Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ο γνήσιος πατριωτισμός είναι… εθνικισμός-σοβινισμός;

Του Σάββα Ιακωβίδη

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ σκοτώνουν τις λέξεις πριν τις αρθρώσουν. Τις δολοφονούν πριν τις κατανοήσουν. Και τις γελοιοποιούν επειδή δεν αντέχουν να τις σεβαστούν και να τις χρησιμοποιήσουν. Διά στόματος αξιωματούχων του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ και της γνωστής συνοδοιπορίας - πουρκουάδων, «ειρηνιστών», επαναπροσεγγιστών και ανιστόρητων κάθε υφής - επιχειρείται ξανά, όπως και το 2004, η δαιμονοποίηση του γνήσιου και άδολου πατριωτισμού. Και ο αναθεματισμός όσων Κυπρίων λένε ότι είναι υπερήφανοι, που είναι Έλληνες, υπερήφανοι για την Ιστορία, τους ήρωες, τις ρίζες και τις καταβολές, τα ήθη, τη γλώσσα και την ελληνική παιδεία μας. Και ως αξιοπρεπείς Έλληνες, σέβονται τη διαφορετικότητα και ανέχονται τον άλλο, τιμούν όσους τιμούν την ελληνική καταγωγή μας και μετέχουν της ελληνικής παιδείας και γλώσσας μας.

Η ελληνική γλώσσα και η Ιστορία, ο πολιτισμός και η παιδεία μας είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι, επί των οποίων θεμελιώνεται και τσιμεντώνεται η επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού σε τούτα τα χώματα.Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, σε συνομιλία του με δημοσιογράφο του έγκυρου «The Spectator» (18.3.2009), του είπε: «Σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή, χρειαζόμαστε τις ρίζες μας περισσότερο από ποτέ». Ποιος τα λέγει αυτά; Ο Πρωθυπουργός μιας χώρας, της Βρετανίας, που δεν σταμάτησε ποτέ να υπονομεύει την ελληνική παιδεία μας, από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα. Και τι να λεχθεί για τον πατριωτισμό των Γερμανών, των Γάλλων, των Αμερικανών ή και των… Τούρκων; Όλοι οι λαοί δικαιούνται να είναι πατριώτες πλην ημών των Ελλήνων.

Εμάς, ξένοι και ημέτεροι, μας θέλουν βελάζοντα πρόβατα και εσμό λοβοτομημένων, ικανών μόνο να επικροτούν την πνευματική, ηθική, ιστορική, βιολογική, εθνική και πατριωτική καταρράκωση και αναίρεσή μας. Όποιος λέγει ότι είναι πατριώτης, στιγματίζεται ως σοβινιστής και εθνικιστής. Με αυτούς τους χαρακτηρισμούς, πρώτον, θέλουν να καταγγείλουν τους πατριώτες Έλληνες ως δήθεν υπονομευτές της αδιέξοδης πολιτικής του Προέδρου και του… καλού κλίματος. Δεύτερον, να τους εκθέσουν ως εχθρούς της λεγόμενης επαναπροσέγγισης. Και, τρίτον, επειδή είναι Έλληνες και πατριώτες, αυτό συνιστά αμάρτημα και έγκλημα καθοσιώσεως, που πρέπει να τιμωρηθεί... Σε τέτοιο σημείο αθλιότητας και πνευματικής βαναυσότητας έφτασαν όλοι αυτοί οι κήρυκες του πουρκουαδισμού και οι εραστές της υποταγής στον Τούρκο, που διασαλπίζουν ότι δεν θα… επιτρέψουν να περάσει ο εθνικισμός και ο σοβινισμός.

Αλλά τυφλοί και μωροί ως είναι, δεν κοιτάζουν απέναντι: Τον πεφιλημένο τους Ταλάτ και την κατοχική Τουρκία, που είναι η προσωποποίηση του αρρωστημένου και σφαγιαστικού, κατακτητικού και επιθετικού εθνικισμού-σοβινισμού.Ο γνήσιος πατριωτισμός υποβάλλει και επιβάλλει να αγαπάμε πρώτα και πάνω απ΄ όλα την πατρίδα μας. Πατρίδα είναι ό,τι αγαπάμε βαθιά και γνήσια και νοηματοδοτεί την ανθρώπινη, εθνική και αξιοπρεπή ύπαρξή μας. Είναι το χώμα που αναβλύζει τίμιο ιδρώτα, το γιασεμί στην αυλή, τα μνημεία, οι άγιοι και οι νεκροί, τα καρτερικά ελληνικά ονόματα των χωριών και των πόλεων, οι δρόμοι και οι παρειές των βουνών μας, ο πολιτισμός, η Ιστορία και τα αίματα όσων έπεσαν ηρωικά. Αυτά δεν τα κατανοούν οι φυγόστρατοι και οι ριψάσπιδες, οι υποταγμένοι και οι εθελόδουλοι.

Η αγάπη για την πατρίδα οδηγεί ακόμα και στον ένδοξο θάνατο γι΄ αυτήν, όπως το πιστοποιούν ανά τους αιώνες στρατιές Ελλήνων ηρώων και πρόσφατα οι πέντε του Τζιάους. Ο Όμηρος δεν είχε σαλπίσει: Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης; Και ο Αισχύλος δεν είχε προστάξει: «Ω παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ', ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών»; Αυτοί είναι οι τηλαυγείς φάροι μας! Αυτά είναι το κάρφος τους!
Σάββας Ιακωβίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου