Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

To ''πάρτυ'' για την Ελλάδα έχει τελειώσει (Δημοσίευμα της εφημερίδας SundayTimes)

Μια μαυρίλα έχει σκεπάσει την Αθήνα. Μετά από πολλά χρόνια απόλαυσης της οικονομικής βοήθειας εκ μέρους της Ε.Ε. και την ευφορία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι Έλληνες σοκαρισμένοι, συνειδητοποιούν πως το παιχνίδι τέλειωσε. Μπορεί στην Βρετανία κάποιοι βουλευτές να φόρτωσαν κάποια προσωπικά τους έξοδα στο δημόσιο κορβανά, αλλά στην Αθήνα, οι βίλες που γέμισαν τα περίχωρα, οφείλονται σε καθαρή λεηλασία των δημόσιων ταμείων. Το καρναβάλι της σπατάλης και της διαφθοράς, έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής.

«Το πάρτυ τελείωσε», λέει ένας αξιωματούχος της πρώην συντηρητικής κυβέρνησης, καθώς οι φόβοι πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα £270 δισ. του χρέους της, δημιουργούν το πιθανό ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο εν λόγω πολιτικός, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, μας έδειξε μια εφημερίδα λέγοντας: «Ορίστε περί τίνος πρόκειται…». Στη πρώτη σελίδα της εφημερίδας, υπήρχε η είδηση πως η υπουργός Υγείας συζητούσε με τις φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να ακυρωθούν 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τη γρίπη των χοίρων. Ο προκάτοχός της είχε ήδη παραγγείλει 16 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, μια ποσότητα που σε μια χώρα με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων, θεωρείται υπερβολική. Εξάλλου, μόλις 320.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί συνολικά. «Πρόκειται για κατασπατάληση χρημάτων…», λέει ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, και συνεχίζει «Έτσι συμβαίνει πάντα. Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα». Ο ίδιος υπολογίζει πως η χώρα ξόδεψε περισσότερα από £12 δισ. για να φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2004, διπλάσιο ποσό από ότι θα χρειάζονταν, αν τα χρήματα δεν έφευγαν κατ`αυτόν τον τρόπο, και πολύ συχνά «κάτω από το τραπέζι». Η δωροδοκία είναι κάτι το συνηθισμένο στην Ελλάδα, προκειμένου να λειτουργήσει η γραφειοκρατία. Η δε φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη.

Όσον αφορά στη νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που είναι γιος και εγγονός πρωθυπουργών, η άποψη του πολιτικού είναι αρνητική. «Πρόκειται για ερασιτέχνες, ούτε ένας από αυτούς δεν έχει βγάλει μια δραχμή, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα». Η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας ήταν μέλος, ήταν εξίσου ανίκανη. Μας επιβεβαίωσε μάλιστα μια διαδεδομένη φήμη, πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, περνούσε πολλές ώρες παίζοντας στο PlayStation, αντί να ασχολείται με τα ζητήματα του κράτους. Δεν αποτελεί καμία έκπληξη λοιπόν, το χάλι της συγκεκριμένης χώρας. Αλλά δεν είναι το μόνο. Πάνω που η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είχε αρχίσει να σταθεροποιείται μετά τη κρίση, και λίγο μετά τη περιπέτεια που προκάλεσε η καθυστέρηση πληρωμών εκ μέρους του επενδυτικού μοχλού Dubai World, έρχεται τώρα μια νέα αναστάτωση, αυτή τη φορά από τους οικονομικά προβληματικούς εταίρους της Ε.Ε. : Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία .

Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το τελευταίο μήνα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να διασωθεί η οικονομία. Οι επενδυτές όμως δεν εντυπωσιάστηκαν από τις ανακοινώσεις και τα μέτρα, και η γενική άποψη είναι πως η χώρα θα αναγκαστεί να πάει ζητιανεύοντας στο ΔΝΤ, ή πιο πιθανά στην Ε.Ε.

Όπως είπε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, «Τα μέτρα που πρότεινε ο Παπανδρέου είναι ασαφή… όσο καθυστερεί τόσο πιο οδυνηρό θα είναι το τέλος…». Υπάρχει τόση σπατάλη, σύμφωνα με τον Σαμαρά, που η Ελλάδα θα μπορούσε πολύ εύκολα να «κόψει λίπος» χωρίς καμιά οδυνηρή συνέπεια. Ο μεγάλος φόβος όμως είναι , πως αν περικοπούν κεκτημένα όπως είναι ο 13ος μισθός των εργαζομένων, θα υπάρξουν εκτεταμένες διαδηλώσεις και ταραχές στους δρόμους, όπως αυτές που συγκλόνισαν πέρσι την Αθήνα, με αφορμή τη δολοφονία ενός αγοριού από κάποιον αστυνομικό. Η αστυνομία έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στις διαδηλώσεις, όμως οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον αστυνομικών τμημάτων, καθώς και η ανάδυση νέων αναρχικών ομάδων με διάφορα επαναστατικά ονόματα, μπορεί να αποτελούν προπομπό για ένα επερχόμενο νέο κύμα βίας. Υπάρχουν μάλιστα υποψίες, πως η Ε.Ο 17Ν, που λέγεται πως εξαρθρώθηκε το 2002, και που οι ηγέτες της έχουν φυλακιστεί, μπορεί ακόμη να δρα στο παρασκήνιο.

Οι συζητήσεις γύρω από τρομοκρατικές ομάδες, και η διάσωση της χώρας από το ΔΝΤ, δεν είναι τα μόνα στοιχεία που κάνουν την Ελλάδα να θυμίζει μπανανία. Τη περασμένη εβδομάδα, γυναίκες έψαχναν στα σκουπίδια για τρόφιμα σε κάποια περιοχή της Αθήνας, και τα παιδιά ζητιανεύουν στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας. Λίγες μόνο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, σε πολλές περιοχές τα μαγαζιά, τα μπαρ, και τα εστιατόρια μοιάζουν άδεια. Πολλά έχουν βάλει λουκέτο. «Σε σχέση με παλιότερα, θυμίζει πόλη φάντασμα», λέει ο Γιάννης, ένας σερβιτόρος που φροντίζει κάποια εντελώς άδεια τραπέζια.

Μερικά από τα μεγάλα αθλητικά κέντρα που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν σήμερα παραδοθεί στα αγριόχορτα. Ένας καταυλισμός τσιγγάνων έχει περικυκλώσει ένα από αυτά. Προς το παρόν, ο συλλογικός θυμός κατευθύνεται προς τους οίκους που υποβάθμισαν τη πιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας, κάνοντας τα ομόλογά της να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει, πως η κυβέρνηση θα δανείζεται πολύ πιο ακριβά στο μέλλον. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ρίσκο διόγκωσης των χρεών πέρα από κάθε έλεγχο, είναι πλέον μια πολύ σοβαρή πιθανότητα. «Οι εταιρίες αξιολόγησης έχουν πολύ μεγάλο θράσος, να μας κάνουν μάθημα, ενώ δεν λένε τίποτα για τις τράπεζες, που είναι και οι κύριες υπεύθυνες για την οικονομική κρίση», λέει ο οικονομολόγος Αγαμέμνων Κολιάτσος, βαδίζοντας θυμωμένος πάνω κάτω, και παίζοντας στα χέρια το κομπολόι του. «Όλοι θα πρέπει να κοιταχτούν στο καθρέφτη, όχι μόνο εμείς», λέει. Και όπως πιστεύει, το χρέος της Ιταλίας είναι ακόμη πιο ψηλό από αυτό της Ελλάδας.

Άλλοι πάλι, είναι πιο στενοχωρημένοι εξαιτίας της κακοδιοίκησης της χώρας. Ο Παπανδρέου αποκάλεσε τη διαφθορά ως «τη καρδιά του ελληνικού προβλήματος», προσθέτοντας πως «ή θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε…». Μια παρόμοια εκστρατεία κάθαρσης είχε ανακοινωθεί και από τον προηγούμενο πρωθυπουργό Καραμανλή, αλλά αυτό δεν τον βοήθησε στο να μην υποστεί τεράστια εκλογική αποδοκιμασία, μετά από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, εξαιτίας των οποίων αρκετοί συνεργάτες του αναγκάστηκαν σε παραίτηση. Ο Γιάννης Πανάρετος, υφυπουργός Παιδείας και υπεύθυνος ενός προγράμματος ανοιχτής διακυβέρνησης, λέει πως «Οι άνθρωποι στην εξουσία, έκαναν κατάχρησή της, σε βαθμό που ήταν απαράδεκτος».

Ένα νέο πιο αυστηρό καθεστώς, θα προσπαθήσει να δείξει στο κόσμο πως η Ελλάδα είναι πλέον σοβαρή στη προσπάθειά της να βάλει τα πράγματα σε τάξη. Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί η αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν η διπλή κατάρα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, που κοστίζουν δισεκατομμύρια σε χαμένα δημόσια έσοδα κάθε χρόνο. Οι ιδιώτες γιατροί θα αρχίσουν να σκέφτονται πριν απαιτήσουν τη πληρωμή τους σε μετρητά και χωρίς απόδειξη, δηλώνοντας συνολικά εισοδήματα μόλις λίγο πιο πάνω από το ενοίκιο που πληρώνουν για τα ιατρεία τους. Θα συσταθεί επίσης και μια νέα στατιστική υπηρεσία, που θα δώσει επιτέλους μεγαλύτερη αξιοπιστία στους οικονομικούς δείκτες που η χώρα στέλνει στην Ε.Ε. και με τους οποίους παραποιείται συστηματικά η πραγματική κατάσταση του ελλείμματος της χώρας.

Ο Σαμαράς έχει προτείνει ένα νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα είναι δυνατόν να διώκονται ποινικά ακόμη και 15 χρόνια μετά τη λήξη της κυβερνητικής τους θητείας. Προς το παρόν, απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας μόλις εγκαταλείψουν τη θέση τους, και ελάχιστοι μόνο έχουν διωχτεί για διαφθορά. Αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει. Και βέβαια οι σκεπτικιστές θα πουν πως «Ναι, και μια μέρα τα γουρούνια θα πετούνε…»..

http://www.timesonline.co.uk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου