Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ίχνη του παλαιότερου ανθρώπινου οικισμού στο Αιγαίο βρέθηκαν στη Λήμνο


25/06/09
Μυτιλήνη
Ίχνη του παλαιότερου ανθρώπινου οικισμού που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Αιγαίο έφερε στο φως η αρχαιολογική ανασκαφή ομάδας Ελλήνων, Ιταλών και Αμερικανών στη Λήμνο με επικεφαλής τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Νίκο Ευστράτιου.
Η ανασκαφή ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, ενώ τα ευρήματα, κυρίως λίθινα εργαλεία και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας, είναι της επιπαλαιολιθικής εποχής, πριν δηλαδή περίπου 14.000 χρόνια.
Τα στοιχεία της ανασκαφής κάνουν λόγω για μια εγκατάσταση κυνηγών, τροφοσυλλεκτών και ψαράδων, που χρονολογείται στην 11η χιλιετία π.Χ.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν πως είχαν εντοπίσει τις παλαιότερες ανθρώπινες παρουσίες στο Αρχιπέλαγος στη λεγόμενη Σπηλιά του Κύκλωπα στα Γιούρα, βόρεια της Αλονήσου, και στο Μαρουλά της Κίθνου.
Η ανασκαφή πραγματοποιείται στη θέση Ούριακος της παραλίας Λουρί του δημοτικού διαμερίσματος Φυσίνη του Δήμου Μούδρου στη Λήμνο με την συνδρομή του Δήμου Μούδρου και με τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας.
Η Λήμνος θεωρείται ως μια από τις περιοχές με σημαντικά προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ο οικισμός της Πολιόχνης που κατοικήθηκε από τα μέσα της 5ης έως τα τέλη της 2ης χιλιετίας προ Χριστού και του οικισμού στο Κουκονήσι της ίδιας περίπου χρονολογικής περιόδου από την πρώιμη έως την ύστερη χαλκοκρατία.