζητώντας την απομάκρυνση των μεταναστών από την πόλη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, μέλος του ιταλικού ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά, δήλωσε ότι οι εντάσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα «μιας πολύ μεγάλης ανεκτικότητας απέναντι στη λαθρομετανάστευση».

Η Μπολντρίνι, η οποία υπογράμμισε την παρουσία μεταξύ των μεταναστών πολιτικών προσφύγων και ανθρώπων που ζητούν άσυλο, σημείωσε ότι οι αρχές πρέπει να αρχίσουν να αναζητούν τους δράστες της επίθεσης κατά των μεταναστών. «Δεν είναι το πρώτο επεισόδιο αυτού του είδους που σημειώνεται στο Ροζάρνο», τόνισε.

Θα πρέπει επίσης «να ξαναρχίσει άμεσα ο διάλογος» και σ'αυτόν να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των «απάνθρωπων συνθηκών υπό τις οποίες ζουν οι εργάτες αυτοί: ανθυγιεινές παράγκες, χωρίς νερό, στις οποίες δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου