Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ


Σκληρό αλλά σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να μην χρησιμοποιεί τη μειονότητα της Θράκης για τους δικούς της σκοπούς και να σταματήσει την διχαστική δράση μέσω του προξενείου της Κομοτηνής, έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε μαζική συγκέντρωση οπαδών του στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε την Τουρκία να προχωρεί σε μαθήματα μειονοτικής πολιτικής γιατί το ιστορικό της παρελθόν δεν της το επιτρέπει. Παράλληλα προχώηρησε και σε μία προειδοποίηση προς τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη διαφαινόμενη, όπως είπε, βούληση του να προχωρήσει σε τετ α τετ συναντήσεις τόσο με την πλευρά της Τουρκίας όσο και με αυτήν των Σκοπίων, κάτι που όπως είπε, αποτελεί απεμπόληση των δυνάμεων της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Μιλώντας σε ένα πυκνό ακροατήριο που κατέκλυσε το δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε στους «μηχανισμούς», απέρριψε το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος και επιτέθηκε σε «συμβούλους» που έχουν, όπως είπε, ευθύνη για την ήττα της ΝΔ στις εκλογές.
«Σήμερα μάλιστα κάποιοι "σύμβουλοι" που έχουν μεγάλη ευθύνη για την πρόσφατη μεγάλη ήττα της ΝΔ μας κάνουν και μαθήματα. Μας εξηγούν γιατί εμείς η ΝΔ είμαστε "φθαρμένο προϊόν". Γιατί οι ιδέες μας είναι ξεπερασμένες και πρέπει να τις κρύβουμε. Ή να τις αλλάξουμε
»Ενδεχομένως και να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί εξακολουθούμε και τις πιστεύουμε. Λυπούμαστε, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα διακηρύξουμε τις απόψεις μας, της ΝΔ. Θα τις προβάλλουμε και θα κερδίσουμε την κοινωνία. Όπως κάνουν τα επιτυχημένα Κεντροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη» είπε ο κ. Σαμαράς.
«Κανένας απολύτως κίνδυνος δεν ελλοχεύει για την ενότητα του κόμματος. Είτε εκλεγεί η Ντόρα, είτε ο Παναγιώτης, είτε ο Αντώνης, την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, μια γροθιά, τη γροθιά της ΝΔ» πρόσθεσε.

Πηγή bluehope

Η γρίπη των ανθρωποφάγων Εταιρειών και η «πανούκλα» στην Ουκρανία

Η λύση για την Τραπεζιτική κρίση, αφού δεν έγινε πόλεμος, είναι η παγκόσμια γενοκτονία Αυτός είναι ο στόχος της Γρίπης (των Τραπεζιτών)

Του Σπύρου Χατζάρα

Η RAND Corporation , υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2008 στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μια συγκλονιστική πρόταση. «Να προκαλέσει έναν πόλεμο, με μια «σημαντική ξένη δύναμη», σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η ύφεση και να αναθερμανθεί η αμερικανική οικονομία».
Η «πληροφορία» διέρρευσε σχεδόν αμέσως στους Κινέζους και τους Ρώσους από αγανακτισμένους ανώτατους Αμερικανούς αξιωματικούς, και στη συνέχεια έφθασε σε όλους τους «ενδιαφερόμενους», ιδίως στον αραβικό κόσμο.(Ιράν-Συρία).
Τα σχέδια, απετράπησαν άλλωστε, την τελευταία στιγμή την άνοιξη,του 2009 από τους κορυφαίους στρατηγούς των ΗΠΑ, οι οποίοι απείλησαν ότι θα παραιτηθούν ομαδικά, ώστε να ενημερωθεί για την αλήθεια ο αμερικανικός λαός, εάν και εφόσον, ο Μπους διέτασσε επίθεση κατά του Ιράν.
Ο ναύαρχος Γουίλιαμ Φάλλον (William Fallon), με χώρο ευθύνης το Ιράκ και το Αφγανιστάν, παραιτήθηκε από τη θέση του διοικητή του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, (11/3), επειδή ήταν αντίθετος στην πολιτική Μπους για το Ιράν.
http://hatzaras.blogspot.com/2009/01/rand-corporation.html

Αφού δεν έγινε ο πόλεμος ήρθε η Γρίπη.

Το δολοφονικό «υπερόπλο» το δοκίμαζαν για χρόνια. Τα εργαστήρια βιολογικού πολέμου δεν έκλεισαν ποτέ. Απλά δούλευαν για το «καλό του κόσμου».
Βασικός στόχος να δημιουργήσουν ξανά το στέλεχος της θανατηφόρας Ισπανικής Γρίπης.
Και φαίνεται, από τα κρούσματα στην Ουκρανία, ότι τα κατάφεραν.

Αμέσως μόλις εμφανίστηκε η "Νέα γρίπη" ειδικοί βιοχημικοί και γιατροί εκτίμησαν, πως ο νέος ιός ,ήταν προφανώς τεχνητό δημιούργημα που «ξέφυγε» (;;;) από κάποιο εργαστήριο βιοτεχνολογίας, διότι σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θα μπορούσε να προκύψει με φυσικές διεργασίες μετάλλαξη του ιού, που να περιέχει γονίδια χοίρων, πτηνών και ανθρώπων ταυτόχρονα.
Παράλληλα Φεβρουάριο του 2009, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η είδηση ατυχήματος με τρένο στην Αυστρία, με το οποίο μεταφερόταν δοχείο με δείγμα επικίνδυνων ιών, H1N1, για λογαριασμό της φαρμακευτικής εταιρίας Baxter, η οποία διατηρεί εργαστήρια βιοτεχνολογίας στην Αυστρία, την Τσεχία, αλλά και σε όλο τον κόσμο και παραλίγο να γίνει αιτία πανδημίας στην περιοχή. Αποστολέας του υλικού: η ίδια η ΠΟΥ, που διατηρεί «τράπεζα ιών».
Το «ατύχημα» και ο απρόσεκτος χειρισμός της μεταφοράς του εξαιρετικά επικίνδυνου υλικού από την πλευρά των εμπλεκομένων, οδήγησε την αυστριακή δημοσιογράφο Jane Burgermeister, στην κατάθεση μήνυσης εναντίων τους –και εναντίων της Avir Green Hills Biotechnology στη Βιέννη .
Η αστυνομία ερευνά επίσης ,την εμπλοκή των βιοτεχνολογικών εργαστηρίων της Baxter στο Bohumil της Τσεχίας, σε σχέση με την τεχνητή παρασκευή και διασπορά του Η5Ν1, ενώ υπάρχει υπόνοια ,πως η εταιρία αυτή άφησε επίτηδες τον ιό Η1Ν1, που δημιούργησε, να διαφύγει από εργαστήρια της, 50 χλμ έξω από την πόλη του Μεξικού, και το κυριότερο, είχε «πατέντα» του φερόμενου ως «νέου ιού» ήδη από το 2008..

Η επικοινωνιακή τρομοκρατία, που εξαπολύθηκε με την Γρίπη-μαϊμού του Η1Ν1, απέβλεπε, στο να σπρώξει τον πανικόβλητο άνθρωπο να κάνει εμβόλιο. Από την πρώτη είδηση «περί επιδημίας στο Μεξικό» , η Γρίπη ήταν αναπόσπαστο μέρος των ημερήσιων δελτίων ενημέρωσης παγκοσμίως. Μας βομβάρδισαν με «εξελίξεις», με αριθμούς «κρουσμάτων» ή «θυμάτων» και «προληπτικά μέτρα».
Στόχος δεν ήταν η ενημέρωση και η προστασία του πληθυσμού. Η στημένη ροή «πληροφοριών» , έσπερνε για μήνες, σταγόνα- σταγόνα το φόβο, και έστρωνε το δρόμο αποδοχής ,των «προληπτικών» μαζικών εμβολιασμών των πληθυσμών.

Ο θάνατος, η γενοκτονία, η ευθανασία, έρχεται με το εμβόλιο, και μαζί τα ευκαιριακά κέρδη των εταιριών. Γενοκτονία με το «αζημίωτο». Οι «Αρχές» φυσικά καλούν τους πολίτες να μην φοβούνται», την BAXTER ,την GLAXO, και την NOVATRIS και το εμβόλιο τους, κατά της «νέας γρίπης».

Η Γρίπη-μαϊμού, δεν απέβλεπε πρωτίστως στο οικονομικό όφελος τον τραπεζιτών μεγαλομετόχων των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτή ήταν παράπλευρη ωφέλεια.

(Tα εκατομμύρια που αποκόμισε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ως βασικός μέτοχος της εταιρίας βιοτεχνολογίας Gilead, που κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα του αμφιλεγόμενου αχρστου και επικίνδυνου –όπως αποδείχτηκε αργότερα- εμβολίου Tamiflu-Roche, που μονοπωλούσε την αγορά κατά τη «γρίπη των πτηνών», είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστή).

Στόχος είναι η μείωση του πληθυσμού ορισμένων χωρών ,που τις έχουν προγράψει, με την Γρίπη- Θάνατο, που έσπειραν στην Ουκρανία.

Η Κινεζική «μυστική υπηρεσία» που γνωρίζει τα σχέδια αυτά, αναζητά εναγωνίως στοιχεία για τις περίεργες πτήσεις ,των μισθωμένων από αμερικανικές υπηρεσίες Αντόνωφ (AN-124) , «εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να διασπείρουν, «βιολογικούς παράγοντες» στην ατμόσφαιρα της Γης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν μαζική γενοκτονία μέσω της εξάπλωσης του ιου της γρίπης των χοίρων».
http://deltio11.blogspot.com/2009/11/blog-post_8789.html

Στην Ευρώπη και τη Β.Αμερική τα εμβόλια, θα «βοηθήσουν» τα ασφαλιστικά συστήματα,και τις αφαλιστικές εταιρείες ,να απαλλαγούν, από το οικονομικό βάρος, των συντάξεων και της φαρμακευτικής αγωγής, των συνταξιούχων, που πάσχουν από καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα.
Ας δούμε τι έγινε στη Γερμανία μόλις άρχισαν οι εμβολιασμοί :

Πέθαναν αφού έκαναν το εμβόλιο Pandermix, μια γυναίκα 65 ετών, που έπασχε από άλλες νόσους , ένας 55χονος, μία 92-χρονη ,μία 65χρονη διαβητική, και ένας 66χρονος, που έπασχε από αναπνευστικό νόσημα.

Κανονική γενοκτονία των συνταξιούχων.
Οι μαζικοί εμβολιασμοί, είναι ο σίγουρος δρόμος για την διάδοση και εξάπλωση της εργαστηριακής λοίμωξης H1N1. Η εξάπλωση της γρίπης γίνεται με τα εμβόλια.

«Τα εμβόλια που χορηγούν περιέχουν ιδιαίτερα ασταθής ιούς που μεταλλάσσονται εύκολα, επειδή είναι «ζωντανά ενεργοί» μεταλλαγμένοι στο εργαστήριο .... Οι άνθρωποι διασπείρουν τους «ζωντανούς» ιούς μέχρι και τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν έχετε εμβολιαστεί, και βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που έχει εμβολιαστεί και φτερνίζεται, μπορείτε να «αποκτήσετε» την εργαστηριακή λοίμωξη H1N1». Δρ Leonard G. Horowitz

Πεδίο δοκιμής του νέου ΙΟΥ η Ουκρανία.

Μετά από περίεργους αεροψεκασμούς εμφανίστηκαν στην Ουκρανία 1,4 εκ. κρούσματα γρίπης.Οι περισσότεροι από τους 315 νεκρούς από την «Ουκρανική Γρίπη» δεν έχουν προσβληθεί από τον H1N1.
«Δεν πιστεύουμε ότι η αιτία θανάτου είναι ο H1N1 της γρίπης των χοίρων. Ούτε ξέρουμε τι είδους τα πνευμονία είναι, δήλωσε στην Daily Mail, ο Ουκρανός επιδημιολόγος Myron Borysevych». Ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες εμπειρογνώμονας, Δρ Donald Lau, δήλωσε ότι διαφωνεί, με τον WΗO λέγοντας: «Η στατιστική πιθανότητα να πρόκειται για τον ίδιο ιό H1N1 είναι απειροελάχιστα μικρή.» Και πρόσθεσε ότι για στην περίπτωση της Ουκρανίας. υπεύθυνο είναι ένα εξαιρετικά παθογόνο στέλεχος.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization) «προέβλεψαν» και δεύτερο κύμα της γρίπης και «επιβεβαιώθηκαν», αφού μόνο στις 15 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 16 καινούργιοι θάνατοι.

Η «ουκρανική γρίπη» έχει ομοιότητες με την ισπανική γρίπη, που προκαλούσε εσωτερική αιμορραγία και οίδημα στους πνεύμονες. Ορισμένοι γιατροί στην Ουκρανία μίλησαν για «αιμορραγική πνευμονία».
Για να « καθησυχάσουν» τον κόσμο οι πολιτικοί μοιράζουν άχρηστα Tamiflu και άχρηστα εμβόλια των BAXTER/GLAXO/NOVARTIS

Μικρόβιολογικά δείγματα της Ουκρανικής Γρίπης έχουν σταλεί σε εργαστήρια της Βρετανίας.Το ζήτημα της για τους επιστήμονες, είναι αν ο ιός είναι μετάλλαξη του Η1Ν1 ή είναι ένας νέος Ιός.

Αποδεικνύεται επομένως, ότι οι αρχικές καθησυχαστικές δηλώσεις του WHO,ότι η Ουκρανική Γρίπη συνδεόταν με τον Η1Ν1, δεν ήταν, τουλάχιστον, ακριβείς.

ΥΓ1. Το μίσος των Χαζαροεβραίων για τους Ουκρανούς αποδεικνύεται και από την γενοκτονία που πραγματοποιήθηκε από τους Χαζαροεβραίους μπολσεβίκους με την «Αγροτική Μεταρρύθμιση»,το 1932 – 1933, που οδήγησε στον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας ( Γολοντομόρ - Голодомор), με 10 εκατ. νεκρούς

YΓ2.Η αυστριακή δημοσιογράφος Jane Burgermeister έχει υποβάλει μήνυση(που συνέταξε με τη βοήθεια ειδικών), κατά 16 ονόματα κατηγορουμένων με πρώτο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, του υπευθύνου του ΟΗΕ για τη γρίπη κ. David Nabarro, την πρόεδροςτης ΠΟΥ, Dr. Margaret Chan, τους διευθυντές των φαρμακευτικών εταιριών BAXTER, Glaxo, Novartis, Novavax, SANOFI AVENTIS, GSK, τους μεγαλο-τραπεζίτες David de Rothchild, και , David Rockefeller και τέλος ο William Henry Gates III του ιδρύματος Μπίλ και Μελίντα Γκέητς, με την βασική κατηγορία, πως οι παραπάνω, συνωμότησαν μεταξύ τους -και με άλλους- για την εκπόνηση, χρηματοδότηση και τη συνεργασία στην τελική φάση υλοποίησης ενός συγκαλυμμένου διεθνούς προγράμματος βιολογικών όπλων. Οι ίδιοι –με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν- φέρεται να έχουν αναπτύξει, να παράγουν, να αποθηκεύουν και να διακινούν βιολογικά όπλα με στόχο τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Με 2000€ μικτά είσαι GOLDEN BOY στην Ελλάδα του GEORGE

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ  ΦΕΤΟΣ GOLDEN BOY ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΙΚΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΡΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2000€ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.
ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΔΥΟ Η ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2000€ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΤΟΥ, ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΟ ΠΩ ΕΓΩ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 1200 ΜΕ 1300€. ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΝΟΙΚΙΟ Η ΔΑΝΕΙΟ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΤΑΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΕΨΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΝΤΥΣΕΙ ΚΙΟΛΑΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΙΔΕΕΣ ΣΚΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΞΕΒΡΑΚΩΤΑ GOLDEN BOY.
ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2000€ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ: ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. 
 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθμοί στην πολιτική του δραστηριότητα

Γεγονότα - σταθμοί στην πολιτική δραστηριότητα του Αντώνη Σαμαρά μέχρι σήμερα

•Το 1975 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ
•Από το 1977 ως το 1990 εκλέγεται για έξη συνεχείς θητείες βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας
•Το καλοκαίρι του 1989 ορκίστηκε για πρώτη φορά υπουργός Οικονομικών (κυβέρνηση Τζαννετάκη)
•Τον Οκτώβριο του 1989 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών (Οικουμενική)
•Το ίδιο Χαρτοφυλάκιο διατήρησε στην επόμενη κυβένηση Μητσοτάκη, ως τον Απρίλιο του 1992
•Το 1992 υπέγραψε ως Υπουργός Εξωτερικών τη Συνθήκη Πολιτικής και Νομισματικής Ενοποίησης της Ευρώπης (στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας)
•Το 1993 διαφώνησε με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ίδρυσε το κόμμα της «Πολιτικής Άνοιξης»
•Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1993 αναδεικνύεται αρχηγός του τρίτου Κόμματος στην Ελληνική Βουλή
•Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996 η «Πολιτική Άνοιξη» δεν εκπροσωπείται στην Ελληνική Βουλή
•Από τις αρχές του 1997, μετά την εκλογή Κώστα Καραμανλή, στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία σε μια σειρά απο εκλογικές αναμετρήσεις
•Τις παραμονές των εκλογών του 2004 διαλύει την «Πολιτική Άνοιξη» και στηρίζει για μιαν ακόμα φορά τη Νέα Δημοκρατία
•Το Ιούνιο του 2004 εκλέγεται με το ψηφοφέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ευρωβουλευτής
•Στις εκλογές του 2007 επανεκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας
•Τον Ιανουάριο του 2009 ορκίζεται υπουργός Πολιτισμού στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
•Τον Ιούνιο του 2009 ως Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
•Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009 επανεκλέγεται πρώτος βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας

Καταπέλτης ο Μπαρόζο, άφωνος ο Χριστόφιας....

Καταπέλτης ο Μπαρόζο καταγγέλλει την Τουρκία για καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης
Καλεί τον τουρκικό στρατό να ανοίξει τα αρχεία του.
Ούτε λέξη ο Πρόεδρος Χριστόφιας για τα εγκλήματα του Τουρκικού Στρατού.
Ερώτηση από την Ευρωβουλευτή ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
Την ώρα που ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλούσε την Τουρκία να δώσει στοιχεία για το πώς εξαφανίστηκαν Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι που βρίσκονταν στα χέρια του τουρκικού στρατού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν άρθρωσε λόγο για τα εγκλήματα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, και σε αγαστή ομοφωνία με τον Ταλάτ ζήτησαν όπως το θέμα των αγνοουμένων μη πολιτικοποιείται.
Η τοποθέτηση του Μπαρόζο έγινε σε απάντηση ερώτησης της ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους, η οποία έκαμε εκείνο που απέφυγε να κάμει η κυπριακή κυβέρνηση: Σε συνεργασία με την Παγκύπρια Επιτροπή Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, η κ. Θεοχάρους κατέθεσε στον Πρόεδρο της Κομισιόν φωτογραφικό και άλλο υλικό από τους πέντε Ελληνοκυπρίους δολοφονηθέντες στρατιώτες στο Τζιάος. Στην επιστολή της η κ. Θεοχάρους θίγει το γενικότερο ζήτημα των αγνοουμένων και των υποχρεώσεων της Τουρκίας να βοηθήσει στον τερματισμό ενός τέτοιου ανθρωπιστικού ανοίγματος, ανοίγοντας τα στρατιωτικά της αρχεία.
Ο κ. Μπαρόζο απάντησε στην κ. Θεοχάρους τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την αποτελεσματική έρευνα για τη διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί κάτω από συνθήκες απειλής της ζωής τους». Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η θέση του αυτή στηρίζεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαρόζο, η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί επειγόντως με την απόφαση του Δικαστηρίου και προσθέτει ότι εάν τα στοιχεία τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψή του επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν στην ουσία τους πέντε δολοφονηθέντες από τον τουρκικό στρατό, με χαριστική βολή στο κεφάλι, Ελληνοκυπρίους στρατιώτες στο χωριό Τζιάος. Ο κ. Μπαρόζο εκφράζει επίσης την πλήρη υποστήριξή του στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, της οποίας, όπως αναφέρει, ο στόχος είναι καθαρά ανθρωπιστικός.
Ούτε λέξη για τα εγκλήματα
Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κατοχικός ηγέτης Ταλάτ παρέστησαν σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο Λήδρα Πάλας κατά την οποία σηματοδοτήθηκε η δεύτερη οικονομική συνεισφορά της Ε.Ε. προς τη Διερευνητική Επιτροπή, ύψους δύο εκ. ευρώ. Με κοινή φωνή Χριστόφιας και Ταλάτ δήλωσαν ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό και δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε λέξη για τα εγκλήματα του τουρκικού στρατού, για τις εκτελέσεις και σφαγές αιχμαλώτων και αγνοουμένων και ούτε καν κάλεσε την Τουρκία να δώσει λόγο για το πού εξαφανίστηκαν οι αγνοούμενοι, πώς και ποιοι τους δολοφόνησαν, ούτε καν κατάγγειλε την Τουρκία για καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης.
Ανέφερε απλώς ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων αγγίζει σχεδόν κάθε οικογένεια στην Κύπρο και έχει προκαλέσει πολύ πόνο και αγωνία σε πολλά άτομα για πάρα πολλά χρόνια. Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει, εκτός πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων.

Η πολιτικοποίηση σκοτώνει...

Στην ομιλία του, ο Ταλάτ, αφού εξέφρασε την υποστήριξη του ψευδοκράτους στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, έστειλε και μια προειδοποίηση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αφήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη που μπορεί να πολιτικοποιήσει το θέμα. Μέχρι τώρα το έχουμε επιτύχει αυτό. Δεν υπήρξε κάποια τέτοια εξέλιξη. Η πολιτικοποίηση του θέματος φοβούμαι ότι θα σκοτώσει τις προσπάθειες μας», ανέφερε.

18/11/2009

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Εφημερίδα Κύπρου 'Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ'

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Tζορτζ Σόρος, Του Αλεξη Παπαχελα


Συνάντησα τον πιο διάσημο δισεκατομμυριούχο-φιλόσοφο-κεντροαριστερό ακτιβιστή για μια συζήτηση εφολης της ύλης, η οποία διεξήχθη με περιπετειώδεις όρους. Συναντηθήκαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου ξεναγήθηκε, όπως κάθε VIP που επισκέπτεται την Αθήνα στις μέρες μας. Εντυπωσιάσθηκε από την αρχιτεκτονική του, από τα εκθέματα αλλά και από τον κόσμο που το είχε επισκεφθεί. Ο κ. Σόρος βρισκόταν στην Ελλάδα για λιγότερο από 48 ώρες και μαζί του συνεχώς ήταν ένας από τους ικανότερους Ελληνες networkers, ο Στέλιος Ζαββός.
Kαθίσαμε στο καφέ του Μουσείου με πολλή φασαρία γύρω μας, και Ελληνες επισκέπτες που διέκοπταν ενίοτε την κουβέντα για να εκφράσουν στον υπογράφοντα ενδιαφέρουσες απόψεις, είτε για την νέα κυβέρνηση είτε για τη μάχη διαδοχής στη Ν. Δ. Είμαι σίγουρος πως ορισμένοι εξ αυτών αν γνώριζαν πως ο γηραιός και λίγο απόμακρος κύριος ήταν ο Τζορτζ Σόρος μπορεί να του άνοιγαν μια κουβέντα για το Σκοπιανό ή για την παγκοσμιοποίηση. Δεν το έκαναν, αλλά το ξεκινήσαμε οι δυο μας ύστερα από ένα δεκάλεπτο «αναγνωριστικής» κουβέντας που ήταν κάτι σαν «ζέσταμα» για την υπόλοιπη συζήτηση.
Τον ενδιέφερε πολύ να ακούσει τις πρώτες εντυπώσεις από τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, τον οποίο είχε μόλις συναντήσει και με τον οποίο έχει πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Ο κ. Σόρος δεν μιλάει πολύ, εκφράζεται λιτά και με μια βαριά κεντροευρωπαϊκή προφορά στα αγγλικά του που φέρνει κάτι από Κίσινγκερ και τους άλλους εβραϊκής καταγωγής διανοούμενους, των οποίων οι οικογένειες βρέθηκαν στην Αμερική μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρήγγειλε ένα καπουτσίνο και ένα ποτήρι νερό και περίμενε τις πρώτες ερωτήσεις που είχαν ασφαλώς να κάνουν με τη μεγάλη οικονομική κρίση.
Ο ίδιος θεωρεί ότι ουσιαστικά η κρίση έχει τελειώσει αν και θεωρεί εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος χρηματιστηριακού κραχ. Ομως ο κ. Σόρος πιστεύει ότι θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να αντιληφθούμε όλοι μας τις βαθύτερες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης, γιατί απλώς δεν εκτιμά ότι «η σκόνη έχει ακόμη κάτσει». Για τον ίδιο όμως δύο πράγματα είναι βέβαια μετά την κρίση: πρώτον πως τελείωσε ο μύθος ότι οι αγορές μπορούν να αυτοδιορθώνονται και να αυτοελέγχονται χωρίς την παρέμβαση του κράτους και δεύτερον πως η ηγεμονία των ΗΠΑ δεν θα διαρκέσει για πάντα.
Για να είμαστε πιο σαφείς ο δισεκατομμυριούχος διανοούμενος κούνησε το χέρι του με έμφαση και εξήγησε πως για τον ίδιο «η ηγεμονία της Αμερικής στην παγκόσμια οικονομία τέλειωσε μια για πάντα. Μπορεί να υπάρξουν προσπάθειες να την ξανακερδίσει, αλλά είμαι βέβαιος πως η Αμερική έχει μπει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή».
Τον ρωτάω πώς πήγαν οι δικές του επενδύσεις στη διάρκεια της κρίσης και κατά πόσον τελείωσε η προσωρινή του επάνοδος στην ενεργό επενδυτική δράση. Οπως κάθε υπερβολικά ευφυής 79χρονος που σέβεται τον εαυτό του, ο κ. Σόρος μού απαντά -όχι πολύ πειστικά- πως θα επανέλθει στη σύνταξη μόλις είναι βέβαιος ότι έχει τελειώσει οριστικά η οικονομική κρίση. Προσθέτει, όμως, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, πως δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, καθώς οι επενδύσεις του εμφάνισαν κέρδη της τάξης του 25% τον τελευταίο χρόνο. «Νομίζω πως προστάτευσα πολύ καλά τα κεφάλαιά μου», τονίζει ο κ. Σόρος, τη θέση του οποίου είχε αναλάβει ο γιος του μέχρι να ξεσπάσει το χρηματιστηριακό και τραπεζικό τσουνάμι.
Οσο για τις γενικότερες γεωπολιτικές του προβλέψεις είναι προφανές ποιος πιστεύει ότι είναι ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης, αλλά και ο «παίκτης» που θα
πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις τις επόμενες δεκαετίες. Η Κίνα για τον κ. Σόρος χειρίσθηκε απίστευτα έξυπνα την κρίση, άντεξε η ίδια, έφτιαξε ένα καλό πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας και μπόρεσε να συγκρατήσει την εσωτερική της ανάπτυξη. Δεν πιστεύει το ίδιο για τη Ρωσία, παρά τον πλούτο που έχει σε πρώτες ύλες. Κυρίως γιατί δεν βλέπει τη ρωσική οικονομία να αναπτύσσεται στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών και γιατί πολλές από τις δομές εξουσίας του θυμίζουν τη σοβιετική εποχή. Παρ’ όλα αυτά προβλέπει ότι η Ρωσία θα διεκδικήσει να παίξει ρόλο μεγάλης δύναμης, χρησιμοποιώντας κυρίως ως όπλο την ενέργεια.
Για το δολάριο πάντως εκτιμά ότι θα συνεχίσει να είναι το σημείο αναφοράς του διεθνούς συστήματος, παρά το γεγονός ότι έχει εξασθενήσει σημαντικά και έχει εκδηλωθεί μια κρίση εμπιστοσύνης στα νομίσματα. Οσο όμως το κινεζικό νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο, η εκτίμηση του κ. Σόρος είναι ότι δεν θα υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Η δική του επιθυμία, την οποία όπως λέει την προωθεί με κάθε τρόπο, είναι να βρεθούν νέες παγκόσμιες συμφωνίες, ανάλογες με εκείνες του Μπρέτον Γουντς μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι ώστε να αποτυπώνουν καλύτερα τις νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί. Και για να γίνει αυτό πιστεύει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να βάλει πιο πολύ τους Κινέζους στο παιχνίδι με πιο ενεργό ρόλο στο ΔΝΤ και άλλα φόρα.
O Μπαράκ Ομπάμα δεν τολμά μια γενναία ρήξη με το παρελθόν. H συζήτηση συνεχίζεται με ένα δεύτερο καπουτσίνο, μια χειραψία από τον αρχαιολόγο κ. Μάντη και τον μετρ του εστιατορίου που μας ρωτά αν θα φάμε κάτι. Σε λίγη ώρα όμως περιμένει τον κ. Σόρος ένα γεύμα στην Αθηναϊκή Λέσχη με εκπροσώπους ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού… ΑΕΠ, οπότε μένουμε στον καφέ.
Ο κ. Σόρος ξόδεψε περίπου 15 εκατομμύρια, από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει, για να διώξει (κυριολεκτικώς) τον Τζορτζ Μπους το 2004 από τον Λευκό Οίκο. Αισθάνεται ανακουφισμένος που αν και δεν τα κατάφερε τότε, τον Μπους διεδέχθη ο Μπαράκ Ομπάμα. «Ηταν μια μεγάλη ανακούφιση, ήταν μεγάλη επιτυχία δική του και της αμερικανικής κοινωνίας ότι εξελέγη, προσπαθεί να κάνει τα σωστά πράγματα», τονίζει, αλλά προσθέτει «φοβάμαι όμως πως δεν τολμά μια γενναία ρήξη με το παρελθόν».
Με την κρίση και την έλευση της εποχής Ομπάμα πάντως θεωρεί ότι ο φονταμενταλισμός των αγορών, όπως τον αποκαλεί, έχει πια σβήσει για τα καλά. Πως δηλαδή ελάχιστοι πια πιστεύουν πραγματικά ότι οι αγορές μπορούν να λύσουν από μόνες τους τα προβλήματα της κοινωνίας. Από την άλλη τον εκνευρίζει πως η αμερικανική κοινωνία δεν έχει καθόλου διάθεση για τέτοιου τύπου φιλοσοφικές ή αφηρημένες συζητήσεις για το μέλλον της παγκοσμιοποίησης ή του καπιταλισμού. «Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα αφηρημένο και δεν καταλαβαίνουν πως ο κόσμος αλλάζει μόνο με τέτοιες συζητήσεις», εξηγεί με παράπονο και διευκρινίζει πως «αυτές τις κουβέντες πολύ πιο εύκολα τις κάνω εδώ στην Ευρώπη».
Η ώρα έχει περάσει και πρέπει να κάνουμε την υπόλοιπη συνέντευξη στο αυτοκίνητο που θα τον μεταφέρει από το Μουσείο στην Αθηναϊκή Λέσχη στην οδό Πανεπιστημίου. Κάποιος μάς κερνάει τους καφέδες, χωρίς να είμαι σίγουρος ποιος, γιατί όλοι άρχιζαν να βιάζονται, περπατάμε και μπαίνουμε στο αυτοκίνητο μιλώντας για την Ελλάδα, για την οποία ομολογεί ότι δεν ξέρει πολλά εκτός μερικές από τις ιδέες του Παπανδρέου, ειδικά αυτές περί ανοιχτής διακυβέρνησης που τον βρίσκουν σύμφωνο. Από την άλλη είναι επιφυλακτικός, γιατί βλέπει ότι η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη και στα όρια της χρεοκοπίας και πως ο κ. Παπανδρέου έχει κληρονομήσει πολλές προκλήσεις που δεν αντιμετωπίσθηκαν από τους προκατόχους του. Τον θεωρεί άνθρωπο με φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά.
Δεν θα μπορούσα βεβαίως να μην τον ρωτήσω για τη σχέση του με τα Σκόπια, αφού μάλιστα κάποιος στην εφημερίδα με είχε ρωτήσει την προηγούμενη μέρα «μα ο Σόρος Σκοπιανός δεν είναι»; Δεν είναι και εξηγεί πως αναμείχθηκε στο θέμα γιατί ήταν αντίθετος με το ελληνικό εμπάργκο και πως έχει ο ίδιος ασκήσει την επιρροή του στην κυβέρνηση των Σκοπίων για να βρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός με την Ελλάδα. Εκτιμά ότι ο κ. Παπανδρέου θα κάνει ό, τι μπορεί για να λύσει το πρόβλημα και μέσω Ε. Ε. αν και βρίσκει πολύ υπεραισιόδοξη τη φιλοδοξία του να μπουν όλα τα Βαλκάνια στην Ε. Ε. έως το 2014.
Το αυτοκίνητο κινείται πολύ αργά μέχρι ένα σημείο και μετά, βέβαια, κολλάει, παγώνει. Μια διαδήλωση έχει κόψει το κέντρο της Αθήνας στα δύο και οι τροχονόμοι σταματούν τα αυτοκίνητα στην αρχή της Αμαλίας. Αρχίζει ένας γύρος τηλεφωνημάτων για να βρεθεί τρόπος να τον πάρει ένα αυτοκίνητο αργότερα από το ξενοδοχείο του και να τον πάει στο αεροδρόμιο και εκφράζει ανησυχία για το αν θα καταφέρει να φύγει. «Μα δεν έχετε νέα κυβέρνηση και διαδηλώνουν ήδη»; ρωτά καθώς περιμένουμε υπομονετικά μήπως και ανοίξει ο δρόμος. Του εξηγείται η ελληνική πραγματικότητα και το πρόβλημα των σταζιέρηδων που διαδήλωναν εκείνη την ημέρα.
Τον ρωτάω γιατί αποφάσισε να δώσει τα χρήματα σε φιλανθρωπικά έργα και γιατί ασχολείται τόσο πολύ με την πολιτική επιστήμη, τη φιλοσοφία, τα οικονομικά. Ως προς τη φιλανθρωπία η εξήγηση είναι σχετικά απλή, το γεγονός ότι έχει πολύ περισσότερα λεφτά από όσα θα χρειασθεί ο ίδιος ή πολλές γενιές Σόρος στο μέλλον. «Ξέρετε όταν έχεις τόσα πολλά λεφτά σού γεννιέται και μια αίσθηση υποχρέωσης να δώσεις κάτι πίσω στην κοινωνία», εξηγεί και συνεχίζει «από την άλλη πρέπει να σας πω ότι δεν ήμουν πάντοτε φιλάνθρωπος. Πρέπει να έχεις πάρα, μα πάρα πολλά λεφτά για να είσαι σοβαρός φιλάνθρωπος». Για τα υπόλοιπα «διανοουμενίστικα» ενδιαφέροντά του είναι αφοπλιστικός: «Ξέρετε εγώ πάντοτε είχα ιδέες, απόψεις, αναζητούσα νέα ρεύματα και τάσεις. Απλώς δεν είχα τον χρόνο να ασχοληθώ σοβαρά με αυτά και δεύτερον και σημαντικότερο δεν με άκουγε κανείς, δεν μου έδινε μεγάλη σημασία. Τώρα επειδή έχω τόσα χρήματα και μπορώ να ασχολούμαι πολύ με αυτά τα ζητήματα και το κυριότερο οι άνθρωποι που πρέπει να ακούνε, με ακούνε περισσότερο. Ενδιαφέρον και απλό δεν είναι»;
Ο οδηγός μάς πείθει ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στον προορισμό μας, γιατί η διαδήλωση θα κρατήσει ώρα ακόμη. Βγαίνουμε από το αυτοκίνητο και αρχίζουμε να περπατάμε. Εχω ζήσει αρκετές σουρεαλιστικές καταστάσεις, αλλά ποτέ δεν είχα σχεδιάσει να περπατήσω μαζί με τον Τζορτζ Σόρος στην Πλατεία Συντάγματος, διασχίζοντας ένα πλήθος διαδηλωτών. Ακούω μια φωνή «κάντε κάτι για τα στέιτζ ρε…», βλέπω πρόσωπα νέων ανθρώπων με αγωνία και φόβο, χαίρομαι που δεν ξέρουν ποιος ακριβώς είναι ο 79χρονος με τον οποίο περπατάμε, γιατί δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να τον θεωρήσει εκπρόσωπο της παγκοσμιοποίησης, του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος και ενδεχομένως των Σκοπίων και προτιμώ να ανοίξω το βήμα μου μαζί του για να φτάσει έγκαιρα στο γεύμα του με επιχειρηματίες, άλλους συναδέλφους δημοσιογράφους και πολιτικούς. Οταν φτάνουμε καθυστερημένοι ακούγεται μια φωνή συνδαιτυμόνα «τι γίνεται ρε παιδί μου πάλι τα ίδια άρχισαν»; Επιστρέφω στην ελληνική καθημερινότητα, αλλά χαίρομαι γιατί ήπια καφέ σε μια από τις σπάνιες νησίδες τελειότητας που έχουμε σε αυτή την χώρα, το Μουσείο της Ακρόπολης, και γιατί έκανα μια κουβέντα με καφέ όχι για το τι είπε ο βουλευτής Κουκουλομάτης στον βουλευτή Μπουρδολόγο χθες σε ένα talk show, αλλά για το πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας μετά το οικονομικό κραχ…
Οι σταθμοί
1930
Γεννιέται στη Βουδαπέστη ο Γκιόργκι Σβαρτς, υιός Ούγγρων Εβραίων. Αντιμέτωπη με την άνοδο του αντισημιτισμού, το 1936 η οικογένειά του άλλαξε το επώνυμό της σε Σόρος.
1945-1946
Στη διάρκεια του υπερπληθωρισμού, έκανε για πρώτη φορά ανταλλαγές νομισμάτων και κοσμημάτων.
1947
Μετανάστευσε στην Αγγλία, όπου σπούδασε στο London School of Economics, όπου είχε καθηγητή τον φιλόσοφο Καρλ Πόπερ.
1956
Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάσθηκε ως χρηματιστής και αναλυτής σε εταιρείες της Wall Street.
1967
Επεισε την εταιρεία όπου εργαζόταν να ιδρύσει ένα υπεράκτιο επενδυτικό κεφάλαιο, με την ονομασία First Eagle.
1973
Δημιούργησε το δικό του επενδυτικό κεφάλαιο, Quantum Fund, με σκοπό να βγάλει 500.000 δολάρια σε πέντε χρόνια.
1984
Ιδρυσε το πρώτο «Ιδρυμα Σόρος» στην Ουγγαρία.
1992
Στοιχημάτισε περισσότερα από 10 δισ. στερλίνες στην πτώση της στερλίνας, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να υποτιμήσει το βρετανικό νόμισμα. Από τη συναλλαγή κέρδισε 1,1 δισ. δολάρια.
1993
Ιδρυσε το Open Society Institute για την ομαλή μετάβαση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Εκτοτε η φιλανθρωπική του δράση έχει επεκταθεί σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.
antinews

Mήνυμα Αντώνη Σαμαρά στους Έλληνες Bloggers

Με την ευκαιρία αυτής της πρώτης απευθείας επικοινωνίας μαζί σας, επιτρέψτε μου να σας πώ τα εξής:

Πρώτον, να σας εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου για τη μεγάλη υπηρεσία που προσφέρετε στην ενημέρωση του κοινού. Για την ακρίβεια στην ενημέρωση του πιο ανήσυχου και πιο απαιτητικού κοινού της Ελλάδας.

Να σας ευχαριστήσω, επίσης, για το γεγονός ότι εκτος απο «δίαυλος» ενημέρωσης, είστε και πολύτιμος «κρίκος» επαφής των πολιτικών με την κοινωνία. Πολύτιμος κρίκος, ζωντανής επαφής. Σε μιαν εποχή όπου η «επικοινωνία» προσπαθεί να γίνει χειραγώγηση και να υποκαταστήσει την Πολιτική.

Ακόμα, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω κι εκείνους που δεν στάθηκαν στο πλευρό μου. Γιατί αυτό που κάνετε, ξεπερνά τις θέσεις και τις προθέσεις σας. Δίνετε ερεθίσματα προβληματισμού και βήμα έκφρασης σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά. Κι όταν μιλάει η κοινωνία, όλοι οι υπόλοιποι ωφείλουμε να ακούμε προσεκτικά.

Εκπροσωπείτε κάτι αληθινά επαναστατικό. Την πιο πρωτοποριακή έκφραση της κοινωνίας, που είναι αμφίδρομη και αδιαμεσολάβητη ταυτόχρονα. Δεν νοθεύεται απ’ όσα φίλτρα κι αν περνάει.

Είναι ελεύθερη επειδή είναι άμεση. Κι είναι δημοκρατική, επειδή όλοι έχουν την ίδια πρόσβαση. Οξύνει την κρίση όλων, αλλά και την υπευθυνότητα καθενός χωριστά…
Την επαναστατικότητα του μέσου που χρησιμοποιείτε, όλοι την έχουμε αντιληφθεί. Το πόσο μακριά μπορεί να μας πάει, ίσως δεν το υποπτευόμαστε ακόμα. Αλλά επειδή έχω στο νού μου να πάμε μακριά την Ελλάδα, σας θέλω στο πλαϊ μου. Με τις αντιρρήσεις σας, με την κριτική σας. Αλλά και με τη στήριξή σας.

Θέλω να μιλήσω στην ψυχή της Ελληνικής κοινωνίας. Θέλω να απευθυνθώ στη συνείδησή της. Και εσείς τείνετε να γίνετε ο «καθρέφτης» αυτής της συνείδησης.
Όπως γνωρίζετε, δεν είμαι ο πολιτικός που διαλέγει τους εύκολους δρόμους της ανέλιξης. Με ενδιαφέρει περισσότερο, ο δύσκολος δρόμος. Αυτόν ακολούθησα πάντα. Είναι συχνά ολισθηρός. Είναι συχνότερα άχαρος. Αλλά είναι πάντα συναρπαστικός. Κι αν έχεις περίσσευμα καρδιάς, σε γεμίζει…

Σε γεμίζει το ταξίδι. Αλλά σε γεμίζει και η «Ιθάκη».
Που πάντα την προσδοκάς. Πάντα την αναζητάς. Κι ας μην τη φτάνεις πάντα…
Στην περίπτωσή μου, η «Ιθάκη» είναι μια Ελλάδα πιο δημοκρατική, μια Ελλάδα που δεν τρώει τα παιδιά της…

Μια Ελλάδα που προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες, αλλά απαιτεί και περισσότερη προσήλωση σε αρχές.
Προσφέρει Δημοκρατία και Ισονομία, αλλά απαιτεί ευθύνη από Πολιτικούς και Πολίτες.
Σ’ αυτό το «ταξίδι» σας θεωρώ όλους συντρόφους μου.
Δεν ζητώ να συμμεριστείτε όλοι σας τις ιδέες μου…
Σας ζητώ όμως, να κάνετε τις ιδέες σας σημαίες.
Και να πορευτούμε μαζί, προβάλλοντας αυτά που έχουμε μέσα μας, όχι αποσιωπώντας τα.
Να προχωρήσουμε με Λόγο, όχι με αποσιωπήσεις.
Με διάλογο, όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Με αντιπαραθέσεις, όχι με κραυγές.

Κάποτε, είπε ο Σαβόπουλος: «στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει».
Σήμερα στα blogs η Ελλάδα απελευθερώνεται!

Κι υπάρχει ένα μόνο πράγμα πιο συναρπαστικό από την Ελευθερία
Η Απελευθέρωση

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Θέμα επαναχάραξης συνόρων και ορίων θέτει η Άγκυρα με σημερινή ΝΟΤΑΜ !


ImageΠριν από λίγο αίφνης η Άγκυρα με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ έθεσε ευθέως θέμα επαναχάραξης συνόρων και ορίων μεταξύ των δύο χωρών! Με αφορμή μία άσκηση έρευνας-διάσωσης στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, αρνείται την ελληνική αρμοδιότητα για αποστολές έρευνας-διάσωσης στην περιοχή διότι «δεν υπάρχει αναγνώριση από την Τουρκία των ορίων του FIR Αθηνών μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου που σημαίνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Αθήνας οι αποστολές έρευνας και διάσωσης στην περιοχή».
Προσθέτουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης των ορίων-συνόρων των δύο πλευρών η οποία να προσδιορίζει τις αρμοδιότητες έρευνας-διάσωσης! Για την Τουρκία το Καστελλόριζο είναι «καρφί στο μάτι» γιατί λόγω και της υφαλοκρηπίδας του κόβει στα δύο τις περιοχές πετρελαϊκών ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σε ότι αφορά το θέμα που εγείρεται σήμερα αναφορικά με τις αποστολές έρευνας-διάσωσης, δημιουργεί ένα τεράστιο μπλοκ ελληνικού FIR το οποίο διεισδύει βαθιά στην Ανατολική Μεσόγειο (χάρτης που ακολουθεί).
Αμφισβήτηση των περιοχών του FIR  μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, σημαίνει και επερχόμενη αμφισβήτηση και άλλων περιοχών των Δωδεκανήσων, όπου δεν υπάρχει διμερής συμφωνία οριοθέτησης ορίων και συνόρων μεταξύ των δύο πλευρών…
Image
Υπάρχει όμως και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε ότι αφορά την συγκεκριμένη άσκηση: Γίνεται την τελευταία ημέρα της τουρκοαιγυπτιακής άσκησης «Θάλασσα Φιλίας-2009», όπου θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός μονάδων του Ναυτικού (τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, μια κορβέτα, ένα ρυμουλκό στόχου, δύο περιπολικά σκάφη, μια ομάδα ειδικών αποστολών-SAT), καθώς και άεροσκάφη της Αεροπορίας
Η θαλάσσια περιοχή που θα διεξαχθεί η τουρκοαιγυπτιακή άσκηση συνορεύει με την περιοχή που θα διεξαχθεί η άσκηση έρευνας-διάσωσης σε δύο ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι «συμπτωματικά» θα έχουν και τα μέσα για να προστατέψουν οποιαδήποτε κίνησή τους.

Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά. Κανονικά θα πρέπει να παρεμποδιστεί η άσκηση. Άλλωστε η αντιNOTAM που εξέδωσε η ΥΠΑ είναι σαφής: Δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν τέτοια άσκηση. Θα τολμήσουν να υπερασπιστούν εμπράκτως όρια και σύνορα;
Ιδού η χθεσινή αρχική τουρκική ΝΟΤΑΜ  για την άσκηση στις 19/11/2009 που θα διεξαχθεί σε ακτίνα 3 ν.μ. περί των συντεταγμένων που δίνουν οι Τούρκοι:

B1159/09 - EXERCISE WILL TAKE PLACE.
AREA:362500N0291900E 360900N0291900E 362300N0283400E 363000N0283400E
AFFECTED DALAMAN TMA. SFC - FL100, 19 NOV 09:00 2009 UNTIL 19 NOV 13:00 2009.
CREATED: 05 NOV 13:36 2009
Η ελληνική προειδοποιητική αντιΝΟΤΑΜ σχετικά με την εν λόγω άσκηση:

A2212/09 - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
THIS NOTAM IS ISSUED TO STATE THAT WITH REFERENCE TO TURKISH NOTAM
B1159/09 LTAAYNYX (051335EUECYIYN), PART OF THE EXERCISE AREA
DEFINEDBY COORDINATES 363000N0283400E, 362300N0283400E,
360900N0291900E,
361030N0291900E THEN ALONG ATHINAI/ISTANBUL FIR BOUNDARY TO
BEGINNING, STRICTLY LIES WITHIN ATHINAI FIR, WHERE THE ONLY
COMPETENTAUTHORITY TO PROMULGATE NOTAMS ACCORDING TO ICAO RULES AND
REGULATIONS IS THE HELLENIC CIVIL AVIATION AUTHORITY, AND NOT WITHIN
DALAMAN TMA.
THE ABOVE MENTIONED TURKISH NOTAM B1159/09 LTAAYNYX HAS BEEN ISSUED
WITHOUT ANY PRIOR COORDINATION BETWEEN THE TWO STATES AND THEREFORE
IT IS CONSIDERED NULL AND VOID TO ITS PART REFERRING TO ATHINAI FIR. SFC - FL100,
19 NOV 09:00 2009 UNTIL 19 NOV 13:00 2009. CREATED: 13 NOV 10:33 2009

Και η σημερινή τουρκική ΝΟΤΑΜ απάντηση στην ελληνική, όπου ευθέως αμφισβητείται FIR, δικαιώματα αποστολών έρευνας-διάσωσης κλπ:

A3603/09 (Issued for LTBB LGGG) - REFERENCE (A) TURKISH NOTAM B1159/09
REFERENCE (B) GREEK NOTAM A2212/09
NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED
AS REGARDS THE GREEK NOTAM A2212/09, WE WOULD LIKE TO STATE THAT
THE EXERCISE AREA INDICATED IN TURKISH NOTAM B1159/09 STRICTLY LIES
WITHIN ISTANBUL FIR AND TURKISH NOTAM REMAIN UNCHANGED. ON THE
OTHERHAND, WE WOULD LIKE TO REFER ONCE AGAIN TO THE TURKISH AIP
ENR 2.1.1 WHICH STATED THAT THE PORTION OF ISTANBUL -ATHENS FIR LIMIT
BETWEEN POINTS 360456N-0295958E AND THE POINT COINCIDING WITH THE
BEGINNING OF THE TURKISH-GREEK LAND BORDER DOES NOT REFLECT OR IMPLY
IN ANYWAY ANY EXPRESSION OF OPINION WHATSOEVER REGARDING
DELIMITATION OF ANY KIND OF BOUNDARY AMONG THE PARTIES CONCERNED OR
A BILATERALLY AGREED PRACTICE. SFC - FL100, 19 NOV 09:00 2009 UNTIL 19 NOV 13:00
2009. CREATED: 16 NOV 15:51 2009
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΟ: ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 1987 ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΚΑΤΑΡΙΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΙ.




Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Γιατί Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται το Κυπριακό κράτος

Bookmark and Share
του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Για μια ακόμη φορά, η δύναμη ισχύος της αμερικανικής διπλωματίας έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή μας. Γιατί είναι κυρίως από τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο που θα κριθεί αποφασιστικά το μέλλον της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. (Και επιπλέον, γιατί πρέπει να προχωρήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και η αποκοπή της περιοχής από τη Ρωσία, με ότι συνεπάγεται για Σκόπια, Κόσοβο και αγωγούς). Ο κρίσιμος χρόνος για την επίτευξη των αγγλοαμερικανικών επιδιώξεων είναι το επόμενο τρίμηνο έως εξάμηνο.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει την ένταξη της Τουρκίας για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα σημασία έχει ο υπερατλαντικός έλεγχος της Ευρώπης, στοιχείο απαραίτητο για τη διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ, όπως τη γνωρίζουμε. Η τουρκική ένταξη, αν πραγματοποιηθεί, συνιστά τη χαριστική βολή στην ευρωπαϊκή ιδέα, στην ιδέα δηλαδή μιας Ευρώπης δυνάμει ανεξάρτητης από τις ΗΠΑ.

Οι γεωπολιτικές αυτές συνέπειες ενισχύονται από τις κοινωνικές συνέπειες της τουρκικής ένταξης. Η διαρκής διεύρυνση της ΕΕ, σε όλο και πιο διαφορετικές και φτωχότερες χώρες, χωρίς αλλαγή οικονομικού μοντέλου, χωρίς ούτε καν τις χρηματοδοτικές ροές που κατευθύνθηκαν στον ευρωπαϊκό νότο και με απαγόρευση φορολογικής και κοινωνικής εναρμόνισης στο εσωτερικό της ΕΕ, συνιστούν μια ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξίσωση προς τα κάτω των κοινωνικών, φορολογικών και οικολογικών στάνταρτς σε μια Ευρώπη που γίνεται, όλο και περισσότερο, αυτό που ανέκαθεν επεδίωκε το Λονδίνο: μια ζώνη ελεύθερων ανταλλαγών.

Ζώνη υποκείμενη στη μονεταριστική δικτατορία μερικών εκατοντάδων «ευρωατλαντικών» επιχειρήσεων και τραπεζών, που κρύβονται πίσω από την Κομισιόν και την (υποτίθεται) «ανεξάρτητη» Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μια τέτοια Ευρώπη θα ολισθήσει αναπόφευκτα όλο και περισσότερο στην εξάρτηση από τις ΗΠΑ, καθιστάμενη απλή οικονομική και ιδεολογική «βιτρίνα» ενός ΝΑΤΟ με παγκόσμιες φιλοδοξίες.

Το σχέδιο της τουρκικής ένταξης είναι πίσω από την κινητικότητα της τελευταίας δεκαετίας περί το κυπριακό. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν ξεσηκώθηκαν ξαφνικά να ζητήσουν λύση, ούτε οι διεθνείς δυνάμεις (οι ίδιες ακριβώς άλλωστε που δημιούργησαν το κυπριιακό!) ανησύχησαν ξαφνικά για την ανάγκη συμφιλίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θέλουν λύση και τη θέλουν, όσο το δυνατόν, στα μέτρα τους, εξυπηρετική δηλαδή και της πάγιας επιδίωξής τους να ελέγξουν την Κύπρο, «οικόπεδο» πρώτης αξίας στην παγκόσμια γεωπολιτική και γεωοικονομική σκακιέρα.

Δεν τους φτάνουν φιλοδυτικές κυβερνήσεις, επιθυμούν την κατάλυση του κυπριακού κράτους, ως οργανωμένης, θεσμικής μορφής άσκησης της κυριαρχίας στο νησί των κατοίκων του, του κυπριακού λαού. Γιατί όσο υφίσταται, έστω και ακρωτηριασμένο κυπριακό κράτος, ανεξάρτητο και δημοκρατικό, γνωρίζουν ότι αυτό το κράτος μπορεί αύριο να συνάψει αίφνης μια συμφωνία με τον Πούτιν για τον ελλιμενισμό του ρωσικού στόλου. Δεν τους φτάνει λοιπόν η τοποθέτηση φιλοδυτικών κυβερνήσεων, ούτε η ύπαρξη βρετανικών βάσεων, χρειάζονται τη διάλυση του κράτους, την θεσμική επαναφορά της Κύπρου σε αποικιακό καθεστώς. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να μην το «τραβήξουν» μέχρις εκεί, αλλά, πέραν του κινήτρου της ανάγκης διευκόλυνσης της τουρκικής ένταξης, έχουν διαπιστώσει από την εμπειρία τους ότι η ιθύνουσα τάξη και η πολιτική ελίτ Ελλάδας και Κύπρου είναι συχνά διατεθειμένη να φτάσει ως εκεί τις παραχωρήσεις, ότι συχνά προβάλλει «αντίσταση μηδέν», γεγονός που αναπόφευκτα άνοιξε την όρεξη σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο.

Είναι οι πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου που συζητάνε εδώ και πάρα πολλά χρόνια απολύτως εξωφρενικές ρυθμίσεις, που κανένα ευρωπαϊκό ή και αφρικανικό κράτος, που θα σεβόταν έστω στοιχειωδώς τον εαυτό του, δεν θα μπορούσε καν να συζητήσει. Ρυθμίσεις που, αν τις πρότεινε πρωτοετής φοιτητής νομικής, θα έπρεπε να τον αποβάλουν από το πανεπιστήμιο ως ανεπίδεκτο μαθήσεως. Ποιο κράτος μπορεί να δεχθεί αίφνης τη μετατροπή της πλειοψηφίας του πληθυσμού σε μειοψηφία στα όργανα τελικών αποφάσεων, εκπροσωπούμενη από μη αιρετούς εκπροσώπους; Ποιο κράτος θα μπορούσε να δεχθεί να «σταθμίζονται» οι ψήφοι των πολιτών, ανάλογα με την εθνικότητά τους; Αυτά όμως προέβλεπε το σχέδιο Ανάν, αυτά προβλέπουν τώρα οι προτάσεις του κ. Χριστόφια στις διακοινοτικές της Λευκωσίας.

Η Κύπρος δεν μπορεί να ξαναγίνει επισήμως αποικία. Η νεοαποικιοποίησή της περνάει μέσα από την υιοθέτηση μιας ρύθμισης που θα καταργεί το κράτος, ως οργανωμένη μορφή λαϊκής κυριαρχίας, χωρίς όμως να το λέει. Το σχέδιο Ανάν ήταν αυτό ακριβώς. ‘Εδινε την απόλυτη εξουσία στην Κύπρο σε τρεις ξένους δικαστές, που διόριζε ο Κόφι Αννάν (η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δηλαδή) και τρεις ξένους στρατούς, ενώ αφόπλιζε το νησί και στερούσε από τους κατοίκους του το κεντρικότερο δικαίωμα που τους αναγνωρίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ: το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Το σχέδιο δεν συμφιλίωνε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριιους, διαιώνιζε τις αιτίες της διαμάχης τους και προσέθετε νέες, ώστε να στηρίζει τελικά με χιλιάδες πολιτικούς και θεσμικούς μοχλούς τον επιδιαιτητικό ρόλο των Αγγλοαμερικανών. Μετέτρεπε την Κύπρο σε αγγλοαμερικανικό προτεκτοράτο. Ο τρόπος που το κατάφερνε αυτό, δια της εσωτερικής θεσμικής διαιώνισης της διαμάχης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας και Κύπρου, θα οδηγούσε πιθανότατα σε εθνοτική σύρραξη στην Κύπρο.

Αυτός ήταν ο λόγος που δεν ήταν επιθυμητό από τον τουρκικό στρατό, που δεν ήθελε να παραδώσει την «ΤΔΒΚ». Ο Ερντογάν συμφώνησε στο σχέδιο για τρεις λόγους: πρώτον, για να προωθήσει την τουρκική ένταξη, δεύτερο, γιατί εκτιμά ότι στερούμενοι του κράτους τους, αποποιούμενοι των δικαιωμάτων τους, οι Ελληνοκύπριοι θα βρεθούν σε θέση πλήρους αδυναμίας. Τρίτο, γιατί εκτίμησε ότι αυτό ήταν το μάξιμουμ που μπορούσε να αποσπάσει η Τουρκία στην Κύπρο κι ότι θα έβγαινε κερδισμένη καθιστώντας τους Τουρκοκύπριους (18% του πληθυσμού) απολύτως ισότιμους με τους Ελληνοκύπριους στο μόρφωμα αυτό και κερδίζοντας ταυτόχρονα την αθώωσή της για την εισβολή του 1974 και την ενταξιακή της προοπτική.

Το σχέδιο Ανάν προσέκρουσε όμως στην αντίδραση, έστω και την τελευταία στιγμή, του Τάσσου Παπαδόπουλου, του Βάσου Λυσσαρίδη και μερικών συμμάχων τους, όπως, και κυρίως του ίδιου του κυπριακού λαού. Τώρα επανέρχεται με άλλη μορφή. Τόσο επιτακτική ήταν η ανάγκη της επαναφοράς αυτής, που οι Αγγλοαμερικανοί ενεθάρρυναν, κατά πολύ ασυνήθιστο, εξαιρετικό τρόπο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου να αναλάβει τη διακυβέρνηση του νησιού. Το ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να ελπίζει κάτι τέτοιο.

Καλείται, σε αντάλλαγμα της «άδειας» να κυβερνήσει το νησί, να αναλάβει την ευθύνη να περάσει ρυθμίσεις που καταλύουν στην ουσία το κυπριακό κράτος. Φοβούμεθα ότι, ο δρόμος στον οποίο έχει μπει το ΑΚΕΛ κινδυνεύει να το οδηγήσει αναπόφευκτα σε πλήρη εκφυλισμό και προδοσία (και φυσικά στο τέλος του ιστορικού κόμματος της κυπριακής αριστεράς, αφού θα το πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα, όταν θα έχει εκπληρώσει την «αποστολή» του). Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν δυνάμεις να διακόψουν έναν κατήφορο που παρουσιάζειο ομοιότητες με την πορεία του ΚΚΕ το 1943-45 ή του ΚΚΣΕ το 1987-91. Δεν θα θέλαμε να περιγράψουμε έτσι το ΑΚΕΛ, με δισταγμό χρησιμοποιούμε τέτοιες βαριές εκφράσεις κι αν το κάνουμε είναι γιατί δεν θα θέλαμε ούτε η κυπριακή αριστερά, ούτε η ελληνική κεντροαριστερά να πρωταγωνιστήσουν σε μια εθνική καταστροφή, που ασφαλώς θα εξελιχθεί και σε κοινωνική. Αλλά πώς να περιγράψουμε πολιτικούς που ισχυρίζονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι αριστεροί και δημοκράτες, συγκατατίθενται όμως με τόση ευκολία στην κατάργηση των πιο στοιχειωδών εθνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των ομοεθνών τους;

Ο συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας και Τουρκίας στην Κύπρο είναι σαφώς υπέρ της δεύτερης πλευράς, κρινόμενος τουλάχιστο τοπικά, στο ίδιο το νησί. Το ίδιο και η θέληση της ‘Αγκυρας να χρησιμοποιήσει, αν χρειασθεί, την στρατιωτική της ισχύ, αντίθετα με μια Αθήνα και Λευκωσία που φοβούνται τον ίσκιο τους και έχουν εμπεδώσει, μετά το 1974, την ήττα στο μυαλό τους (ένα μέρος μάλιστα της ελίτ και των «διανοουμένων» έχει ανακηρύξει ανύπαρκτο τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό). Οι Ελληνοκύπριοι όμως και η Ελλάδα έχουν με το μέρος τους την ισχύ της νομιμότητας, που είναι σημαντικότατο ηθικο-πολιτικό όπλο, έστω και αν είναι ανεπαρκές για να λύσει όλα τα προβλήματά τους. Πολιτικοί, όχι στρατιωτικοί ήταν οι λόγοι που ανάγκασαν την Τουρκία να σταματήσει και να μην καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο το 1974.

Και δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα στο νησί, τουλάχιστο χωρίς δυσανάλογο πολιτικό κόστος, αν δεν της είχαν δώσει την ευκαιρία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και η κυβέρνηση Καρμανλή-Αβέρωφ, με τις συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1960, που εγκαθίδρυαν ένα αντιδημοκρατικό «κράτος προς κατάρρευση» εσωτερικά, παρέχοντας δικαιώματα επέμβασης στην Τουρκία εξωτερικά.

Μετά το 1974, η νομικο-πολιτική ισχύς της ελληνοκυπριακής πλευράς και η διεθνής αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιστάθμισαν επί 35 χρόνια την τουρκική στρατιωτική ισχύ στο νησί και, με την επιπλέον ύπαρξη του παράγοντα «Ελλάδα», διατήρησαν την ειρήνη, αποτρέποντας νέο πόλεμο.

Βεβαίως, ουδείς μπορεί να εμποδίσει μια δύναμη να επιτεθεί σε ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος με υποδεέστερη ισχύ. Θα καταβάλει όμως, αν το πράξει, ένα συνήθως αποτρεπτικό πολιτικό κόστος. Είναι τελείως διαφορετικό το κράτος που επιτίθεται να έχει νόμιμα, αναγνωρισμένα δικαιώματα επέμβασης (όπως συνέβη το 1974) ή να μην είναι σαφές ποιός εκπροσωπεί το απειλούμενο κράτος (όπως μπορεί να συμβεί με την εκ περιτροπής προεδρία που προτείνει ο κ. Χριστόφιας). Αν οι Ελληνοκύπριοι (82% του πληθυσμού!) αποποιηθούν τα δικαιώματα που διαθέτει οποιαδήποτε πλειοψηφία σε όλο τον κόσμο, δεν θα τα επιβάλουν με την ισχύ τους. Οι άλλοι θα επιβληθούν επ’ αυτών. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το κράτος στην Κύπρο και όχι η διάλυση της νόμιμης κυριαρχίας της πλειοψηφίας σε αδόκιμες, θολές, αντιδημοκρατικές και νεοαποικιακές ρυθμίσεις. Το κύριο πρόβλημα με το σχέδιο Ανάν, δυστυχώς όμως και με το κυοφορούμενο σχέδιο Χριστόφια-Ταλάτ, δεν είναι ο ετεροβαρής χαρακτήρας του υπέρ της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Είναι η διάλυση του κράτους που επιχειρείται.

Ας πάρουμε αίφνης την εκ περιτροπής προεδρία. Πουθενά στον κόσμο, ο εκπρόσωπος μιας μειονότητας 18% δεν γίνεται κατά περιόδους υποχρεωτικά αρχηγός του κράτους. Αν το 1963-64 ή το 1974 ήταν ο Κιουτσούκ και όχι ο Μακάριος Πρόεδρος, θα έπαιρνε μαζί του τη διεθνή αναγνώριση του κράτους και οι Ελληνοκύπριοι θα μετετρέποντο σε «κοινότητα εις αναζήτηση διεθνούς κηδεμόνα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ιστορικό διάγγελμά του ο αείμνηστος Πρόεδρος Παπαδόπουλος. ‘Οσο για τη στάθμιση των ψήφων, ανάλογα με την εθνικότητα των κατοίκων, ούτε το νοτιοαφρικανικό καθεστώς του απαρτχάιντ δεν τόλμησε να την προτείνει. Κι όμως, αυτές είναι δύο μόνο από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες της Λευκωσίας. Στο βιβλίο μας «Η Αρπαγή της Κύπρου» (Λιβάνης, 2004) είχαμε χρησιμοποιήσει τον όρο «μεταμοντέρνο προτεκτοράτο» για να χαρακτηρίσουμε το μόρφωμα που δημιουργούσε αυτό το σχέδιο, στη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εδώ μας φαίνονται καταλληλότεροι οι όροι «μεταμοντέρνος ζουρλομανδύας» ή «σαχλαμάρα». Αλλά πρόκειται για πολύ επικίνδυνη, μοιραία σαχλαμάρα.

Για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να συνεχίσουν την ασφαλή διαβίωσή τους στην Κύπρο υπό έναν όρο: να διαθέτουν, τουλάχιστον εκεί που ζουν, την προστασία κανονικού κράτους, που σημαίνει κυριαρχία της πλειοψηφίας στις βασικές κρατικές αποφάσεις, αποφασιστική απόρριψη κάθε δυνατότητας τρίτου κράτους να επεμβαίνει στα εδάφη τους, δικαίωμα αυτοάμυνας και μέσο άσκησης κυριαρχίας και αυτοάμυνας, δηλαδή ένοπλες δυνάμεις. Αυτός ο όρος δεν περιγράφει την ιδεώδη λύση, περιγράφει όμως τη συνθήκη υπό την οποία μια λύση θα είναι ασφαλής, θα επιτρέπει δηλαδή μακροχρόνια την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο και θα καθιστά δυσχερή έναν πόλεμο εναντίον τους.

Δυστυχώς κάτω από την πίεση του διεθνούς παράγοντα, την κληρονομιά σειράς παραχωρήσεων του παρελθόντος, τη διάβρωση των πολιτικών ελίτ και τη βαθειά σύγχυση γύρω από τα ζητήματα της κυριαρχίας και της κρατικής συγκρότησης, η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων έχει ήδη ξεπεράσει το όριο της ασφαλούς λύσης. Δυστυχώς υπό το κράτος των ίδιων παραγόντων, και οι αντιτιθέμενοι σε μια τέτοια κατάλυση του κράτους δεν έχουν καταφέρει να διατυπώσουν έναν εύλειπτο και πειστικό, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Κύπρου λόγο, για να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους, πολύ περισσότερο για να πάρουν εκίνοι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Κατ’ ουσίαν, ουδείς υπερασπίζεται πολιτικά, στο εσωτερικό και διεθνώς, το κυπριακό κράτος, ως θεσμική μορφή της κυριαρχίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού στην πατρίδα τους. Εξακολουθούν να εκφράζονται σε μια ακατανόητη πλέον γλώσσα, γεμάτη αναφορές σε νομικούς όρους, με την οποία προσπαθούν ανεπιτυχώς να κρύψουν την αμηχανία τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο ανακοιινωθέν του Εθνικιού Συμβουλίου). Επιπλέον, επειδή οι Κύπριοι έχουν συνηθίσει να ακούν για προσπάθειες λύσης και να μην λύνεται τίποτα, δεν συνειδητοποιούν πόσο σοβαρά είναι αυτή τη φορά τα πράγματα, λόγω της πίεσης του διεθνούς παράγοντα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει κάποτε: «Αν η Κύπρος χαθεί και η Ελλάδα θα χαθεί». Δεν πρόκειται για απλό σχήμα λόγου, πατριωτική «κορώνα» χωρίς περιεχόμενο. Η μετατροπή της Κύπρου σε γιγαντιαία ‘Ιμβρο ή Τένεδο δεν εγκυμονεί μόνο τον κίνδυνο εθνοτικής σύρραξης στο νησί ή τον κίνδυνο ενδοελληνικής σύγκρουσης (όταν οι ‘Ελληνες θα αντιληφθούν σε τι καθεστώς θα ζήσουν). Δένει και τα χέρια της μητροπολιτικής Ελλάδας, καθιστώντας 700.000 ‘Ελληνες, που θα έχουν χάσει το κράτος τους, ομήρους της καλής θέλησης ‘Αγκυρας, Ουάσιγκτον και Λοινδίνου. Υπό παρόμοιες συνθήκες, η Αθήνα δεν θα μπορεί να ασκεί κυριαρχία ούτε στο Αιγαίο ή τη Θράκη.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα ενταθούν οι προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα να εξουδετερώσει κάθε εστία αντίστασης στο πολιτικό, εκδοτικό, επιχειρηματικό, διανοούμενο προσωπικό Κύπρου και Ελλάδας. Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που μπορεί να αποβούν χρήσιμα.

Μπορεί να οργανωθούν προβοκάτσιες ή να γίνουν δήθεν «μεγάλες παραχωρήσεις» από τον Ερντογάν, που θα κάνουν μεν εντύπωση, δεν θα αλλάξουν όμως τα δεδομένα του προβλήματος, θα χρυσώσουν απλώς το χάπι των Ελληνοκυπρίων, που υφίστανται εδώ και δεκαετίες πλύση εγκεφάλου («εμείς φταίμε για το κυπριακό», «κάθε καινούρια λύση θα είναι χειρότερη»), εξαιτίας της οποίας βρίσκονται υπό την επιρροή της θανάσιμης αυταπάτης ότι θα διατηρήσουν και στο μέλλον το κράτος στο οποίο σήμερα ζουν (απλώς θα προστεθεί κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο). Επιδίωξη να έρθουν οι Ελληνοκύπριοι σε μια κατάσταση «εγκλωβισμού», που δεν θα μπορούν να πουν όχι σε ένα δεύτερο σχέδιο, που θα φέρει μάλιστα τις υπογραφές των ηγετών τους (κι όταν μάλιστα δεν έχουν καν υπερασπιστεί διεθνώς, πολιτικά, το πρώτο όχι που είπαν)

Ειρήσθω εν παρόδω, μια τέτοια λύση δεν θα είναι μόνο παγίδα για την Κύπρο και την Ελλάδα, θα είναι και για την Ευρώπη. Η Τουρκία θα αποκτήσει από τώρα δικαιώματα εντός της ΕΕ, δια της επιρροής στην ψήφο των Ελληνοκυπρίων. Τόσο η ‘Αγκυρα, όσο και πας ενδιαφερόμενος θα αποκτήσει επιπλέον έναν μοχλό μετατροπής, μέσα από τις ασάφειες του σχεδίου, της Κύπρου σε μια Βοσνία εντός της ΕΕ. Και να θέλει, δεν θα μπορεί να πει όχι στην τουρκική ένταξη, χωρίς να διακινδυνεύσει έναν πόλεμο στην Κύπρο (αν όχι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας).

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντιμετωπίζουν τεράστιες, σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες στη Μέση Ανατολή. Θάταν πραγματικά κρίμα, εξαιτίας του πολιτικού προσωπικού Ελλάδας και Κύπρου και της διάβρωσης των δύο κοινωνιών, να πετύχουν τώρα έναν θρίαμβο με μοιραίες συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

18-10-2009, Δημοσιεύτηκε στο κυπριακό περιοδικό "Σύγχρονη 'Αποψη", τ. 18

http://konstantakopoulos.blogspot.com/

ΣΑΜΑΡΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ;

Προβάδισμα του κ. Αντώνη Σαμαρά καταγράφουν πέντε δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες σε κυριακάτικες εφημερίδες.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΥΣΗΧΑΖΟΥΜΕ. ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29/11/2009 ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΘΕ ΨΗΦΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΝΤΕΡΜΠΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΕΤΗΣ ΝΙΚΗΣ. 

Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΝΤΟΡΑ

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος προσχώρησε την Δευτέρα στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη, κίνηση που θεωρείται απάντηση στη συμμαχία Σαμαρά-Αβραμόπουλου. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δηλωσε, οτι «προοπτική διακυβέρνησης έχεις όταν διατυπώνεις προτάσεις πολυσυλλεκτικές, όταν αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες, όταν εμπνέεις τους πολίτες και κυρίως όταν ξαναφέρνεις τους νέους κοντά στην πολιτική. Η πολιτική πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, πληρεί όλα τα παραπάνω πολιτικά χαρακτηριστικά».

ΣΧΟΛΙΟ: ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΡΗ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙΣ ΠΡΩΤΟΣΣΤΗΝ Β΄ΑΘΗΝΩΝ.
ΤΕΛΟΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ. ΤΟ ΕΞΕΛΑΒΕΣ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ. Η ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, Ο ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΕΠΑΘΑΝ ΕΜΑΘΑΝ. 


ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΣ.





Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το τετράγωνο της Λογικής Σαμαρά : (Ενότητα, Οργάνωση, Ιδεολογία, Αντιπολίτευση)




Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*




Είχα υποσχεθεί να το κάνω την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου αλλά τελικά την περασμένη Παρασκευή – με δεδομένο ότι θα ξεκινούσε η περιοδεία του στη Μακεδονία - ανακοίνωσα στην εκπομπή «καλημέρα σας» του Γιώργου Αυτιά στο ALTER, ότι επιστρέφω στην παράταξη και ΣΤΗΡΙΖΩ τον Αντώνη Σαμαρά για πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ακολούθησε Δελτίο Τύπου που έστειλα αρχικά στα blogs και μετά στα υπόλοιπα ΜΜΕ…
Το βράδυ του Σαββάτου στα Γιαννιτσά η Αίθουσα του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου πλημμύρισε από Κόσμο μέχρι τον προαύλιο χώρο και άκουσα «πρώτο χέρι» τον υποψήφιο Πρόεδρο του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας…
Ανέπτυξε σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνιολογικές έννοιες εκλαϊκεύοντάς τες για τον απλό ακροατή χωρίς όμως να τις εκχυδαΐσει και να προσβάλλει τους επιστήμονες που είχαν κατακλύσει το χώρο!
Μίλησε στις καρδιές των Νέο-Δημοκρατών επιμένοντας στην έννοια της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ανέπτυξε με επιχειρήματα την ανάγκη της ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ σε μια παράταξη όπου Φέουδα, ολιγαρχίες και «παρέες» που στόχευσαν στα προσωπικά οφέλη αποκλείοντας τον λαό μείωσαν και διέφθειραν την ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ και πίκραναν, απογοήτευσαν, απομόνωσαν τους ψηφοφόρους της παράταξης που απομακρύνθηκαν από την Ν.Δ. αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία έμειναν στα σπίτια τους ΧΩΡΙΣ να πάνε σε άλλους ιδεολογικούς - πολιτικούς χώρους!...
Ολοκλήρωσε εμμένοντας στην ΑΜΕΣΗ ανάγκη για σθεναρή και δημιουργική ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ενάντια σε μια Κυβέρνηση που ολισθαίνει πλέον προς το βαθύ «παλιό ΠΑΣΟΚ» πράγμα που θα κοστίσει ακριβά στην ελληνική Κοινωνία…
Παρουσίασε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, αυτόν που ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στην ανταγωνιστικότητα αλλά ελέγχει ταυτόχρονα την απληστία της ολιγαρχίας του νεοφιλελευθερισμού…
Ήταν γλαφυρός, πειστικός, δημιουργικός, συναινετικός…
Είπε πολύ καλά λόγια για την Ντόρα και τον Παναγιώτη…
Δεσμεύτηκε για ΕΝΟΤΗΤΑ την επόμενη της 29ης Νοεμβρίου όποιος/όποια και εάν εκλεγεί Πρόεδρος!!!
Συμμετείχα στην περιοδεία του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ το πρωί της Κυριακής στη Βέροια, το μεσημέρι στην Κατερίνη, το βράδυ στον Πολύγυρο…
Είχα δηλώσει στον Γιώργο Αυτιά και στο Δελτίο Τύπου στα blogs ότι στηρίζω τον Σαμαρά με την ψήφο μου επειδή είναι ο ΜΟΝΟΣ που μας κάλεσε να ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ στον χώρο της Μεγάλης Κεντροδεξιάς Παράταξης που εκπροσωπούσε και συνεχίζει να εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία…
Το Σαββατοκύριακο έπεισε εμένα και τους αμέτρητους φίλους του στο δικό μας χώρο της Μακεδονίας, και θα πείσει τις επόμενες ημέρες ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Νέο-Δημοκρατική, και όχι μόνο, Ελλάδα ότι η απόφασή μας είναι ΣΩΣΤΗ!
Αντώνη Προχώρα…Τα ρυάκια γίνονται τώρα χείμαρροι!
Την Κυριακή 29η Νοεμβρίου η Νέα Δημοκρατία θα έχει τον ΠΡΟΕΔΡΟ που χρειάζεται, το ΠΑΣΟΚ την Αντιπολίτευση που ΦΟΒΑΤΑΙ και η Ελλάδα την ΕΛΠΙΔΑ που έχει χάσει!...

*Ο Καθηγητής ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ στηρίζει τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Θέμα μειονότητας σε Κω και Ρόδο με τη βοήθεια ελληνοκύπριου βουλευτή

ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ.





Στον επίσημο ιστότοπο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναρτήθηκε η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου ο Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος και άλλοι δεκαέξι βουλευτές με τίτλο «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω».
Είναι ενδεικτικό των προθέσεων ότι η Ρόδος και η Κως αναφέρονται και με τα τουρκικά ονόματά τους (Rhodes- Rodos και Kos-Istankoy), ενώ οι περισσότεροι εκ των βουλευτών που το υπογράφουν είναι Τούρκοι, δίπλα στους οποίους φιγουράρει και ο Κύπριος Χ. Πουργουρίδης (από τους σθεναρούς υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν το 2004 και σφοδρός πολέμιος του αείμνηστου πρώην προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου).
Ο υποκινητής της προσπάθειας αυτής Ελβετός Α. Γκρος είναι ο ίδιος βουλευτής που πέρυσι είχε πραγματοποιήσει αποστολή στην Ιμβρο και την Τένεδο και είχε καταγράψει την καταθλιπτική κατάσταση των δικαιωμάτων της αναγνωρισμένης και από τη Συνθήκη της Λοζάνης ελληνικής μειονότητας των δύο νησιών.
Τότε όμως είχε προαναγγελθεί από Τούρκους αξιωματούχους ότι θα υπάρξει ως αντιστάθμισμα ανάλογη έκθεση όχι βεβαίως μόνο για τη Θράκη (όπου την εργολαβία έχουν αναλάβει και άλλοι «απεσταλμένοι» πέραν του κ. Γκρος) αλλά για την «τουρκική μειονότητα στην Κω και στη Ρόδο».
Ο σοσιαλιστής Ελβετός βουλευτής σε συνέντευξή του στη Ζαμάν (10 Αυγούστου 2008) δήλωνε: «Μετά την έκθεση που ετοίμασα σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Ιμβρο και την Τένεδο, υποσχέθηκα στις τουρκικές αρχές να επισκεφθώ τη Ρόδο και την Κω.
Οι τουρκικές μειονότητες εκεί νιώθουν επίσης παραμελημένες. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε αντικειμενικοί, καταδεικνύοντας ότι και η αντίθετη πλευρά υπόκειται σε παρόμοια προβλήματα…»
Η εξέλιξη αυτή, εφόσον δεν αποτραπεί η υπερψήφιση της πρότασης Γκρος, θα συνιστά διπλωματική ήττα για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων δείχνει αδύναμο να αντιδράσει, καθώς υπάρχει και το χειρότερο σενάριο της αποδοχής της συμπερίληψης και του μειονοτικού ως θέματος στη διμερή ελληνοτουρκική ατζέντα, όπως παγίως διεκδικεί η τουρκική εξωτερική πολιτική.
Ο ΣΤΟΧΟΣ
Μεθοδεύουν συμψηφισμό για τον αφανισμό των Ελλήνων
Η πρόταση ψηφίσματος που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο (Doc 11904) καταλήγει εκφράζοντας «ανησυχία για την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω» και ζητώντας από το προεδρείο της Συνέλευσης να «εξετάσει την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω και να δώσει εντολή στην αρμόδια επιτροπή να διαμορφώσει μια έκθεση παρόμοια με αυτή που προαναφέραμε «Ιμβρος και Τένεδος: διατηρώντας τον διπολιτισμικό (bicultural) χαρακτήρα των δύο τουρκικών νησιών σαν μοντέλο για τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας…».
Η πρόταση ψηφίσματος διατυπώνει την καινοφανή θεωρία ότι η «τουρκική μειονότητα σε Κω και Ρόδο διέπεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923» αν και η ίδια η «τουρκική μειονότητα» προέκυψε δύο δεκαετίες αργότερα με την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Η πρόταση υιοθετεί πλήρως την τουρκική επιχειρηματολογία και αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«…Τα μειονοτικά δικαιώματά τους παραμένουν αιτία ανησυχίας για την τουρκική κοινότητα. …Η Συνέλευση υπενθυμίζει ότι ο πληθυσμός της τουρκικής μειονότητας των νησιών συνεχίζει να μειώνεται από το 1967.
Τα τουρκικά σχολεία στη Ρόδο και την Κω έπαυσαν να λειτουργούν το 1972. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που λάβαμε, αρνούνται στην τουρκική μειονότητα των νησιών το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα τους. Δεν τους επιτρέπεται καν η οργάνωση εβδομαδιαίων σχολείων η πρόσθετων τάξεων.
Η τουρκική μειονότητα αντιμετωπίζει περιορισμούς στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων της. Η θέση του μουφτή παραμένει άδεια από το 1972. Μόνο ένα από τα υπάρχοντα ακόμη 12 τζαμιά στη Ρόδο είναι ανοικτό για θρησκευτικές λειτουργίες».
Η μεθόδευση του Ελβετού βουλευτή και όσων συνυπογράφουν την πρόταση του ουσιαστικά αποσκοπεί στην «αθώωση» της Τουρκίας (με τη λογική του συμψηφισμού) για την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο, μέσα από μια διαδικασία πραγματικής εθνοκάθαρσης διαρκείας και νομιμοποίησης της επιδίωξης της Τουρκίας να θέσει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας τα μειονοτικά θέματα, κάτι που είναι απαράδεκτο από άποψη δικαίου και απολύτως ανισοβαρές πολιτικά για τη χώρα μας.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΘΝΟΣ

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Μήνυμα νίκης για τον Αντώνη Σαμαρά έστειλε ο λαός της Πιερίας από την Κατερίνη σε όλη την Ελλάδα. “Βούλιαξε” το κέντρο της Κατερίνης σήμερα το μεσημέρι, όπου χιλιάδες πολίτες της Πιερίας κατέκλυσαν μέσα και έξω την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου “Εκάβη”, για να υποδεχθούν και να ακούσουν τον Αντώνη Σαμαρά.
Ήταν τόσος πολύς ο κόσμος που έκλεισε και ο δρόμος και σταμάτησε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων για αρκετή ώρα. Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού μίλησε ο υποψήφιος για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς προς ένα θερμότατο ακροατήριο που τον διέκοπτε συνεχώς με χειροκροτήματα και επευφημίες.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Μιλώντας σε ένα πυκνό ακροατήριο στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, το οποίο κατέκλυσαν περίπου 1000 άτομα, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε και πάλι μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ έβαλε ψηλά τον πήχυ σημειώνοντας ότι εάν ξεπεραστεί ο αριθμός των 500.000 ψηφοφόρων στην εκλογή, όσος δηλαδή συμμετείχε και στην εκλογή Παπανδρέου, τότε το κόμμα θα προχωρήσει σε νέες βάσεις, ενώ ο αρχηγός θα λάβει μία δυνατή εντολή για να προχωρήσει στην αναγέννηση της ΝΔ.
Επιμένω στην ιδεολογία γιατί η ιδεολογία γίνεται πράξη, γίνεται πολιτική. Χωρίς ιδεολογία υπάρχει μόνο κυβερνητισμός και απλή διαχείριση. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το άτομο δίχως ιδεολογία, είπε χαρακτηριστικά.
Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου διαθέτει 570 καθίσματα τα οποία ήταν όλα γεμάτα, όπως και οι διάδρομοι και ο χώρος του φουαγιέ.
Ακολούθως επισκέφθηκε φίλους του στους Γαλατάδες και την Κρύα Βρύση, ενώ το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο που διοργάνωσαν φίλοι του στη Βέροια.
Η περιοδεία συνεχίζεται στη Βέροια και την Χαλκιδική.












Πηγή αΔΕΞΙΟΣ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ... ΤΟΥΡΚΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Πυκνώνουν οι ανησυχίες που υπήρχαν ήδη πριν από τις εκλογές, αναφορικά με το αν η κυβέρνηση Παπανδρέου προτίθεται να συνεχίσει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία σε στρατηγικό επίπεδο ή όχι.


του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Το ενδιαφέρον και οι φόβοι για το ζήτημα αυτό πηγάζουν από το γεγονός ότι ενδεχόμενη στροφή προς τον σχεδιασμό των ΗΠΑ καθιστά την Ελλάδα αυτομάτως «ενεργειακή όμηρο» της Τουρκίας, αφού μέσω αυτής περνούν όλοι οι αγωγοί που προωθούν οι Αμερικανοί.


Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ και κατά το ρεπορτάζ που δόθηκε, Αθήνα και Μόσχα παραμένουν προσηλωμένες στην κατασκευή των αγωγών πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ.


Τα κακά μαντάτα είχαν έρθει από τη Δευτέρα. Μέσω των θέσεων που εξέφρασε ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης που έγινε στο ΥΠΕΞ. Εκεί παρουσίασε άλλη στρατηγική της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα: την «εξομάλυνση των εξαρτήσεων της χώρας από οπουδήποτε και αν προέρχονται». Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τη Ρωσία.



Επικίνδυνη γραμμή παρά τα ωραία λόγια. Μείωση εξάρτησης στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία σημαίνει αύξηση της εξάρτησης από την... Τουρκία! Κατά κανέναν τρόπο όμως οι δύο χώρες δεν είναι πολιτικά και εθνικά ισοδύναμες για την Ελλάδα. Η Ρωσία είναι φίλη, η Τουρκία είναι εχθρός. Βάσει ποιων κριτηρίων προτιμά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης από την Αγκυρα προκειμένου να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου; Αυτό μπορεί να το απαιτούν οι Αμερικανοί, αλλά είναι καταστροφικό για την Ελλάδα.

Μόνο 3 από τα 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που θα χρειαστεί η Ελλάδα το 2013 θα εισαγάγουμε από τη Ρωσία, όλα τα υπόλοιπα από την Τουρκία (!), με ένα κάποιο τμήμα από την Αλγερία. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως τον παρουσίασε ο υφυπουργός Ενέργειας. Ξαφνικά μάθαμε επίσης ότι «άμεση ελληνική προτεραιότητα» είναι η κατασκευή του... ελληνοϊταλικού αγωγού που θα μεταφέρει μέσω Τουρκίας αζερινό φυσικό αέριο αμερικανικών συμφερόντων! Είναι εξόφθαλμο ότι επιχειρείται αναπροσανατο?λισμός της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, με κύριο στοιχείο την προσαρμογή της στις απαιτήσεις της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή μας.

Η ματαίωση της κατασκευής του «στοιχειωμένου» πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα είναι πιθανότατα μία από τις συνέπειες της στροφής προς την Ουάσιγκτον της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής που επιχειρεί η κυβέρνηση Παπανδρέου. «Χρειάζεται να διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους» του έργου αυτού, δήλωσε την Πέμπτη ο υφ. Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. «Η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μίας πλευράς», είχε πει προεκλογικά στην Αλεξανδρούπολη ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος φυσικά στη Ρωσία.

Με τη Βουλγαρία ταυτίζονται οι απόψεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτού του αγωγού, δήλωσε ο Σπ. Κουβέλης. Εννοεί φυσικά τις απόψεις της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης του δεξιού Μπόικο Μπορίσοφ. Δεν γνωρίζουμε αν ο Ελληνας υφ. Εξωτερι?κών το είπε αυτό με πνεύμα αγαθότητας, καθώς και η Σόφια θέτει προβλήματα περιβαλλοντικής φύσης για την κατασκευή του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Είναι δυνατόν όμως να μην έχει πει κανείς στον Σπ. Κουβέλη ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ δρα ως άνθρωπος των Αμερικανών στον ενεργειακό τομέα και επιδιώκει να υπονομεύσει όλους τους ρωσικού ενδιαφέροντος αγωγούς που περνούν από τη Βουλγαρία; Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε.

«Δεν έχει ταφεί ακόμη» ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ήταν προ μηνός η γνωμάτευση της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ». Δεν θα αργήσει, όμως. Ούτως ή άλλως αυτός ο αγωγός είναι ασήμαντος για τη Ρωσία. Ο Πούτιν τον έδινε στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα ως αντισταθμιστικό «δώρο» για τη συμμετοχή τους στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ που ενδιαφέρει εξαιρετικά τους Ρώσους. Από τη στιγμή που Αθήνα και Σόφια στρέφονται προς τις ΗΠΑ και δεν τον θέλουν ούτε οι ίδιες, η Μόσχα δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει να ασχολείται με αυτήν την υπόθεση, ανεξαρτήτως αν το δηλώνει δημοσίως ή όχι.
Αναρτήθηκε από ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - KIRIAKOS