Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ

Πυραύλους Πάτριοτ 7,8 δισ. δολαρίων θα πουλήσουν στην Τουρκία οι ΗΠΑ

Αντιπυραυλικά συστήματα Πάτριοτ τελευταίας τεχνολογίας, συνολικής αξίας 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προτίθεται να πουλήσει στην Τουρκία η Ουάσιγκτον, στην πρώτη μείζονα συναλλαγή στον τομέα των όπλων έπειτα από χρόνια.


Στο τυπικό και απαιτητέο αίτημά της προς το Κογκρέσο, η αμερικανική κυβέρνηση δίνει στοιχεία της πώλησης και επιχειρηματολογεί υπέρ αυτής σημειώνοντας ότι «η Τουρκία είναι εταίρος των ΗΠΑ στη διαφύλαξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή». «Είναι ζωτικό για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθηθεί ο εταίρος του ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη και διατήρηση ισχυρής ικανότητας αυτοάμυνας, που θα συμβάλει σε μια αποδεκτή στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», προστίθεται.

Το σημείωμα προς το Κογκρέσο, που απεστάλη από την Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυνας και Ασφάλειας του Πενταγώνου, αναφέρει ότι η πώληση θα αφορά 13 εκτοξευτήρες Πάτριοτ, 72 πυραύλους Πάτριοτ προηγμένης δυναμικότητας (PAC-3) -από τους συνολικά 290- και συναφή εξοπλισμό αεράμυνας. Το Κογκρέσο έχει 30 ημέρες να ασκήσει βέτο στη σχεδιαζόμενη πώληση, διαφορετικά αυτή θα θεωρηθεί εγκεκριμένη. Η Λόκχιντ Μάρτιν και Ρέιθον Κο. είναι οι δύο εταιρείες που θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την πώληση των οπλικών συστημάτων, που αν προχωρήσει θα ανεβάσει την Τουρκία στις πρώτες θέσεις της λίστας αγοραστών αμερικανικών όπλων έπειτα από χρόνια.

Στο σημείωμά της προς το Κογκρέσο η υπηρεσία του Πενταγώνου επισημαίνει επίσης ότι η χρήση των PAC-3 από την Τουρκία θα συμβάλει και στην «αποτροπή περιφερειακών απειλών». Ειδικός στα πυραυλικά αμυντικά συστήματα, ο Στίβεν Χίλντρεθ, δήλωσε ότι οι PAC-3 θα παράσχουν στην Τουρκία το εργαλείο για να αμυνθεί σε περίπτωση ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Σκουντ. Σήμερα οι πύραυλοι του Ιράν μπορούν να πλήξουν κάθε σημείο της επικράτειας της Τουρκίας, τόνισε ο Χίλντρεθ. Ε.ΒΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου