Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΠΩΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα και τα Ελληνικά θέματα
Γιώργος Μπίστης
Oυάσιγκτον
12-06-2008

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου σχεδιάζουμε να σας παρουσιάσουμε τις απόψεις που έχουν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Γερουσιαστές Μπαράκ Ομπάμα, του Δημοκρατικού Κόμματος και Τζων Μακέην, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πάνω σε θέματα τα οποία πιστεύουμε ότι ενδιαφέρουν άμεσα την ομογένεια.

Αποφασίσαμε να κάνουμε την αρχή με τον Μπαράκ Ομπάμα γιατί μας δόθηκε ήδη η ευκαιρία να πληροφορηθούμε τις απόψεις του σε μια συνάντηση που είχε προ καιρού στην Αμερικανική πρωτεύουσα με ηγέτες της ομογένειας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ

Γ. Μπίστης: Τώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα μαθηματικά έγινε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ, το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην πολιτική που θα ακολουθήσει εάν οι ψηφοφόροι τον αναδείξουν στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Ένα από τα κύρια ερωτήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της Αμερικής είναι πως ο δημοκρατικός υποψήφιος βλέπει την ομογένεια και τα θέματά της. Η απάντηση περικλείεται σε μια σειρά λόγων και έργων του ιδίου.

Μιλώντας σε ομογενειακή διάσκεψη για το Κυπριακό και για θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που έγινε στη Ουάσιγκτον τον Μάιο 1007, Μπαράκ Ομπάμα δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι θαυμάζει την κλασσική Ελλάδα κι εκτιμά βαθιά την συμβολή της στον δυτικό πολιτισμό.


Μ. Ομπάμα: «Οι πατέρες του Αμερικανικού έθνους άντλησαν από την Ελλάδα ιδέες και έμπνευση όταν έγραφαν το Σύνταγμα και θεμελίωναν την δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Θωμάς Τζέφερσον είχε πει: «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη πολιτισμένη χώρα που μας έδειξε πως πρέπει να ζει ο άνθρωπος». Το προεδρικό αξίωμα που εγώ διεκδικώ τώρα είναι παράγωγο της λαμπρής αυτής κληρονομιάς.»
Ο Ομπάμα φρονεί ότι οι Αμερικανοί είναι γενικά απογοητευμένοι γι αυτό και μόνον οι μισοί προσέρχονται στις κάλπες ενώ οι άλλοι μισοί ψηφίζουν με ενδοιασμούς για το κατά πόσο η κυβέρνηση που εκλέγουν θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή τους. Η αλλαγή είναι το κύριο σύνθημά του δίχως αυτό να σημαίνει και εγκατάλειψη κάθε παράδοσης.

Μ. Ομπάμα: «Πρέπει να διατηρηθεί μια παράδοση που έχουμε στην Αμερικανική πολιτική και της οποίας η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι ο καλύτερος εκφραστής. Είναι η παράδοση του να ενεργούμε όλοι μαζί για το κοινό καλό. Στην Αμερική εκτιμάμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, το ελεύθερο εμπόριο καθώς επίσης την αυτάρκεια και την υπευθυνότητα του ατόμου. Αλλά παράλληλα αναλαμβάνουμε και την υποχρέωση να βοηθάμε ο ένας τον άλλον.»

Ο Γερουσιαστής από το Ιλινόϊ σκοπεύει να συνεχίσει και μια άλλη παράδοση, την οποία βλέπει σαν υποχρέωση προς τις νέες γενιές.

Μ. Ομπάμα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι χώρα μεταναστών. Αυτοί την έχτισαν. Οι μετανάστες που πάτησαν το πόδι σε τούτο τον τόπο μόχθησαν για να έχουν τα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον. Κάθε νέα γενιά είναι πιο μορφωμένη και τα πάει καλύτερα από την προηγούμενη. Την παράδοση αυτή εκπροσωπεί δυναμικά η Ελληνοαμερικανική κοινότητα σε όλη την ιστορία του έθνους μας.»

Ο Ομπάμα λέει πως το κατεστημένο της Ουάσιγκτον αδυνατεί να λύσει ορισμένα σοβαρά προβλήματα. Υπόσχεται πως ένα από τα πρώτα μελήματά του αν εκλεγεί πρόεδρος θα είναι να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας με τους συμμάχους της για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κοινές προκλήσεις. Τα σχέδιά του βασίζονται, εν μέρει τουλάχιστον, στο πρότυπο της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, που πιστεύει ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά στην κοινή προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας και στην ενίσχυση της ασφάλειας των δύο χωρών.
Μ. Ομπάμα: «Έκδηλα, μια από τις ισχυρότερες συμμαχίες που έχουμε είναι με την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίστηκαν η μια δίπλα στην άλλη σε κάθε μεγάλο πόλεμο του 20ου αιώνα. Ούτε είναι τυχαίο το ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο στενούς εταίρους μας στην Μεσόγειο. Η μακρά σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η συνεργασία μεταξύ δημοκρατικών κρατών.»

Μια νομοθετική πράξη του Μπαράκ Ομπάμα, την οποία οι υποστηρικτές του θεωρούν ως ενδεικτική των φιλελληνικών διαθέσεών του, είναι το Ψήφισμα Αριθμός 300, που συνέταξε από κοινού με τους συναδέλφους του, Ολυμπία Σνόου και Ρόμπερτ Μενέντεζ. Το υπέβαλε ο τελευταίος στην Γερουσία εκ μέρους των τριών συγκηδεμόνων του εγγράφου, που θέλανε με αυτό να στείλουνε ένα μήνυμα στα Σκόπια.

Με λίγα λόγια το Ψήφισμα εκφράζει την άποψη της Γερουσίας ότι η πΓΔΜ πρέπει να πάψει να παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων με εχθρική δράση ή προπαγάνδα και να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος ΟΗΕ-ΗΠΑ, που είναι να βρεθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα για την πΓΔΜ.

Στην περσινή διάσκεψη της ΠΣΕΚΑ για το Κυπριακό ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε μεταξύ άλλων πως εκτιμά την συμβολή της Κύπρου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την βοήθεια που έδωσαν οι Κύπριοι στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ξέσπασε η κρίση στον Λίβανο.
Συνέστησε μάλιστα τώρα που γκρεμίζονται τα φράγματα στην Κύπρο η Αμερική να την βοηθήσει να βρει δίκαιη λύση στο δύσκολο πρόβλημα της.

Μ. Ομπάμα: «Πρέπει να εργαστούμε για μια λύση του προβλήματος της Κύπρου, αποδεκτή από τις δύο κοινότητες, που να στηρίζεται στον Νόμο, στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας η Κύπρος είναι μέλος.»

[insert caption here]
Το Πατριαρχείο στο Φανάρι.
Ο προεδρικός υποψήφιος των δημοκρατικών κατέστησε επίσης σαφές πως δεν ξεχνά ότι κάποιος στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, εξακολουθεί, όπως είπε, να μην είναι ελεύθερος.

Μ. Ομπάμα: «Είναι καιρός η Τουρκία να δώσει θρησκευτική ελευθερία στο Φανάρι, να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου που έχει κατασχέσει και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Είναι καιρός η Αμερική να σταθεί στο πλευρό των φίλων και συμμάχων της και όλων όσων αποζητούν ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι ευκαιρίες, ασφάλεια και ελευθερία.»

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξαίρει την ομογένεια για τις προσπάθειες που καταβάλει ώστε θέματα αρχών, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, να μην παραγνωρίζονται.

Μ. Ομπάμα: «Πάντα με εντυπωσίαζαν οι Έλληνες της Αμερικής, γιατί βρίσκονται κοντά στις ρίζες τους, προασπίζονται με πάθος τα Ελληνικά εθνικά θέματα και παράλληλα ο καθένας τους είναι υπόδειγμα Αμερικανού πολίτη.»

[insert caption here]
Ο Γερουσιαστής Ομπάμα βρίσκει στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα ορισμένες ομοιότητες με χαρακτηριστικά της δικής του κοινότητας, της Αφροαμερικανικής.

Μ. Ομπάμα: «Ήμαστε περήφανοι για την εθνική κληρονομιά μας και διατηρούμε τις παραδόσεις μας. Δεν ξεχνάμε αδικίες παλιών καιρών στην Αμερική.
Η Ελληνική κοινότητα υπέστη πολλές διακρίσεις όπως και η Αφροαμερικανική κοινότητα πέρασε χρόνια αδικιών. Παρόλα αυτά τόσο εσείς όσο και εμείς ατενίζουμε με αισιοδοξία τομέλλον.»

Μ. Ομπάμα: «Ήμασταν πάντα φάρος για τους ταλαιπωρημένους όλης της γης, από τον Κενυάτη πατέρα μου έως τους δικούς σας πατεράδες και παππούδες από την Ελλάδα. Εκατομμύρια άνθρωποι ήρθανε στις ακτές της χώρα μας σε αναζήτηση ευκαιριών, ελευθερίας κι ελπίδας. Η Αμερική πρέπει να παραμείνει σύμβολο της ελπίδας.»

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατέληξε λέγοντας ότι προσβλέπει σε μια στενή και εποικοδομητική σχέση με τον Ελληνισμό της Αμερικής. Παράγοντες του περιβάλλοντος του μας διαβεβαιώνουν πως προτίθεται να τηρήσει την υπόσχεσή του αυτή και μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου