Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΑΜΑΡΑ

Την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά υπογράφουν 12 πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, πέντε υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές, επτά νομάρχες και δήμαρχοι και πρόεδροι Εμπορικών συλλόγων, μέλη της ΚΕ , εκπρόσωποι από τις κομματικές οργανώσεις και πρόεδροι επιμελητηρίων. Ανάμεσά τους ο πρώην βουλευτής Γιάννης Αβέρωφ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Κώστας Ατζουλάτος, ο δήμαρχος Σερρών Γιάννης Βλάχος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Παναγής Καρέλας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Θανάσης Ξινίδης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου Κρήτης Γιώργος Παπαδάκης, ο αναπληρωτής οργανωτικής γραμματείας της ΓΣΕΕ Φίλιππος Ταυρής.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΤΕ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΑΥΤΟΦΩΡΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΕΠΙ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΤΡΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΜΕ ΕΚΑΥΜΑΤΑ

Τρείς πυροσβέστες τραυματίες απο έκρηξη βυτιοφόρου

Στο δρόμο Πορταριά-Χάνια



Παρανάλωμα του πυρός έγινε στο δρόμο μεταξύ Πορταριάς - Χανίων, βυτιοφόρο αυτοκίνητο που μετέφερε 28 τόνους πετρέλαιο. Ο οδηγός πρόλαβε και απομακρύνθηκε ελαφρά τραυματισμένος, ενώ τρεις πυροσβέστες υπέστησαν εγκαύματα β’ βαθμού και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου.

Όλα ξεκίνησαν...


στο δρόμο Πορταριά - Χάνια, όταν το βυτιοφόρο όχημα βγήκε από το δρόμο και στη συνέχεια έπεσε σε γκρεμό, με αποτέλεσμα να γίνει παρανάλωμα του πυρός. Ευτυχώς, ο ελαφρά τραυματίας οδηγός του οχήματος πρόλαβε να απομακρυνθεί.

Στο σημείο ακολούθησαν αλυσιδωτές εκρήξεις και μαύρος καπνός, που ήταν ορατός από το Βόλο γέμισε την περιοχή, από την ανάφλεξη του πετρελαίου.

Η αντίδραση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και επί τόπου πήγαν τρία οχήματα από το Βόλο και ένα από τη ΒΙ.ΠΕ., με 15 πυροσβέστες, που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες.
Κάποια στιγμή, όμως, τα αέρια που έβγαιναν από το φλεγόμενο φορτηγό ανεφλέγησαν, με αποτέλεσμα, οι φλόγες να «καταπιούν» τρεις πυροσβέστες, που υπέστησαν εγκαύματα δευτέρου βαθμού.

Πρόκειται για ένα αρχιπυροσβέστη και δύο πυροσβέστες, που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου και νοσηλεύονται, καμένοι στα πρόσωπα και στα χέρια.

Η φωτιά έκαιγε μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ στο τόπο του ατυχήματος παρέμειναν τρία πυροσβεστικά οχήματα όλη τη νύχτα, προς αποφυγή νέων εκρήξεων.
http://www.magnesianews.gr/News/?EntityID=61540955-2b6f-4fc8-be7c-5a0ffe702543#

ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ 2














Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ

Αντώνης Σαμαράς
Bookmark and Share



«Πολλοί από μας γεννήθηκαν το 1977. Εκείνη τη χρονιά πολιτεύτηκε για πρώτη φορά με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, ο Αντώνης Σαμαράς, ο πιο ριψοκίνδυνος παίκτης στην πολιτική σκακιέρα του τόπου στα χρόνια της μεταπολίτευσης. … Υπήρξε ο νεώτερος Έλληνας Βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ...
Το μεγάλο προτέρημά του δεν είναι ούτε η καταγωγή, ούτε οι σπουδές του. Το μεγάλο του προτέρημα –για τους περισσότερους δεξιούς ελάττωμα– είναι πως, μολονότι βουλευτής του συντηρητικού χώρου, η συμπεριφορά του θύμιζε σ’ όλους τον Αντρέα. … Ο Αντώνης όμως "τα έσπαγε" στα μπουζούκια στης Σωτηρίας Μπέλλου και στου Μητσιά, οι οποίοι ήταν και είναι πολύ καλοί του φίλοι. … Ο Αντώνης λάτρευε τον Ο. Ελύτη, τούτο όμως δεν τον εμπόδιζε στα επεισόδια του ’85 στη Μεσσηνία να ανέβει πάνω στο τρακτέρ του αντιπάλου και να τα κάνει λαμπόγυαλο. Πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος –ένα σταυρουδάκι κρέμεται πάντα στο λαιμό του–, από την άλλη όμως η σχέση του με τις γυναίκες πονεμένη και μακριά. Μέχρι ο Αντώνης να καταλήξει σ’ αυτό το πανέμορφο πλάσμα που ονομάζεται Γεωργία, πέρασε από την αγκαλιά της Μυρτώ Παράσχη, της Φούλμαν Μουντάνου, της Άννας Βίσση (η πλέον αξιόλογη, είπε κανείς τίποτα;)
Ο Αντώνης γίνεται Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Τζανετάκη και στη συνέχεια Υπουργός Εξωτερικών στις Κυβερνήσεις Ζολώτα και Μητσοτάκη.
Η δημοτικότητα του Αντώνη φτάνει στα ύψη μετά από την επιτυχή διπλωματική έκβαση του θέματος "Μυρίνας" ενώ φίλοι και αντίπαλοι υποκλίνονται μπροστά του. Ο Μητσοτάκης επικροτεί την ανέλιξη του Αντώνη (όλοι λένε πως η Μαρίκα τον έβλεπε σαν καλό γαμπρό για την Ντόρα). Τότε όμως ήρθε το Μακεδονικό.
Ο Μητσοτάκης νόμιζε πως ο Αντώνης θα ήταν πάντοτε του χεριού του και πάντοτε θα υπάκουε στις εντολές του. Ποιος εξάλλου θα τα έβαζε μαζί του. Είχε νικήσει ακόμη και αυτόν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον Σαμαρά.
Η δεκαετία του ’80 ανήκει αποκλειστικά στο "τρομερό παιδί της δεξιάς", όπως τον ονόμαζαν. Το πιο αγαπημένο πολιτικό τέκνο του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος συνήθιζε να λέει το ιστορικό: "ο Αντώνης είναι ο καλύτερος βουλευτής του τόπου και, αν δεν φύγει από το μαντρί, θα κυβερνήσει την Ελλάδα". Ο Αντώνης προφητικά απαντούσε: "θα φύγω απ’ το μαντρί μόνο αν δω το λύκο μέσα σ’ αυτό" (και τι λύκος!). Μέσα σε δέκα χρόνια πέρασε από όλα τα αξιώματα της Νεολαίας και της Οργάνωσης της Ν.Δ. Οι φίλοι του, πολλοί και ορκισμένοι, οι εχθροί του το ίδιο.
Ο ίδιος μπορεί να ήταν πιστός στο αμερικανικό πρότυπο πολιτικού προφίλ, (βλέπετε οι σπουδές στο Harvard καθώς και η πιτσαρία όπου δούλευε στην Αμερική, τον είχαν μπάσει για τα καλά στον αμερικανικό τρόπο ζωής). Όμως, όταν έπαιρνε ανάποδες ποιος τον συγκρατούσε; Οι Μεσσήνιοι ακόμη θυμούνται τις εκλογές του ’85 όπου οι νεολαίοι του Αντώνη (το ζήσαμε κι αυτό) είχαν φάει ξύλο, έξω από την πόλη της Καλαμάτας ενώ η αστυνομία –τον καιρό των Κλαδικών– είχε κλείσει τα μάτια. Ο Αντώνης, "ταύρος εν υαλοπωλείο", δε δίστασε να μπει στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης και να ξηλώσει με τα χέρια του τα γαλόνια και τη γραβάτα του αστυνομικού διευθυντή, (έτσι ξεφτίζει ο μύθος του Βαρσάμη Γιοβανούδα...)
Προσυνέδριο της Ν.Δ. στην Πάτρα το 1986: όλη νύχτα το ξενοδοχείο δεν έκλεισε μάτι και το πρωί όλοι αναζητούσαν το δωμάτιο από όπου ακουγόταν όλη τη νύχτα σκυλάδικα. Ήταν το 504, όπου ο Σαμαράς και ο Μεϊμαράκης είχαν επιστρέψει από ξενύχτι στα μπουζούκια και συνέχιζαν με δυο τραγουδίστριες που είχαν πάρει μαζί... (...)
Στις 16 Δεκέμβρη 1992, οι Ευρωπαίοι με τους τρεις όρους του "Πακέτου Πινέιρο" δίνουν γη και ύδωρ στο Σαμαρά. Αυτές τις ώρες η Ελλάδα εκτός συνόρων θριαμβεύει, γίνεται μεγάλη όπως παλιά. Παπανδρέου και Πάγκαλος συγχαίρουν τον Σαμαρά. Η δημοτικότητά του αγγίζει το 85% των Ελλήνων (κρύψου Αβραμόπουλε). Ο Μητσοτάκης ανησυχεί.
Την ημέρα παράδοσης του Υπουργείου, 6.000 Έλληνες έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών διαδηλώνουν για τον Αντώνη τους. Ο Μητσοτάκης περνώντας μέσα από το πλήθος δείχνει να τα έχει χαμένα. Ένας Μεσσήνιος που έχει έρθει γι' αυτόν τον λόγο από την Καλαμάτα του φωνάζει, κουνώντας απειλητικά το χέρι: "Η Μακεδονία είναι Ελληνική, Μητσοτάκη την πούλησες κι αυτή" ... Οι Έλληνες δε χρειάζεται να ζητούν τα Ελγίνεια, αρκεί να αγοράσουν τη συλλογή αρχαίων της οικογένειας Μητσοτάκη!!!
Σήμερα ο Αντώνης έχει δικαιωθεί παντού. ...
Μιλούσε πρώτος από το ’89 για τα πετρέλαια του Αιγαίου και τον είχαν για τρελό, σήμερα όλοι ξέρουμε γι’ αυτό.
Αυτός είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που τα έπαιξε όλα σε μια ζαριά. Που άλλαξε τη φυσική διαδοχή των πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα. Που τα έβαλε πρώτος και μόνος με το Μητσοτάκη. Ο Αντώνης, ο πιο ριψοκίνδυνος Παίκτης της Ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ο Αντώνης της Ελλάδος. ...»

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Χύμα, τον Απρίλιο του 1999.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΑΜΑΡΑ.

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ






























Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑ, ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΛΙΓΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ; ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ. ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ Η ΘΗΛΙΑ ΘΑ ΣΦΙΓΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΨΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΧΘΕΣ. Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ Ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΕΞΟΔΟ.
Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟΣ ΜΗΝΑΣ. ΕΙΔΩΜΕΝ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Έλληνας, Πατριώτης, Αγωνιστής. Αυτές οι λέξεις περιγράφουν το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε σαν Έθνος έναν τέτοιο ΕΛΛΗΝΑ. Ήδη ο πόλεμος άρχισε πλαστές δημοσκοπήσεις που βγάζουν μπροστά την Ντόρα και με διαφορά για να μην υπάρχει αμφισβήτησει. Ένα αντίγραφο του Γιωργάκη, γόνος οικογένειας με φιλοαμερικάνικες ιδέες.
Πρέπει να μπεί ένα τέλος στην κατρακύλα της Πατρίδας. Μόνο με τον Αντώνη Σαμαρά που μπορεί να ενώσει την παράταξη και να επαναφέρει σε αυτή άξια στελέχη πατριώτες και αγωνιστές όπως ο Μάκης Βορίδης και  ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ενωμένοι όλοι μαζί Πατριώτες να σώσουμε την πατρίδα από Τούρκους, Σκοπιανούς, Αμερικάνους, Λαθρομετανάστες. Τέλος η Ελλάδα  της καρπαζιάς.    

Του Αντωνη Σαμαρα 
Την εποχή που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και ανέκυψε το πρόβλημα των Σκοπίων, το 1991-92, στην Ελλάδα επικράτησε η άποψη ότι δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε κράτος με όνομα «Μακεδονία» δίπλα στα σύνορά μας.

Την άποψη αυτή, ασφαλώς τη στήριζε η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης. Αλλά δεν την επέβαλε το «πεζοδρόμιο», ούτε τα συλλαλητήρια, ούτε οι «Μακεδονομάχοι», ούτε, ασφαλώς ο… Αντώνης Σαμαράς!

Τη διαμόρφωσαν οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της εποχής εκείνης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναφέρει ρητά τότε: «Σε ό,τι αφορά την ονομασία… για μένα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να δεχθώ τον όρο «Μακεδονία», υπό οιανδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων».

Κι αυτό διότι, όπως εξηγούσε, το θεωρούσε «όχημα αλυτρωτισμού».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όχι μόνο συμφωνούσε με αυτή την άποψη, αλλά την πήγαινε κι ένα βήμα παραπέρα: «Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα υπερβάλλει, διότι τα μικρά Σκόπια δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα… είναι αντιφατικό και επικίνδυνο, για να μην πούμε παράλογο… Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί… ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν, στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή… Τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα. Πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μη το ξαναζήσουν αύριο»

Αυτές τις απόψεις υιοθέτησε ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που τότε βρισκόταν στην κυβέρνηση. Αυτές τις απόψεις υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία η τότε Ελληνική Βουλή. Αυτές τις απόψεις είχε υιοθετήσει ομόφωνα το τότε υπουργικό Συμβούλιο. Κι αυτές της απόψεις υπερασπίστηκα εγώ, τότε, ως υπουργός Εξωτερικών. Ασφαλώς συμφωνούσα με τις απόψεις αυτές. Ακόμα συμφωνώ. Αλλά δεν τις «επέβαλα» εγώ. Απλώς εξέφρασα και υλοποίησα την εθνική γραμμή, όπως είχα καθήκον, ως υπουργός Εξωτερικών.

Αυτό, όπως φαίνεται, κάποιοι δεν μου το «συγχώρεσαν» ποτέ… Τις μείζονες αποφάσεις εκείνης της εποχής τις περιέβαλε με το κύρος του το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Την απόφαση να απορρίψει το λεγόμενο «Πακέτο Πινέϊρο» την έλαβε το δεύτερο Συμβούλιο Αρχηγών, στις 13 Απριλίου του 1992, αφού απομάκρυνε εμένα. Κάποιοι θεωρούν ότι τότε «χάσαμε την ευκαιρία να κλείσουμε το θέμα», ήδη από τότε και να τελειώνουμε - με το όνομα «Νέα Μακεδονία».

Ομως τέτοια «χαμένη ευκαιρία» δεν υπήρξε ποτέ. Αλλωστε, το Πακέτο Πινέϊρο το απέρριψαν τότε και τα Σκόπια. Μάλιστα ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, στο βιβλίο του υποβαθμίζει τελείως τις «ιδέες Πινέϊρο», ενώ ομολογεί ότι η χώρα του δεν μπορούσε να τις δεχθεί διότι προέβλεπαν αλλαγή του Συντάγματός της. Ο Γκλιγκόροφ έχει προ πολλού ομολογήσει ότι το απέρριψε. Κι όμως, πολλοί στην Αθήνα θρηνούν ακόμα για τη «χαμένη ευκαιρία»...

Μιλούν για μια χαμένη ευκαιρία που ποτέ δεν υπήρξε. Και το χειρότερο, θεωρούν εμένα «υπεύθυνο» για μιαν απόφαση που έλαβαν άλλοι αφού με απέπεμψαν!

Θανάσιμο δίλημμα για τα Σκόπια

Εκτοτε τα Σκόπια κερδίζουν τη μάχη της διεθνούς αναγνώρισής τους με το όνομα «Μακεδονία». Αλλά χάνουν, όπως χρόνια επιμένω, την πολύ σημαντικότερη μάχη για την επιβίωσή τους, για τη διατήρηση της ενότητάς τους.

Το πρώτο βήμα έγινε το 2001 όταν οι Αλβανοί της περιοχής του Τετόβου, στην ανατολική FYROM εξεγέρθηκαν. Απειλήθηκε εμφύλιος πόλεμος, που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με ένα επώδυνο για τα Σκόπια συμβιβασμό (συμφωνία της Αχρίδας). Η FYROM έπαψε ουσιαστικά να είναι «εθνική κοιτίδα Μακεδόνων» και μετατράπηκε σε πολυεθνικό κράτος με δύο ξεχωριστές συστατικές εθνότητες. Ο «ψευτο-μακεδονικός» αλυτρωτισμός άρχισε να αμφισβητείται στο εσωτερικό του κράτους.

Αυτό που εμείς αμφισβητούσαμε απ' έξω - την ύπαρξη εθνικού κράτους «Μακεδόνων» - οι Αλβανοί του Τετόβου άρχισαν αποφασιστικά να το αμφισβητούν από μέσα.

Το δεύτερο βήμα γίνεται τώρα με την απόσχιση του γειτονικού Κοσόβου από τη Σερβία. Που καθιστά αναπόφευκτη και νέα κρίση με τους Αλβανούς του Τετόβου από τη FYROM. Η οποία έχει ήδη ξεσπάσει.

Για τα Σκόπια σήμερα το δίλημμα είναι αν θα διαλυθούν ή αν - όπως υποστηρίζουν κάποιοι - θα μετασχηματιστούν σε χαλαρή πολύ-εθνοτική ομοσπονδία (για να αποφύγουν τη διάλυση).

Σε κάθε περίπτωση το «μακεδονικό ιδεολόγημα» θα έχει ηττηθεί οριστικά. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, χρόνο. Και προσοχή να μην πληρώσει η Ελλάδα κόστος, για τις κρίσιμες εξελίξεις που έρχονται.

Σήμερα ο πρωθυπουργός αποκλείει κάθε προοπτική διπλής ονομασίας. Αλλά αποδέχεται να συζητήσει για «σύνθετη». Εγώ εξακολουθώ να διαφωνώ με τη «σύνθετη ονομασία». Αλλά επικροτώ την αποφυγή διπλής ονομασίας. Θεωρώ απίθανο να έλθουν τα Σκόπια σε συμβιβασμό, αφού το περισσότερο που μπορούν να υποχωρήσουν είναι η διπλή ονομασία. Που εμείς την απορρίπτουμε. Μια τέτοια έκβαση μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση Καραμανλή θα αφήσει τα Σκόπια εκτός ΝΑΤΟ με δική τους ευθύνη.

Και θα κερδίσουμε χρόνο...

Ενώ το «μακεδονικό ιδεολόγημα» υπονομεύεται και αμφισβητείται πλέον από παντού, μέσα κι έξω… Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισήμαινε το Φλεβάρη του 1992: «τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα. Πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μη το ξαναζήσουν αύριο».

Αυτό να το θυμούνται όσοι βιάζονται να «κλείσουν» τα μεγάλα εθνικά ζητήματα όπως όπως, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν στο μέλλον. Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν να τα λύσουμε, όχι να τα «κλείσουμε».

Εκείνη την άποψη Καραμανλή εγώ την ενστερνίστηκα τότε και έκτοτε. Κάποιοι δεν την πίστεψαν ποτέ.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


" Ευρείες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν την παροχή του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε μετανάστες, για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά που μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, την ελληνική ιθαγένεια θα αποκτούν παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και των οποίων οι γονείς ήδη ζούσαν κάποιο διάστημα στη χώρα, αλλά και σε παιδιά που μετείχαν της ελληνικής παιδείας, πηγαίνοντας σε ελληνικό σχολείο για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με το δικαίωμα ψήφου, θα αφορά σε μετανάστες δεύτερης γενιάς και όσους έχουν συμπληρώσει πενταετία παραμονής στη χώρα, στο πρότυπο των ρυθμίσεων που ακολουθούν άλλες χώρες της Ε.Ε. Στόχος είναι να ψηφίσουν στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές."


ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΤΗΣ