Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Δύσκολες ώρες για τον Γκρούεφσκι

Πέρα από τις προειδοποιήσεις του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα του ονόματος ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τα ευρήματα ερευνών της κοινής γνώμης στέλνουν αποθαρρυντικά μηνύματα στον πρωθυπουργό των Σκοπίων. Το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία “Πρόοδος” πραγματοποίησε, κατά παραγγελία της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Εθνικό Κέντρο για την Ενσωμάτωση”, πολυθεματική τηλεφωνική έρευνα γνώμης σε σταθμισμένο (και εθνοτικά) δείγμα 1.100 ατόμων από ολόκληρη της επικράτεια της ΠΓΔΜ, κατά το χρονικό διάστημα 12-13 Δεκεμβρίου.
Μʼ αυτή την έρευνα γνώμης η συγκεκριμένη ΜΚΟ ξεκινά, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τακτική μέτρηση των τάσεων της κοινής γνώμης της ΠΓΔΜ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Α1, το Ινστιτούτο “Πρόοδος” συνδέεται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό SDSM. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, καταγράφεται πτωτική τάση στη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, υπέρ του οποίου δηλώνει ότι θα ψηφίσει ποσοστό 19%, ενώ ελαφρά άνοδο καταγράφει το SDSM με 13%. Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ καταγράφουν τα εξής ποσοστά στήριξης: DUI 7%, DPA 4%, Νέα Δημοκρατία 1% (αλβανικά) και “Ενωμένοι για τη “Μακεδονία” (Λιούμπε Μπόσκοσκι) 1,5%. Το ποσοστό της “αδιευκρίνιστης” ψήφου είναι 35%, ενώ ποσοστό 8% απάντησε ότι δεν συμμετέχει στις εκλογές. Στην πιο πρόσφατη δημοσκοπική καταγραφή πρόθεσης ψήφου, τον Οκτώβριο, από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία (που θεωρείται φιλοκυβερνητικό), τα ποσοστά των κομμάτων ήταν: VMRO-DPMNE 32%, SDSM 11%, DUI 10%, DPA 3%, Νέα Δημοκρατία 3%.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στα Σκόπια, ποσοστά προτίμησης που καταγράφουν τα πολιτικά κόμματα στην έρευνα γνώμης του Ινστιτούτου “Πρόοδος” είναι παρόμοια με τα ανεπίσημα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε κατά παραγγελία ξένης πρεσβείας στην ΠΓΔΜ, έρευνα που επίσης κατέγραφε πτωτική τάση της δημοτικότητας του VMRO-DPMNE. Στο ερώτημα: “Θα συμφωνούσατε σε αλλαγή του ονόματος της χώρας μόνον υπό την προϋπόθεση της διαφύλαξης της ʽμακεδονικήςʼ ταυτότητας και γλώσσας;”, το 51% των ερωτηθέντων απάντησε “όχι”, 37% “ναι” και 12% “δεν ξέρω”.
Η πίεση που δέχεται ο Ν. Γκρούεφσκι από πολλές πλευρές φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επηρεάζει και τις θέσεις του στο εθνικό θέμα. Η νέα κόκκινη γραμμή, όπως την καθόρισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβανόφ μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, είναι η μη τροποποίηση του Συντάγματος και η προστασία της εθνικής, πολιτιστικής και γλωσσικής ταυτότητας. Δεν γίνεται δηλαδή πλέον λόγος για τη λεγόμενη διπλή φόρμουλα, που προβλέπει σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό μόνο για τις σχέσεις με την Ελλάδα.


Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου