Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΦΑΓΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΥΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΟΜΠΑΜΑ
Αναβαθμισμένος ρόλος στη Μέση Ανατολή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας «ως διεθνούς παίκτη» στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος από την πλευρά του έκανε λόγο για «μοντέλο συνεταιρισμού των δύο χωρών». Ο Ρ. Ερντογάν έθεσε εαυτόν στη διάθεση των ΗΠΑ, για εμπλοκή της χώρας του ως «μεσολαβητή» στις συνομιλίες με το Ιράν, αναζητώντας παράλληλα τη στήριξη της Ουάσιγκτον σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «βλέπει προς δυσμάς» κάνοντας σαφές ποια συμφέροντα υπηρετεί και αναδεικνύοντας κατά τη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα τις βλέψεις της Αγκυρας να αναδειχτεί στη «μεγάλη δύναμη» της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Στην ατζέντα των συνομιλιών, πέρα από το Ιράν, στην πρώτη γραμμή ήταν το Κυπριακό, το Αρμενικό, το Αφγανιστάν και η Μέση Ανατολή.

Οσον αφορά τις σχέσεις με την Αρμενία, ο Ρ. Ερντογάν υποστήριξε τη συνέχιση της πορείας βελτίωσης των αρμενοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο τη συνέδεσε και με το Ναγκόρνο - Καραμπάχ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πιέσει την τουρκική Βουλή σχετικά με το αμερικανικό αίτημα επίσπευσης της κύρωσης της συμφωνίας. Στο πλευρό των ΗΠΑ, χωρίς όμως επιπλέον στρατεύματα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και για το Αφγανιστάν προσφερόμενος ωστόσο να εκπαιδεύει Αφγανούς στρατιωτικούς, είτε στο Αφγανιστάν ή στην Τουρκία.

Στο ζήτημα του Ιράν, ο Ρ. Ερντογάν υποστήριξε ότι χρειάζεται περισσότερη διπλωματία, ενώ ζήτησε να απαιτηθεί ο πυρηνικός αφοπλισμός από όλες τις χώρες της περιοχής που κατέχουν πυρηνικά όπλα, αφήνοντας αιχμές για το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου