Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ.

ΣΧΟΛΙΟ: ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ.


November 16, 2009 by Greek News
Filed under Featured, Ελλάδα

Leave a Comment

Ανησυχούν αλλά δεν παρεμβαίνουν οι Αμερικανοί στις εξελίξεις της ΝΔ. Πίσω 6,5-8,5 μονάδες η Ντόρα στις δημοσκοπήσεις.

Αθήνα.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Με μεγάλο ενδιαφέρον και αρκετή δόση ανησυχίας παρακολουθούν οι Αμερικανοί τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς βλέπουν ότι αυτό που πίστευαν ως μία εύκολη εκλογή της μετριοπαθούς και γνώριμης σ’ αυτούς Ντόρας Μπακογιάννη, δείχνει τώρα να αντιστρέφεται με το σαφές προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά, του ανθρώπου με τον οποίο συγκρούστηκαν στην περίοδο 1992-93 όταν κατείχε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

samarasΠαρά την σαφή προτίμηση προς την κ. Μπακογιάννη, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία «άκομψη» παρέμβαση από την αμερικανική πρεσβεία. Ωστόσο, σε διπλωματικούς κύκλους υπάρχει ανησυχία ότι μία νίκη του Αντώνη Σαμαρά θα αυξήσει την εθνικιστική ρητορική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μαζί και τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Παπανδρέου, ιδίως σε ότι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων και το κυπριακό.

Η συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά με το Δημήτρη Αβραμόπουλο (πρώην διπλωμάτη και πολύ φιλικό στους Αμερικανούς) οπωσδήποτε αποτελεί καθησυχαστικό παράγοντα και τα ανάλογα μηνύματα (που σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές έστειλε ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος) διαβιβάστηκαν από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, προς την κεντρική υπηρεσία στην Ουάσιγκτον.

Διπλωμάτης δυτικής χώρας με τον οποίο συνομιλήσαμε είπε ότι ανεξαρτήτως του αν είναι αρεστός ή όχι ο κ. Σαμαράς, η εκλογή του δεν θα σημάνει και το τέλος του κόσμου.

«Δεν θα εκλεγεί ως πρωθυπουργός», σημείωσε.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν ότι «οι θέσεις του 1993 έχουν παρέλθει οριστικά». Μάλιστα αμέσως μετά την ανάληψη του υπουργείου Πολιτισμού είχε κάνει αρκετά ανοίγματα προς τους Αμερικανούς και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είχε ζητήσει και την συνδρομή παραγόντων του Ελληνοαμερικανικού λόμπι.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Λανθασμένες κινήσεις τακτικής, παρεμβάσεις ισχυρών οικονομικών παραγόντων αλλά και «ξεπούλημα» από στελέχη που δηλώνουν μεν ότι τη στηρίζουν, αλλά δεν κάνουν τίποτε για να κινητοποιήσουν τους κομματικούς τους μηχανισμούς, είναι οι βασικότεροι λόγοι που η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται τώρα πίσω από τον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο δηλώνει «ουδέτερο».

Το πρώτο λάθος τακτικής σχετίζεται με το χειρισμό του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στενός του συνεργάτης μας αποκάλυψε ότι μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας, επισκέφθηκε τη Ντόρα Μπακογιάννη με πρόθεση να τη στηρίξει. Αυτή, αντί να του προσφέρει κάποιο σημαντικό ρόλο στην ηγεσία του κόμματος, περιορίστηκε να του πει «να αισθάνεται ασφαλής όταν αυτή θα γίνει πρόεδρος». Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς αιφνιδίασε τον κ. Αβραμόπουλο με την πρόταση που του έκανε, ώστε την αποδέχθηκε αμέσως αλλάζοντας τα δεδομένα της εκλογής του προέδρου.

Στις λανθασμένες κινήσεις της κ. Μπακογιάννη κατατάσσονται οι ομιλίες της.

«Μιλά σα να είναι η υποψήφια της ΝΔ κόντρα στον Γιώργο Παπάνδρέου, απευθύνεται προς όλο τον ελληνικό λαό κι όχι στη βάση του κόμματος. Η βάση της ΝΔ ακούει από το Σαμαρά αυτό που χρειάζεται για να ανακάμψει το ηθικό της και να πιστέψει ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές’, μας είπε κορυφαίος παράγοντας της ΝΔ που δεν πρόκειται να εκφράσει την προτίμησή του σε κανέναν.

Συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη «καρφώνουν» μεγάλο οικονομικό παράγοντα, αλλά και μέσα ενημέρωσης της συμπολίτευσης, για παιγνίδι κατά της ίδιας, ενώ μιλούν και για «αγνώμονες» που δεν κινητοποιούν το μηχανισμό τους, όταν η ίδια η κ. Μπακογιάννη διέσωσε την πολιτική τους καριέρα, πριμοδοτώντας τους με ψήφους στις τελευταίες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, θεωρούν τον μηχανισμό της Ντόρας ισχυρό και παρά την «έκπληξη» έχει ανασυνταχθεί και θα φέρει τη νίκη. Το κλειδί πάντως του αποτελέσματος είναι η στάση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το στρατόπεδο Μπακογιάννη να εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΑΜΑΡΑ

Την ίδια ώρα, πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο, καταγράφουν προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά.

Σε έρευνα της ALCO για το Πρώτο Θέμα, στον πρώτο γύρο στους ψηφοφόρους της ΝΔ που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 45,7%, η Ντόρα Μπακογιάννη 39,2% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 11,1%. Στο δεύτερο γύρο, ο Αντ. Σαμαράς 51,1% και η Ντ. Μπακογιάννη 42%.

Σε δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής όσοι δηλώνουν βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν, δίνουν 43% στον Αντ. Σαμαρά, 35% στη Ντ. Μπακογιάννη και 18% στον Π. Ψωμιάδη.

Στο γκάλοπ της MARC για το Έθνος της Κυριακής, στον πρώτο γύρο ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 45,3% έναντι 41,1% της Ντ. Μπακογιάννη. Ο Π. Ψωμιάδης παίρνει 10,5%. Στο δεύτερο γύρο: Αντ. Σαμαράς 52,8%, Ντ. Μπακογιάννη 45,3%.

Στην έρευνα της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο και στον πρώτο γύρο, ο Αντ. Σαμαράς συγκεντρώνει 42,9%, η Ντ. Μπακογιάννη 35,9% και ο Π. Ψωμιάδης 13%. Στο δεύτερο γύρο, ο Αντ. Σαμαράς παίρνει 49,4% και η Ντ. Μπακογιάννη 42%.

Στην έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστήμιου για τη Free Sunday, ο Αντ. Σαμαράς είναι μπροστά με 41,9%. Η Ντ. Μπακογιάννη λαμβάνει 38,4% και ο Π. Ψωμιάδης 12,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου