Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Οριστε η Απόδειξη!!! Σαν παιδακι του δημοτικου απέτυχε ο Παπακωνσταντινου για τα πρασινα τελη κυκλοφορια;!!!

Σαν πρωρταρηδες την πατησανε Παπακωνσταντινου Μπιρμπίλη με τα πρασινα τελη και τα εσοδα του κράτους!!!Θα μπουμε και μεσα στο τελος!!!Λοιπον. Εστω πάμε για 150 ευρω μεσο ορο παραπάνω τέλη κυκλοφοριας σε συνολο 2.000.000 αυτοκινήτων στην Ελλάδα! Αρα παμε για 2000000 επι 150 = 300εκ ευρώ επιπλεον εσοδα!!!! Υπολόγισε κανεις στην κυβερνηση την καταθεση πινακιδων από τον κόσμο; ΟΧΙ! για μετρατε απώλειες...

Πάνω απο 300.000 κόσμος κατεθεσε τις πινακίδες γιατι δεν μπορουσαν να πληρωσουν τα τελη αυτα!!!! Σε αυτες τις περιπτωσεις το κρατος ΧΑΝΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ και μια εκτιμωμενη μεση τιμη τελων κυκλοφοριας αυτοκινητων που κατατεθηκαν οι πινακιδες είναι πανω απο 500 ευρω!!!! αφου ειναι ολα τα παλιας τεχνολογιας (πριν το 1995και πανω απο 2000 κυβικα (ενδεικτικα το τελος κυκλοφοριας για 2000 κ.ε πριν το 1995 ειναι 780 ευρω)

ΧΑΣΟΥΡΑ....500 επι 300.000 = 150 εκ!

Επίσης! το κρατος χανει το ΦΠΑ από τα ασφαλιστρα των 300.000 αυτων αυτοκινητων!
Με 250 ευρω ετησια ασφαλιστρα το ΦΠΑ ειναι 50 ευρω! Οποτε χασουρα 300.000 επι 50 αλλα 15 εκατομμυρια!!!!

Επίσης το καθε αυτοκινητο από αυτα δε θα εκαιγε και 30 ευρω βενζινη το ΜΗΝΑ (στην ξεφτιλα)!!!δηλαδη 360 ευρω το χρονο!!! ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΙΓΕ!!! Με το 70% των καυσιμων να ειναι φορος μιλαμε το κρατος χανει πανω απο 250 ευρω το χρονο απο καθε αυτοκινητο δηλαδη αλλα 75 εκατομμυρια!!!!

ΑΦου ολα τα αυτοκινητα περνανε ΚΤΕΟ καθε 2 χρονια αναλογικα τα μισα θα περναγαν ΚΤΕΟ φετος....κανα 50αρικο λοιπον το κοστος (ΠΑΡΑΒΟΛΟ υπερ δημοσιου) για 150.000 αλλα 7,5 εκατομμυριάκια

Προσθεστε και ΦΠΑ από φθορες, λαστιχα, ανταλακτικα, σερβις, κλπ κλπ... ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΤΕΛΙΚΑ;

Δεν ειναι ΜΑΛΑΚΑΣ ο κοσμος κυριοι να μην αντιδρα!!!! Γεμισαν οι εφοριες πινακιδες....

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ..........στεγνωνουν την αγορα, αφου χανουν πελατες συνεργεια, ασφαλειες κλπ, δυσαρεστουν τον κοσμο, ειναι καθαρα αντικοινωνικο μετρο, ενω στερουν απο φτωχο κοσμο το μεσω μετακινησης

ΣΑΝ ΠΑΙΔΑΚΙΑ του δημοτικου κυριοι ΥΠΟΥΡΓΟΙ!!!!!

Διαβάστε περισσότερα: http://politikiprotasi.blogspot.com/2009/12/blog-post_6065.html#ixzz0anKv4g5K

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξ. αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, (Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ;)

Η αναφορά του Α. Σαμαρά στο σχέδιο Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε ως «αλήστου μνήμης», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υπέδειξε πως πρέπει να αφεθούν «μόνοι οι Κύπριοι να αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα». Η αποστροφή του κ. Πάγκαλου γεννά σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

Δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες για το Κυπριακό ανεφύησαν κατά την προχθεσινή συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, για το σχέδιο Ανάν - το οποίο χαρακτήρισε ως «αλήστου μνήμης», προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, πως την ίδια κατάληξη θα έχει κι ένα παρόμοιο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, εφόσον και όταν έρθει -, υπέδειξε πως επαφίεται στους ίδιους τους Κυπρίους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα. «Αφήστε τους Κυπρίους μόνους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα», επέπληξε τον κ. Σαμαρά ο Θ. Πάγκαλος.

Σοβαρά ερωτήματα
Η τοποθέτηση του δευτέρου τη τάξει της ελληνικής κυβέρνησης, και μάλιστα από του επισημότατου βήματος της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις προκαλεί το λιγότερο απορίες όσον αφορά την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το εθνικό μας πρόβλημα και τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει, καθώς έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το Κυπριακό, κατά την οποία, μάλιστα, η τουρκική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη δράση προωθώντας παντού, και δη στον ευρωπαϊκό χώρο, τις τουρκικές θέσεις, ενώ όλο και πυκνότερα προβάλλει την ιδέα περί διεξαγωγής Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.
Ταυτόχρονα, η ανάγκη αναβάθμισης του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο συναπόφασης και όχι μόνο συνεννόησης, καθίσταται αίτημα όλων σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σε Κύπρο και Ελλάδα, που υποδεικνύουν πως οι δύο χώρες πρέπει να βαδίσουν μαζί για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων και ιδιαίτερα του κυπριακού προβλήματος.
Πολιτικοί αναλυτές, σχολιάζοντας τα σύντομα, αλλά ουσιώδη, πεπραγμένα της προψεσινής συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων για το Κυπριακό, διατείνονται πως, ενδεχομένως, να βρισκόμαστε ενώπιον μιας ολικής μετατόπισης της Ελλάδας όσον αφορά τη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος, μέσα από την επιλογή της «εθνικής αυτοϋπεξαίρεσης» όσον αφορά το Κυπριακό, προκρίνοντας το ρόλο του απλού συμπαραστάτη και όχι του ουσιαστικά εμπλεκομένου.

Τονίζουν, ταυτόχρονα, πως η προχθεσινή σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για το Κυπριακό, προοιωνίζεται έντονες αντιπαραθέσεις στη συνέχεια όσον αφορά τα εθνικά θέματα, δεδομένων των έντονων και διαφορετικών προσεγγίσεων του κ. Σαμαρά αναφορικά με το Σκοπιανό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας.
Εκφράζουν, τέλος, την απορία, κατά πόσο το Κυπριακό, έχει πάψει πλέον ν’ αποτελεί εθνική υπόθεση για την Ελλάδα.

Η αντιπαράθεση Σαμαρά - Πάγκαλου
Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έφερε ως παράδειγμα υπέρβασης των έσχατων γραμμών υποχώρησης στα εθνικά θέματα το σχέδιο Ανάν, επισημαίνοντας ότι αν επανέλθει παρόμοιο σχέδιο, «θα καταλήξει κι αυτό στον κάλαθο των αχρήστων». «Όταν μιλάμε για κόκκινες γραμμές, εννοούμε τις έσχατες γραμμές υποχώρησής μας σε κάποιο μεγάλο θέμα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, υπομιμνήσκοντας την τύχη του σχεδίου Ανάν, το οποίο απερρίφθη γιατί εκρίθη ολέθριο για το εθνικό συμφέρον.

Προειδοποίησε, δε, ότι «αν κατατεθεί παρόμοιο με το προηγούμενο, τότε θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων».
Η τοποθέτηση του Προέδρου της Ν.Δ. προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, που ακολουθώντας στο βήμα της Βουλής τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης, επέπληξε τον Αντώνη Σαμαρά, υποδεικνύοντάς του να αφήσει τους Κύπριους μόνους τους να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα εθνικά τους ζητήματα. «Αφήστε τους Κυπρίους μόνους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα», υπέδειξε ο κ. Πάγκαλος, δίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, και το στίγμα της προσέγγισης της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το εθνικό μας πρόβλημα.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό, πως ενώ η αναφορά του κ. Σαμαρά για το σχέδιο Ανάν έγινε στην τελευταία αποστροφή της ομιλίας του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ανεβαίνοντας στο βήμα, απάντησε αμέσως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναψηλάφηση του θέματος, και δη με επιτιμητικό τρόπο.

Κυπριακά κόμματα: Ναι, το σχέδιο Ανάν ενταφιάστηκε
Τις τοποθετήσεις Σαμαρά και Πάγκαλου σχολίασαν, με δηλώσεις τους στη «Σ», οι εκπρόσωποι Τύπου του ΔΗ.ΣΥ., του ΔΗ.ΚΟ. και της ΕΔΕΚ, Χάρης Γεωργιάδης, Φώτης Φωτίου και Δημήτρης Παπαδάκης, τονίζοντας πως το σχέδιο Ανάν ανήκει στο παρελθόν και ότι την ίδια τύχη θα έχει κι ένα παρόμοιο σχέδιο, αν και όταν έλθει. Χαρακτήρισαν, ταυτόχρονα, τη στενή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας, στο πλαίσιο διαμόρφωσης και υλοποίησης μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ως όρον εκ των ων ουκ άνευ για την ευόδωση των προσπαθειών εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Στόχος μας είναι να έχουμε ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα γίνει αποδεκτό, επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΣΥ. Χ. Γεωργιάδης, κι «αυτό θα το πετύχουμε κοιτάζοντας μπροστά και όχι κοιτάζοντας πίσω», αλλά και «εάν Αθήνα και Λευκωσία συνεργαστούν σωστά μέσα στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής και τακτικής. Όσο για τις τελικές αποφάσεις, ασφαλώς θα ληφθούν από τους Κύπριους πολίτες και κανέναν άλλον», εξήγησε.
Επικροτώντας πλήρως την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά ως «πολύ ορθή», ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ. Φ. Φωτίου επισήμανε ότι «αυτή πρέπει να είναι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα», ενώ αναφερόμενος ειδικά στο σχέδιο Ανάν, τόνισε ότι το σχέδιο του τέως Γ.Γ. του ΟΗΕ «απερρίφθη και έχει ενταφιαστεί τελεσιδίκως».

Σχολιάζοντας, παράλληλα, την τοποθέτηση Θ. Πάγκαλου, ο κ. Φωτίου υπέδειξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Θέλουμε και απαιτείται», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, «μια κοινή στρατηγική μεταξύ των δύο χωρών και κοινός συντονισμός. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε μαζί και, πρέπει να καταστεί απ’ όλους κατανοητό, ότι δεν πρόκειται να λύσει η Κύπρος μόνη της το κυπριακό πρόβλημα».

Ο κυπριακός λαός θα δώσει τις απαντήσεις
Κατηγορηματικός ως προς την απόρριψη ενός νέου σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού παρόμοιου με το σχέδιο Ανάν και αποκλίνων τόσο από τη ρητή όσο και από την υπονοούμενη θέση της δήλωσης Πάγκαλου ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δ. Παπαδάκης.
«Οπωσδήποτε, εάν επανέλθει ένα παρόμοιο σχέδιο, ο κυπριακός λαός γνωρίζει ποιες απαντήσεις πρέπει να δώσει», επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, υπενθυμίζοντας πως η ΕΔΕΚ ανέκαθεν ήταν εξ αυτών που πρεσβεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών σε επίπεδο συναπόφασης αποτελεί αδήριτη ανάγκη. «Η Ελλάδα πρέπει να είναι δίπλα στην Κύπρο και είναι επάναγκες να υπάρχει ουσιαστική συνεννόηση και στήριξη από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Το ψυχογράφημα του ελληνόφωνου Ανθέλληνα. Ποιοί είναι; Πώς εξηγείται;

Αν και ανέκαθεν στην ελληνική κοινωνία υπήρχε ο ανθελληνισμός, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο παρουσιάζει αύξηση. Και αν υποθέσουμε πως δεν μιλάμε για μια μεγάλη ποσοτική αύξηση σίγουρα έχουμε μια ποιοτική αναβάθμιση. Για την ακρίβεια ο ανθελληνισμός έχει γίνει μόδα και αποτελεί το καταφύγιο του κάθε δήθεν επαναστάτη και ψευτοδιανοούμενου. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι, ποια η κοσμοθεωρία τους και πως τελικά γελοιοποιούνται με τα ίδια τους τα επιχειρήματα...Η εμμονή για τους Αρχαίους Έλληνες ομοφυλόφιλους Συνήθως οι ανθέλληνες χαρακτηρίζουν εαυτούς «προοδευτικούς» και προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των ιδιαιτεροτήτων των ανθρώπων όπως για παράδειγμα των ομοφυλοφίλων. Την ίδια όμως στιγμή και με σκοπό να πλήξουν την Αρχαία Ελλάδα επαναλαμβάνουν με μανία πως όλοι οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν ομοφυλόφιλοι! Εδώ ξεκινά και η πρώτη μεγάλη αντίφαση τους αλλά και η υποκρισία τους αφού από τη μια είναι υπέρμαχοι των ιδιαιτεροτήτων και από την άλλη την «ιδιαιτερότητα» την χρησιμοποιούν ως όπλο για να πλήξουν και να μειώσουν την Αρχαία Ελλάδα!

Πώς είναι δυνατόν αλήθεια να σέβεσαι και να προασπίζεσαι σεξουαλικές επιλογές και από την άλλη να τις χρησιμοποιείς ως επιχείρημα και όπλο για να πλήξεις κάτι; Συνεπώς έχουμε υποκρισία σε σημείο που ο ανθέλληνας αυτοεξευτελίζεται
Αυτό βεβαίως είναι και το μοναδικό πράγμα που τους απασχολεί από την Αρχαία Ελλάδα και τις προσωπικότητες της. Αν τους ρωτήσει κανείς τι έγραφε ο Πλάτων στην «Πολιτεία» ή στους «Νόμους» του δεν έχουν ιδέα…

Η εμμονή για τους κακούς Έλληνες οι οποίοι είναι εθνικιστές και <<φασίστες.>>
Ο αμπελοφιλόσοφος ανθέλληνας αυτοχαρακτηρίζεται ως πολέμιος του εθνικισμού, του φασισμού, ως προοδευτικό και ανοικτόμυαλος αριστερός κτλ. Το να μην επιθυμεί λοιπόν κάποιος Έλληνας τα Σκόπια να αναγνωριστούν ως Μακεδονία, για αυτούς θεωρείται ένδειξη εθνικισμού! Την ίδια στιγμή όμως ευθυγραμμίζονται με το Σκοπιανό εθνικισμό! Δηλαδή οι πολέμιοι του ελληνικού εθνικισμού ευθυγραμμίζονται έναν άλλο εθνικισμό! Μιλάμε δηλαδή για υποκρισία και πάλι που φτάνει στα όρια της νέυρωσης. Φυσικά τις ίδιες απόψεις έχουν και για τα ελληνοτουρκικά. Σε αυτή την περίπτωση η αυτογελοιοποίηση τους και η υποκρισία τους είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού ευθυγραμμίζονται με το Θεοκρατικό-Στρατοκρατικό καθεστώς της Άγκυρας!Είναι τόσο γελοίο όσο το να ισχυρίζεται κάποιος πως είναι αντιεθνικιστής και προοδευτικός αλλά και ταυτόχρονα οπαδός της Χούντας και του Χομεινί! Η εμμονή για τους «Τουρκόσπορους» Νεοέλληνες ή για τους Έλληνες οι οποίοι είναι απόγονοι Σλάβων, Αλβανών κτλ
Ο ανθέλληνας εκτός των άλλων δηλώνει πως η καταγωγή, οι φυλές, οι θρησκείες, το έθνος δεν έχουν καμία αξία. Λίγο έως πολύ για τον κλασσικό ανθέλληνα αυτά είναι θεωρίες περίπου Ναζιστικές τις οποίες απορρίπτει μετά βδελυγμίας.
Την ίδια στιγμή όμως λυσσωδώς, προσπαθούν να αποδείξουν πως οι Έλληνες είμαστε «Τουρκόσποροι» ή απόγονοι Σλάβων και Αλβανών και το φωνάζουν προς πάσα κατεύθυνση. Για άλλη μια φορά αυτογελοιοποιούνται. Αφού η καταγωγή δεν παίζει κανένα ρόλο γιατί έχουν τόση μανία για να αποδείξουν πως δεν είμαστε Έλληνες; Στην ουσία δηλαδή οι ίδιοι πρώτοι όχι απλώς αποδέχονται το έθνος αλλά αποδέχονται την σημασία της «καθαρότητας» της φυλής . Μάλλον πρόκειται για νοσταλγούς του Χίτλερ διότι αλλιώς δεν εξηγείται…
Ο άθεος ανθέλληνας «αντιεξουσιαστής» που δηλώνει πολέμιος του συστήματος, της εξουσίας, της θρησκείας και του παγκόσμιου καπιταλισμου
Σε αυτή την περίπτωση ο ανθέλληνας μάχεται το «όπιο τους λαού», τη θρησκεία. Παράλληλα μάχεται την παγκόσμια εξουσία και το διεθνές σύστημα. Πρώτος όμως είναι αυτός που υπερασπίστηκε το «όπιο του λαού», τη θρησκεία στην περίπτωση του δήθεν σχισμένου Κορανίου μιλώντας για σεβασμό της θρησκευτικότητας. Φυσικά όταν η θρησκεία είναι η επίσημη του ελληνικού κράτους θα εισβάλλει διαμαρτυρόμενος στο Άγιο Όρος αδιαφορώντας για την θρησκευτική παράδοση. Η αντίφαση εδώ ξεκινά από τη νεύρωση και καταλήγει στη σχιζοφρένεια. Δηλαδή είναι Άθεοι αλλά αγωνίζονται για τη θρησκεία των Μουσουλμάνων! Σέβονται τη θρησκεία αλλά όχι στην περίπτωση του Άγιου Όρους!
Ότι να ‘ναι δηλαδή αρκεί να πηγαίνουν κόντρα σε αυτό που θεωρούν ελληνικό!
Παράλληλα μάχονται το παγκόσμιο σύστημα και είναι αντιεξουσιαστές αλλά από την άλλη είναι κατά του Έθνους κράτους όπως ακριβώς προστάζει το Παγκόσμιο Σύστημα και ο Νεοφιλελευθερισμός. Μάλιστα θα υπερασπιστούν τις διεθνιστικές απόψεις της εξουσίας ακόμα και με τη βία.

Τελικά ποιοι είναι οι ανθέλληνες; Και πώς Εξηγείται το φαινόμενο;
Οι μη Έλληνες ή αυτοί που αμφιβάλλουν για την καταγωγή τους
Αρχικά έχουμε αυτόν που αμφιβάλλει για την καταγωγή του ή είναι σίγουρος πως δεν είναι Έλληνας. Πιθανότατα όταν ήταν μικρός άκουσε τη γιαγιά του να μιλά Σλάβικα για παράδειγμα ή ενδεχομένως ξέρει πως δεν είναι Έλληνας.
Αυτομάτως αισθάνεται και κόμπλεξ κατωτερότητας γιατί νιώθει πως δεν είναι μέρος του μεγάλου ελληνικού πολιτισμού. Ξέρει πως προέρχεται από κάπου αλλού. Αν και δηλώνει πως η καταγωγή δεν παίζει κανένα ρόλο βαθειά μέσα του δεν το πιστεύει.
Νιώθει άσημος έναντι των άλλων. Μετά μανίας θα προσπαθήσει να αποδείξει πως και όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι απόγονοι των Ελλήνων αλλά κάποιας καταγωγής ανάλογης της δική τουή και κατώτερης. Έτσι θα μειωθούν οι λοιποί Έλληνες στα μάτια του και θα έρθουν στα δικά του μέτρα ώστε να αισθάνεται άνετα, ισότιμος ή ενδεχομένως και ανώτερος.
Στην περίπτωση του μη Έλληνα δεν αποκλείεται να προέρχεται και από κράτος ή να ασπάζεται θρησκεία,που μισεί ή έχει διαφορές με την Ελλάδα. Επομένως όχι μόνο θα ισχυρίζεται πως δεν είμαστε Έλληνες αλλά και πως η Ελλάδα είναι το υπέρτατο κακό.
Εδώ βεβαίως μπορεί εκτός από τη δική του νεύρωση να εξυπηρετεί και άλλα συμφέροντα.

Οι μπαχαλάκηδες ή αλλιώς οι κοινοί Χούλιγκανς
Αυτή την κατηγορία ανθέλληνα θα μπορούσαμε πριν λίγα χρόνια να τη βρούμε στα ελληνικά γήπεδα. Πρόκειται για μπαχαλάκηδες που θέλουν να εκτονωθούν. Στη θέση του «Γάβρου» ή του «Βάζελου» είναι τώρα ο «κακός Έλληνας φασίστας».

Η ανάγκη της συμμέτοχης σε μια ομάδα
Τα ανθρώπινα όντα έχουν την έμφυτη ανάγκη να νιώθουν πως ανήκουν κάπου. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που ο ανθελληνισμός προβάλλεται ως η ιδεολογία της ελίτ. Της ψωροελίτ για την ακρίβεια. Έτσι άτομα που συνήθως είναι ανασφαλή μετέχουν σε μια τέτοια ομάδα με την ανάλογη κοσμοθεωρία.

Το παιδί με το...κουσούρι
Σε αυτή την περίπτωση κάποιος γίνεται ανθέλληνας επειδή απο μικρός είχε κάποια ιδιαιτερότητα. Πιθανότατα βρέθηκε σε μια συντηρητική οικογένεια που κατέκρινε τις επιλογές του και έβλεπε την ιδιαιτερότητα του ως "κουσούρι." Η συντηρητική κοινωνία τον κορόιδευε. Τώρα με το να γίνει ανθέλληνας αισθάνεται πως παίρνει εκδίκηση απο την κακή ελληνική κοινωνία και απο τους Έλληνες νοικοκυραίους.

Το βόλεμα και οι κουτοπόνηροι
Εδώ ο ανθέλληνας σκέφτεται κουτοπόνηρα και συμφεροντολογικά. Βλέπει πως η ιδεολογία που κυριαρχεί είναι ο ανθελληνισμός. Αυτή προωθείται. Ελπίζει λοιπόν πως έτσι θα καταξιωθεί κοινωνικά. Δεν αποκλείεται δε να διοριστεί στο Δημόσιο και να βολευτεί.
Ακόμα και ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας μπορεί να διοριστεί για να ευθυμήσουμε και λίγο.
Οι χαμένοι του εμφυλίου πολέμου ή οι ιδεολογικοί τους απόγονοι
Εδώ ο ανθέλληνας νιώθει πως παίρνει το αίμα του πίσω από τους «κακούς δεξιούς» και κεντρώους. Έχασε στον εμφύλιο και μαζί του ο διεθνισμός αλλά τώρα θα πάρει την εκδίκηση του. Έτσι ότι αυτός νομίζει πως είναι ελληνικό θα το πολεμήσει. Θα πάει κόντρα σε κάθε λογική αρκεί να νιώθει πως χάνει η <<πατρίδα.>>
Φυσικά δεν αποκλείεται ο ανθέλληνας να προκύψει από συνδυασμό όλων των παραπάνω.
Ελπίζουμε πως με δόσεις χιούμορ δώσαμε στον αναγνώστη να κατανοήσει την προσωπικότητα του ανθέλληνα. Να δει και ο ίδιος ο ανθέλληνας την αντιφατικότητα και την υποκρισία που τον χαρακτηρίζει.
ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑ. ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ…

ventetta

Το "μυστικό" κράτος της Ευρώπης ζητά …"γη και ύδωρ" και απειλεί την Ελλάδα ....ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ..........ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

Η τρομοκράτηση των λαών και των κρατών που λεηλατήθηκαν είναι το ζητούμενο αυτής της πολιτικής. Γιατί; Γιατί θέλουν να μας "πουλήσουν" τον τελικό σχεδιασμό της καταστροφής, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Θέλουν να μας "ρυθμίσουν" "χαριστικά" τα δάνεια και τα χρέη, προκειμένου να είμαστε "ευχαριστημένοι". Προκειμένου να μην αντιδράσουμε για τη λεηλασία. Προκειμένου να μην ψάξουμε να βρούμε ποιοι ευθύνονται πραγματικά για τα υπέρογκα χρέη που "φορτωθήκαμε" και ποιοι επωφελήθηκαν από αυτά. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, χρωστάει πάνω από μισό τρις ευρώ στο διεθνές και κυρίως στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.....

Η Ελλάδα και οι Έλληνες, όταν μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν μια πολύ συγκεκριμένη περιουσία. Μια περιουσία, η οποία μπορούσε να καταμετρηθεί με πολύ απλό τρόπο. Δεν ήταν αφηρημένη. Υπήρχε η ατομική περιουσία των Ελλήνων και η συλλογική περιουσία των Ελλήνων. Ο λαός των Ελλήνων φημίζονταν εκείνη την εποχή για τις αποταμιεύσεις του. Φημιζόταν για την παθιασμένη προσκόλλησή του στην ακίνητη περιουσία του. Σε μια εποχή ευρωπαϊκής ακμής, κατά την οποία οι ισχυροί ευρωπαϊκοί λαοί "κατανάλωναν" την ακμή τους, οι Έλληνες "αποταμίευαν" με πάθος. Δεν είχαν την πολυτέλεια να αφεθούν στην ασφάλεια ενός συστήματος, που φρόντιζε για τα μέλη του. Αυτά, που έναν Γερμανό του τα "εγγυούταν" το κοινωνικό κράτος της Γερμανίας, για τον Έλληνα ήταν κρυμμένα κάτω από το "μαξιλάρι" του.

Ταυτόχρονα όμως οι Έλληνες, ως λαός, είχαν και μια τεράστια συλλογική περιουσία. Περιουσία, την οποία δεν διέθεταν άλλοι λαοί σε συλλογικό επίπεδο. Περιουσία, η οποία προέκυψε από τις ιδιομορφίες των πολιτικοκοινωνικών δεδομένων που αφορούσαν την Ελλάδα. Περιουσία, που δημιουργήθηκε μέσα από συλλογικές θυσίες. Περιουσία, που σε άλλες χώρες πολύ ισχυρότερες ανήκε στη σφαίρα των ιδιωτικών συμφερόντων, εφόσον δεν επιτρέπονταν στα κράτη να κάνουν επενδύσεις σε χώρους οι οποίοι ενδιέφεραν τον ιδιωτικό τομέα. Το αποτέλεσμα ήταν η συλλογική περιουσία του ελληνικού λαού να είναι τεράστια και αμύθητης αξίας.

Εταιρείες-κολοσσοί ανήκαν στους Έλληνες πολίτες. Εταιρείες όπως η ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, η Εθνική Τράπεζα, η Ολυμπιακή, οι οποίες, αν ανήκαν σε ιδιώτες, θα τους καθιστούσαν μεγιστάνες παγκοσμίου βεληνεκούς. Εταιρίες πανάκριβες με κεφάλαιο όλων των τύπων και μορφών. Με άπειρο κεφάλαιο σε ακίνητη περιουσία που απαιτούσαν οι υποδομές τους αλλά και με κεφάλαιο σε έμψυχο δυναμικό, με το άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό τους. Τόνους χρήματος είχαν ξοδέψει οι Έλληνες όχι μόνον για να "χτίσουν" αυτές τις εταιρείες, αλλά και για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους.

Τι έγινε λοιπόν και μέσα σε λίγες δεκαετίες όλα αυτά άλλαξαν κατά τρόπο τραγικό για τους Έλληνες; Πώς δηλαδή ένας λαός, με "παράδοση" στη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων, εμφανίζεται "νταντέλα"; Ένας λαός, ο οποίος είχε υπό την κατοχή του δεκάδες τρισεκατομμύρια δραχμές σε καταθέσεις —τα οποία μεταφράζονταν σε δισεκατομμύρια του δολαρίου εκείνης της εποχής—, βρέθηκε να χρωστά άλλα τόσα και με την υπόλοιπη περιουσία του να έχει "χαθεί". Τι απέγινε εκείνο το μυθώθες συλλογικό κεφάλαιο; Πώς ξαφνικά ο ΟΤΕ βρέθηκε υπό γερμανική ιδιοκτησία; Πώς ξαφνικά το μεγάλο λιμάνι της χώρας έχει γίνει κινέζικο και το μεγάλο αεροδρόμιο της χώρας έγινε γερμανικό; Πώς βρέθηκαν πάνω από δύο εκατομμύρια ξένων ατομικών ιδιοκτησιών μέσα σε μια τόσο μικρή χώρα; Πώς κατάφεραν οι πολυεθνικές του τουρισμού ν' αποκτήσουν ιδιοκτησίες "πλακών" χιλιάδων στρεμμάτων πάνω στο "μπαλκόνι" του Αιγαίου;

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΪΑΝΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ.

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ..........ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΗΣΥΧΟΣ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ .


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η "ΜΑΧΗ".


ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΟΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Ρήγμα Ελλάδας - ΕΕ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ψυχολογικό ρήγμα ανάμεσα στην ΕΕ και στον ελληνικό λαό απειλούν να προκαλέσουν πλέον οι επιθέσεις του γερμανικού, γαλλικού και βρετανικού Τύπου εναντίον της χώρας μας, που έχουν υπερβεί κάθε όριο έστω και κακόβουλης κριτικής. Είναι τουλάχιστον εξωφρενικό η συζήτηση περί του ελλείμματος και του χρέους να οδηγεί π.χ. τη σοβαρή εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» των διανοουμένων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας να θέτει, σοβαρά υποτίθεται, το προσβλητικό ερώτημα: «Ανήκει λοιπόν η Ελλάδα στην Ευρώπη;». Ο αρθρογράφος μάλιστα συμπεραίνει ότι... «δεν έχει ακόμη γεννηθεί μια πραγματικά ομοιογενής ελληνική κοινότητα μέχρι σήμερα»!

«Ανήκουν οι Ελληνες πραγματικά στην Ευρώπη;» συνεχίζει η ίδια εφημερίδα. Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, συντηρητική αυτή τη φορά, η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», είναι πάντως βέβαιη για κάτι άλλο: «Αποτελεί αυτονόητη αλήθεια ότι το 2001 δεν θα έπρεπε ποτέ και κατά κανέναν τρόπο να είχε επιτραπεί στην Ελλάδα να μπει στην Ευρωζώνη, γιατί η κυβέρνηση της Αθήνας εξασφάλισε με απάτη την ένταξη στο ευρώ μέσω παραποιημένων στοιχείων του ελλείμματος» ισχυρίζεται.

Μας λένε και... γουρούνια (!!!) από πάνω οι Γερμαναράδες. Οχι μόνο εμάς. Ολες τις χώρες της Μεσογείου που ανήκουν στην Ευρωζώνη! Μαζί με τα «σούπερ λαμόγια» των χρηματιστηριακών αγορών έφτιαξαν τον όρο PIIGS από τα αρχικά των λέξεων στα Αγγλικά Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία - μια λέξη που ακούγεται σαν τη λέξη PIGS που στα Αγγλικά σημαίνει «γουρούνια»! Είναι οι χώρες που έχουν μεγάλα ελλείμματα. Ασχετο βεβαίως αν η Βρετανία ή οι Βαλτικές Χώρες βρίσκονται σε σαφώς χειρότερη κατάσταση από πλευράς ορισμένων μακροοικονομικών δεικτών.

«Να πετάξει έξω την Ελλάδα από το ευρώ και έτσι να την παρατήσει μόνη της, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση η ΕΕ» γράφει απογοητευμένο το επίσης γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», αποκαλύπτοντας ότι αυτό το ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Αξελ Βέμπερ. Προς μεγάλη θλίψη προφανώς της γαλλικής «Λιμπερασιόν», σοσιαλιστικής μεν, αλλά ανήκουσας στον τραπεζίτη Ρότσιλντ, η οποία έγραψε το κατάπτυστο δημοσίευμα - προβοκάτσια με τίτλο «31 Μαρτίου 2010, η Αθήνα βγαίνει από τη ζώνη του ευρώ»!

Η καγκελάριος Μέρκελ έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της να αξιοποιήσει τα δημοσιονομικά προβλήματα χωρών-μελών της ΕΕ για να θέσει υπό τη γερμανική επικυριαρχία τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια των κρατών αυτών και να τα υποχρεώσει να εφαρμόζουν τη γραμμή του Βερολίνου. Το είπε πεντακάθαρα: «Αν π.χ. υπάρχουν προβλήματα με το Σύμφωνο Σταθερότητας σε μια χώρα και μπορούν να λυθούν μόνο μέσω της προώθησης κοινωνικών μεταρρυθμίσεων σε αυτή τη χώρα, τότε φυσικά εγείρεται το ερώτημα τι επιρροή έχει η ΕΕ επί των εθνικών Κοινοβουλίων, ώστε να φροντίσει να μη σταματήσει η Ευρώπη» δήλωσε χωρίς περιστροφές. «Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο έργο, γιατί φυσικά τα εθνικά Κοινοβούλια δεν επιθυμούν να τους υπαγορεύεται τι να κάνουν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοια προβλήματα τα επόμενα λίγα χρόνια» πρόσθεσε.

Η γερμανική απειλή είναι λοιπόν αυτή που οδήγησε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να δηλώσει ότι «το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική κυριαρχία της χώρας μας». Αυτός έχει την ευθύνη να αποτρέψει τη γερμανική επικυριαρχία. Προφανώς όχι όμως στρεφόμενος προς τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μοιραίο λάθος. Θα απομόνωνε την Ελλάδα στην Ευρώπη από συμμάχους, ενώ ο εναγκαλισμός με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα οδηγούσε σε καταβαράθρωση όλα τα εθνικά θέματα και θα έσπρωχνε την Ελλάδα σε σχέση εξάρτησης από την Τουρκία.

Το εσωτερικό μέτωπο σε αυτήν τη δύσκολη φάση απαιτεί κάτι θεμελιώδες: απόκρουση από τον πρωθυπουργό των νεοφιλελεύθερων υποδείξεων της ΕΕ και των οργάνων της. Οχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων. Οχι τα βάρη της κρίσης στον κοσμάκη, στο σύνηθες υποζύγιο. Τήρηση δηλαδή των προεκλογικών του υποσχέσεων, που έδωσαν σε μεγάλο τμήμα του λαού ελπίδα και στον Γ. Παπανδρέου μια ανέλπιστης έκτασης θριαμβευτική εκλογική επικράτηση

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Ελλάδα-Τουρκία: Η ειδοποιός διαφορά ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023

του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία, εκτός από αυτή καθαυτή τη γραφειοκρατία και τους μηχανισμούς, έχει κληρονομήσει επίσης την παράδοση, τη φιλοσοφία και την αντίληψη της δημόσιας διοίκησης της
Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία με τη σειρά της τα κληρονόμησε όλα αυτά από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι το κράτος κατά παράδοση είναι υπεράνω της πολιτικής και οι υπηρεσιακοί παράγοντες υπέρτεροι των πολιτικών. Άρα, το κράτος και οι παράγοντές του είναι αυτοί που παράγουν πολιτική και χαράσσουν το μέλλον της χώρας, ενώ τα κόμματα και οι πολιτικοί, κατά κάποιον τρόπο, περιορίζονται στο ρόλο του διεκπεραιωτή και του κομπάρσου στην διαχείριση των μεγάλων θεμάτων και της εξουσίας γενικότερα. Η κατάσταση αυτή είχε – έχει ως αποτέλεσμα την εκπαίδευση και την κατάρτιση πολύ αξιόλογων γραφειοκρατών και τεχνοκρατών στελεχών στο στρατό, το υπουργείο εξωτερικών και κυρίως στην περίφημη Διεύθυνση Κρατικού Σχεδιασμού (Devlet Planlama Teskilati), στελέχη τα οποία είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να παράγουν συνήθως αξιόπιστες και αποτελεσματικές πολιτικές σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη γειτονική χώρα.
Τα πιο χαρισματικά στελέχη, μάλιστα, από το χώρο της κρατικής γραφειοκρατίας, προωθούνται και καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στα κόμματα και σε κυβερνητικές θέσεις, με αποτέλεσμα να εκπροσωπείται αυθεντικά το κράτος και η αντίληψή του στον καθαυτό χώρο της πολιτικής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο Τουργκούτ Οζάλ, ο Ρετζάι Κουτάν, ο Ιλχάν Κεσιτζί κ.ά., που πήραν το βάπτισμα του πυρός σε κρίσιμες υπηρεσίες του κράτους (Υπηρεσία Διαχείρισης Υδατίνων Πόρων, Υπηρεσία Κρατικού Σχεδιασμού κ.λπ.) και στη συνέχεια θήτευσαν στο χώρο της πολιτικής, παίζοντας επί δεκαετίες πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι υπηρεσίες του τουρκικού κράτους έβαλαν στο μικροσκόπιο την ελληνικό τουρισμό, τότε που μόνη της η Ρόδος είχε περισσότερες ξενοδοχειακές κλίνες από ολόκληρη την Τουρκία και έβαλαν ως στόχο τη δημιουργία κατάλληλου νομικού πλαισίου και την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού και τον υποσκελισμό της Ελλάδος στον τομέα αυτό.
Η συγκεκριμένη έκθεση έπεσε στα χέρια των ελληνικών υπηρεσιών και τότε όλοι χαρακτήρισαν ως υπερβολικούς τους στόχους που είχε θέσει η τουρκική γραφειοκρατία. Δέκα χρόνια μετά, η Τουρκία ξεπέρασε σε αριθμό επισκεπτών και σε τουριστικό συνάλλαγμα την Ελλάδα, που απλά έμενε περίπου στάσιμη και παρατηρούσε τη γειτονική χώρα να υποδέχεται 30.900.000 τουρίστες το 2008 και η χώρα μας λιγότερο από τους μισούς.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η τουρκική γραφειοκρατία συνέταξε έκθεση για το μέλλον του εξαγωγικού εμπορίου της Τουρκίας και έβαλε ως στόχο, από τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε η αξία των τουρκικών εξαγωγών το 2000, τα τέλη της δεκαετίας να ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια. Το 2008 οι εξαγωγές της Τουρκίας ξεπέρασαν τα 127 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά την παγκόσμια κρίση και ήδη στοχεύουν να ξεπεράσουν τα 200 δισεκατομμύρια, έναντι των ελληνικών, που κινήθηκαν στα 17.333,1 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη έκθεση των κρατικών υπηρεσιών της Τουρκίας έπεσε έγκαιρα στα χέρια των ελληνικών υπηρεσιών, μεταφράστηκε και έτυχε της «κατάλληλης αξιολόγησης». Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η Ελλάδα απλά παρατηρεί να ανοίγει η ψαλίδα των τουρκικών εξαγωγών, που μεταξύ άλλων, έχουν αυξηθεί ανάλογα και στην ίδια τη χώρα μας.
Αντίστοιχες εκθέσεις έχουν συνταχθεί και για τον κρίσιμο τομέα της ναυπήγησης πλοίων και της εμπορικής ναυτιλίας, με στόχο την ανάπτυξη των τομέων αυτών στην Τουρκία, με πνεύμα ανταγωνισμού απέναντι στους αντίστοιχους ελληνικούς, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, όπως και ο τουρισμός. Οι εκθέσεις αυτές έπεσαν στα χέρια των ελληνικών αρχών, μεταφράστηκαν και απλά τόσα χρόνια παρατηρούμε την ανάπτυξη του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα στην Τουρκία (και μάλιστα με ελληνική βοήθεια) και ευτυχώς όχι ακόμα αυτού της εμπορικής ναυτιλίας.
Τη φορά αυτή, οι γραφειοκράτες και οι τεχνοκράτες της Άγκυρας έχουν θέσει ως στόχο τον συνολικό εκσυγχρονισμό της χώρας τους και συνέταξαν ένα στρατηγικό σχέδιο που έχει ως στόχο, το 2023, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Τουρκία να συμπεριληφθεί στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και να είναι σε θέση να επηρεάζει δραστικά τις παγκόσμιες πολιτικές.
Με άλλα λόγια, τη στιγμή που η Ελλάδα και ο Ελληνισμός διέρχονται μια σοβαρή εθνική κρίση, που συνίσταται κυρίως στην έλλειψη εθνικού οράματος, την κρίση αξιών και την κρίση στον τομέα της λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας, η τουρκική γραφειοκρατία επεξεργάζεται και θέτει σε εφαρμογή ένα μεγαλεπήβολο στρατηγικό σχέδιο που χαράσσει και καθορίζει την πορεία της γειτονικής χώρας για ολόκληρο τον 21ο αιώνα, δίνοντας ένα μεγάλο και φιλόδοξο όραμα στον τουρκικό λαό, και όλα αυτά παρά τα προβλήματα εθνοτικής και θρησκευτικής ομοιογένειας που αντιμετωπίζει. Θα λέγαμε ότι η Τουρκία προσπαθεί να κάνει τη φυγή προς τα εμπρός, όχι μόνο για να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που θέτει, αλλά για να ξεφύγει και να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που την ταλανίζουν.
Αν και είναι θλιβερό να φτάνει κανείς σε τέτοια κατάσταση, δηλαδή να παίρνει ως παράδειγμα την Τουρκία, ελπίζουμε, όμως, ότι τη φορά αυτή, ο κρατικός μηχανισμός, ο πολιτικός κόσμος, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η πολιτική διανόηση στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματα συνδικαλιστικής σήψης, κομματικής παθογένειας, εξάρτησης-διαπλοκής και διαφθοράς που αντιμετωπίζει και θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Οι καιροί ου μενετοί.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το «σχέδιο 2023»
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Άρθρο* του Sedat Gulmez

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 777 του τουρκικού περιοδικού «Aksiyon», στις 26-10-2009, ο Sedat Gulmez αναλύει το όραμα και τη στρατηγική αποστολή της Τουρκίας για το 2023, έτος συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.

Η Τουρκία, που στις 29 Οκτωβρίου 1923 ίδρυσε τη δημοκρατία, έχει μεγάλα όνειρα για το 2023, που θα γιορτάσει τα 100 της χρόνια. Για μία ισχυρότερη Τουρκία πρέπει να αξιοποιήσουμε τα επόμενα 14 χρόνια με συνεργασία και χωρίς καβγάδες. Πολλοί είχαν κοροϊδέψει τον μακαρίτη πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ όταν είχε ανακηρύξει τον 21ο αιώνα «Αιώνα Τουρκίας». Και αυτό γιατί στα τέλη του ‘80 και στις αρχές του ‘90 φαινόταν πολύ και ήταν στο προσκήνιο οι σοβαρές ελλείψεις της Τουρκίας.
Ενώ ο Οζάλ αντί για το παρόν μιλούσε για τις ισορροπίες του μέλλοντος. Μπορεί ο χρόνος αρχικά να δικαίωσε εκείνους που μειδίασαν κοροϊδευτικά, στη συνέχεια όμως αυτός που δικαιώθηκε ήταν ο Οζάλ.
Μέχρι το 2000, η Τουρκία, για πολλούς λόγους, όπως η τρομοκρατία, οι οικονομικές κρίσεις, τα πολιτικά αδιέξοδα, η αδυναμία ορθής εκτίμησης των παγκόσμιων ισορροπιών κ.λπ., προσπάθησε να προστατεύσει μόνο τα κεκτημένα. Όμως, ιδίως τα τελευταία πέντε χρόνια, η Τουρκία, και με την επίδραση του διεθνούς συστήματος, ξεκίνησε μία διαδικασία αλλαγών σε πολλούς τομείς. Αυτό κατ’ άλλους ήταν η κινητοποίηση των εσωτερικών δυναμικών και κατ’ άλλους η καλή απόδοση του ρόλου που της δόθηκε από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Όποιο κι αν θεωρήσετε σωστό, το θέμα είναι πως διαδόθηκε στην κοινωνία η θετική θεώρηση του μέλλοντος. Ακόμη οι άνθρωποι ξεκίνησαν να συζητάνε περισσότερο, να παράγουν ιδέες και να μιλάνε για την κατάσταση στην οποία θα έχει περιέλθει η Τουρκία στα 100 χρόνια της δημοκρατίας.
Η ερώτηση είναι ξεκάθαρη: Τι στάτους θα έχει η Τουρκία το 2023 μέσα στο διεθνές σύστημα, στην περιοχή της και στο εσωτερικό της; Η απάντηση, όμως, δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη. Το στρατηγικό σχέδιο «Στρατηγικό Όραμα Τουρκίας 2023» που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και 2,5 χρόνια, είναι από τους προβολείς που φωτίζουν τα επόμενα 14 χρόνια της πορείας της χώρας μας. Οι εργασίες για το θέμα αυτό συνεχίζονται από το Κέντρο Τουρκο-Ασιατικών Στρατηγικών Ερευνών και είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το κέντρο αυτό, που ελέγχει την πρόοδο του σχεδίου, παρέχει ενημέρωση αρμοδίως στους δημόσιους οργανισμούς και τις ΜΚΟ σε κάθε νομό και ζητείται η συμβολή τους για την εφαρμογή του. Επίσης προβλέπεται ανά πενταετία ο απολογισμός και η τροποποίησή του, ανάλογα με τις αλλαγές και τις συνθήκες που επικρατούν στο παγκόσμιο σύστημα. Βασικός σκοπός είναι η θεσμοθέτηση της ανησυχίας για το μέλλον.
Ακόμη η προετοιμασία πρότζεκτ 2023 από κάθε φορέα και οργανισμό για τον εαυτό του. Αν ο στόχος αυτός που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κέντρου, Σουλεϊμάν Σένσοϊ, πετύχει, τότε ο στόχος να αποκτήσει η Τουρκία την ταυτότητα της περιφερειακής δύναμης και του παγκόσμιου παίκτη, που τώρα φαίνονται μόνο ως σημάδια στον ορίζοντα, το 2023 είναι δυνατόν να γίνουν πραγματικότητα. Σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα λάβει το μερίδιό της από την ανερχόμενο μικροεθνικισμό. Η διατήρηση της παρούσας κατάστασης είναι απίθανη, αφού μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ο κόσμος μπήκε σε μία νέα φάση. Αυτό που μένει είναι όλοι να δουλέψουν σοβαρά για αυτό το σκοπό.
Μόνον έτσι η Τουρκία θα επικυρώσει τον τίτλο του ισχυρού κράτους και θα εξασφαλίσει την επιτυχία των επτά παραμέτρων. Οι παράμετροι αυτοί είναι:
•Προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα,
•Ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου, με θετικό αν γίνεται πρόσημο,
•Μείωση του εξωτερικού χρέους σε λογικά επίπεδα (κάτω του 25%),
•Απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς,
•Ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια ή και να είναι σε θέση η Τουρκία να κάνει εξαγωγές,
•Απόκτηση ικανότητας παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας
•Αύξηση του ΑΕΠ στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών καθώς και δίκαιη διανομή του.

Σε περίπτωση που φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν χρειάζεται να φωνάζει κανείς πια για περιφερειακές ηγεσίες. Ποιές στρατηγικές πρέπει να χαράξουμε όμως και σε πεδία πρέπει να προγραμματιστούν ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

Οι βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου 2023

Το «Στρατηγικό Σχέδιο 2023» κινείται στους εξής έξι βασικούς άξονες:
•Διεθνείς σχέσεις
•Διεθνής ασφάλεια
•Εσωτερική πολιτική
•Οικονομία
•Εκπαίδευση-Επιστήμες-Τεχνολογία
•Πολιτισμός

Οι αναμενόμενες αλλαγές-εξελίξεις στο παγκόσμιο σύστημα
Λαμβανομένων υπ’ όψιν των αλλαγών στο παγκόσμιο σύστημα, επικεντρώνεται στο σχέδιο στις διεθνείς ισορροπίες, όπως αναμένεται να διαμορφωθούν αυτές το 2023. Η βασική διαπίστωση είναι το γεγονός ότι ο κόσμος, μετά 14 χρόνια, θα είναι πολυπολικός. Εκτός από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., μεγάλες δυνάμεις θα είναι και η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία. Το γεγονός αυτό θα επιταχύνει τους ρυθμούς ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. Με βάση τις εκτιμήσεις του Σενσόι, η τουρκική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να αντιληφθεί την κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν:
«Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πολλοί θεώρησαν ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η μοναδική ηγέτιδα δύναμη του κόσμου. Την 11η Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε η σκληρή πραγματικότητα. Η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, αντιλήφθηκαν ότι ο μονοπολικός κόσμος δεν έχει μέλλον και προσάρμοσαν τις αγορές τους με βάση τις αναμενόμενες εξελίξεις».
Ενώ το ίδιο διάστημα, η Τουρκία έμεινε προσαρμοσμένη και πιστή στο μονοπολικό σύστημα και δεν κατόρθωσε να εκμεταλλευθεί το μεσοδιάστημα 1990-2000. Για παράδειγμα, το διάστημα εκείνο δεν εφάρμοσε αξιόπιστες πολιτικές για την Κεντρική Ασία, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η επιστροφή της Ρωσίας μετά την άνοδο του Πούτιν και η Τουρκία να παραμεριστεί και να περιθωριοποιηθεί σε αυτόν τον τεράστιας σημασίας χώρο.
Μια από τις προβλέψεις για το μέλλον είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας περιφερειακών ενώσεων, γεγονός που θα αυξήσει τους σχετικούς ανταγωνισμούς. Τα μικρά κράτη, που θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν τους μεγάλους και ισχυρούς παίκτες, θα συνασπιστούν σε τέτοιους περιφερειακούς σχηματισμούς και ενώσεις. Από την άλλη πλευρά, θα επεκταθεί η άποψη σύμφωνα με την οποία οι παρεμβάσεις των κρατών στο σύστημα και τα κράτη θα πρέπει να παίξουν έναν πιο εξισορροπητικό ρόλο, στον αντίποδα της πολιτικής του οικονομικού φιλελευθερισμού.
Όσο για τα άλλα θέματα που αφορούν το μέλλον, οι ρόλοι στην ευρωπαϊκή περιπέτεια της Τουρκίας θα αλλάξουν. Από κάποιο σημείο και μετά, η Ε.Ε. θα είναι αυτή που θα επιμένει για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τα «κράτη-έθνη», σε αντίθεση με όσα λέγονται, δεν θα χάσουν τη δύναμή τους. Οι εθνοτικές συγκρούσεις τον κόσμο θα αυξηθούν και θα ιδρυθούν νέα μικρά κράτη-έθνη.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα θα αυξηθούν και θα αποτελέσουν αιτίας πολιτικών συγκρούσεων. Η έλλειψη νερού θα αποτελέσει ένα από τα προβλήματα της Τουρκίας. Τα υπάρχοντα ύδατα το 2025-2030 θα επαρκούν μόνο για τα 2/3 του πληθυσμού της Μέσης Ανατολής. Η παγκόσμια υπερθέρμανση θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ θα αυξηθεί το πρόβλημα της εξασφάλισης τροφίμων. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξαντληθούν και θα αυξηθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ενέργεια. Για τον λόγο αυτόν, η Τουρκία, χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία, θα πρέπει να αποκτήσει και να υλοποιήσει εθνικό πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Η κεντρική δύναμη των εξουσιών θα μειωθεί. Δεν θα υπάρχουν πλέον σταθερές συμμαχίες, όπως την περίοδο του διπολισμού. Η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Βραζιλία και η Ινδία, θα διευρύνουν την επιρροή τους στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να μεταφέρει την επιρροή που έχει στον Καύκασο και τον Εύξεινο Πόντο στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα θα εντείνει το ενδιαφέρον που δείχνει για την Αφρική. Η Τουρκία θα πρέπει να αναλύσει καλά τη διεθνή εικόνα, για να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στον Εύξεινο Πόντο, στην Ασία, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.
Συμπερασματικά, βρισκόμαστε στο κέντρο μια περιοχής που χαρακτηρίζεται από κινητικότητα, ασάφεια και ανασφάλεια, κάτι που είναι δύσκολο να αλλάξει μέχρι το 2023. Τα βήματα που θα κάνουμε, μπορούν να φέρουν την Τουρκία σε θέση να ορίζει ακόμα και την ίδια την ατμόσφαιρα ή να την βγάλουν από το παιχνίδι και να τη σύρουν στο αρνητικό πεδίο των μικροεθνικισμών και της αστάθειας.

Η εποχή του Ψυχρού Πολέμου αποτελεί παρελθόν
Το ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας αποτελούσαν για Δύση και Ανατολή αντίστοιχα τους πιο σημαντικούς σχηματισμούς του Ψυχρού Πολέμου. Η Τουρκία ήταν από τις χώρες που επέλεξαν το ΝΑΤΟ. Μετά το 1990, η παγκόσμια ασφάλεια υπερακόντισε τις απειλές του καπιταλισμού και του κομμουνισμού. Από τότε και στο εξής ήλθαν στο επίκεντρο η τρομοκρατία, οι περιφερειακές συγκρούσεις, το οργανωμένο έγκλημα, τα όπλα μαζικής καταστροφής. Επίσης, άρχισαν να δημιουργούνται περιφερειακοί οργανισμοί ασφάλειας, όπως η Πεντάδα Συνεργασίας της Σαγκάης. Αυτή η κατάσταση θα καθορίσει τη νέα προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα της εθνικής ασφάλειας. Και μιλάμε για την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια.

Θέματα που θα επηρεάσουν την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Τουρκίας

Τα θέματα που θα επηρεάσουν την εσωτερική ασφάλεια σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:
•οι διαμελιστικές και οι ανατρεπτικές ενέργειες,
•τα δομικά προβλήματα της οικονομίας,
•η αδυναμία οροθέτησης και περιορισμού του εσωτερικού και του εξωτερικού χρέους,
•η στασιμότητα και η μείωση της παραγωγής,
•η διαφθορά και η φτώχεια.

Τα θέματα που θα επηρεάσουν την εξωτερική ασφάλεια σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:
•οι προκλήσεις και οι προβοκάτσιες κατά εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων,
•οι λανθασμένες πληροφορίες που παράγονται με στόχο την πρόκληση και τη συνέχιση πολιτισμικών συγκρούσεων,
•η παραγωγή και κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από τις γειτονικές χώρες,
•η εξάρτηση από ένα και μόνο κράτος στην προμήθεια φυσικού αερίου
•οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από την επανασύσταση του κράτους του Ιράκ.

Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία
Η Τουρκία, την επόμενη χρονική περίοδο, πέραν της πολιτικής τήρησης των ισορροπιών, θα πρέπει να ακολουθήσει πολιτικές που θα αυξήσουν την δυνατότητά της να καθορίζει η ίδια τις εξελίξεις στην περιοχή. Θα πρέπει επίσης να παρεμβαίνει στις περιφερειακές και τις παγκόσμιες κρίσεις, για να κατοχυρώσει τον ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη και ως παγκόσμιος παίκτης. Τον ρόλο του διαμεσολαβητή και του κατευναστή σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να τον υποστηρίζει και με ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ανάμεσα στα θέματα που θα πρέπει να προσέξει σε αυτή τη νέα αντίληψη για την ασφάλεια η Τουρκία είναι το ζήτημα της κοινωνικής ολοκλήρωσης, η μεταφορά του ζητήματος της τρομοκρατίας στο διεθνές σκηνικό, ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τη νέα πολιτική δομή και τη νέα δομή ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και η απόρριψη της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία.

Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία
Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση, όπως αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί το 2023, το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου του καθενός είναι αν θα συνεχιστεί η διαμάχη γύρω από το θέμα της κοσμικότητας του τουρκικού κράτους και της τουρκικής κοινωνίας.
Όσον αφορά τη γενική κατάσταση, υπάρχουν τα θέματα που αφορούν τη σύγκρουση κέντρου-περιφέρειας, η εξυγίανση της πολιτικής, η αλλαγή της μονοσήμαντης δομής (του κράτους), η προστασία της ατομικής ελευθερίας απέναντι στις κρατικές δομές, οι εξωγενείς (μη πολιτικές) παρεμβάσεις στη δημοκρατία και η κρίση νομιμότητας. Ποια είναι η λύση σε όλα αυτά; Με βάση την πρόταση του Κέντρου, οι λύσεις είναι οι εξής:
•Η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική
•Η διαφύλαξη-προστασία και η τόνωση των πολιτιστικών και κοινωνικών-κοινωνιολογικών διαφορών
•Η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας της Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της έννοιας του κράτους δικαίου
•Η αναδόμηση και ο ανασχηματισμός του συστήματος λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων
•Η απάλειψη όλων των απαγορεύσεων από τον νόμο περί λειτουργίας κομμάτων
•Η εξασφάλιση της ισότητας ανάμεσα στα μέλη των κομμάτων
•Η εξάλειψη όλων τον εμποδίων και των απαγορεύσεων που αφορούν τις ατομικές ελευθερίες
•Η επιλογή και υιοθέτηση ενός δίκαιου εκλογικού συστήματος
•Η εμπέδωση της κοινωνικής συναίνεσης και συνεννόησης

Σε περίπτωση που γίνουν τα παραπάνω, τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες θα εξαφανιστούν από μόνες τους.

Τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος
Όταν αναφερόμαστε στα κενά και στα προβλήματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, το πιο σημαντικό πράγμα που έρχεται στον νου είναι το σύνταγμα. Επιτέλους, η πλειοψηφία της κοινωνίας πιστεύει ότι το Σύνταγμα του 1982 πρέπει να αλλάξει. Με ένα Σύνταγμα που δεν είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις του σήμερα, πώς είναι δυνατόν να προετοιμάσουμε την ισχυρή Τουρκία του 2023! Πρώτα απ’ όλα πρέπει να απαλειφθούν τα σημάδια της φιλοσοφίας του ολοκληρωτισμού. Η φράση στο άρθρο 2 «να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρέπει να αλλαχθεί με τη φράση «να στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως ήταν στο Σύνταγμα του 1961. Θα πρέπει να τεθούν κριτήρια τα οποία θα καθιστούν πιο δυσχερή την απαγόρευση λειτουργίας κομμάτων και ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων θα πρέπει να ανατεθεί στον Άρειο Πάγο, αντί στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το δικαίωμα της ενημέρωσης του πολίτη θα πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά, ενώ θα πρέπει να οροθετηθεί-περιοριστεί η ασυλία των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας. Οι αρμοδιότητες του προέδρου της δημοκρατίας θα πρέπει να αναθεωρηθούν με βάση το κοινοβουλευτικό σύστημα και οι πράξεις του θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της Δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις της Ανώτατης Στρατιωτικής Συνόδου (Yuksek Askeri Sura, YAS) και του Ύπατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (Hakimler ve Savcilar Yuksek Kurulu, HSYK) θα πρέπει να τεθούν υπό την κρίση των δικαστηρίων. Θα πρέπει να διαλυθεί το Συμβούλιο Επιθεώρησης του Κράτους (Devlet Denetleme Kurulu) και στη θέση του θα πρέπει να ιδρυθεί μηχανισμός ελέγχου του δημοσίου και της κρατικής μηχανής. Η δομή και η λειτουργία του Ύπατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων θα πρέπει να επανεξεταστούν, για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η προσήλωσή του στη δημοκρατία. Θα πρέπει να αυξηθούν τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου και θα πρέπει να αλλάξει η δομή και οι όροι της κλήρωσής τους. Θα πρέπει να καθοριστούν αντικειμενικοί όροι για την εκλογή μελών, η θητεία των οποίων θα πρέπει να οροθετηθεί. Ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να αναγνωριστεί ως το ανώτατο δικαστήριο και δεν θα πρέπει να υπάρχει υπηρεσία ή φορέας του δημοσίου που είναι εκτός της αρμοδιότητάς του.

Οικονομικοί στόχοι
Για το 2023 υπάρχουν σημαντικοί στόχοι και για την οικονομία.
•Είναι δυνατόν να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης ανάλογος με τα εξωτερικά κεφάλαια που θα καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστούν.
•Θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων, απέναντι στις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και τα μετακινούμενα ξένα κεφάλαια.
•Με βάση την πρόβλεψη ότι το ποσοστό των ιδιωτικών κεφαλαίων στην παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί, η τουρκική οικονομία θα πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί και να προσαρμοστεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
•Η Τουρκία θα πρέπει να χαράξει και να εφαρμόσει σταθερές και αξιόπιστες πολιτικές εκβιομηχάνισης, για να μετατραπεί από χώρα συναρμολόγησης σε χώρα παραγωγής και εξαγωγός.
•Για να καταστεί δυνατή η μείωση της ανεργίας, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε εξειδικευμένο προσωπικό και να δώσουμε βαρύτητα στα επαγγελματικά σχολεία.
•Θα πρέπει να παρακολουθείται στενά το θέμα της απασχόλησης παράνομων ξένων εργατών.
•Θα πρέπει να συνεχιστεί η εξέλιξη και η βελτίωση του τουριστικού και του τραπεζικού τομέα, καθώς και των τομέων ευρείας απασχόλησης.
•Θα πρέπει να χαραχτούν πολιτικές που θα μετατρέψουν τη γεωργία σε στρατηγικό τομέα, με την παραγωγή και τυποποίηση προϊόντων υψηλής αξίας.
•Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν με ένα απλοϊκό πνεύμα παραχώρησης εταιρειών και βιομηχανιών σε ξένους και εκτός από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, θα πρέπει να υπολογιστούν με προσοχή και τα προβλήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν μακροπρόθεσμα.

Διακόσια χρόνια πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού
Το να κάνεις και να εξετάζεις μεγάλα σχέδια που κρίνουν το μέλλον είναι κάτι που τονώνει την αυτοπεποίθηση. Όμως το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού, που δεν κατορθώσαμε να επιλύσουμε τα τελευταία 200 χρόνια, μέχρι το 2023 πρέπει να επιλυθεί.
Η αναπτυξιακή πολιτική που μέχρι σήμερα στηρίζεται κατά 80% στη χρηματοδότηση και κατά 20% στο ανθρώπινο δυναμικό, θα πρέπει να αλλάξει ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για να εκπαιδευτούν και να καταρτιστούν οι γενιές που θα είναι σε θέση να αναλύσουν και να καταλάβουν τη δομή και την πορεία του νέου κόσμου, θα πρέπει να κάνουμε σοβαρά, θαρραλέα και αποφασιστικά βήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας.
Η υποχρεωτική εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει 12ετής και η ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να αποκτήσει οικονομική και ακαδημαϊκή αυτοτέλεια. Τα συστήματα εξετάσεων θα πρέπει να συνταχθούν με βάση την επάρκεια της αναλυτικής σκέψης. Θα πρέπει να σταματήσει η φυγή προικισμένων φοιτητών στο εξωτερικό.

Πολιτισμός
Θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα καταγραφές που σχετίζονται με τον πολιτισμό, ενώ θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο συντονισμός και η κοινή κατεύθυνση του δημοσίου, των τοπικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα.
Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπ’ όψιν οι πολιτισμικές διαστάσεις των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο τουρισμός θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, εκτός από τα παράλια της Ανατολής. Θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα υποδομών. Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες για τη δημιουργία περιοχών τουριστικής ανάπτυξης, περιοχών οικοτουρισμού, πόλεις πολιτιστικού τουρισμού κ.λπ.

Αυτοκινητόδρομοι
Οι αυτοκινητόδρομοι θα πρέπει να καλύψουν το σύνολο της χώρας. Θα κατασκευαστούν δώδεκα καινούργιοι αυτοκινητόδρομοι, συνολικού μήκους 4.773 χιλιομέτρων. Οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι θα πρέπει να διατρέχουν την Τουρκία οριζοντίως και καθέτως.

ΑΕΠ
Το 2023 το ΑΕΠ της Τουρκίας θα ανέλθει στο 1,9 τρισ. δολάρια και το κατά κεφαλήν εισόδημα στα 22 χιλιάδες δολάρια.

Η Τουρκία στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Τουρκίας μέχρι το 2023 θα κινηθούν γύρω στο 6,7% και η Τουρκία θα ενταχθεί στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Δημογραφικό
Ο πληθυσμός της Τουρκία το 2023 θα φθάσει τα 84 εκατομμύρια. Η ηλικία 0-14 που αποτελεί σήμερα το 31% του συνόλου του πληθυσμού, θα πέσει στο 23% και η ηλικία 15-64, που αποτελεί σήμερα το 64% του συνόλου του πληθυσμού, το 2023 θα φθάσει το 69%. Οι ηλικίες άνω των 65, από το 5% θα φθάσει στα 9%.

Αστικοποίηση
Ο πληθυσμός της υπαίθρου στην Τουρκία θα μειωθεί από το 40% στο 10%.
Τα 26 εκατομμύρια των ανθρώπων που κατοικούν σήμερα στην ύπαιθρο, το 2023 θα γίνουν μόλις 8 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός των πόλεων θα αυξηθεί από το 60% που είναι σήμερα στο 90%

Γρήγορα τρένα
Με την ολοκλήρωση των έργων για τα γρήγορα τρένα, η γραμμή Άγκυρα – Κωνσταντινούπολη θα κατεβεί στις τρεις ώρες και η γραμμή Άγκυρα – Σμύρνη στις 3,5 ώρες.

*Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
To άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

www.infognomonpolitics.blogspot.com

Ρομαντικός πατριωτισμός εναντίον πραγματισμού

Γράφει ο Βασίλειος Μαρκεζίνης
Ο χρόνος και ο τρόπος που επιλέγουν οι ξένοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως η Standard & Poor’s και η Moody’s, για να ανακοινώσουν την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν την εντύπωση, σκοπίμως ή όχι, ότι εις βάρος της χώρας μας παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια. Εξίσου ανησυχητική είναι η υπόθεση ότι πίσω από κινήσεις αυτού του είδους, κρύβεται ενδεχομένως μια προσπάθεια επίτασης της οικονομικής κρίσης, με απώτερο σκοπό να επακολουθήσουν και υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα.

Εξίσου συχνά, τον τελευταίο καιρό, ακούγεται και μια άλλη παραλλαγή αυτής της ιδέας, σύμφωνα με την οποία η οικονομική κρίση απειλεί την ικανότητα της χώρας μας να ακολουθήσει μιαν αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Θεωρώ ότι και οι δύο ιδέες είναι διαβρωτικές για το ηθικό της χώρας μας και, συνεπώς, πολύ επικίνδυνες.

Πράγματι, καμία χώρα δεν δύναται να υπερασπιστεί τον εαυτό της εάν είναι πεπεισμένη ότι αδυνατεί να τον υπερασπιστεί. Ωστόσο, η υπεροχή του αντιπάλου ποτέ δεν αποτελεί επαρκή λόγο για να οδηγηθεί κανείς σε ένα τέτοιο συμπέρασμα: η ίδια η ιστορία των πολιτισμών αποδεικνύει περίτρανα ότι όσο πιθανή και αν μοιάζει η έκβαση ενός αγώνα, δεν είναι, εντούτοις, εξ ορισμού αναπόφευκτη. Οι μάχες του Μαραθώνα, του Γρανικού, της Αλεσίας, του Αούστερλιτς, του Στάλινγκραντ, αλλά και, πλησιέστερα σε εμάς, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και το Αλβανικό Επος αποτελούν παραδείγματα που στηρίζουν σαφώς αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι στρατιωτικές μάχες, ωστόσο, δεν αποτελούν το μόνο είδος μάχης που μπορεί να κερδηθεί παρά τις ενάντιες πιθανότητες. Πολύ πρόσφατα, η Ιρλανδία και η Τσεχία απέδειξαν ότι οι μικροί αγωνιστές μπορούν να κερδίσουν διπλωματικές μάχες εναντίον των απείρως ισχυρότερων «φίλων» τους, όταν μπορούν να τους πείσουν ότι, σε τελευταία ανάλυση, έχουν και οι ίδιοι συμφέρον να στηρίξουν τον αγώνα τους. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν ανέφικτες νίκες, παρά μόνον άτολμοι ή υποχωρητικοί ηγέτες. Η Ελλάδα όμως δεν έχει περιθώριο για κανένα από αυτά τα δύο είδη ηγέτη.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να σκεφτόμαστε λιγότερο τον καθημερινό φραπέ μας, τον καταναλωτικό τρόπο ζωής μας και ας προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Διότι, πολλές φορές, οι υποτιθέμενες αρετές του πραγματισμού δεν αποτελούν παρά το πρώτο βήμα πριν από την πλήρη παράδοση ή υποχώρηση. Από την άλλη πλευρά, η συγκίνηση του ρομαντικού πατριωτισμού θα μπορούσε, από κοινού με την αποφασιστικότητα και τη βοήθεια του Θεού, να μας ανοίξει τον δρόμο προς τη σωτηρία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε τα οικονομικά δεινά μας· αυτός όμως είναι και ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι τα δεινά μας δεν θα μας οδηγήσουν σε εθνικούς συμβιβασμούς.

Ο συνδυασμός θάρρους και δημιουργικής σκέψης δεν αποτελεί πάντα την τελική απάντηση: είναι ωστόσο ο καλύτερος τρόπος που γνωρίζω προσωπικά για να βγει κανείς από ένα τέλμα. Και η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ένα βαθύτατο τέλμα, το οποίο οι διχασμοί, η αναποφασιστικότητα, οι κομματικές διενέξεις και οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν μπορούν παρά να επιδεινώσουν.

ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Ή ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ; ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ''ΑΝΕΝΤΑΧΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ'' ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ

Λένε ότι στις δημοτικές εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου και ΕΚΛΟΓΗΣ, όσοι μετανάστες παράνομοι η όχι μένουν μια πενταετία στην πατρίδα μας.
Προϋπόθεση;
Μια απλή βεβαίωση μακρόχρονης διαμονής.
Είναι ένα εξωφρενικό σχέδιο.
Βιάζονται φαίνεται να μας αντικαταστήσουν.

Πόσο πολιτικά ανόητος μπορεί να είναι κάποιος όταν θέλει να δώσει πολιτικά δικαιώματα σε ξένους, όταν υπάρχουν περιοχές όπου οι ξένοι πλειοψηφούν;
Θέλουν να τους επιβραβεύσουν, φαίνεται κάνοντας δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους ανθρώπους που μπήκαν στη χωρά μας από το παράθυρο!!

Ο υπουργός εσωτερικών κ. Ραγκούσης ήταν δήμαρχος Πάρου όπου οι μισοί κάτοικοι είναι ξένοι. Ίσως έχει την αυταπάτη ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες των μεταναστών, θα μείνουν υπό την πολιτική σκεπή του ΠΑΣΟΚ. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την πολιτική πλειοδοσία για τα ''ψηφαλάκια'' των εισβολέων, με τον κ. Παυλόπουλο που τους ευχαριστούσε από τηλεοράσεως που προτιμούν την πατρίδα μας!!..

Δεν ξέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών-πρώην λαθρομεταναστών - καθώς και των νυν λαθρομεταναστών ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ, από Αλβανούς και Ισλαμιστές;
Δεν καταλαβαίνουν άραγε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών θα ακολουθήσει τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, και οι Ισλαμιστές τους σκοταδιστές μουλάδες τους;

Όλα δείχνουν ότι οι κεφαλαιοκράτες και οι ''αριστεροδεξιοί'' πολιτικοί τους εκπρόσωποι είναι τυφλωμένοι από τα οικονομικά τους συμφέροντα και από την απέχθεια για κάθε τι Ελληνικό, που δεν τους απασχολούν τέτοια ενδεχόμενα.

Αυτός που πρέπει να αντιδράσει είναι ο Ελληνικός λαός.
Η πολιτική, οικονομική, πολιτιστική, εθνική εξουδετέρωση του είναι ο στόχος.
Είναι πια ξεκάθαρο.
Έλληνες πρέπει να αρνηθούμε.

Φανταστείτε το.
Αν ο λαθρομετανάστης έχει 5 χρόνια στην Ελλάδα θα μπορεί να επηρεάζει τον μέλλον αυτής της χώρας,ΙΔΙΑ με ΑΥΤΟΝ που υφίσταται τα πάνδεινα από την παρασιτική δραστηριότητα του!!..

Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η εισαγωγή εποίκων..
Απαιτούμε να μείνουν ΜΟΝΟ όσους αντέχουμε και με την ΒΑΣΙΚΗ και ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας άνεργος..
Θεωρούμε ότι όλοι αυτοί που μιλούν για δημοκρατίες, ελευθέριες και δικαιώματα πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ την διενέργεια ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ..

Διαφορετικά δικαιούμεθα να τους χαρακτηρίσουμε, ψεύτες, υποκριτές και δειλούς.
Θεωρούμε ότι όταν οι εφημερίδες γράφουν ότι το 2015 θα κατοικούν στην Ελλάδα 3.500.000 μετανάστες, ΞΕΡΟΥΝ..

Με δεδομένο την υψηλή γεννητικότητα των μουσουλμάνων-ειδικά-της αθρόες νομιμοποιήσεις, οικογενειακές ενοποιήσεις και λοιπά νεοταξικά, είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι η ώρα που οι Έλληνες θα είναι μειονότητα στην πατρίδα τους δεν είναι μακριά.

Γιατί τελικά δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι,
μπορεί όμως να υπάρξουν ΧΑΜΕΝΕΣ πατρίδες..

Και η γενιά μας δεν θα είναι η γενιά που θα της χρεώσει η ιστορία μια καινούργια καταστροφή..

Αυτό, ας το βγάλουν από το μυαλό τους!!

ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

Αναρτήθηκε από Στόχος

Δύσκολες ώρες για τον Γκρούεφσκι

Πέρα από τις προειδοποιήσεις του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα του ονόματος ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τα ευρήματα ερευνών της κοινής γνώμης στέλνουν αποθαρρυντικά μηνύματα στον πρωθυπουργό των Σκοπίων. Το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία “Πρόοδος” πραγματοποίησε, κατά παραγγελία της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Εθνικό Κέντρο για την Ενσωμάτωση”, πολυθεματική τηλεφωνική έρευνα γνώμης σε σταθμισμένο (και εθνοτικά) δείγμα 1.100 ατόμων από ολόκληρη της επικράτεια της ΠΓΔΜ, κατά το χρονικό διάστημα 12-13 Δεκεμβρίου.
Μʼ αυτή την έρευνα γνώμης η συγκεκριμένη ΜΚΟ ξεκινά, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τακτική μέτρηση των τάσεων της κοινής γνώμης της ΠΓΔΜ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Α1, το Ινστιτούτο “Πρόοδος” συνδέεται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό SDSM. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, καταγράφεται πτωτική τάση στη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, υπέρ του οποίου δηλώνει ότι θα ψηφίσει ποσοστό 19%, ενώ ελαφρά άνοδο καταγράφει το SDSM με 13%. Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ καταγράφουν τα εξής ποσοστά στήριξης: DUI 7%, DPA 4%, Νέα Δημοκρατία 1% (αλβανικά) και “Ενωμένοι για τη “Μακεδονία” (Λιούμπε Μπόσκοσκι) 1,5%. Το ποσοστό της “αδιευκρίνιστης” ψήφου είναι 35%, ενώ ποσοστό 8% απάντησε ότι δεν συμμετέχει στις εκλογές. Στην πιο πρόσφατη δημοσκοπική καταγραφή πρόθεσης ψήφου, τον Οκτώβριο, από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία (που θεωρείται φιλοκυβερνητικό), τα ποσοστά των κομμάτων ήταν: VMRO-DPMNE 32%, SDSM 11%, DUI 10%, DPA 3%, Νέα Δημοκρατία 3%.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στα Σκόπια, ποσοστά προτίμησης που καταγράφουν τα πολιτικά κόμματα στην έρευνα γνώμης του Ινστιτούτου “Πρόοδος” είναι παρόμοια με τα ανεπίσημα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε κατά παραγγελία ξένης πρεσβείας στην ΠΓΔΜ, έρευνα που επίσης κατέγραφε πτωτική τάση της δημοτικότητας του VMRO-DPMNE. Στο ερώτημα: “Θα συμφωνούσατε σε αλλαγή του ονόματος της χώρας μόνον υπό την προϋπόθεση της διαφύλαξης της ʽμακεδονικήςʼ ταυτότητας και γλώσσας;”, το 51% των ερωτηθέντων απάντησε “όχι”, 37% “ναι” και 12% “δεν ξέρω”.
Η πίεση που δέχεται ο Ν. Γκρούεφσκι από πολλές πλευρές φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επηρεάζει και τις θέσεις του στο εθνικό θέμα. Η νέα κόκκινη γραμμή, όπως την καθόρισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβανόφ μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, είναι η μη τροποποίηση του Συντάγματος και η προστασία της εθνικής, πολιτιστικής και γλωσσικής ταυτότητας. Δεν γίνεται δηλαδή πλέον λόγος για τη λεγόμενη διπλή φόρμουλα, που προβλέπει σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό μόνο για τις σχέσεις με την Ελλάδα.


Μακεδονία

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Διαβάσατε καμία ανακοίνωση συμπαράστασης στον 38άχρονο (που ήδη έχει χάσει το ένα του μάτι) υπαρχιφύλακα; Είδατε τίποτα "ευαίσθητους" (στα ανθρώπινα δικαιώματα) να λένε κάτι για τον άτυχο άνθρωπο;

Σοβαρά τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί χθες στην επίθεση που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια ληστείας τράπεζας στη Σαλαμίνα. Στις 15.10, την ώρα που ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίαζε το νέο σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής, δύο ληστές έμπαιναν σε υποκατάστημα της Εθνικής στη Σαλαμίνα με βαριοπούλες και όπλα. Υπάλληλος του καταστήματος πάτησε τη χρονοκαθυστέρηση στο χρηματοκιβώτιο, με το οποίο ειδοποιήθηκε και το οικείο Α. Τ. Μόλις οι δράστες αντελήφθησαν τους αστυνομικούς άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας υπαρχιφύλακας 38 ετών και ένας αρχιφύλακας 44 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν για πρόβλημα στο χρηματοκιβώτιο και όχι για ληστεία και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας (οι αστυνομικοί πάρκαραν σε απόσταση από το υποκατάστημα και φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα).

Οι δράστες πυροβόλησαν με αυτόματο, κατά πιθανότητα Καλάσνικοφ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν οι αστυνομικοί πρόλαβαν να ανταποδώσουν τα πυρά. Δίπλα στο κατάστημα βρέθηκε μια κλεμμένη μοτοσικλέτα, που ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες, ενώ σε απόσταση 2 χλμ. εντοπίστηκε βαν, η χρήση του οποίου ερευνάται. Μετά τη ληστεία ξεκίνησε αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των κακοποιών.
Η κατάσταση του 38χρονου, που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, είναι σοβαρή καθώς έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και φαίνεται να έχασε το ένα μάτι. Ο δεύτερος έχει τραυματιστεί πιο ελαφριά, στον θώρακα, στη μέση και στο πόδι και νοσηλεύεται στο Γ. Κ. Νίκαιας.

Ο γνήσιος πατριωτισμός είναι… εθνικισμός-σοβινισμός;

Του Σάββα Ιακωβίδη

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ σκοτώνουν τις λέξεις πριν τις αρθρώσουν. Τις δολοφονούν πριν τις κατανοήσουν. Και τις γελοιοποιούν επειδή δεν αντέχουν να τις σεβαστούν και να τις χρησιμοποιήσουν. Διά στόματος αξιωματούχων του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ και της γνωστής συνοδοιπορίας - πουρκουάδων, «ειρηνιστών», επαναπροσεγγιστών και ανιστόρητων κάθε υφής - επιχειρείται ξανά, όπως και το 2004, η δαιμονοποίηση του γνήσιου και άδολου πατριωτισμού. Και ο αναθεματισμός όσων Κυπρίων λένε ότι είναι υπερήφανοι, που είναι Έλληνες, υπερήφανοι για την Ιστορία, τους ήρωες, τις ρίζες και τις καταβολές, τα ήθη, τη γλώσσα και την ελληνική παιδεία μας. Και ως αξιοπρεπείς Έλληνες, σέβονται τη διαφορετικότητα και ανέχονται τον άλλο, τιμούν όσους τιμούν την ελληνική καταγωγή μας και μετέχουν της ελληνικής παιδείας και γλώσσας μας.

Η ελληνική γλώσσα και η Ιστορία, ο πολιτισμός και η παιδεία μας είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι, επί των οποίων θεμελιώνεται και τσιμεντώνεται η επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού σε τούτα τα χώματα.Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, σε συνομιλία του με δημοσιογράφο του έγκυρου «The Spectator» (18.3.2009), του είπε: «Σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή, χρειαζόμαστε τις ρίζες μας περισσότερο από ποτέ». Ποιος τα λέγει αυτά; Ο Πρωθυπουργός μιας χώρας, της Βρετανίας, που δεν σταμάτησε ποτέ να υπονομεύει την ελληνική παιδεία μας, από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα. Και τι να λεχθεί για τον πατριωτισμό των Γερμανών, των Γάλλων, των Αμερικανών ή και των… Τούρκων; Όλοι οι λαοί δικαιούνται να είναι πατριώτες πλην ημών των Ελλήνων.

Εμάς, ξένοι και ημέτεροι, μας θέλουν βελάζοντα πρόβατα και εσμό λοβοτομημένων, ικανών μόνο να επικροτούν την πνευματική, ηθική, ιστορική, βιολογική, εθνική και πατριωτική καταρράκωση και αναίρεσή μας. Όποιος λέγει ότι είναι πατριώτης, στιγματίζεται ως σοβινιστής και εθνικιστής. Με αυτούς τους χαρακτηρισμούς, πρώτον, θέλουν να καταγγείλουν τους πατριώτες Έλληνες ως δήθεν υπονομευτές της αδιέξοδης πολιτικής του Προέδρου και του… καλού κλίματος. Δεύτερον, να τους εκθέσουν ως εχθρούς της λεγόμενης επαναπροσέγγισης. Και, τρίτον, επειδή είναι Έλληνες και πατριώτες, αυτό συνιστά αμάρτημα και έγκλημα καθοσιώσεως, που πρέπει να τιμωρηθεί... Σε τέτοιο σημείο αθλιότητας και πνευματικής βαναυσότητας έφτασαν όλοι αυτοί οι κήρυκες του πουρκουαδισμού και οι εραστές της υποταγής στον Τούρκο, που διασαλπίζουν ότι δεν θα… επιτρέψουν να περάσει ο εθνικισμός και ο σοβινισμός.

Αλλά τυφλοί και μωροί ως είναι, δεν κοιτάζουν απέναντι: Τον πεφιλημένο τους Ταλάτ και την κατοχική Τουρκία, που είναι η προσωποποίηση του αρρωστημένου και σφαγιαστικού, κατακτητικού και επιθετικού εθνικισμού-σοβινισμού.Ο γνήσιος πατριωτισμός υποβάλλει και επιβάλλει να αγαπάμε πρώτα και πάνω απ΄ όλα την πατρίδα μας. Πατρίδα είναι ό,τι αγαπάμε βαθιά και γνήσια και νοηματοδοτεί την ανθρώπινη, εθνική και αξιοπρεπή ύπαρξή μας. Είναι το χώμα που αναβλύζει τίμιο ιδρώτα, το γιασεμί στην αυλή, τα μνημεία, οι άγιοι και οι νεκροί, τα καρτερικά ελληνικά ονόματα των χωριών και των πόλεων, οι δρόμοι και οι παρειές των βουνών μας, ο πολιτισμός, η Ιστορία και τα αίματα όσων έπεσαν ηρωικά. Αυτά δεν τα κατανοούν οι φυγόστρατοι και οι ριψάσπιδες, οι υποταγμένοι και οι εθελόδουλοι.

Η αγάπη για την πατρίδα οδηγεί ακόμα και στον ένδοξο θάνατο γι΄ αυτήν, όπως το πιστοποιούν ανά τους αιώνες στρατιές Ελλήνων ηρώων και πρόσφατα οι πέντε του Τζιάους. Ο Όμηρος δεν είχε σαλπίσει: Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης; Και ο Αισχύλος δεν είχε προστάξει: «Ω παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ', ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών»; Αυτοί είναι οι τηλαυγείς φάροι μας! Αυτά είναι το κάρφος τους!
Σάββας Ιακωβίδης

Βίασαν την αξιοπρέπειά μας…. Εύγε!!! Αναστασία Παπαδόπουλου

Η Αναστασία Παπαδόπουλου δείχνει τον δρόμο στους πολιτικάντιδες που μας κυβερνούν. Η Αναστασία, κόρη του προέδρου των Ελλήνων που ακόμη αντιστέκονται, μιλά και σκέφτεται Ελληνικά και ελεύθερα.

Είχαμε καιρό να ακούσουμε για αξιοπρέπεια, για τιμή, για θρησκεία και Ελληνισμό. Αξίες που οι πολιτικοί ηγετίσκοι μας δεν φαίνεται να κατανοούν αφού οι ενέργειες τους παραπέμπουν σε μη αξιοπρεπή συμβιβασμούς, σκάνδαλα, απάτες και αφελληνισμό.

Θέλω μαζί με την από καρδιάς συμπαράσταση μου στην οικογένεια του εκλιπόντος προέδρου να στείλω και μήνυμα αισιοδοξίας, αισιοδοξία που μου δίνει η Αναστασία γιατί μιλά για αξίες, αξίες που δεν διαπραγματεύονται. Κράτα γερά Αναστασία και θα ήθελα σύντομα να σε δώ πολιτικά πιο δραστήρια υπερασπίζοντας αρχές, υπερασπίζοντας την αξιοπρέπεια μας για να μην σβήσουμε ως λαός και να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως Έθνος σε τούτη την γη…..

Δείτε πιο κάτω το άρθρο της Αναστασίας Παπαδοπούλου όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Κίμων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο τηλέφωνο έρχονται τα νέα. «Άνοιξαν τον τάφο του πατέρα μου». Μόνο αυτό για να μην τρομάξω. Ξεκινώ για το κοιμητήριο. Στον δρόμο σκέφτομαι ότι κάποιος έσπασε την πλάκα, ότι έγραψαν συνθήματα πάνω. Τα λόγια ήταν απλά «άνοιξαν τον τάφο» αλλά δεν το συνηδητοποιώ. Τι σημαίνει «άνοιξαν;». Δεν αντιλαμβάνομαι. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Αδυνατώ να δημιουργήσω την «εικόνα» στο μυαλό μου. Δεν έχω αρρωστημένη φαντασία φαίνεται και ας περνάω την περισσότερη ελεύθερη μου ώρα να βλέπω κινηματογράφο.

Φτάνω στο κοιμητήριο και αντικρίζω αυτοκίνητα της αστυνομίας. Πλησιάζω και αντικρίζω τις κίτρινες κορδέλες. Βλέπω την οικογένεια μου. Ακόμη δεν υποψιάζομαι τίποτα. Με πλησιάζει ο αδερφός μου. «Τι έγινε;» τον ρωτώ.

«Έκλεψαν τη σορό» μου απαντά. Τα μάτια του γεμάτα και οι λέξεις σχεδόν δεν βγαίνουν να το πει. Ήταν η πρώτη φορά που τέτοιες λέξεις έφυγαν από το στόμα του, είμαι σίγουρη. Όλα σκοτεινιάζουν και νιώθω τα δάκρυα στα μάτια να μαζεύονται. Νιώθω ένα βάρος μέσα μου. Ένα κόμπο στο στομάχι. Ένα αίσθημα που είχα πέραν του χρόνου να νιώσω. Από τότε που άκουσα ένα γιατρό να μας λέει «είναι καρκίνος».

Η εικόνα του άδειου τάφου βρίσκεται συνέχεια μπροστά μου. Ένα φέρετρο άδειο. Ένα άσπρο κενό το οποίο έσπαζε μόνο από το μαξιλάρι, βυθισμένο στη μέση εκεί που ακουμπούσε το κεφάλι του για ένα σχεδόν χρόνο. Ένα βύθισμα και μόνο, να λέει εδώ κάποτε υπήρχε κάτι… Οι υπόλοιπες ώρες και μέρες περνούν ως μια παραίσθηση. Ως επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς. Η Αστυνομία με ερωτήσεις. Οι φίλοι με συμπαράσταση. Ο κόσμος με αγάπη. Οι φήμες. Οι πληροφορίες. Τα κανάλια. «Στο ίδιο έργο θεατές» σκεφτόμουν συνέχεια.

Η αντίδραση του κόσμου άκρως συγκινητική. Τηλέφωνα συνεχώς. Μηνύματα. Στο facebookτο σχετικό γκρουπ απέκτησε ήδη 17.000 μέλη. Ομοφωνία σχεδόν στις αντιδράσεις. Επαναλαμβάνονται οι ίδιες λέξεις. Σα να τις επιστρέφει η ηχώ. «Οργή», «Καταδίκη», «αποτροπιασμός»… Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στο ίδιο μοτίβο. Επιπροσθέτως, κάνουν κάλεσμα για «ενότητα»… Τ’ ακούω και με ξαφνιάζει. Είναι ανάγκη να το πεις αυτό; Μια τέτοια πράξη δεν μας φέρνει όλους μαζί στην ίδια θέση; Έχει και άλλη άποψη εκτός της καταδίκης;

Το μνημόσυνο θα προχωρήσει. Την ψυχή μνημονεύουμε, μου λένε, όχι το σώμα. Συμφωνώ. Εξάλλου εδώ και καιρό είχα διαχωρίσει τον πατέρα μου από το σώμα του. «Δεν είσαι το σώμα που αποχαιρετούμε, είσαι η ψυχή που κουβαλούμε πάντα μέσα μας».

Αυτό είχα πει πριν ένα χρόνο. Αυτό πίστεψα από τη μέρα που τον έχασα. Δεν χρειάζομαι τον τάφο για να τον νιώσω δίπλα μου. Χρειάζομαι μόνο τις σκέψεις μου και την καρδιά μου.

Στο μνημόσυνο η ατμόσφαιρα βαριά. Όταν ακούω τα λόγια του Μυστηρίου καταλαβαίνω γιατί. Ανάπαυσε την ψυχή του δούλου σου. Τι ειρωνεία… Στρέφω τα μάτια μου προς τον κόσμο και ψάχνω την πολιτική ηγεσία, που εκλιπαρεί για «ενότητα». Βλέπω την ηγεσία του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.ΟΣ, την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Οι άλλοι;

Στο πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θεώρησαν ότι υπήρχε λόγος παρουσίας; Στο πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Προέδρου του οποίου ο τάφος έχει συληθεί, δεν θεώρησαν ότι έπρεπε να δείξουν στον λαό τους, ότι ομόφωνα το καταδικάζουν;

Και μετά το μνημόσυνο μένουν και πάλι μόνο οι σκέψεις. Η προσπάθεια να καταλάβω το γιατί. Το να νιώσω κάτι άλλο από την οργή που με πλυμμηρίζει. Τα σενάρια μας τρελαίνουν. Είναι για λύτρα; Δεν μας έχουν ζητήσει· και γιατί παραμονή του μνημοσύνου; Είναι ακραία στοιχεία; Για ποιον λόγο; Τι θέλουν να πετύχουν; Τι το κάνουν; Πού το έχουν; Και στα δικά μας σενάρια προστίθενται και τόσα άλλα αισχρά. Τον πήραμε εμείς, το σχεδίασε ο ίδιος… Γελάω, για να μην κλάψω. Για την κατάντια μας. Για την ενότητα μας… Και πίσω από τις σκέψεις και την οργή, ο πόνος. Ο ανθρώπινος πόνος. Πόνος ακατανόητος. Δεν πήραν τον πατέρα μου. Είναι απλά το εναπομείναν δοχείο της ψυχής του. Έχασα κάτι περισσότερο από αυτό που έχασα πέρσι;

Την αξιοπρέπεια.

Την αξιοπρέπεια μου ως θυγατέρα που δεν προστάτεψε το σώμα του πατέρα της. Ως Ελληνίδα. Ως Χριστιανή. Ως πολίτης μιας Δημοκρατίας η οποία (όσο και αν εντίμως και φιλότιμα προσπαθεί η Αστυνομία να εξιχνιάσει), αδυνατεί να προστατεύσει τα σύμβολα της οντότητας και τους θεσμούς οι οποίοι την καθιστούν κράτος. Τι θα γινόταν αναλογίζομαι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα με αυτοσεβασμό εάν είχε συμβεί το αντίστοιχο; Φαντάζομαι μόνο στην Αμερική τι θα γινόταν εάν είχε γίνει παρόμοια ενέργεια. Θα το αντιμετώπιζαν ως ένα ιδιωτικό έγκλημα; Ως ένα μεμονωμένο συμβάν; Θα το ερμήνευαν ως οτιδήποτε άλλο εκτός από τρομοκρατική ενέργεια; Τι άλλο μπορεί να είναι κάτι το οποίο πολτοποιεί τα πιστεύω μας; Κάτι που προσβάλλει και προκαλεί την Θρησκεία και την κουλτούρα μας; Την ασφάλεια και ανασφάλεια μας;

Τι είναι τελικά το αίσθημα που με κυριεύει; Τι έχει γεμίσει το κενό;

Τι έχει μείνει εκτός από ένα βύθισμα στο μαξιλάρι;

Μια λέξη μόνο.

Βιασμός.

Πώς αλλιώς περιγράφεις την εισβολή στην προσωπική σου ζωή, στον δικό σου χώρο; Τον διασυρμό ενός σώματος, έστω και αν η ψυχή είναι άυλη;

Ο βιασμός δεν είναι και ψυχολογικός;;;;;;;;

Και ποιον βίασαν τελικά οι βάνδαλοι; Τον Τάσσο; Την οικογένεια του; Τους φίλους και συνεργάτες του; Τους υποστηρικτές του; Το Κράτος μας; Την Ιστορία και τον πολιτισμό μας; Τη Θρησκεία μας;

To ''πάρτυ'' για την Ελλάδα έχει τελειώσει (Δημοσίευμα της εφημερίδας SundayTimes)

Μια μαυρίλα έχει σκεπάσει την Αθήνα. Μετά από πολλά χρόνια απόλαυσης της οικονομικής βοήθειας εκ μέρους της Ε.Ε. και την ευφορία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι Έλληνες σοκαρισμένοι, συνειδητοποιούν πως το παιχνίδι τέλειωσε. Μπορεί στην Βρετανία κάποιοι βουλευτές να φόρτωσαν κάποια προσωπικά τους έξοδα στο δημόσιο κορβανά, αλλά στην Αθήνα, οι βίλες που γέμισαν τα περίχωρα, οφείλονται σε καθαρή λεηλασία των δημόσιων ταμείων. Το καρναβάλι της σπατάλης και της διαφθοράς, έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής.

«Το πάρτυ τελείωσε», λέει ένας αξιωματούχος της πρώην συντηρητικής κυβέρνησης, καθώς οι φόβοι πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα £270 δισ. του χρέους της, δημιουργούν το πιθανό ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο εν λόγω πολιτικός, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, μας έδειξε μια εφημερίδα λέγοντας: «Ορίστε περί τίνος πρόκειται…». Στη πρώτη σελίδα της εφημερίδας, υπήρχε η είδηση πως η υπουργός Υγείας συζητούσε με τις φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να ακυρωθούν 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τη γρίπη των χοίρων. Ο προκάτοχός της είχε ήδη παραγγείλει 16 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, μια ποσότητα που σε μια χώρα με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων, θεωρείται υπερβολική. Εξάλλου, μόλις 320.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί συνολικά. «Πρόκειται για κατασπατάληση χρημάτων…», λέει ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, και συνεχίζει «Έτσι συμβαίνει πάντα. Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα». Ο ίδιος υπολογίζει πως η χώρα ξόδεψε περισσότερα από £12 δισ. για να φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2004, διπλάσιο ποσό από ότι θα χρειάζονταν, αν τα χρήματα δεν έφευγαν κατ`αυτόν τον τρόπο, και πολύ συχνά «κάτω από το τραπέζι». Η δωροδοκία είναι κάτι το συνηθισμένο στην Ελλάδα, προκειμένου να λειτουργήσει η γραφειοκρατία. Η δε φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη.

Όσον αφορά στη νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που είναι γιος και εγγονός πρωθυπουργών, η άποψη του πολιτικού είναι αρνητική. «Πρόκειται για ερασιτέχνες, ούτε ένας από αυτούς δεν έχει βγάλει μια δραχμή, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα». Η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας ήταν μέλος, ήταν εξίσου ανίκανη. Μας επιβεβαίωσε μάλιστα μια διαδεδομένη φήμη, πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, περνούσε πολλές ώρες παίζοντας στο PlayStation, αντί να ασχολείται με τα ζητήματα του κράτους. Δεν αποτελεί καμία έκπληξη λοιπόν, το χάλι της συγκεκριμένης χώρας. Αλλά δεν είναι το μόνο. Πάνω που η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είχε αρχίσει να σταθεροποιείται μετά τη κρίση, και λίγο μετά τη περιπέτεια που προκάλεσε η καθυστέρηση πληρωμών εκ μέρους του επενδυτικού μοχλού Dubai World, έρχεται τώρα μια νέα αναστάτωση, αυτή τη φορά από τους οικονομικά προβληματικούς εταίρους της Ε.Ε. : Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία .

Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το τελευταίο μήνα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να διασωθεί η οικονομία. Οι επενδυτές όμως δεν εντυπωσιάστηκαν από τις ανακοινώσεις και τα μέτρα, και η γενική άποψη είναι πως η χώρα θα αναγκαστεί να πάει ζητιανεύοντας στο ΔΝΤ, ή πιο πιθανά στην Ε.Ε.

Όπως είπε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, «Τα μέτρα που πρότεινε ο Παπανδρέου είναι ασαφή… όσο καθυστερεί τόσο πιο οδυνηρό θα είναι το τέλος…». Υπάρχει τόση σπατάλη, σύμφωνα με τον Σαμαρά, που η Ελλάδα θα μπορούσε πολύ εύκολα να «κόψει λίπος» χωρίς καμιά οδυνηρή συνέπεια. Ο μεγάλος φόβος όμως είναι , πως αν περικοπούν κεκτημένα όπως είναι ο 13ος μισθός των εργαζομένων, θα υπάρξουν εκτεταμένες διαδηλώσεις και ταραχές στους δρόμους, όπως αυτές που συγκλόνισαν πέρσι την Αθήνα, με αφορμή τη δολοφονία ενός αγοριού από κάποιον αστυνομικό. Η αστυνομία έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στις διαδηλώσεις, όμως οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον αστυνομικών τμημάτων, καθώς και η ανάδυση νέων αναρχικών ομάδων με διάφορα επαναστατικά ονόματα, μπορεί να αποτελούν προπομπό για ένα επερχόμενο νέο κύμα βίας. Υπάρχουν μάλιστα υποψίες, πως η Ε.Ο 17Ν, που λέγεται πως εξαρθρώθηκε το 2002, και που οι ηγέτες της έχουν φυλακιστεί, μπορεί ακόμη να δρα στο παρασκήνιο.

Οι συζητήσεις γύρω από τρομοκρατικές ομάδες, και η διάσωση της χώρας από το ΔΝΤ, δεν είναι τα μόνα στοιχεία που κάνουν την Ελλάδα να θυμίζει μπανανία. Τη περασμένη εβδομάδα, γυναίκες έψαχναν στα σκουπίδια για τρόφιμα σε κάποια περιοχή της Αθήνας, και τα παιδιά ζητιανεύουν στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας. Λίγες μόνο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, σε πολλές περιοχές τα μαγαζιά, τα μπαρ, και τα εστιατόρια μοιάζουν άδεια. Πολλά έχουν βάλει λουκέτο. «Σε σχέση με παλιότερα, θυμίζει πόλη φάντασμα», λέει ο Γιάννης, ένας σερβιτόρος που φροντίζει κάποια εντελώς άδεια τραπέζια.

Μερικά από τα μεγάλα αθλητικά κέντρα που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν σήμερα παραδοθεί στα αγριόχορτα. Ένας καταυλισμός τσιγγάνων έχει περικυκλώσει ένα από αυτά. Προς το παρόν, ο συλλογικός θυμός κατευθύνεται προς τους οίκους που υποβάθμισαν τη πιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας, κάνοντας τα ομόλογά της να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει, πως η κυβέρνηση θα δανείζεται πολύ πιο ακριβά στο μέλλον. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ρίσκο διόγκωσης των χρεών πέρα από κάθε έλεγχο, είναι πλέον μια πολύ σοβαρή πιθανότητα. «Οι εταιρίες αξιολόγησης έχουν πολύ μεγάλο θράσος, να μας κάνουν μάθημα, ενώ δεν λένε τίποτα για τις τράπεζες, που είναι και οι κύριες υπεύθυνες για την οικονομική κρίση», λέει ο οικονομολόγος Αγαμέμνων Κολιάτσος, βαδίζοντας θυμωμένος πάνω κάτω, και παίζοντας στα χέρια το κομπολόι του. «Όλοι θα πρέπει να κοιταχτούν στο καθρέφτη, όχι μόνο εμείς», λέει. Και όπως πιστεύει, το χρέος της Ιταλίας είναι ακόμη πιο ψηλό από αυτό της Ελλάδας.

Άλλοι πάλι, είναι πιο στενοχωρημένοι εξαιτίας της κακοδιοίκησης της χώρας. Ο Παπανδρέου αποκάλεσε τη διαφθορά ως «τη καρδιά του ελληνικού προβλήματος», προσθέτοντας πως «ή θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε…». Μια παρόμοια εκστρατεία κάθαρσης είχε ανακοινωθεί και από τον προηγούμενο πρωθυπουργό Καραμανλή, αλλά αυτό δεν τον βοήθησε στο να μην υποστεί τεράστια εκλογική αποδοκιμασία, μετά από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, εξαιτίας των οποίων αρκετοί συνεργάτες του αναγκάστηκαν σε παραίτηση. Ο Γιάννης Πανάρετος, υφυπουργός Παιδείας και υπεύθυνος ενός προγράμματος ανοιχτής διακυβέρνησης, λέει πως «Οι άνθρωποι στην εξουσία, έκαναν κατάχρησή της, σε βαθμό που ήταν απαράδεκτος».

Ένα νέο πιο αυστηρό καθεστώς, θα προσπαθήσει να δείξει στο κόσμο πως η Ελλάδα είναι πλέον σοβαρή στη προσπάθειά της να βάλει τα πράγματα σε τάξη. Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί η αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν η διπλή κατάρα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, που κοστίζουν δισεκατομμύρια σε χαμένα δημόσια έσοδα κάθε χρόνο. Οι ιδιώτες γιατροί θα αρχίσουν να σκέφτονται πριν απαιτήσουν τη πληρωμή τους σε μετρητά και χωρίς απόδειξη, δηλώνοντας συνολικά εισοδήματα μόλις λίγο πιο πάνω από το ενοίκιο που πληρώνουν για τα ιατρεία τους. Θα συσταθεί επίσης και μια νέα στατιστική υπηρεσία, που θα δώσει επιτέλους μεγαλύτερη αξιοπιστία στους οικονομικούς δείκτες που η χώρα στέλνει στην Ε.Ε. και με τους οποίους παραποιείται συστηματικά η πραγματική κατάσταση του ελλείμματος της χώρας.

Ο Σαμαράς έχει προτείνει ένα νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα είναι δυνατόν να διώκονται ποινικά ακόμη και 15 χρόνια μετά τη λήξη της κυβερνητικής τους θητείας. Προς το παρόν, απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας μόλις εγκαταλείψουν τη θέση τους, και ελάχιστοι μόνο έχουν διωχτεί για διαφθορά. Αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει. Και βέβαια οι σκεπτικιστές θα πουν πως «Ναι, και μια μέρα τα γουρούνια θα πετούνε…»..

http://www.timesonline.co.uk/

ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

Το Γραφείο του Προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ως απάντηση στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ιβάνοφ, στις 4 Νοεμβρίου,να επισκεφθεί το γειτονικό κρατίδιο. Ο Κ.Παπούλιας στην επιστολή του προς τον κ. Ιβάνοφ, αναφέρει:
«Με ενδιαφέρον έλαβα και διάβασα την επιστολή σας. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις φιλικές και τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις γείτονες χώρες, εννοείται συμπεριλαμβανομένης και της δική σας. Θα ήθελα να επισκεφθώ την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δίχως, όμως, να υπάρχει το εμπόδιο του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας. Εγώ δεν θα ήθελα να σας υποδείξω το τί θα ήταν προς όφελος της χώρα σας. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι απαραίτητο να εκτιμήσετε την κατάσταση ρεαλιστικά. Η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα αποδειχθεί ωφέλιμη για τις θεμιτές επιδιώξεις του λαού σας. Πρέπει να τονίσω ότι όσο περισσότερο διαρκεί η αναζήτηση της λύσης για το όνομα, τόσο περισσότερο θα παραμείνει ανεπίλυτο το ζήτημα της προσχώρησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι θα έχω τη δυνατότητα να σας επισκεφθώ μόλις αυτή η διαφορά μεταξύ μας αποτελέσει παρελθόν».
Ο Ιβάνοφ επέδωσε, στις 4 Νοεμβρίου, στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια,να επισκεφθεί τα Σκόπια. Ο Ιβάνοφ στην πρόσκλησή του, άφηνε στον κ. Παπούλια να καθορίσει ο ίδιος την ημερομηνία επίσκεψης του και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η επιίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στην ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας. Ο Κάρολος Παπούλιας δεν δέχτηκε την πρόσκληση, ως όφειλε, μένει όμως να μας δηλώσει ευθαρσώς ποια είναι η λύση στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων! Γιατί δυστυχώς απο ευχολόγια έχουμε χορτάσει!

Αναρτήθηκε από Στόχος

βιασμός του ελληνισμού

Στην αρχή των Χριστουγεννιάτικων γιορτών κι ενώ οι πολίτες ασχολούνται με σοβαρά προβλήματα (όπως η ανεύρεση αγαθών με λογικές τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι), η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, προφανώς αποφάσισε να απαλλάξει τον έλληνα από την βάσανο και το ψυχολογικό μαρτύριο της επιλογής κυβερνητικού σχήματος.
Έτσι, στο σημερινό (22/12/2009) υπουργικό συμβούλιο, συζητήθηκε η παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, που έχουν γεννηθεί ή που έχουν φοιτήσει στα σχολεία της Ελλάδας!!!
Επίσης, συζητείται το νομοσχέδιο που αφορά την εκλογική διαδικασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμπεριλαμβάνει και εκείνους που διαμένουν επί τρία συνεχόμενα χρόνια στη χώρα... και ο βιασμός του συντάγματος της χώρας γίνεται από πολιτικούς οι οποίοι δεν τόλμησαν προεκλογικά να ψελλίσουν καν τις συγκεκριμένες διαθέσεις τους.
O κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα τεθεί προς συζήτηση νομοσχέδιο για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά νόμιμων μεταναστών. Εφεξής, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά που έχουν φοιτήσει στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού στη χώρα μας ή συνολικά 6 χρόνια στην ελληνική εκπαίδευση. Όσο για τους ενήλικους μετανάστες, αυτοί θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια μετά από πέντε χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα...
Σε ποιά ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνουν ή ισχύουν αυτά; Μα φυσικά σε καμία!!!
Όμως αν και η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, η αντιμετώπιση των πολιτών από την πλευρά της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου (και όλου του πολιτικού συνοθυλλεύματος που έχει προσεταιριστεί τον πρωθυπουργό) ελάχιστα απέχει από την συμπεριφορά των αφρικανικών κυβερνήσεων...!
Προς τι όμως αυτή η βεβιασμένη ενέργεια; Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αλλοιώσει οριστικά τον εθνοτικό χάρτη της χώρας; Γιατί επιχειρείται ένα πολιτικό πραξικόπημα το οποίο ως σκοπό φαίνεται να έχει την εκμηδένιση και τον ουσιαστικό αφανισμό των γηγενών κατοίκων της Ελλάδας; Γιατί εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και μίας σοβαρότατης κρίσης της ελληνικής οικονομίας, το κυβερνητικό συμβούλιο φέρεται να ασχολείται με την παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας σε ανθρώπους που δεν έχουν δηλώσει την χώρα καταγωγής τους, τα πραγματικά τους στοιχεία αλλά και τους πραγματικούς λόγους που τους οδήγησαν στην “εξαθλίωση” της Ελλάδας; (αν δεν κάνω λάθος, διαμαρτύρονται για τον τρόπο διαβίωσής τους εδώ, ενώ ξεχνούν πως ήρθαν χωρίς να μας ρωτήσουν, παραβιάζοντας τα ελληνικά σύνορα και διαβιούν ασχολούμενοι βασικά με την παραοικονομία, αλλά και την φτηνή ανδρική ή γυναικεία πορνεία).
Ο λόγος, που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ασχολείται τώρα με την ελληνοποίηση ΟΛΩΝ των λαθρομεταναστών, είναι πολύ απλός.
Γνωρίζει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ιδεολογικός συρφετός που τον περικλείει, πως οι έλληνες δεν πρόκειται να συγχωρήσουν τα προεκλογικά ψέματα των σημερινών κυβερνώντων και θα τιμωρήσουν πολύ σκληρά όλη αυτή την παρεούλα των θολοκολτουριάρηδων που έχει εισβάλει στην πολιτική ζωή και που απειλεί ευθέως τον εθνοτικό χαρακτήρα του κράτους που λέγεται Ελλάδα.
Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, όλοι αυτοί οι ψεύτες, πως η μοναδική τους ελπίδα για να διατηρηθούν στην εξουσία ή για να απωλέσουν την εξουσία με ευπρέπεια, είναι να αναγνωρίσουν ως έλληνες όλους αυτούς οι οποίοι έχουν συμβάλει ταμάλα στην αύξηση της εγκληματικότητας και που πριν 9 περίπου μήνες επιτέθηκαν προς το ελληνικό κράτος εξαιτίας μίας φωτοτυπίας Κορανίου, που τελικά δεν ήταν ούτε Κοράνι....!
Πολιτική αλητεία ή πολιτική δειλία είναι αυτό που οδηγεί την κυβέρνηση, του Γιώργου Παπανδρέου, να παραδώσει το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια, στις απόψεις, στην κουλτούρα ή στα συμφέροντα αγνώστων ανθρώπων που λαθραία (και κατά κανόνα ατιμωρητί) εισήλθαν στην χώρα μας;
Προσωπικά, δεν θέλω καν να σκεφτώ πως ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται να παραδώσει την χώρα έρμαιο στις διαθέσεις διάφορων λαθρομεταναστών. Δεν θέλω να πιστέψω πως είναι διατεθειμένος να παραδώσει την χώρα στο χάος. Γιατί αν υπάρξει τέτοια απόφαση, το αμέσως επόμενο που θα συμβεί, θα είναι το χάος... Δεν τολμώ να διαννοηθώ πως ο σημερινός πρωθυπουργός σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο. Δεν τολμώ καν να διαννοηθώ πως είναι δυνατόν να επηρεάζεται από διάφορους ιδεολογικά και πολιτικά μηδενικούς παραγοντίσκους που τον περιβάλλουν ή που τους επέλεξε για να συμβάλουν στο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας και αυτοί συστηματικά απεργάζονται την αποδόμηση του κράτους, τα συμφέροντα του οποίου υποτίθεται πως εξυπηρετούν.
Δυστυχώς, η χώρα βαδίζει σε μία κατάσταση, την οποία πολλοί “υπεύθυνοι” δεν θα ήθελαν να συναντήσουν ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους. Ξεδιάντροπα σχεδιάζουν τον βιασμό του ελληνισμού και τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων πολιτών. Περιμένουν άραγε αυτές τους οι (μύχιες μέχρι χθες) σκέψεις να επιβληθούν σε έναν λαό που ποτέ δεν ανέχτηκε την επιβολή από ξένους; Περιμένουν άραγε από τον Οδυσσέα να αγκαλιάσει τους μνηστήρες που του βεβηλώνουν το σπίτι, που απειλούν την τιμή της οικογένειάς του, αλλά και που αποσκοπούν στην εξαφάνισή του;
Έχει χιλιο-ειπωθεί, αλλά δυστυχώς, αυτή η χώρα πολύ πριν να φτάσει στο σημείο να απειλείται με οικονομική κατάρρευση, πρώτα επτώχευσε από φιλότιμο, από τιμιότητα, από ηθική, αλλά πάνω από όλα επτώχευσε από υπερήφανους πολιτικούς που με πυγμή θα υπερασπιστούν τα δίκαιά της. Οι πολίτες όμως, οι Έλληνες, δεν πρόκειται να αφήσουν έναν συρφετό θολοκουλτουριάρηδων, να επιβάλει τις δύσοσμες ορέξεις του σε έναν λαό που συνέχισε να υπάρχει επί χιλιετίες στο διάβα της ιστορίας επειδή ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι...
Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε πρώτος να αντισταθείτε στις ορέξεις των νεοταξικών αποβρασμάτων που ζούνε ελπίζοντας να δούνε τον έλληνα να αφανίζεται... Εσείς πρώτος κύριε Παπανδρέου φέρετε την βαριά ευθύνη να προστατεύσετε την χώρα και τους πραγματικούς της πολίτες από αυτά που στα γραφεία και στα συμβούλια της δικής σας κυβέρνησης συζητούνται. Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε να εκπαραθυρώσετε όλους εκείνους που αμαυρώνουν το δικό σας πολιτικό κύρος, που προσβάλουν το δικό σας όνομα και την δική σας οικογένεια, εκμεταλλευόμενοι την εμπιστοσύνη που τους δείξατε.
Η κύρια και μοναδική ευθύνη για όλα όσα έρχονται και όλα όσα θα γίνουν, είναι δική σας κύριε Παπανδρέου. Εσάς θα κρίνει η ιστορία και όχι τους τυχάρπαστους νεοταξίτες που εισέβαλαν στους κυβερνητικούς διαδρόμους και τα υπουργικά γραφεία...
Η προσπάθεια αλλοίωσης ή και ολικής εξαφάνισης του ελληνισμού, είναι ένα γεγονός, του οποίου η μορφή γιγαντώνεται στις ημέρες μας. Οι Έλληνες πολίτες θα σταθούμε απέναντι για να το αντιμετωπίσουμε, όπως άλλωστε είμαστε ιστορικά συνηθισμένοι να πράττουμε. Εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, ποιά πλευρά θα επιλέξετε; Μήπως επιθυμείτε να αντικρύσετε την οργή του λαού; Αν έτσι προτιμάτε...
Η λύση για εσάς κύριε Παπανδρέου είναι μία
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
εάν σέβεστε την Δημοκρατία και τις αρχές του Ελληνικού Συντάγματος...
Κωνσταντίνος

Τι ακριβώς λέχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Εγκαινιάζουμε μια νέα μεταναστευτική πολιτική, με στόχο μια κοινωνία ασφάλειας, ειρήνης και ανθρωπιάς, τόνισε ο Πρωθυπουργό ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου τέθηκε επί τάπητος το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.
Οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας, όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας τόσο μπορεί να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της, σημείωσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Πρόσθεσε πως ο μετανάστης δεν είναι εχθρός και πως η κοινωνική ένταξη και η δημιουργία προϋποθέσεων αρμονικής συμβίωσης είναι το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο και την ανασφάλεια.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έλαβε μέρος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τον οποίο ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε για την παρουσία του. Χαίρομαι που η εκκλησία συμβάλλει στη στήριξη των αποκλεισμένων και των μεταναστών, θα σταθούμε αρωγοί στο έργο της εκκλησίας» σημείωσε ακόμη ο Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που συμπαραστέκεται στην προσπάθεια της εκκλησίας και τόνισε πως το προνοιακό έργο πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή.
Αναφερόμενος στη Βοιωτία όπου διατέλεσε μητροπολίτης, είπε: «Πολιτεία και Εκκλησία συνεργάστηκαν αρμονικά και να κάνουμε το ίδιο στην Αθήνα».
«Δεν μπορεί να μένει ο καθένας περιχαρακωμένος στο χώρο του, πρέπει να συνεργαστούμε», πρόσθεσε.
Εκανε επίσης πρόταση για σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής πρόνοιας και ζήτησε τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για την προώθηση των προγραμμάτων πρόνοιας.
Χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες β' γενιάς
Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην κερδίσει».
«Ο φόβος είναι κακός οδηγός», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και παρατήρησε: «Ο φόβος και η προκατάληψη θα μας στερούσε τη δυνατότητα να πάρουμε στα χέρια μας δυναμικά και ψύχραιμα το μέλλον της πατρίδας μας».
Εκανε επίσης λόγο για μία προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ που έχει στόχο την ευνομία, την ανάπτυξη και την ανθρωπιά.
«Παρά τις σποραδικές ακραίες φωνές, όλα τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση μαζί μας», πρόσθεσε και κατέληξε: «Μια νέα διάσταση του πατριωτισμού ανοίγεται στην Ελλάδα που αφορά στην δημοκρατική επί ίσοις όροις συμβίωσης όλων μας».
Εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι να ανοίξει η πόρτα στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας, δηλαδή σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.
Όπως ανέφερε, με το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου εισάγεται νέος τρόπος κτήσης της ιθαγένειας: Με τη γέννηση και τη δήλωση των γονέων του μετανάστη ή του ιδίου. Μπορούν να την αποκτήσουν εφόσον οι γονείς τους διαμένουν ήδη Ελλάδα πέντε χρόνια.
Ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν και τα παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο συνεχώς για ορισμένα τουλάχιστον χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης, επιφυλασσόμενος να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση προχωρά στο στοιχειώδη εξορθολογισμό του θεσμού της πολιτογράφησης:
- Καταργείται η διάταξη περί αναιτιολόγητου της απόρριψης της αίτησης πολιτογράφησης.
- Μειώνεται το υπέρογκο παράβολο στην αίτηση πολιτογράφησης
- Εξορθρολογίζεται η λειτουργία του συμβουλίου ιθαγένειας και της επιτροπής πολιτογράφηση.
Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση απαιτείται μεταξύ άλλων να είναι ενήλικος κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης, να μην εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση απέλασης και να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα πέντε συνολικά έτη την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης.
- Επίσης, δίνεται σε ομογενείς και μετανάστες που ζουν για πολλά χρόνια στη χώρα μας δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) -όχι όμως και δικαίωμα εκλογής στη θέση του δημάρχου και του προέδρου δημοτικού συμβουλίου.
Το δικαίωμα αυτό ενεργοποιείται με αίτησή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που τηρούν οι δήμοι όπου διαμένουν. Η πολιτική συμμετοχή συνολικά υπολογίζεται περίπου στις 250.000 ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν μακροχρόνια στη χώρα.
Μέτρα για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης
Σειρά μέτρων για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης απαρίθμησε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε πολιτικές της κυβέρνησης που ήδη έχουν γίνει πράξη, όπως η απαγόρευση επαναπροώθησης μεταναστών δεύτερης γενιάς στις χώρες τους, το κλείσιμο χώρων φιλοξενίας που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τα μέτρα φύλαξης των συνόρων.
«Η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι. Καταπολεμούμε την ανομία, τις παράνομες διακινήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει η χώρα μας στο εξωτερικό είναι ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη δίοδος στην Ευρώπη και για αυτό έχουμε πάρει σειρά μέτρων».
«Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 1/3 των συλλήψεων αυτών που μπαίνουν παράνομα στην Ευρώπη», παρατήρησε ο υπουργός και είπε ότι «στα τρία λιμάνια που υπάρχει έξοδος προς την Ιταλία (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κόρινθος) έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα με αποτελεσματικούς ελέγχους και η έξοδος είναι μηδενική, το ίδιο και οι επιστροφές στη χώρα μας».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπλήρωσε ακόμη πως η κυβέρνηση προχωρά «στην πλήρη καταγραφή όλων όσων διαμένουν στη χώρα παράνομα». «Τα κέντρα φιλοξενίας θα διαχωρίζουν αυτούς που ζητούν άσυλο, τους διακινητές και αυτούς που ψάχνουν διέξοδο προς την Ευρώπη», εξήγησε.
Σχετικά με τη χορήγηση ασύλου, υπογράμμισε: «Θέλουμε μια νέα πολιτική ασύλου για τη χώρα, η Ελλάδα απειλείται με καταδίκη, είναι διατεθειμένη να ιδρύσει μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία ασύλου».
Είπε ακόμα ότι τους τελευταίους δύο μήνες λειτουργεί πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού με το οποίο 1500 μετανάστες έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους και προανήγγειλε την παρουσία διαπολιτισμικών μεσολαβητών σε αστυνομικά τμήματα σε ένα μήνα από τώρα.
Ανέφερε επίσης ότι θα γίνει καταγραφή όσων μένουν παράνομα στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα φέρει προς συζήτηση, στο υπουργικό συμβούλιο, νομοσχέδιο για μια νέα πολιτική ασύλου.

Η ΚΙΝΑ "ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ" ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΚΗ ΑΣΙΑ Δύσκολη είναι η επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στο Τουρκμενιστάν της Κεντρικής Ασίας ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Επιφανειακά αφορά το φυσικό αέριο αυτής της ερημικής χώρας, σε τελευταία ανάλυση όμως πρόκειται για τη μειούμενη επιρροή της Μόσχας στην περιοχή», έγραφε το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» και είχε απόλυτο δίκιο.


του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Το Κρεμλίνο έχει σίγουρα υποστεί πολιτικό σοκ από αυτό που συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα: τα εγκαίνια ενός αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Σαμαντεπέ του Τουρκμενιστάν στο Ξιντζιάνγκ της Δυτικής Κίνας μέσω του εδάφους του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν. Ενός αγωγού μήκους 1.833 χιλιομέτρων και δυναμικότητας μεταφοράς 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο, ποσότητας που αντιστοιχεί στο μισό φυσικό αέριο που κατανάλωσε πέρυσι η Κίνα. Το ουσιαστικό είναι βεβαίως το γεγονός της έναρξης λειτουργίας αυτού του αγωγού που για πρώτη φορά παρέχει τη δυνατότητα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας να διοχετεύσουν το φυσικό τους αέριο στη διεθνή αγορά παρακάμπτοντας το ρωσικό έδαφος.

Αυτό όμως έχει και τεράστια πολιτική σημασία γιατί σηματοδοτεί την κατακόρυφη αύξηση της κινεζικής επιρροής στις χώρες της περιοχής, αλλά και την παράλληλη συρρίκνωση της επιρροής της Μόσχας. Οι Κινέζοι άλλωστε (οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, κατασκεύασαν οι αθεόφοβοι τον αγωγό μέσα σε... δύο μόλις χρόνια χρησιμοποιώντας 8.000 εργάτες!) φρόντισαν να προσδώσουν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα στην τελετή των εγκαινίων. Παρέστησαν όχι μόνο ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο και ο Τουρκμένος ομόλογός του Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, αλλά και οι πρόεδροι του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και Ισλάμ Καρίμοφ αντιστοίχως.



Ο νέος αγωγός αερίου Τουρκμενιστάν - Κίνας «δεν έχει μόνο εμπορική και οικονομική, αλλά και πολιτική αξία» διακήρυξε ενθουσιασμένος ο Τουρκμένος πρόεδρος κατά την τελετή των εγκαινίων, προσθέτοντας μεγαλόστομα ότι «θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στα βιβλία της Ιστορίας». Ο Καζάκος πρόεδρος μίλησε για «αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού», ενώ ο Ουζμπέκος ομόλογός τους ισχυρίστηκε ότι «η Κίνα μέσω της σοφής και οξυδερκούς πολιτικής της έχει καταστεί ένας από τους βασικούς εγγυητές της παγκόσμιας ειρήνης».

Σημασία δεν έχουν αυτές καθαυτές οι δηλώσεις των ηγετών της Κ. Ασίας, όσο το κλίμα ενθουσιασμού για τη συνεργασία με την Κίνα που αποπνέουν. Το Πεκίνο χορηγεί γενναιόδωρα δάνεια στις χώρες της περιοχής. Εχει ήδη δώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο Καζακστάν και το Σαββατοκύριακο υποσχέθηκε άλλα 3,5 δισεκατομμύρια, ενώ έχει χορηγήσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια και στο Τουρκμενιστάν, το οποίο τα χρησιμοποίησε για την ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής του.

«Βαρύ χτύπημα» για τη Ρωσία και την επιρροή της στην Κ. Ασία χαρακτηρίζει την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού Τουρκμενιστάν - Κίνας το περιοδικό «Σπίγκελ». Την ίδια γνώμη έχει και η γαλλική «Μοντ», η οποία στους τίτλους ολοσέλιδης ανάλυσής της τόνιζε: «Ενεργειακή επίθεση του Πεκίνου στην Κεντρική Ασία - Η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή εις βάρος της Ρωσίας».

Βαθύτερη και πιο προβληματισμένη είναι όμως η παρέμβαση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οι οποίοι δεν αρκούνται στη χαιρέκακη ευρωπαϊκή διαπίστωση περί μείωσης της ρωσικής επιρροής, καθώς αντιλαμβάνονται πως η διοχέτευση του τουρκμενικού φυσικού αερίου προς την Κίνα καθιστά άκρως αμφίβολη την αξιοπιστία των υποσχέσεων του Τουρκμενιστάν περί παροχής αερίου για τον ευρωαμερικανικών συμφερόντων αγωγό Ναμπούκο.

«Ο νέος αγωγός αερίου σπάζει τη λαβή της Ρωσίας επί των δρόμων εξαγωγής του φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία και καταφέρει πλήγμα στα σχέδια της ΕΕ να κερδίσει τουρκμενικές προμήθειες για τον σχεδιαζόμενο αγωγό Ναμπούκο, ώστε να φέρει αέριο από την Κασπία και την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη μέσω Καυκάσου και Τουρκίας» γράφει χαρακτηριστικά η λονδρέζικη εφημερίδα.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα 40 δισ. κυβικά που θα διοχετεύει στην Κίνα το Τουρκμενιστάν αποτελούν τη μισή παραγωγή της χώρας αυτής και ότι έχει ήδη συμβόλαιο με τη ρωσική Γκαζπρόμ για ανάλογες ποσότητες, είναι μάλλον προφανές ότι οι φόβοι των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» περί μη παροχής τουρκμενικού φυσικού αερίου για τον Ναμπούκο και την Ευρώπη είναι όντως βάσιμοι. Τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, μέχρις ότου αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας αυτής.

Ενεργειακός πόλεμος
Προς την Ανατολή ή προς τη Δύση;

Ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν - Κίνας σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας του Πεκίνου να ωθήσει σε νέα επίπεδα τη σταδιακή χειραφέτησή του από τη Δύση και τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι τώρα τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Κ. Ασίας ήταν δεδομένα υπέρ της Δύσης και της Μόσχας, οι οποίες μεταπωλούσαν τμήμα τους στην Κίνα. Ο αγωγός αυτός όμως, όπως και ένας άλλος που προβλέπεται να κατασκευαστεί από το Δυτικό Καζακστάν ως τα σύνορα της Κίνας και επίσης ένας αγωγός που θα μεταφέρει ετησίως 20 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου από το Καζακστάν στην Κίνα από το 2011, θέτουν επί τάπητος το θέμα αν από δω και πέρα ο ενεργειακός πλούτος της Κεντρικής Ασίας θα κατευθύνεται κυρίως προς τη Δύση ή προς την Ανατολή.