Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της MRB για το MEGA. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΟΠΙΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ

Έχουμε αρκετές φορές στο παρελθόν μιλήσει τα τα προβλήματα των δημοσκόπων. Άλλωστε, πριν απο εμάς, μίλησαν οι ίδιοι; Δεν βρήκαν τη διαφορά των εκλογών του 2009, μόλις και μετά βίας κατάφεραν να προσεγγίσουν τη διαφορά στο exit poll που διοργάνωσαν (σχεδόν) όλοι μαζί, όπως επίσης δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν τη δυναμική του Αντώνη Σαμαρά στην κοινωνία, που τον οδήγησε στη νίκη του της 29ης Νοεμβρίου.



Ωστόσο, επειδή δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και επειδή η παρούσα συγκυρία είναι περίοδος γενικότερων “κυβιστήσεων” (για να το πούμε κομψά…), είναι χρήσιμο να δούμε μερικά από τα ευρήματα της εταιρίας MRB στην έρευνα που έκανε για λογαριασμό του Mega. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης απεικονίζονται στο τέλους του κειμένου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

- ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ: Ειλικρινά, αυτή η μέτρηση δεν μας λέει τίποτα. Εδώ και πολλά χρόνια πρόκειται για μια μέτρηση που χρησιμοποιείται κυρίως για δημιουργία εντυπώσεων και πολύ λιγότερο για συμπεράσματα επί της ουσίας της πολιτικής. Άλλωστε, η διαφορά στο 7,9% δυό μήνες μετά τις κάλπες του Οκτωβρίου είναι απολύτως φυσιολογική. Η Νέα Δημοκρατία άλλαξε ηγεσία, συνεπώς ακόμα και πριν ο Αντώνης Σαμαράς δώσει δείγματα ηγετικής γραφής, το γεγονός και μόνο ότι υπήρξε αλλαγή στην κορυφή του κόμματος, δικαιολογεί το οριακό κλείσιμο της ψαλίδας. Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτή η μέτρηση κατά τη γνώμη μας δεν έχει πολιτική ουσία.

- ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ: Εδώ έχουμε ενδιαφέροντα ευρήματα: Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του Γιώργου Παπανδρέου, τόσο στις αρνητικές όσο και στις θετικές γνώμες. Είναι η πρώτη φορά που Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μόλις δυο μήνες μετά μια συντριπτική εκλογική ήττα, είναι τόσο κοντά στην εικόνα του Πρωθυπουργού. Βέβαια ο Σαμαράς ακόμα δεν έχει διοικήσει τη Νέα Δημοκρατία -συνεπώς δεν έχει τριβές ακόμα- ωστόσο, αυτή την ώρα είναι σαφές ότι αποτελεί το καλό χαρτί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δείτε, για του λόγου το αληθές, την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας στον πίνακα 4 (ΕΙΚΟΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ) και συγκρίνετέ την με την εικόνα του Σαμαρά.

- ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ: Κι εδώ υπάρχουν ενδιαφέροντα μηνύματα. Πολιτικά πρόσωπα που παλαιότερα βρίσκονταν χαμηλά στις προτιμήσεις των πολιτών, σήμερα φιρουράρουν στις πρώτες θέσεις. Η Φώφη Γεννηματά, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Νικήτας Κακλαμάνης είχαν καιρό να δουν τα ονόματά τους στην πρώτη πεντάδα δημοφιλίας όλων των κομμάτων. Το μήνυμα για τα κόμματα είναι σαφές: Προχωρήστε γρήγορα και χωρίς συμβιβασμούς στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Ο κόσμος διψά για νέα πρόσωπα, αρκεί αυτά να φέρουν και ένα άλλο, καλύτερο επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης.

- Η ΕΚΛΟΓΗ ΣΑΜΑΡΑ: Τέλος, η κρίση των ερωτηθέντων για τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει σπείρει ελπίδα όχι μόνο στους ΝεοΔημοκράτες (86,1% θετικές γνώμες) αλλά και ευρύτερα στο εκλογικό σώμα (70,4% θετικές γνώμες). Στο χέρι του είναι να μετατρέψει αυτή την θετική εικόνα που έχει ο ίδιος στο εκλογικό σώμα, σε πολιτική προτίμηση. Αρχίζει τη θητεία του με καλούς, τους καλύτερους οιωνούς. Περιμένουμε να δούμε τις επιδόσεις του κατά τους επόμενους μήνες. Αλλά τα ευρήματα της έρευνας ΔΕΝ συνηγορούν στην αντίληψη πολλών ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι νίκη οκταετίας. Είναι νωρίς ακόμα, αλλά και η τοποθέτηση των πολιτών είναι εξίσου αξιοσημείωτη
http://tapragmata.gr/
Bookmark and Share
Αναρτήθηκε από 24ώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου