Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Η ΚΙΝΑ "ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ" ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΚΗ ΑΣΙΑ Δύσκολη είναι η επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στο Τουρκμενιστάν της Κεντρικής Ασίας ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Επιφανειακά αφορά το φυσικό αέριο αυτής της ερημικής χώρας, σε τελευταία ανάλυση όμως πρόκειται για τη μειούμενη επιρροή της Μόσχας στην περιοχή», έγραφε το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» και είχε απόλυτο δίκιο.


του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Το Κρεμλίνο έχει σίγουρα υποστεί πολιτικό σοκ από αυτό που συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα: τα εγκαίνια ενός αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Σαμαντεπέ του Τουρκμενιστάν στο Ξιντζιάνγκ της Δυτικής Κίνας μέσω του εδάφους του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν. Ενός αγωγού μήκους 1.833 χιλιομέτρων και δυναμικότητας μεταφοράς 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο, ποσότητας που αντιστοιχεί στο μισό φυσικό αέριο που κατανάλωσε πέρυσι η Κίνα. Το ουσιαστικό είναι βεβαίως το γεγονός της έναρξης λειτουργίας αυτού του αγωγού που για πρώτη φορά παρέχει τη δυνατότητα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας να διοχετεύσουν το φυσικό τους αέριο στη διεθνή αγορά παρακάμπτοντας το ρωσικό έδαφος.

Αυτό όμως έχει και τεράστια πολιτική σημασία γιατί σηματοδοτεί την κατακόρυφη αύξηση της κινεζικής επιρροής στις χώρες της περιοχής, αλλά και την παράλληλη συρρίκνωση της επιρροής της Μόσχας. Οι Κινέζοι άλλωστε (οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, κατασκεύασαν οι αθεόφοβοι τον αγωγό μέσα σε... δύο μόλις χρόνια χρησιμοποιώντας 8.000 εργάτες!) φρόντισαν να προσδώσουν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα στην τελετή των εγκαινίων. Παρέστησαν όχι μόνο ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο και ο Τουρκμένος ομόλογός του Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, αλλά και οι πρόεδροι του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και Ισλάμ Καρίμοφ αντιστοίχως.



Ο νέος αγωγός αερίου Τουρκμενιστάν - Κίνας «δεν έχει μόνο εμπορική και οικονομική, αλλά και πολιτική αξία» διακήρυξε ενθουσιασμένος ο Τουρκμένος πρόεδρος κατά την τελετή των εγκαινίων, προσθέτοντας μεγαλόστομα ότι «θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στα βιβλία της Ιστορίας». Ο Καζάκος πρόεδρος μίλησε για «αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού», ενώ ο Ουζμπέκος ομόλογός τους ισχυρίστηκε ότι «η Κίνα μέσω της σοφής και οξυδερκούς πολιτικής της έχει καταστεί ένας από τους βασικούς εγγυητές της παγκόσμιας ειρήνης».

Σημασία δεν έχουν αυτές καθαυτές οι δηλώσεις των ηγετών της Κ. Ασίας, όσο το κλίμα ενθουσιασμού για τη συνεργασία με την Κίνα που αποπνέουν. Το Πεκίνο χορηγεί γενναιόδωρα δάνεια στις χώρες της περιοχής. Εχει ήδη δώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο Καζακστάν και το Σαββατοκύριακο υποσχέθηκε άλλα 3,5 δισεκατομμύρια, ενώ έχει χορηγήσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια και στο Τουρκμενιστάν, το οποίο τα χρησιμοποίησε για την ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής του.

«Βαρύ χτύπημα» για τη Ρωσία και την επιρροή της στην Κ. Ασία χαρακτηρίζει την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού Τουρκμενιστάν - Κίνας το περιοδικό «Σπίγκελ». Την ίδια γνώμη έχει και η γαλλική «Μοντ», η οποία στους τίτλους ολοσέλιδης ανάλυσής της τόνιζε: «Ενεργειακή επίθεση του Πεκίνου στην Κεντρική Ασία - Η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή εις βάρος της Ρωσίας».

Βαθύτερη και πιο προβληματισμένη είναι όμως η παρέμβαση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οι οποίοι δεν αρκούνται στη χαιρέκακη ευρωπαϊκή διαπίστωση περί μείωσης της ρωσικής επιρροής, καθώς αντιλαμβάνονται πως η διοχέτευση του τουρκμενικού φυσικού αερίου προς την Κίνα καθιστά άκρως αμφίβολη την αξιοπιστία των υποσχέσεων του Τουρκμενιστάν περί παροχής αερίου για τον ευρωαμερικανικών συμφερόντων αγωγό Ναμπούκο.

«Ο νέος αγωγός αερίου σπάζει τη λαβή της Ρωσίας επί των δρόμων εξαγωγής του φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία και καταφέρει πλήγμα στα σχέδια της ΕΕ να κερδίσει τουρκμενικές προμήθειες για τον σχεδιαζόμενο αγωγό Ναμπούκο, ώστε να φέρει αέριο από την Κασπία και την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη μέσω Καυκάσου και Τουρκίας» γράφει χαρακτηριστικά η λονδρέζικη εφημερίδα.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα 40 δισ. κυβικά που θα διοχετεύει στην Κίνα το Τουρκμενιστάν αποτελούν τη μισή παραγωγή της χώρας αυτής και ότι έχει ήδη συμβόλαιο με τη ρωσική Γκαζπρόμ για ανάλογες ποσότητες, είναι μάλλον προφανές ότι οι φόβοι των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» περί μη παροχής τουρκμενικού φυσικού αερίου για τον Ναμπούκο και την Ευρώπη είναι όντως βάσιμοι. Τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, μέχρις ότου αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας αυτής.

Ενεργειακός πόλεμος
Προς την Ανατολή ή προς τη Δύση;

Ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν - Κίνας σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας του Πεκίνου να ωθήσει σε νέα επίπεδα τη σταδιακή χειραφέτησή του από τη Δύση και τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι τώρα τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Κ. Ασίας ήταν δεδομένα υπέρ της Δύσης και της Μόσχας, οι οποίες μεταπωλούσαν τμήμα τους στην Κίνα. Ο αγωγός αυτός όμως, όπως και ένας άλλος που προβλέπεται να κατασκευαστεί από το Δυτικό Καζακστάν ως τα σύνορα της Κίνας και επίσης ένας αγωγός που θα μεταφέρει ετησίως 20 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου από το Καζακστάν στην Κίνα από το 2011, θέτουν επί τάπητος το θέμα αν από δω και πέρα ο ενεργειακός πλούτος της Κεντρικής Ασίας θα κατευθύνεται κυρίως προς τη Δύση ή προς την Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου