Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Καταπέλτης ο Μπαρόζο, άφωνος ο Χριστόφιας....

Καταπέλτης ο Μπαρόζο καταγγέλλει την Τουρκία για καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης
Καλεί τον τουρκικό στρατό να ανοίξει τα αρχεία του.
Ούτε λέξη ο Πρόεδρος Χριστόφιας για τα εγκλήματα του Τουρκικού Στρατού.
Ερώτηση από την Ευρωβουλευτή ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
Την ώρα που ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλούσε την Τουρκία να δώσει στοιχεία για το πώς εξαφανίστηκαν Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι που βρίσκονταν στα χέρια του τουρκικού στρατού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν άρθρωσε λόγο για τα εγκλήματα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, και σε αγαστή ομοφωνία με τον Ταλάτ ζήτησαν όπως το θέμα των αγνοουμένων μη πολιτικοποιείται.
Η τοποθέτηση του Μπαρόζο έγινε σε απάντηση ερώτησης της ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους, η οποία έκαμε εκείνο που απέφυγε να κάμει η κυπριακή κυβέρνηση: Σε συνεργασία με την Παγκύπρια Επιτροπή Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, η κ. Θεοχάρους κατέθεσε στον Πρόεδρο της Κομισιόν φωτογραφικό και άλλο υλικό από τους πέντε Ελληνοκυπρίους δολοφονηθέντες στρατιώτες στο Τζιάος. Στην επιστολή της η κ. Θεοχάρους θίγει το γενικότερο ζήτημα των αγνοουμένων και των υποχρεώσεων της Τουρκίας να βοηθήσει στον τερματισμό ενός τέτοιου ανθρωπιστικού ανοίγματος, ανοίγοντας τα στρατιωτικά της αρχεία.
Ο κ. Μπαρόζο απάντησε στην κ. Θεοχάρους τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την αποτελεσματική έρευνα για τη διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί κάτω από συνθήκες απειλής της ζωής τους». Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η θέση του αυτή στηρίζεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαρόζο, η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί επειγόντως με την απόφαση του Δικαστηρίου και προσθέτει ότι εάν τα στοιχεία τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψή του επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν στην ουσία τους πέντε δολοφονηθέντες από τον τουρκικό στρατό, με χαριστική βολή στο κεφάλι, Ελληνοκυπρίους στρατιώτες στο χωριό Τζιάος. Ο κ. Μπαρόζο εκφράζει επίσης την πλήρη υποστήριξή του στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, της οποίας, όπως αναφέρει, ο στόχος είναι καθαρά ανθρωπιστικός.
Ούτε λέξη για τα εγκλήματα
Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κατοχικός ηγέτης Ταλάτ παρέστησαν σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο Λήδρα Πάλας κατά την οποία σηματοδοτήθηκε η δεύτερη οικονομική συνεισφορά της Ε.Ε. προς τη Διερευνητική Επιτροπή, ύψους δύο εκ. ευρώ. Με κοινή φωνή Χριστόφιας και Ταλάτ δήλωσαν ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό και δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε λέξη για τα εγκλήματα του τουρκικού στρατού, για τις εκτελέσεις και σφαγές αιχμαλώτων και αγνοουμένων και ούτε καν κάλεσε την Τουρκία να δώσει λόγο για το πού εξαφανίστηκαν οι αγνοούμενοι, πώς και ποιοι τους δολοφόνησαν, ούτε καν κατάγγειλε την Τουρκία για καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης.
Ανέφερε απλώς ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων αγγίζει σχεδόν κάθε οικογένεια στην Κύπρο και έχει προκαλέσει πολύ πόνο και αγωνία σε πολλά άτομα για πάρα πολλά χρόνια. Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει, εκτός πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων.

Η πολιτικοποίηση σκοτώνει...

Στην ομιλία του, ο Ταλάτ, αφού εξέφρασε την υποστήριξη του ψευδοκράτους στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, έστειλε και μια προειδοποίηση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αφήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη που μπορεί να πολιτικοποιήσει το θέμα. Μέχρι τώρα το έχουμε επιτύχει αυτό. Δεν υπήρξε κάποια τέτοια εξέλιξη. Η πολιτικοποίηση του θέματος φοβούμαι ότι θα σκοτώσει τις προσπάθειες μας», ανέφερε.

18/11/2009

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Εφημερίδα Κύπρου 'Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου